Mikä on krooninen kipu ja miten se diagnosoidaan?

Last updated:

Published:

Mitä on krooninen kipu?

Kroonisen kivun kanssa eläville tunne on liiankin tuttu. Se nakertaa itseluottamusta ja vaanii aina mielen takaosassa. Lastenlasten hakemisesta, ostoksille menosta ja jopa yksinkertaisista kotitöistä tulee taistelu mielen, kehon ja sisäisen päättäväisyytesi välillä. Yksi viidestä Euroopassa asuvasta aikuisesta kärsii joko nociceptivasta tai neuropaattisesta kivusta, ja kolmannes näistä henkilöistä kokee jatkuvaa kipua.

mies pitelee polveaan kivun vuoksi

Kipu voi tulla aaltomaisesti, aluksi terävästi ja sitten laantuu. Kipu voi olla myös vakavampaa, ja se voi vaihdella jatkuvasta pistelystä tai tunnottomuudesta polttavaan tunteeseen. Tilastollisesti kroonisen kivun todennäköisyys kasvaa iän myötä. Kroonista kipua ei kuitenkaan pitäisi pitää luonnollisena osana ikääntymisprosessia.

Krooninen kipu luokitellaan kahteen luokkaan, nokiseptivaan ja neuropaattiseen kipuun. Ensin mainittuun luokkaan kuuluvat kivut, joita kaikki meistä ovat kokeneet. Muistele, milloin viimeksi mursit luusi, viilsit kättäsi tai poltit itsesi vedenkeittimellä; nämä kaikki ovat esimerkkejä nociceptiivisesta kivusta.

Jälkimmäinen, neuropaattinen kipu, tulee sisältäpäin ja johtuu hermoston vaurioista. Jotkut potilaat ovat kertoneet kivun tuntuvan siltä, kuin he saisivat sähköiskun. Se kestää yleensä perinteistä lääkitystä, ja siitä tulee uskomattoman invalidisoivaa. Molemmat kiputyypit voivat estää kipua sairastavia nukkumasta, työskentelemästä tai elämästä tervettä ja aktiivista elämää.

Mikä aiheuttaa kroonista kipua?

Yli 50 prosenttia kroonisesta kivusta kärsivistä odottaa jopa kaksi vuotta, ennen kuin kipu on saatu hallintaan, joten sen syiden ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeää. Molemmat kiputyypit ilmenevät tyypillisesti jonkinlaisen trauman jälkeen. Tästä huolimatta kroonisen kivun tarkan laukaisijan tunnistaminen on joissakin tapauksissa mahdotonta.

Päänsärky, selkäkipu ja niveltulehdus; nämä tilat kuuluvat nokiseptivisen kivun piiriin. Kuvittele nyt, että kipu on jatkuvaa tai esiintyy säännöllisesti vähintään kuuden kuukauden ajan. Juuri tätä kroonisen kivun kanssa elävien on käytävä läpi. Koska tarkka syy vaihtelee niin paljon, jokainen tapaus on tarkasteltava erikseen. Kipu voi olla seurausta sairaudesta, taudista, ihovammasta, luunmurtumasta - kroonisen kivun aiheuttaja voi olla monessa eri muodossa.

Kroonisen neuropaattisen kivun oireet voivat esiintyä missä tahansa kehon osassa. Tämä vain lisää kärsijöiden kokemaa suunnatonta turhautumista. Hermot ja hermoradat voivat tukkeutua tai heikentyä, mikä johtaa akuuttien kipujaksojen puhkeamiseen. Myös hermostomme kyky käsitellä kipua oikein voi vääristyä.

nainen pitelee kättään kivun vuoksi

Useimmille henkilöille käsivarteen kohdistuva viilto tai käteen tarttuminen voi aluksi sattua, mutta kipu häviää pian. Neuropaattisen kivun kanssa elävät voivat tuntea kipua koko kehossaan, kuten kädessä tai jalassa. He voivat jopa tuntea sietämätöntä kipua jo pelkästä kevyestä tökkimisestä tai tökkimisestä.

Kroonista kipua on vaikea diagnosoida

Koska kroonisen kivun puhkeaminen on monimutkaista, diagnoosia ja sitä seuraavaa hoitoa on vaikea räätälöidä yksilöllisesti. Syynä ennusteiden heikkenemiseen on tapa, jolla aivomme käsittelevät kipukokemusta. Se, mikä voi sattua sinuun merkittävästi, ei välttämättä vaikuta samalla tavalla kumppaniin. Sama kipulähde voi myös olla voimakkaampi lapsilla tai vanhuksilla.

Jokaisen kipukynnys on erilainen. Jos kysyisit kahdeltakymmeneltä ihmiseltä, miltä tuntui, kun heidän kätensä murtui, vastaus vaihtelisi joka kerta. Samat säännöt pätevät, jos pyydät samoja kahtakymmentä henkilöä arvioimaan kipua asteikolla 1-10. Koska tällä hetkellä ei ole mitään keinoa, jolla kivun voimakkuutta voitaisiin tieteellisesti testata, joudumme turvautumaan diagnoosin tekemisessä potilaaseen. Potilaiden on paitsi kerrottava lääkäreille, kuinka voimakasta kipu on, myös yritettävä kuvailla kivun lähdettä. Neuropaattisissa sairauksissa tämä on lähes mahdotonta ja täysin hyödytöntä.

Joillakin menetelmillä testataan luista tai syvistä kudoksista peräisin olevaa kipua. Röntgen-, magneetti- ja tietokonetomografiatutkimukset voivat kaikki auttaa tässä suhteessa. Hermojen eheyden tarkistamiseksi potilaille voidaan tehdä myös elektrofysiologinen tutkimus. Jopa näiden testien yhdistelmällä ei välttämättä pystytä eristämään kroonisen kivun tarkkaa syytä.

Kroonisen kivun esiintyvyys Euroopassa

Vaikka kroonisesta kivusta kärsivien ihmisten tarkka määrä vaihtelee maittain, luku on aina miljoonissa - Yhdistyneessä kuningaskunnassa kahdeksan miljoonaa, Ranskassa kymmenen miljoonaa ja Italiassa kuusitoista miljoonaa. Espanjassa viidestä miljoonasta kroonisesta kivusta kärsivästä ihmisestä 500 000:lla on diagnosoitu neuropaattinen sairaus.

Tilastot eivät parane, kun tarkastellaan hoidon tehokkuutta. Kroonisesta kivusta kärsivistä eurooppalaisista 38 prosenttia sanoo, että heidän kipuaan ei hoideta riittävästi, ja useimmat heistä ovat eläneet sairauden kanssa yli seitsemän vuotta.

Kroonista kipua hoidetaan liian vähän

vihreä risti

Kroonista kipua on vaikea diagnosoida, ja se on myös uskomattoman invalidisoivaa. Sen kanssa eläville se voi tuntua siltä, että se on ainoa asia, joka elämässä on olemassa. Kaikki ei kuitenkaan ole menetetty. Joillakin hoidoilla voidaan tukea kivun tehokasta hallintaa. Lievissä tapauksissa käsikauppalääkkeet riittävät. Voimakkaaseen kipuun voidaan määrätä kodeiinia tai morfiinia. Opioidien riskinä on, että niihin liittyy monia haittavaikutuksia, ja useimmat potilaat ovat huolissaan niiden pitkäaikaisen käytön vaikutuksista. Myös hermosalpaajat tai lihasrelaksantit ovat hyödyllisiä, mutta niiden teho riippuu hoidettavan kivun tyypistä.

Minkä tahansa hoitomuodon ensisijaisena tavoitteena on aina pyrkiä palauttamaan henkilö osallistumaan jokapäiväisiin toimintoihin. Olipa kyse sitten työhön palaamisesta, koirien ulkoiluttamisesta tai vain yöunien nukkumisesta.

Terveydenhuollon ammattilaisten toteuttamista toimista huolimatta krooninen kipu on monien eri muuttujien vuoksi edelleen useimmiten alihoidettua. Kroonisen kivun hellittämätön luonne aiheuttaa usein mielenterveyshäiriöiden kehittymistä. Ahdistuneisuus ja masennus ovat yleisiä, varsinkin kun kärsivät tuntevat itsensä eristetyiksi fyysisen kyvyttömyytensä vuoksi.

Kroonisen kivun parempi ymmärtäminen on ehdottoman tärkeää sekä nyt kärsiville potilaille että tulevaisuudessa diagnosoitaville potilaille. Pahimmassa tapauksessa krooninen kipu ei ehkä koskaan katoa. Useimmissa tapauksissa sitä voidaan kuitenkin hallita elämäntapamuutoksilla, ruokavaliolla ja lääketieteen ammattilaisten tuella.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku