10 Tosiasioita hamppu

Last updated:

Published:

10 Tosiasioita hamppu

Kun puhumme hampusta tässä viestissä, emme tarkoita erityistä tyyppistä poltettavaa hamppua, jonka useimmat meistä tuntevat ja rakastavat. Vaikka molemmat hampputyypit kuuluvat samaan kasviryhmään, joka tunnetaan nimellä Cannabis, toisentyyppinen hamppu ei varsinaisesti saa sinua pilveen, mutta se ei tee siitä vähemmän hyödyllistä!

Teollisuushamppu on yksi monipuolisimmista tunnetuista kasveista, ja juuri tästä syystä ihmiset ovat viljelleet sitä jo tuhansia vuosia. Hamppua käytetään lukemattomiin eri tarkoituksiin tekstiili- ja paperintuotannosta rakentamiseen tai uusiutuvien polttoaineiden valmistukseen. Katsotaanpa 10 utuista faktaa hampusta.

HAMPUN MONET KÄYTTÖTARKOITUKSET

1. Hamppu on yksi nopeimmin kasvavista kasveista, ja se oli yksi ensimmäisistä kasveista, josta kehrättiin käyttökelpoista kuitua tekstiilituotantoon tuhansia vuosia sitten. Yleisesti uskotaan, että hampunviljely sai alkunsa 5 000 vuotta sitten Kiinassa. Myös muinaisten egyptiläisten kerrotaan viljelleen teollista hamppua.

2. Ennen 1800-luvun alkua, jolloin koneet helpottivat puuvillan korjuuta teolliseen käyttöön, lähes kaikki tekstiilit, vaatteet, kengät ja kankaat valmistettiin hampusta. Samoihin aikoihin suurin osa Yhdysvaltojen koulukirjoista valmistettiin myös hampusta.

3. Yhden Yhdysvaltojen ensimmäisistä paperitehtaista omisti perustajaisä Benjamin Franklin. Hänen tehtaassaan käsiteltiin hamppua paperinvalmistusta varten. Vuoden 1812 sota, Yhdysvaltojen ja Yhdistyneen kuningaskunnan välinen sota, käytiin itse asiassa hampun takia.

4. Jossain vaiheessa Amerikassa oli lakisääteistä, että ihmisten oli pakko kasvattaa hamppua. Virginiassa 1800-luvun alussa ja puolivälissä saattoi joutua vankilaan, jos ei kasvattanut hamppua. Noin kahdensadan vuoden ajan Yhdysvaltojen alkuaikoina veronsa saattoi maksaa kasvattamallaan hampulla.

5. Ensimmäinen suosittu auto, Henry Fordin kuuluisa T-malli, kulki hampusta valmistetulla bensiinillä, ja itse auto oli suurimmaksi osaksi valmistettu hampusta. Henry Ford omisti myös laajoja hamppupeltoja. Model-T:tä kutsuttiin joskus myös "maaperästä kasvaneeksi autoksi". Useimmat Model-T:n osat, myös sen paneelit, jotka oli valmistettu hampusta, olivat terästä vahvempia.

6. Tuhansien vuosien ajan hamppu oli tärkeä osa merenkulun löytö-, kuljetus- ja sodankäyntiä, sillä lähes kaikki köydet ja useimpien laivojen purjeet oli tehty hampusta.

7. Useimmat varhaiset maalaukset, myös klassisten mestareiden, kuten Van Goghin tai Rembrandtin, maalaamat maalaukset, oli maalattu hamppupellavalle. Sana "canvas" tulee keskieurooppalaisesta sanasta "canevas", joka on muunnelma latinan sanasta cannabis.

KANANSIEMENÖLJY

8. Vuoteen 1937 asti suurin osa maaleista ja lakoista Amerikassa oli valmistettu hampunsiemenöljystä.

9. Yhdysvaltain hallitus ennusti 1900-luvun alussa, että kaikki paperi tehtäisiin muutamassa vuosikymmenessä hampusta, eikä puita tarvitsisi enää kaataa. Yhdysvalloilla oli suunnitelmia hamppuohjelmia varten, koska tutkimukset osoittivat, että hampusta saataisiin neljä kertaa enemmän paperia kuin puista.

10. Useimmat varhaiset kirjat, kartat, kartat ja liput sekä Yhdysvaltain perustuslaki ja itsenäisyysjulistuksen luonnokset tehtiin hampusta.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku