10 ravitsevimmista ja terveellisimmistä vihanneksista, joita voit syödä

Last updated:

Published:

Vaikka kaikki tietävät, että vihannesten syöminen on hyväksi terveydelle, kaikki eivät muista, mitkä vihannekset ovat terveellisimpiä ja ravitsevimpia. Tämän tietäminen on kuitenkin hyödyllistä, jos haluat tehdä terveellisempiä valintoja tai monipuolistaa päivittäistä ruokavaliota.

Tässä on luettelo 10 ravitsevimmasta vihanneksesta. Ota se mukaan kauppaan seuraavalla kerralla ja täytä ostoskassi näillä hämmästyttävillä ravintoaineiden lähteillä.

1. Persilja

Vaikka persilja on yksi harvoin käytetyistä yrteistä, siihen kannattaa ehdottomasti kiinnittää tulevaisuudessa enemmän huomiota, sillä se sisältää runsaasti erilaisia mineraaleja ja vitamiineja. Yksi niistä on folaatti: vitamiini, jota suositellaan voimakkaasti raskaana oleville naisille ja kaikille, jotka haluavat vähentää erilaisten sydänsairauksien riskiä. Lisäksi persiljaa voi tuskin syödä liikaa: kahdessa kupillisessa tätä yrttiä on vain 35 kaloria. Voit lisätä persiljaa pastaan, erilaisiin salaatteihin ja keittoihin ja tehdä päivittäisestä ruokavaliostasi terveellisemmän.

2. Selleri

Selleri sisältää runsaasti folaattia, mutta se ei ole ainoa sen hyöty. Tässä vihanneksessa on myös paljon A- ja K-vitamiineja, jotka parantavat veren terveyttä ja tekevät luista vahvempia. Voit syödä sitä raakana, lisätä sitä erilaisiin smoothieihin ja vihermehuihin tai jopa paahtaa sitä mausteiden ja oliiviöljyn kanssa.

3. Sipulit

Sipulissa on paljon antioksidantteja, joten se on erittäin hyvä verenpaineen säätelyyn ja kehon puhdistamiseen. Voit lisätä niitä keittoihin, salaatteihin, muhennoksiin jne. On kuitenkin muistettava, että raa'assa sipulissa on eniten ravintoaineita.

4. Retiisit

Tämä herkullinen vesimäinen vihannes sisältää runsaasti kuitua, C-vitamiinia ja fytosteroleja. Retiisit auttavat normalisoimaan kolesterolitasoja ja ovat erinomainen lisä tuoreisiin salaatteihin.

5. Maissi

Luultavasti yksi niistä harvoista vihanneksista, joita ei pitäisi syödä raakana. Mitä pidempään maissia kypsennät, sitä enemmän hyötyä siitä on: tämä vihannes sisältää runsaasti antioksidantteja, ja niiden määrä kasvaa vain, kun maissia kypsennetään. Nämä antioksidantit auttavat parantamaan näköä, ja tietenkin keitetyn maissin maku on aivan herkullinen!

6. Kaali

Halpa ja herkullinen vihannes, jota voi lisätä salaatteihin tai monimutkaisempiin ruokiin (esimerkiksi pastaan). Se on täynnä C-vitamiinia ja kuitua, ja se sopii erinomaisesti laihdutukseen: yhdessä kupillisessa raakakaalia on vain 17 kaloria, vaikka se antaa sinulle mukavan annoksen ravintoaineita.

7. Herneet

Voit syödä tuoreita herneitä, jotka sisältävät runsaasti proteiinia, kuitua sekä A- ja C-vitamiineja, tai lisätä pakastettuja herneitä aterioihisi ruoanlaiton aikana: näin ne säilyttävät enemmän ravintoaineita. Herneet ovat hyvä lisä keittoihin, ruskeaan riisiin, salaatteihin ja niin edelleen.

8. Pinaatti

Tämä vihannes on täynnä ravintoaineita, jotka ovat hyväksi lähes kaikille kehon osille. Siinä on paljon antioksidantteja, jotka auttavat parantamaan näkökykyä, magnesiumia, joka auttaa normalisoimaan verenpainetta, monia vitamiineja (A-, C-, E-, K- ja B5-vitamiinit), sinkkiä, rautaa, kalsiumia ja muita tärkeitä ravintoaineita. Voit lisätä pinaattia salaattiin, syödä sitä munakkaan kanssa tai jopa leipoa herkullisen pinaattipiirakan.

9. Perunat

Näissä vihanneksissa on runsaasti ravintoaineita, mutta vain oikein kypsennettynä. Niiden paistaminen öljyssä tai peittäminen kermaviilillä ei riitä: näin et saa vitamiineja (B6 ja C) etkä kaliumia. Voit kuitenkin leipoa niitä oliiviöljyn ja yrttien kanssa tai valmistaa täytettyjä perunoita (tässä tapauksessa sinun on kuitenkin yritettävä valita tarpeeksi terveellinen kuorrute).

10. Punainen paprika

Pippuri sopii kaikille, jotka haluavat laihtua ja parantaa terveyttään: siinä on vain 32 kaloria (jos sen koko on keskikokoinen) ja paljon C-vitamiinia, joka parantaa ihoa ja vahvistaa immuunijärjestelmää. Voit syödä raakoja paprikoita tai valita minkä tahansa haluamasi täytettyjen paprikoiden reseptin.

Toinen hyvä tapa saada kaikki näiden vihannesten ravintoaineet on juoda vihreitä mehuja. Tällaiset herkulliset mehut voivat olla loistava vaihtoehto, jos et pidä raakojen hedelmien syömisestä, sinulla ei ole aikaa keittää tai haluat vain saada kerralla valtavan määrän ravintoaineita.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku