Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Lukella on yli vuosikymmenen kokemus CBD- ja kannabinoiditekstien kirjoittamisesta. Hän toimii Cibdolin sekä muiden kannabinoidijulkaisujen johtavana toimittajana tarjoten tosiasiallista, todisteisiin pohjautuvaa sisältöä. Hänen mielenkiinnonkohteisiin kuuluvat CBD:n lisäksi fitness, ravitsemus ja sairauksien ehkäisy.
Read more.

Kaikki, mitä sinun tulee tietää laventelista

lavender

Jatka lukemista oppiaksesi lisää laventelin alkuperästä, sen käytöstä holistisena lisänä ja siitä, mitä tiedemiehet ajattelevat sen mahdollisista hyödyistä keholle ja mielelle. Tällä aromaattisella yrtillä on paljon enemmän annettavaa kuin ensinäkemältä voisi luulla.

Mikä laventeli on?

Laventeli (Lavandula angustifolia) on yrtti, jota kasvatetaan joka puolella maailmaa sen tuoksuvien kukkien ja eteeristen öljyjen takia. Noin 47 lajista koostuva Lavandula-suku omaa värikkään ja kiehtovan historian, jonka juuret juontavat ainakin 2500 vuotta taaksepäin. Mutta mitkä tekijät saivat näin monet kiinnittämään huomionsa tähän yrttiin?

Aloitetaan katsaus kasvibiologian kautta. Laventeli rakastaa lämmintä ilmastoa ja se kasvaa luonnonvaraisena suuressa osassa Eurooppaa, Välimeren aluetta ja Lounais-Aasiaa. Sen sopeutuvainen luonne on mitä luultavimmin osaltaan auttanut sen suosiossa, mutta sen kiinnostavimmat ominaisuudet liittyvät sen käyttöön keittiössä, kosmetiikassa ja holistissa tarkoituksissa.

Miellyttävä tuoksu ja lumoava väri ovat kiistatta laventelin huomiota herättävimmät puolet, mutta tarkempi perehtyminen tämän yrtin ominaisuuksiin paljastaa nopeasti, että komean syvänpurppuraisten lehtien peittämän ulkokuoren alla on piilossa rutkasti mielenkiintoisia ja huiman rauhoittavan potentiaalin omaavia yhdisteitä.

Mitä ovat laventelin mahdolliset terveyshyödyt?

Tähän puoleen tutustuttaessa alkaa laventelin mahdollisuudet avautua uudella tavalla. Kasvin rakenteet kätkevät sisäänsä huiman määrän terpeenejä linalolin ollessa niistä runsain. Muinaiset kulttuurit eivät ehkä ymmärtäneet terpeenien ja ihmiskehon vuorovaikutusta, mutta moderni tiede ymmärtää. Näin ollen tiedämme, että kehomme voi vastaanottaa ja käyttää näitä yhdisteitä lukuisten biologisten vaikutusten laukaisemiseen. Nämä vaikutukset tekevät laventelista suositun holistisessa käytössä.

Alla katsaus laventelin mahdollisista hyödyistä keholle ja mielelle:

• Hyödyksi verenpaineelle ja sydämen lyöntitiheydelle: Vuoden 2017 tutkimus[1] selvitti hengitetyn laventelin vaikutusta avosydänleikkauksessa teho-osastolla. Otos oli vain 40 potilasta, mutta näiden perusteella laventeliöljy voi auttaa tasapainottamaan tärkeitä elintoimintoja (verenpaine ja syke) leikkauksen jälkeen.

• Vaikutus astman oireisiin: Astmaa tutkineissa eläinkokeissa havaittiin hengitetyn laventeli auttavat lievittämään tulehdusta ja pienentämään keuhkoihin kertyvän liman määrää jyrsijöillä. Kyseessä ei ollut kliininen koe, mutta tulokset antavat lupaavia viitteitä laventelin ja haitallisten sytokiinien[2] välisestä vuorovaikutuksesta.

• Mahdolliset antimykoottiset ominaisuudet: Vuoden 2005 tutkimuksessa linalolin ja linalyylin, laventelin sisältämien terpeenien havaittiin ehkäisevän itiöiden muodostumista ja vähentävän sienen kasvua. Nämä alustavat tulokset saivat vahvistusta 2011 tutkimusartikkelissa[3], jossa osoitettiin uudelleen laventeliöljyn teho sieni-infektioita vastaan ja todettiin sen omaavan ”vahvan vaikutuksen”

• Voi tukea herkkää ihoa: Laventeli on ollut suosittu lisä erilaisissa voiteissa vuosikymmenien ajan, mutta tiede pääsi perille sen toimintamekanismeista vasta hiljattain. Vuonna 2017 julkaistu kattava katsaus[4] päätyi toteamaan, että vaikka tarkemmat tutkimukset odottavat vielä tekijäänsä, viittaa todistusaineisto laventelin merkittäviin hyötyihin aknen, ekseeman ja ihotulehdusten hoidossa.

Laventeli voi parantaa unen laatua

Kaikista laventelin mahdollisista hyödyistä sen uneen liittyvät hyödyt ovat parhaiten tutkittuja ja tunnettuja. Tämä on hyvä asia, sillä unella on tunnetusti merkittävä painoarvo yleisen hyvinvoinnin kannalta. Hyvät yöunet eivät anna ainoastaan kehollemme palautumisaikaa, vaan mahdollistavat myös seuraavan päivän haasteiden kohtaamisen hyvin levänneenä ja henkisesti valmiina.

Toisessa teho-osastolla tehdyssä tutkimuksessa[5] laventeliöljyn todettiin parantavan potilaiden unen laatua ja vähentävän ahdistusta leikkauksen jälkeen.

Vuoden 2009 tutkimuksessa[6] pyrittiin selvittämään laventelin hajuaistiin liittyviä ominaisuuksia miehillä ja naisilla. Tutkimukseen osallistui 31 nuorta ja tervettä nukkujaa, jotka altistettiin laventelin tuoksulle ennen nukkumaan menoa.

Tulokset olivat varsin huimia, sillä kaikki 31 osallistujaa raportoivat nopeammasta nukahtamisesta ja virkeämmästä olosta altistusta seuranneena aamuna. Modernin elämän jatkuvassa paineessa eteen tulee väistämättä tilanteita, joissa pieni apu voi olla tarpeen riittävän levon saamiseen. Tutkimukset osoittavat kiistatta laventelin potentiaalin unen apuna, mutta mikä on paras tapa sen rauhoittavien ominaisuuksien hyödyntämiseksi?

Mitkä tuotteet sisältävät laventelia?

Ennen kuin laventelin hyödyt ovat ulosmitattavissa, täytyy kasvi ensin prosessoida. Tämä tapahtuu uuttamalla laventelista sen eteeriset öljyt, jotka on ladattu täyteen terpeeneitä. Lopputuloksena syntyvät laventeliöljy on erittäin yleinen lisäaine suuressa joukossa erilaisia tuotteita.

Laventeliöljy

Elintarvikelaadun laventeliöljyn kauneus piilee sen monikäyttöisyydessä. Sitä voi levittää suoraan iholle tai annostella suun kautta muiden luonnollisten ainesosien kanssa. Jos aiot käyttää laventeliöljyä ulkoisesti iholla, on suosituksemme testata sitä ensin pienellä alueella.

Jos tämä ei aiheuta ongelmia, voit levittää muutamia tippoja suoraan iholle. Ihon ollessa vaurioitunut tai erityisen herkkä, kannattaa öljy tiputella ensin vaikkapa pumpulituppoon ja taputella se siitä varovaisesti iholle. Laventeliöljyä voi nauttia myös oraalisesti, mutta tähän on hyvä liittää varoituksena sana; sen maku voi olla melkoisen voimakas! Jos maku tuntuu liian vahvalta, voi ruokalusikallisen öljyä liuottaa kuuman veden sekaan.

Laventeli ja CBD

Laventelin yhdistäminen muiden luontaisten aineosien kanssa, esimerkiksi kultalaadun CBD:mme, on mitä mainioin idea. Laventelin toksisuuden puute tekee siitä erinomaisen kumppanin CBD:lle, sillä molemmat niistä toimivat kehon tukena, ei sitä vastaan. Tämä on erityisen tärkeää unen kanssa, sillä tähän tarkoitukseen käytetyt ravinnelisät olisi hyvä ottaa mahdollisimman lähellä nukkumaanmenoa parhaan mahdollisen vaikutuksen takaamiseksi.

Tässä yhteydessä on pakko mainita myös entourage-efekti. Tämä ainutlaatuinen ilmiö voimistaa yksittäisten terpeenien ja kannabinoidien tehoa silloin kun ne nautitaan yhdessä. Jos laventelin terpeenien hyötyjen maksimointi kiinnostaa, on täyden spektrin CBD-ekstraktin yhdistäminen sen kylkeen mitä parhain idea.

Miten annostella laventelia

Kuten on asianlaita monen muunkin luontaistuotteet kohdalla, ei laventelin annosteluun ole varsinaisesti oikeaa tai väärää tapaa. Avainasemassa on juuri sinulle sopivan annoksen löytäminen, ja paras tapa tähän on aloittaa alhaalta annosta pienin askelin nostaen.

Suurimmalle osalle ihmisistä hyvä aloitustaso voisi olla yksi tippa laventeliöljyä suoraan nautittuna tai kantoöljyyn sekoitettuna. Kun olet tottunut sen vaikutuksiin, voit ruveta nostamaan annostusta tippa kerrallaan hitaasti edeten.

Mitä annostelutiheyteen tulee, on pallo sinulla. Jos käytät laventelia terveen unirytmin tukemiseen, voi hyvä lähtökohta olla annostelu 15 minuuttia ennen nukkumaanmenoa. Näin annat kehollesi hieman aikaa, jotta terpeenirikas öljy ehtisi imeytyä täysin.

Mitkä ovat laventelin mahdolliset sivuvaikutukset

2500 vuoden käyttöhistorian jälkeen käsityksemme laventelin sivuvaikutuksista on varsin hyvä. Niiden riski on pieni ja ilmestyessäänkin oireet ovat lieviä. Mahdolliset sivuvaikutukset riippuvat käyttötavasta, joten pidäthän mielessä seuraavan:

• Oraalisesti nautittu laventeli voi aiheuttaa ummetusta, päänsärkyä tai nälän kasvua. Iholle levitettynä se saattaa puolestaan ärsyttää lievästi, samoin kuin hengitettynä.

Onneksi mahdolliset sivuvaikutukset ovat ilmetessäänkin nopeasti ohi, eli mikäli kehosi reagoi negatiivisesti, sinun tarvitsee vain lopettaa käyttö tai pienentää annosta sellaiselle tasolle, että oireet häviävät. Jos sinulla on kysymyksiä laventelin tai laventeliöljyn käyttöön liittyen, voit aina kääntyä omalääkärisi puoleen vastausten saamiseksi.

Yhteenveto: laventeli on monikäyttöinen ravinnelisä

Laventelin käyttö holistisena yrttinä on jatkunut vuosisatojen, ellei tuhansien ajan. Modernin tieteen tarjoaman kasvin kemialliseen koostumukseen liittyvän tiedon myötä tiedämme tänä päivänä sen olevan paljon enemmän kuin vain yrtti. Se voi paitsi auttaa vakavien terveysongelmien kanssa, myös edistää unensaannin kannalta oleellisia toimintoja ja auttaa täten nukahtamaan nopeammin ja lepäämään paremmin. Yhdistettynä muihin terveysvaikutteisiin, kuten vaikkapa CBD:hen, voi laventeli tarjoa fantastisen lisän hyvinvointirutiineihisi.

Jos haluat kokea omakohtaisesti laventelin rauhoittavat vaikutukset, voit ottaa kokeiluun Cibdol Complete Sleepin. Selataksesi kattavaa luonnonmukaisten unituotteidemme listaa suuntaa Cibdolin verkkokauppaan. Jos taas haluat lisätietoa unesta tai terveen unirytmin ylläpidosta, on kokoamamme CBD-Tietosanakirja erinomainen ehdokas seuraavaksi kohteeksi.

Lähteet

[1] Salamati, A., Mashouf, S., & Mojab, F. (2017). Effect of Inhalation of Lavender Essential Oil on Vital Signs in Open Heart Surgery ICU. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5423266/ [Lähde]

[2] Ueno-Iio, T., Shibakura, M., & Yokota, K. (2014). Lavender essential oil inhalation suppresses allergic airway inflammation and mucous cell hyperplasia in a murine model of asthma. ScienceDirect. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0024320514005177 [Lähde]

[3] Society for General Microbiology. (2011). Lavender oil has potent antifungal effect. ScienceDaily. https://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110214201842.htm [Lähde]

[4] Orchard, A., & van Vuuren, S. (2017). Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases. Hindawi. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2017/4517971/ [Lähde]

[5] Karadag, E., Samancioglu, S., & Ozden, D. (2015). Effects of aromatherapy on sleep quality and anxiety of patients. Wiley Online Library. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/nicc.12198 [Lähde]

[6] Goel, N., Kim, H., & Lao, R. P. (2005). An Olfactory Stimulus Modifies Nighttime Sleep in Young Men and Women. Taylor & Francis Online. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07420520500263276 [Lähde]

Lähteet

[1] Salamati, A., Mashouf, S., & Mojab, F. (2017). Effect of Inhalation of Lavender Essential Oil on Vital Signs in Open Heart Surgery ICU. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5423266/ [Lähde]

[2] Ueno-Iio, T., Shibakura, M., & Yokota, K. (2014). Lavender essential oil inhalation suppresses allergic airway inflammation and mucous cell hyperplasia in a murine model of asthma. ScienceDirect. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0024320514005177 [Lähde]

[3] Society for General Microbiology. (2011). Lavender oil has potent antifungal effect. ScienceDaily. https://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110214201842.htm [Lähde]

[4] Orchard, A., & van Vuuren, S. (2017). Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases. Hindawi. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2017/4517971/ [Lähde]

[5] Karadag, E., Samancioglu, S., & Ozden, D. (2015). Effects of aromatherapy on sleep quality and anxiety of patients. Wiley Online Library. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/nicc.12198 [Lähde]

[6] Goel, N., Kim, H., & Lao, R. P. (2005). An Olfactory Stimulus Modifies Nighttime Sleep in Young Men and Women. Taylor & Francis Online. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07420520500263276 [Lähde]

Tuotehaku