Krooninen selkäkipu | Faktoja ja vinkkejä, jotka saavat sinut tuntemaan olosi paremmaksi

Last updated:

Published:

Krooninen selkäkipu vaikuttaa miljooniin vuosittain

Selkäkipu vaikuttaa miljooniin ihmisiin, ja se koskee yhtä lailla sekä miehiä että naisia. Vaikka akuutti selkäkipu voi lisääntyä iän myötä, se voi iskeä iästä riippumatta. Onneksi suurin osa meistä paranee ilman lääketieteellisiä toimenpiteitä. Akuuttien tai kroonisten selkäkipujaksojen riski ei kuitenkaan saisi aiheuttaa paniikkia. Alaselkäkipu on luonnollinen osa ihmisfysiologiaamme. Selkämme luiden, nivelsiteiden ja hermojen yhdistelmä voi olla varsin herkkä, mutta ne toipuvat.

Joillakin kiputyypeillä kipu ilmenee vain istuessamme paikallamme, toisilla se voi esiintyä kävellessä. Riittää, että kumartuu tervehtimään lapsia, ja yhtäkkiä terävä, pistävä kipu iskee alaselkään. Joissakin tapauksissa kipu voi ulottua myös jalkoihin.

Vanhanaikainen neuvo lepäämisestä selkäkivun hoidossa on juuri sitä, vanhentunut. Sen sijaan liikkuminen, positiivinen asenne ja säännöllisen, ei-intensiivisen liikunnan aloittaminen uudelleen ovat parhaita keinoja voittaa akuutti selkäkipu ja estää sen kroonistuminen.

Ennen kuin tarkastelemme useita kroonisen selkäkivun "punaisia lippuja" - merkkejä siitä, että tarvitaan lisätutkimuksia - on aina parasta tietää, minkä tyyppisestä kivusta on kyse.

CBD ja selkäkipu

Alaselkäkipu voidaan jakaa kahteen pääluokkaan:

Selän hallitseva kipu

Selkärangan kautta säteilevä kipu keskittyy yleensä selän alaosaan ja lantion ympärille. Selkään kohdistuva kipu aiheuttaa todennäköisimmin ongelmia taivutettaessa. Sohvalta ylös nouseminen tai autosta ulos nouseminen voi olla vaikeaa ja kivuliasta selkäsuuntaisesta kivusta kärsiville. Suurin ongelma selkäsuuntaisessa kivussa on se, että se ilmaantuu yleensä yllättäen. Oireita ovat myös pienet kouristukset, jotka tosin väistyvät nopeasti.

Jalkaa hallitseva kipu

Tämäntyyppinen kipu voi esiintyä useammin sekä tiheydeltään että voimakkuudeltaan. Syy siihen, miksi kipu kulkeutuu jalkaa pitkin sen sijaan, että se keskittyisi selkään, liittyy hermoihin. Hermot auttavat meitä koordinoimaan liikkeitä, ja ne kulkevat jalkojemme läpi ja alaselkää pitkin, ennen kuin selkäranka suojaa niitä. Jalkoihin suuntautuva kipu, josta käytetään yleisesti nimitystä iskias, voi viitata selän välilevyjen vaurioitumiseen. Kun jalkoihin liittyviä hermoja puristetaan, kipu tuntuu jalkoihin asti. Iskiasvaivoissa voi auttaa hetkellisesti lepääminen tai painon ottaminen pois jaloista.

Useimmiten selkäkivut voidaan poistaa yksinkertaisilla elämäntapamuutoksilla.

Molempien kiputyyppien kohdalla useimmat tapaukset häviävät muutaman viikon kuluttua. Jopa niillä, jotka eivät kuulu kroonisen kivun luokkaan, oireet paranevat ajan myötä. Ennen kuin menet suoraan lääkäriin tai tartut reseptilääkkeisiin, elintavoilla voi olla suuri vaikutus selkäkivun lievittämiseen ja sen kroonistumisen estämiseen.

Alaselkäkivun vähentämistä voi tukea kolme kriittistä tekijää: henkinen asenne, liikkuminen ja ruokavalio tai tulehdusta vähentävät lisäravinteet.

Kaikki alkaa positiivisesta asenteesta - henkisestä halusta olla antamatta selkäkivun pilata suunnitelmiamme tai fyysistä toimintakykyämme. Akuutista selkäkivusta voi tulla nopeasti krooninen, jos pidämme sitä pikemminkin kuolemansairautena kuin hoidettavana tilana. Halu pysyä terveenä ja jatkaa mahdollisimman monia tavanomaisia toimintoja on ratkaisevan tärkeää selkäkivun voimakkuuden ja esiintymistiheyden vähentämisessä. Kyse on aktiivisesta lähestymistavasta ja kivun "omistamisesta" sen sijaan, että olisimme passiivisia ja uskoisimme, että pelkkä hoito ratkaisee kivun.

Kipu ja CBD

Vuodelepo on loppu, ja liikkuminen on alkanut. Varmista, että pysyt sen rajoissa, mikä on mahdollista juuri sinun tilasi kannalta. Vaikka kyseessä olisi vain lyhyt kävely portaat ylös ja alas joka päivä, lihasten liikkuminen auttaa useimmissa tapauksissa merkittävästi toipumista. Kehomme ja erityisesti selkämme on nimenomaisesti suunniteltu liikkuvuutta varten.

Viimeinen vaihe, tulehduskipulääkkeiden tai käsikauppalääkkeiden käyttö, olisi nähtävä kahden edellisen ohjeen tukena. Vaikka ne saattavat lievittää kipua riittävästi, jotta pääset jaloillesi, ne eivät yksinään estä selkäkipujen esiintymistä. Usein ihmiset menevät tässä asiassa pieleen - he luulevat, että muutama särkylääke ja lepo saavat kivun katoamaan. Lopputulos on päinvastainen.

Kroonisen selkäkivun punaiset liput

Jos oireet jatkuvat tai pahenevat, on olemassa useita "punaisia lippuja", joita kannattaa varoa. Jos jokin näistä merkeistä ilmenee, on parasta kääntyä lääkärin puoleen. Selkäkipu voi itse asiassa olla esiaste vakavammalle tilalle.

Nivusiin kohdistuva puutuminen tai tavanomaisen suolen toiminnan muuttuminen ovat ensimmäisiä merkkejä siitä, että saatat tarvita lisätutkimuksia. Jos selkäkipusi ilmenee yhdessä jatkuvan kuumeen, sairauden tai laihtumisen kanssa, se voi viitata siihen, että kipusi syynä on pikemminkin infektio kuin tiettyjen lihasten tai välilevyjen ongelma. Jos kipu ei lopu koskaan ja jatkuu viikkojen ajan, eikä se juurikaan hellitä liikunnasta ja tulehduskipulääkkeistä huolimatta, on syytä hakeutua lääkäriin. CT-kuvaus tai röntgenkuvaus voi olla tarpeen ongelman diagnosoimiseksi.

Keskity aktiivisena pysymiseen ja tekemisen meininkiin.

Tunnet oman kehosi paremmin kuin kukaan muu. Jos jokin ei tunnu oikealta, sinun on aina kysyttävä neuvoa lääkäriltä. Akuutista selkäkivusta kärsivät paranevat kuitenkin noin 90 prosentissa tapauksista muutamassa viikossa. Ottamalla käyttöön muutamia yksinkertaisia elämäntapaperiaatteita voidaan vähentää merkittävästi riskiä kivun kroonistumisesta. Myös muut aktiviteetit, kuten kiropraktikolla käynti, jooga tai pilates, voivat tukea suurempaa vastustuskykyä kroonisen selkäkivun kehittymistä vastaan.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku