Voivatko kasvit stressaantua?

Last updated:

Published:

Voivatko kasvit stressaantua?

STRESSAANTUVATKO KASVIT?

Otsikon kysymykseen voi vastata kahdella tavalla: Helppo tapa ja oikea tapa. Helppo vastaus olisi yksinkertaisesti sanoa: kyllä. Toisaalta, jotta voisi vastata kysymykseen oikealla tavalla, pitäisi olla aiempi käsitys siitä, mitä stressi todella on.

Useimmilla meistä on synnynnäinen käsitys sanasta stressi. Viime aikoina sana on saanut enimmäkseen negatiivisen merkityksen, jolloin stressi alkoi tarkoittaa akuuttia ja kroonista tilaa. On totta, että monet ihmiset kärsivät nykyään stressistä sillä tavoin. Krooninen stressi sitten pahentaa heidän tilaansa entisestään aiheuttaen terveys- ja mielenterveysongelmia - se on noidankehä.

Stressin todellisella luonteella ei ole mitään tekemistä aiemmin kuvatun tilan kanssa. Se on yksinkertaisesti ennalta määrätty biologinen reaktio ympäröiviin olosuhteisiin. Se auttaa taistelemaan näitä olosuhteita vastaan, ja ellei siitä tule kroonista tilaa, se on hyödyllistä.

Kasvit altistuvat ihmisten tavoin usein vähemmän ihanteellisille olosuhteille. Niiden reaktio stressaaviin olosuhteisiin on pitkälle kehittynyt. Toisin kuin ihmiset, kasvit eivät voi paeta stressiä, joten niiden on pakko pysyä pystyssä ja taistella niin kovaa kuin voivat - ja ne taistelevat.

Kasvit ovat kehittäneet puolustusmekanismeja kasvinsyöjiä, sieniä, kuivuutta, äärimmäistä kuumuutta ja kylmyyttä vastaan. Kaikki nämä uhat laukaisevat ainutlaatuisia hormonaalisia vasteita, jotka puolestaan maksimoivat kasvin mahdollisuudet selviytyä stressitilanteesta. Kun tunnistat, että kasvisi on stressaantunut, ja määrittelet stressin syyn ajoissa, sinulla on mahdollisuus auttaa kasvia taistelemaan stressitekijää vastaan ja parantaa tilannetta.

MITEN TUNNISTAA KASVIEN STRESSI

Kuihtuminen on kasvien yleisin reaktio stressiin. Syitä kuihtumiseen on monia - hyönteiset, taudinaiheuttajat, riittämätön kastelu, äärimmäinen kuumuus, äkillinen olosuhteiden muutos.

Yleisin syy kuihtumiseen on riittämätön kastelu. Jos on satanut rankasti tai olet juuri kastellut kasvit liikaa, kastelu on lopetettava, kunnes kasvit ovat toipuneet ja maa on kuivunut. Toisaalta kasvit kuihtuvat myös, jos maassa ei ole riittävästi kosteutta. On tärkeää tarkistaa maanalainen kosteus - jostain läheltä juurten syvyyttä, ei vain pinnalta.

Jos siirrät kasvin sisäolosuhteista ulko-olosuhteisiin, on hyvin mahdollista, että kasvit reagoivat lisääntyneeseen aurinkoon ja tuuleen kuihtumalla. Siirtymistä helpottavan kevyen suojan rakentaminen estää sen.

Sisätiloista ulkoilmaan siirrettyjen kasvien lehtien valkaistuneet alueet viittaavat yleensä auringonpolttamaan. Jos näin on, eniten valkaistuneet lehdet ovat niitä, jotka ovat altistuneet eniten auringolle. Vaikka kasvit kasvavat ulos ja toipuvat lievästä auringonpolttamasta, voit ehkäistä sitä tuomalla kasvit ylimääräiseen auringonpaisteeseen muutaman päivän ajan tai rakentamalla aurinkosuojan.

Mustat alueet lehdissä viittaavat yleensä pakkasvaurioon - jos sääolosuhteet ovat sellaiset, että pakkasvaurio on mahdollinen. Pakkasvaurioita on eniten paljaissa ulkolehdissä. Jos havaitset pakkasvaurioita, odota, että sääolosuhteet paranevat, ja poista sitten vaurioituneet lehdet. Kasvit kasvavat yleensä ulos pakkasvaurioista.

Räpelletyt lehdet johtuvat ankarista sääolosuhteista, kuten kovasta tuulesta tai raekuuroista. Vaikka se on useimmiten vain esteettinen ongelma, joissakin tapauksissa se voi heikentää kasvin kykyä torjua taudinaiheuttajia. Leikkaa röpelöiset lehdet varmuuden vuoksi.

Värittömät lehdet johtuvat yleensä ravinteiden puutteesta. Hitaasti vapautuvien orgaanisten lannoitteiden käyttö poistaa ravinnepuutokset. Jos värimuutos jatkuu, kasvin kyky imeä ravinteita saattaa olla heikentynyt. Tarkista, sopiiko maaperän pH-taso juuri sinun kasvillesi - useimmat kasvit tarvitsevat pH-tason, joka on kuuden ja seitsemän välillä.

Kuivuneet lehtien reunat johtuvat yleensä vääränlaisesta lannoituksen käytöstä tai kovasta tuulesta. Lannoitteita on käytettävä etiketin mukaisesti, ja jos mahdollista, kannattaa käyttää orgaanista hitaasti vapautuvaa lannoitetta. Jos ongelma on tuuli, ongelma voidaan ratkaista rakentamalla tuulensuoja tai suojaamalla herkät kasvit istuttamalla ne tuulenkestävämpien kasvien eteläpuolelle.

Palaneet lehdet ovat merkki kemiallisesta stressistä. Se voi johtua torjunta-aineista tai eläinten virtsasta. Voit yrittää puhdistaa vahingoittuneet lehdet vedellä, ja pysyvästi vahingoittuneita lehtiä on karsittava.

MIKÄ AIHEUTTAA STRESSIÄ KANNABISKASVISSA

Vesistressi johtuu veden puutteesta tai liiasta vedestä. Kummassakin tapauksessa on havaittavissa kuihtumista.

Ravinnestressi johtuu ravinteiden epätasapainosta tai yleisestä ravinteiden puutteesta. Huomaat värittömiä lehtiä tai pahimmassa tapauksessa kitukasvuista kasvua.

Juurivyöhykkeen pH-arvo on säilytettävä vastaavasti. pH-vaatimukset riippuvat siitä, millaista viljelyä harjoitat. Väärät pH-arvot saavat kasvin keräämään ravinteita tehottomasti. Oireet ovat samat kuin ravinnestressissä. Juurten terveyteen voi pH:n lisäksi vaikuttaa myös maaperän lämpötilan vaihtelu. Kun kasvatat sisätiloissa, varmista, että maaperä pysyy sisälämpötilassa.

Epäsäännölliset valojaksot marihuanan sisätiloissa kasvattamisessa vähentävät satoa ja voivat aiheuttaa hermafrodiittisten kasvien ilmenemisen. Varmista, että noudatat yli 18 tunnin valosykliä kasvuvaiheessa ja 12/12 valosykliä kukintavaiheessa.

Kasvien kudosten vaurioituminen voi johtua äärimmäisistä ympäristöolosuhteista, kuten raekuuroista tai kovasta tuulesta, tai kasvien huonosta käsittelystä. Useimmissa tapauksissa kasvi kasvaa vaurion yli, eikä siitä ole syytä huoleen.

Äärimmäiset ympäristöolosuhteet ovat aina haitallisia mille tahansa kasville. Jos kasvatat kasveja sisätiloissa, varmista, että ilmankosteus, ilmankierto ja lämpötila ovat kunnossa. Jos ympäristöolosuhteet muuttuvat äkillisesti, kasvi reagoi hidastamalla kasvuaan ja sen sato vähenee.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku