Miten kehosi imee CBD:tä?

Last updated:

Published:

Biosaatavuuden käsite ei ole niin hämmentävä kuin miltä se kuulostaa.

Yksinkertaisesti sanottuna biologinen hyötyosuus on nopeus (ja laajuus), jolla aktiiviset ainesosat pääsevät kohdealueelle elimistössä. Mitä nopeammin yhdisteet imeytyvät elimistöön, sitä nopeammin vaikutukset ilmenevät, joten biologinen hyötyosuus on keskeinen näkökohta CBD:tä käytettäessä.

Jotta ymmärrettäisiin, miten biologinen hyötyosuus vaihtelee tuotteesta toiseen, lähtötason määrittäminen auttaa. Laskimonsisäinen CBD-annos on ainoa tapa saavuttaa 100 %:n hyötyosuus (lähes välittömästi ja kaikki aktiiviset yhdisteet pääsevät kohdealueelle). CBD:n antaminen suoraan verenkiertoon ei kuitenkaan ole koskaan suositeltavaa eikä käytännöllistä. Sen sijaan kannabinoidia otetaan monin eri tavoin.

Toistaiseksi CBD:tä löytyy ajankohtaisista lääkkeistä, kapseleista, tinktuureista, syötävistä tuotteista, höyrynesteistä, peräpuikoista ja nenäsuihkeista. Niiden hyötyjen erojen ohella jokaisella tuotteella on kuitenkin myös merkittävästi erilainen biologinen hyötyosuus.

CBD:n kulutustapa vaikuttaa sen biologiseen hyötyosuuteen.

Jos ajattelet työmatkaasi, useimmat ihmiset yrittävät aina valita suorimman reitin. Se ei ole vain nopein, vaan se tarkoittaa, että pääset töihin virkeämpänä. Suonensisäinen annos CBD:tä on nopein reitti töihin - ei kiertoteitä tai liikennettä, vain selkeä juoksu. Jokaista liikennevaloa, tietyömaata tai kiertotietä kohti matka kestää kuitenkin yhä kauemmin.

Sama periaate pätee biologiseen hyötyosuuteen. Jokainen este (ruoansulatusentsyymit, vatsahappo, aineenvaihdunnan nopeus) heikentää CBD:n pääsyä verenkiertoon ja siten myös sen määrää. Jokaiselle CBD:n käyttäjälle ei aina sovi nopein imeytymisnopeus. Sinulle sopiva tuote riippuu tarpeistasi, kehostasi ja siitä, mitä haluat saavuttaa CBD:llä. On kuitenkin hyödyllistä tutustua eri antotapojen biologiseen hyötyosuuteen, jotta voit olla tietoinen kaikista asiaan vaikuttavista tekijöistä.

Suositeltavat kulutusmenetelmät ja niiden biologinen hyötyosuus

Suun kautta nauttiminen on luultavasti suosituin nauttimismenetelmä. Se on kuitenkin myös yksi alhaisimmista biosaatavuusasteista - vain 6-13 %. Jos haluat parantaa CBD:n imeytymistä ja tehoa, voit kokeilla laittaa öljyjä tai tinktuureja kielen alle. Sen sijaan, että joutuisit kamppailemaan ruoansulatusjärjestelmämme kanssa, kielensisäinen käyttö ohittaa nämä esteet pääsemällä pieniin kapillaareihin kielen alla. Odota, että sublingvaalisen annostelun biologinen hyötyosuus on paljon suurempi - noin 40-50 %.

On olemassa myös ajankohtaisia aineita ja huurrettuja nesteitä, joita kannattaa harkita. Valitettavasti, aivan kuten suun kautta ja kielensisäisesti tapahtuvan kulutuksen kohdalla, biosaatavuuden tarkat arviot ovat vain arvioita. Ajankohtaisten lääkkeiden imeytymisasteen uskotaan olevan alhaisempi kuin suun kautta tapahtuvan kulutuksen, mutta vape-nesteiden biosaatavuus voi olla jopa 80 prosenttia. Onneksi imeytymisen likimääräisen määrän tukemiseksi eri antotapojen tarkkaa hyötyosuutta koskeva tutkimus on käynnissä.

CBD:n tulevaisuus ja biosaatavuus

Kun tavanomaiset antotavat jätetään hetkeksi sivuun, tutkijat työskentelevät parhaillaan jännittävien kehitystulosten parissa, jotka voivat mullistaa biologisen hyötyosuuden. Nanoemulsio on tekniikka, jota käytetään (kokeellisesti) CBD:n vesiliukoisuuden parantamiseksi. Tavallisesti CBD on lipofiilinen (liukenee rasvoihin) ja hydrofobinen (hylkii vettä). Tämän ominaisuuden vuoksi ihmiskehon on vaikea imeä CBD:tä helposti.

Nanoemulsiolla pyritään kiertämään tämä ongelma tekemällä CBD:stä vesiliukoista ja muuntamalla kannabinoidi nanokokoisiksi hiukkasiksi. Nanohiukkanen on niin pieni, että se voi imeytyä suoraan soluihin ilman, että maksan tarvitsee ensin pilkkoa sitä. Jotta saisit käsityksen siitä, kuinka pieniä nanohiukkaset ovat, tyypillinen CBD-hiukkanen on 2 000 nanometriä. Nanoemulsiolla tätä lukua voidaan pienentää jopa 60-80 nanometriin, jolloin solut voivat helposti imeä CBD-hiukkasia ja yhdisteen biologinen hyötyosuus muuttuu huomattavasti.

Vaikka biologinen hyötyosuus on tärkeä näkökohta, se ei ole ainoa tekijä CBD-tuotetta valittaessa. Kun käytettävissä on niin monia menetelmiä (ja lisää on tulossa), on tärkeää löytää se, mikä sopii sinulle ja kehollesi. Ja jos et ole tyytyväinen tietyn tuotteen vaikutuksiin, on paljon muita tuotteita, joista valita!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku