Voiko hamppu auttaa hoitamaan ekseemaa ja muita iho-olosuhteita?

Last updated:

Published:

Hampun ja CBD-tuotteiden suosion kasvaessa yhä useammat ihmiset kysyvät, mitä muuta tämä ihana kasvi voi tehdä meille. Yksi tällainen mahdollisuus, josta usein puhutaan, on hampun kyky hoitaa ihosairauksia, kuten ekseemaa.

HAMPPU, KOSMETIIKKA JA IHOSAIRAUDET

Hamppu tarjoaa epäilemättä ravintoaineita ja yhdisteitä, joita tarvitaan ihon terveyden ylläpitämiseen. Sen ravintoarvo on suuri, kun sitä nautitaan, ja sitä käytetään usein paikallisesti käytettävissä balsameissa osana kauneudenhoitokeinoja. Itse asiassa monet kosmetiikkayritykset käyttävät nykyään hamppua ihonhoitotuotteissaan, mikä on osoitus sen arvosta. Hampusta valmistetut tuotteet voivat sisältää runsaasti omega-rasvahappoja, ei-psykoaktiivisia kannabinoideja, kivennäisaineita ja vitamiineja riippuen siitä, mitä kasvin osaa käytetään.

Mutta entä hamppu, kun sitä käytetään ihottumien ja ekseeman hoitoon? Tästä tulee hieman kiistanalaisempi aihe. On olemassa runsaasti anekdoottisia raportteja, jotka kaikki viittaavat siihen, että hamppu voi olla hyödyksi, ja erilaisia tutkimustuloksia, jotka tukevat väitteitä, mutta kliinisiä tutkimuksia on tehty vain vähän, jos ollenkaan.

Suurin osa hämmennyksestä johtuu siitä, että tulokset ovat erilaisia riippuen siitä, mitä hamppukasvin osaa käytetään. Esimerkiksi siemenistä puristettu öljy ei sisällä paljon CBD:tä, kun taas kukasta saatu uute sisältää. CBD:tä sisältävät ihonhoitotuotteet toimivat usein paremmin, sillä CBD:llä on tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Kun se yhdistetään öljyn luonnolliseen vitamiinirikkauteen ja ravintoarvoon, siitä voi olla vielä suurempi hyöty. Kun öljyä käytetään yksinään, tulokset eivät ole yhtä selviä - mutta ne ovat silti eduksi niille, jotka haluavat ylläpitää tervettä ihoa.


MIKSI SE AUTTAA?

Ilmeisten hampun tarjoamien ravitsemuksellisten näkökohtien lisäksi - joita kaikkia tarvitaan ihoa ylläpitävissä ja parantavissa kehon prosesseissa - CBD:llä tiedetään olevan lipostatiivisia, antiproliferatiivisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Vaikka tämä ei paranna ihosairauksia, kuten ekseemaa, se voi tasoittaa tilannetta ja antaa iholle muutamia lisäresursseja, jotta se voi yrittää normalisoida olosuhteet. Tästä syystä ihmiset saavat erilaisia tuloksia. Jotkut vannovat sen nimeen, kun taas toiset eivät huomaa juurikaan vaikutusta.

TUTKIMUSVAIKUTUKSET

Ihon uskotaan olevan läheisessä yhteydessä endokannabinoidijärjestelmään, ja tutkimukset ovat myös osoittaneet, että kannabinoidit näyttävät säätelevän ja estävän keratinosyyttien tuotantoa - yhdisteen, jonka runsas esiintyminen liittyy moniin ihosairauksiin.

ENDOKANNABINOIDIJÄRJESTELMÄN TUTKIMUS KERATINOSYYTTITUTKIMUS


Tämän lisäksi hamppuöljy on kosteuttavaa. Koska ekseeman ja psoriasiksen kaltaisille sairauksille on ominaista kuiva iho, on vain järkevää, että hamppuöljyä sisältävä kosmetiikka voi auttaa torjumaan sitä. Tämän lisäksi hamppuöljy on täynnä monityydyttymättömiä rasvahappoja (PUFA), joilla tiedetään olevan tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, mikä vähentää kutinaa.

Vuonna 2005 julkaistussa tutkimuksessa, jossa verrattiin nautittua hampunsiemenöljyä oliiviöljyyn, todettiin, että hampunsiemenöljy vaikutti paljon tehokkaammalta ekseeman vähentämisessä. Tämä johtui paljon suuremmasta välttämättömien rasvahappojen pitoisuudesta (sekä omega-3- että omega-6-rasvahappoja) ja ei-välttämättömien PUFA:iden suuresta määrästä.

LINKKITUTKIMUS


MITÄTÄSTÄ KAIKESTA VOI SAADA IRTI

Mitä tämä kaikki tarkoittaa? Tutkimukset ja anekdoottiset todisteet viittaavat siihen, että kyllä, hamppuöljy - erityisesti jos siinä on CBD:tä - voi auttaa vähentämään ihosairauksien, kuten ekseeman, vakavuutta. Se ei ole mikään parannuskeino, ja se vaihtelee henkilöstä toiseen ja voi riippua siitä, onko tuotteessa CBD:tä, mutta potentiaalia on varmasti. Epäilemättä tarvitaan tarkempaa tutkimusta, jossa tarkastellaan hampun ja CBD:n eri näkökohtia, mutta asiat näyttävät hyvältä!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku