Mitä tiede sanoo CBDV:stä?

Last updated:

Published:

Mikä on kannabidivariini (CBDV)?

Koska nimi on hyvin samankaltainen, voidaan olettaa, että CBDV on sama kuin sen kannabinoidikaksonen CBD. Suurimmaksi osaksi tämä olettamus olisi oikea. Molekyylitasolla CBDV:n kemiallinen rakenne muistuttaa CBD:tä. Jos otamme kuitenkin muutaman askeleen taaksepäin biosynteesireittien (reaktiot, jotka tuottavat eri kannabinoideja) kautta, voimme alkaa tunnistaa joitakin CBDV:n periaatteellisia eroja.

Meidän on otettava noin kaksi askelta taaksepäin CBDV:stä, jotta voimme ymmärtää hieman enemmän siitä, miten se luodaan. Yksi perustavista kannabinoideista, CBGVA, reagoi CBDA-entsyymin läsnäollessa CBDVA:ksi. Vaikka se on lähellä, meidän on silti poistettava happoyhdisteet, jotta voimme luoda väkevämmän ja vakaamman kannabinoidin. Kun CBDVA:han sovelletaan lämpöä, päädytään kyseiseen yhdisteeseen, CBDV:hen. Huolimatta siitä, että tiedemiehiltä on kestänyt jonkin aikaa selvittää, miten CBDV syntyy, kannabinoidi on herättänyt huomiota lääketeollisuudessa.

Mikä tekee CBDV:stä erilaisen?

Kannabidivariniin kohdistuva kiinnostus johtuu ensisijaisesti siitä, miten se vaikuttaa elimistöön. Kaksi merkittävintä kannabinoidia, CBD ja THC, aiheuttavat molemmat reaktion, koska ne stimuloivat endokannabinoidijärjestelmää (ECS). Erityisesti ne sitoutuvat CB1- ja CB2-reseptoreihin, joita on kaikkialla elimistössä ja jotka ovat yhteydessä ECS:ään, ja jotka ovat antagonistisia niille. CBDV on ainutlaatuinen, koska se ei aiheuta reaktiota kummastakaan CB-reseptorityypistä. Sen sijaan CBDV:n terapeuttisen potentiaalin salaisuus on siinä, miten se voi aktivoida tai desensitisoida transienttireseptoripotentiaalikanavia (TRP-kanavat).

Mitä ovat TRP-kanavat?

TRP-kanavia on helpompi havainnollistaa ajattelemalla niitä auton mittareina. Jos kehosi on auto, moottorin eri osat ovat solujasi. TRP-kanavamme toimivat mittareina, jotka on suunniteltu seuraamaan erilaisia tuntemuksia plasmasoluissa. Aivan kuten autossakin, jos TRP-kanavat heilahtavat mittarin ääripäihin, voi syntyä ongelmia. Auto hajoaisi, jos lämpötilamittari saavuttaisi liian korkeita lämpötiloja, tai alkaisi kulkea huonosti, jos painemittari vaihtelisi. Samanlaisia sääntöjä sovelletaan TRP-kanaviin, sillä solut käyttävät niitä päättäessään, mihin toimiin ne ryhtyvät, kun ne kokevat aistimuksia, kuten kipua, lämpötilaa ja painetta.

Älä anna näiden kanavien monimutkaisen nimen lannistaa sinua. Niillä on erittäin tärkeä rooli kulissien takana. Ilman niitä ihmiskeho ei pystyisi mittaamaan useita tuntemuksia tarkasti. TRP-kanavat luokitellaan myös perheisiin sen mukaan, minkä plasmasolujen sisällä ne ovat. Saatat ihmetellä, mitä tekemistä TRP-kanavilla on kannabinoidi CBDV:n kanssa; no, muistatko, miten kanavat välittävät aistimuksia soluissa?

TRP-kanavien ja epilepsian välinen yhteys

Eräs tietty TRP-kanavaperhe (TRPV1) on yhteydessä useiden epilepsiatyyppien puhkeamiseen. Kun TRPV1-mittari yliherkistyy, se saa aikaan sen, että soluihin lähetetään liikaa signaaleja, mikä on esimerkki vaikutusmekanismista. Näiden erityisten kanavien yliherkistyvyys edistää epileptistä toimintaa ja kohtauksia. Tässä kohtaa CBDV astuu kuvaan. Alustavat tutkimukset ovat osoittaneet, että mitatut CBDV-annokset voivat desensitisoida TRPV1-kanavia ja siten vaikuttaa epilepsialääkkeisiin. CBDV voi rauhoittaa kanavia, palauttaa tasapainon ja estää signaalien pommituksen käynnistymisen.

Koska TRP-kanavia on kaikkialla kehossa, niiden välittäminen on osoittautunut elintärkeäksi. Tasapainon eli homeostaasin palauttaminen on ihmiskehon luonnollinen prosessi. Tasapainossa olevat biologiset järjestelmät voivat estää lukuisten vahingollisten tilojen puhkeamisen. TRP-kanavien mutaatiot on yhdistetty neurodegeneratiivisiin häiriöihin. Tämän vuoksi CBDV-tutkimuksen merkitys on ensiarvoisen tärkeä, sillä kannabinoidilla voi olla muita hyödyllisiä vaikutuksia koko elimistössä.

CBDV:n ja 2-AG:n välinen yhteys

CBDV:n toinen merkittävä ominaisuus on sen kyky vaikuttaa 2-arachidonoyyliglyserolin (2-AG) tuotantoon, joka on yksi kehomme endokannabinoideista. Se on myös ominaisuus, joka erottaa sen edelleen CBD:n kyvyistä. Estämällä diasyyliglyserolilipaasientsyymin syntymisen keho ei pysty syntetisoimaan 2-AG:tä tavalliseen tapaan. Vaikka CBDV:n kyvyn estää 2-AG:tä ei tiedetä kliinisiä vaikutuksia, se ei estä CBDV:tä suorittamasta epilepsialääkkeellisiä tehtäviään.

Kannabinoidien imeytymisen parantaminen

Kaikki nämä CBDV:n potentiaaliset käyttötarkoitukset kuulostavat fantastisilta, mutta yksi ongelma on kuitenkin olemassa. CDBV:n vesiliukoisuus on hyvin alhainen, mikä tarkoittaa, että se ei imeydy helposti elimistöön, ja ruoansulatusentsyymit tuhoavat sen usein ennen kuin se voi vaikuttaa. Jos otat CBDV:tä suun kautta, verenkiertoon siirtyy tyypillisesti alle 6 %. Tämä on merkittävä haaste lääkeyrityksille. CBDV:n todellinen teho voi jäädä puuttumaan, ei sen omien kykyjen vuoksi, vaan siksi, että keho ei pysty imeytymään kunnolla.

Onneksi tähän ongelmaan on olemassa ratkaisu, joka on saapunut liposomien muodossa. Nämä ovat pieniä pallomaisia suojia, jotka koostuvat fosfolipideistä. Nämä fosfolipidit toimivat kerroksittain ja toimittavat lääkeaineita väkevämpinä annoksina. Kun vaikuttava aine sijoitetaan liposomin sisälle, kemikaali on suojassa, kun elimistön ruoansulatusentsyymit käsittelevät sitä. CDBV:n tapauksessa yhdisteen alhainen vesiliukoisuus voidaan kumota suojaamalla se liposomien sisällä. Samaa lähestymistapaa voidaan soveltaa myös muihin kannabinoideihin, mikä parantaa sekä niiden tehoa (biologista hyötyosuutta) että tehokkuutta.

CBDV:n tulevaisuus

Tällä hetkellä tiedämme CBDV:stä hyvin vähän. Se, mitä olemme löytäneet, voi kuitenkin osoittautua ratkaisevan tärkeäksi useiden sairauksien hoidossa. Onneksi lääkeyritykset jakavat tämän näkemyksen, sillä kannabinoidi on nopeasti saamassa kannatusta akateemisissa piireissä. Kun lisää tutkimusta on tulossa, on vain ajan kysymys, milloin alamme ymmärtää CBDV:n todelliset kyvyt.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku