Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Lukella on yli vuosikymmenen kokemus CBD- ja kannabinoiditekstien kirjoittamisesta. Hän toimii Cibdolin sekä muiden kannabinoidijulkaisujen johtavana toimittajana tarjoten tosiasiallista, todisteisiin pohjautuvaa sisältöä. Hänen mielenkiinnonkohteisiin kuuluvat CBD:n lisäksi fitness, ravitsemus ja sairauksien ehkäisy.
Read more.

Sisällysluettelo:

  1. Mitä zeaksantiini on?

Zeaksantiini: tutustu tähän suojaavaan pigmenttiin

Zeaksantiini: tutustu tähän suojaavaan pigmenttiin

Zeaksantiini. Tämä erikoiselta kuulostava nimi kuuluu kasvipigmentille, jolla on merkittävä tehtävä fotosynteesissä. Ihmisillä molekyyli kertyy nauttimisen jälkeen silmään, jossa se auttaa imemään tiettyjä valon aallonpituuksia. Yhdisteen potentiaalia tutkitaan tällä hetkellä monien terveysongelmien hoidossa.

Mitä zeaksantiini on?

Zeaksantiinilla on tärkeä biologinen tehtävä kasvien elämässä, mutta se on osoittanut myös toimivansa hyödyllisesti tietyissä osissa ihmiskehoa, eritoten silmissä. Kasvipigmenttinä zeaksantiini on paprikoiden, gojimarjojen ja muiden hedelmien kirkkaiden värien takana. Eläimillä, mukaan lukien meillä ihmisillä, ei ole entsymaattista koneistoa, joka kykenisi valmistamaan zeaksantiinia, ja tästä syystä niiden täytyy nauttia tiettyjä ruokia saadakseen molekyylin käyttöönsä. Kehossa zeaksantiini toimii antioksidanttina vaimentaen DNA:ta vaurioittavia vapaita radikaaleja. Lisäksi se suojaa silmiä ikääntymiseen liittyvältä rappeutumiselta.

Zeaksantiini on yksi yleisimmistä molekyyleistä kemiallisessa luokassa, joka tunnetaan nimellä karotenoidit. Muita yleisiä karotenoideja ovat beetakaroteeni, luteiini ja lykopeeni. Yli 600 näistä pigmenteistä löytyy kasvikunnasta ja ne on jaettu kahteen ryhmään: karoteeneihin ja ksantofylleihin. Zeaksantiinimolekyylit sisältävät happea pelkän vedyn ja hiilen sijaan, joten se kuuluu ksantofyllien ryhmään.

Fotosynteesiä miettiessämme liitämme vihreän pigmentin, klorofyllin, valon sitomisprosessiin. Kuitenkin myös oranssit, punaiset, violetit ja keltaiset pigmentit, joista karotenoidit koostuvat, osallistuvat myös tähän prosessiin. Lisäksi karotenoidit suojaavat kasveja liialliselta auringonvalolle altistumiselta prosessin, nimeltä valosuojaus, avulla. Zeaksantiini toimii myös valosuojaavana yhdisteenä tietyissä levämuodoissa, mikä on elintärkeää valtamerten hyvinvoinnin kannalta. Lisäksi tämä muodostaa kaikkien vedessä elävien eliöiden energiapohjan.

Tällä valosuojausmekanismilla on tehtävänsä myös ihmiskehossa. Kun nautimme zeaksantiinin lähteitä, kertyy molekyyliä silmiin. Siellä se toimii valosuodattimena, joka auttaa suojaamaan näköelimiä auringonvalon aiheuttamilta vaurioilta. Nykytutkimuksessa tutustutaan myös kasvipigmentin mahdollisiin vaikutuksiin sydän- ja verisuoni- sekä maksaterveyden ja ihon terveyden osa-alueilla.

Mitkä ruoat sisältävät zeaksantiinia?

Zeaksantiinia esiintyy pääosin kasveissa, mutta myös jotkin eläintuotteet sisältävät pigmenttiä. Molekyyliä eniten sisältäviin ruoka-aineisiin kuuluvat:

• pinaatti
• herneet
• makea maissi
• punaiset viinirypäleet
​​• lehtikaali
• persilja
• korianteri
​​• pistaasipähkinät
• gojimarjat
• porkkana
​​• kurpitsa
• kananmunat

Mitkä ovat zeaksantiinin terveyshyödyt?

Vaikka useat zeaksantiinin potentiaalisista terveysvaikutuksista onkin tehty in vitro -menetelmällä, on myös ihmisillä tehtyjä tutkimuksia olemassa. Alla tutustumme merkittävimpiin tutkimuksiin aiheesta. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että zeaksantiinia koskeva tutkimus on yleisesti ottaen prekliinistä ja yhä keskeneräistä.

Silmien terveys

Karotenoidi zeaksantiinia, mesozeaksantiini ja luteiini kategorisoidaan makulaaristen ksantofyllien ryhmään. Nämä rasvaliukoiset yhdisteet kerääntyvät silmissä keltatäplän ja mykiön alueille. Täällä ne auttavat suojaamaan herkkiä näkemisen mahdollistavia elimiämme auringonvalon vaaroilta. Ilman luonnonvaloa ei lajimme (monien muiden tapaan) olisi syntynyt. Tietyt valon aallonpituudet voivat kuitenkin vahingoittaa silmiä. Runsaasti makulaarisia ksantofyllejä sisältävien kasvien nauttiminen ruokavaliossa voisi toimia puskurina sellaista valoa vastaan, joka johtaisi muutoin fotokemiallisiin vaurioihin. Tutkimus osoittaa, että okulaariset karotenoidit kykenevät imemään näkyvää valoa aallonpituuksien 400–500 nm alueella, mikä viittaa siihen, että ne kykenevät suojaamaan verkkokalvoa ja mykiötä.[1]

Antioksidanttiset ominaisuudet

Sen lisäksi, että zeaksantiini voisi puskuroida tiettyjä valon aallonpituuksia, voisi se auttaa suojaamaan silmiä myös toisen mekanismin kautta: ehkäisemällä tulehdusreaktiosarjoja. Pitkään jatkunut altistuminen valolle johtaa oksidatiivisen stressin syntymiseen silmissä. Tämä saa aikaan reaktion, josta seuraa DNA-vaurioita ja inflammatorinen apoptoosi (ohjelmoitu solukuolema). Tämä puolestaan aiheuttaa soluvaurioita, verkkokalvon ikääntymistä ja ikään liittyvään silmänpohjan verkkokalvon rappeumaan edistymistä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että zeaksantiini voisi auttaa suojaamaan silmiä näiltä prosesseilta sen antioksidanttisen aktiivisuutensa kautta. Tämä molekyyli päätyy verkkokalvolle, missä se auttaa suojaamaan sitä ja ehkäisemään ikään liittyvän silmänpohjan verkkokalvon rappeuman edistymistä.

Maksan terveys

Zeaksantiinidipalmitaatti (ZD) on jälleen yksi luonnollinen karotenoidi, jota esiintyy suurina pitoisuuksina tietyissä hedelmissä. Tämä molekyyli on osoittanut omaavansa merkittävää potentiaalia, mitä myrkkyjen poiston kannalta tärkeimmän elimen eli maksan suojaamiseen tulee. Maksa joutuu kärsimään suurimmasta osasta huonoja elämäntyylivalintojamme, merkittävimpänä näistä liiallinen alkoholin nauttiminen. Ajan mittaan tällainen liiallinen maksan kaltoinkohtelu voi aiheuttaa erinäisiä terveysongelmia, mukaan lukien maksasairauden, vajaatoiminnan ja fibroosin. Jatkuvissa tutkimuksissa tutustutaan zeaksantiinidipalmitaatin vaikutuksiin alkoholista johtuvan rasvamaksasairauden hoidossa. Tutkijat etsivät positiivisia muutoksia oksidatiivisen stressin määrässä, tulehduksissa, maksasyövässä ja akuuttien maksavaurioiden tapauksissa.[2]

Sydämen terveys

Maailman terveysjärjeston mukaan iskeeminen sydänsairaus on yleisin kuolemansyy ympäri maailman. Se johti hieman alle 9 miljoonan ihmisen kuolemaan pelkästään vuonna 2019.[3] Sairauden syntymiseen vaikuttaa useita riskitekijöitä, kuten ylipainoisuus, tupakointi, korkea verenpaine ja fyysisen aktiivisuuden puute. Mielenkiintoista kyllä, yhdessä muiden elämäntapamuutosten kanssa voisi zeaksantiini auttaa parantamaan yleistä sydämen terveyttä. Vaikka tutkimus on yhä alkuvaiheessaan, osoittavat tähänastiset kokeet, että korkeammat zeaksantiinin plasma-arvot voisivat suojata varhaiselta ateroskleroosilta eli sydänkohtauksen riskiä lisäävältä valtimoiden kovettumiselta.[4]

Ihon terveys

Iho on kehomme toiseksi suurin elin. Se toimii puoliläpäisemättömänä kilpenä, joka suojaa kehoa lukemattomia mikrobipatogeenejä vastaan ja ehkäisee nestehukkaa. Vaikka useimmat toki ymmärtävät ihon tärkeyden, eivät monet meistä kykene pitäytymään päivittäisissä rutiineissa, jotka pitäisivät sen kosteutettuna ja terveenä. Lukuisissa tuotteissa on hyödynnetty ainesosia, kuten E-vitamiinia, hyaluronihappoa ja sheavoita tarkoituksena parantaa ihon tuntumaa. Pian saatamme nähdä zeaksantiinin yhä useampien kosmetiikkatuotteiden ainesosaluetteloissa. Tutkimuksissa testataan, voisiko yhdiste parantaa ihon kosteutusta ja vähentää ryppyjä.[5] Toisissa tutkimuksissa puolestaan testataan pigmenttiä UV-altistuksen aiheuttaman solukuoleman ehkäisemisessä.[6]

Zeaksantiinin mahdolliset sivuvaikutukset

Runsaasti tuoreita hedelmiä ja vihanneksia sisältävän ruokavalion nauttiminen tarjoaa keholle zeaksantiinia, joskin jotkut päätyvät nauttimaan yhdistettä myös lisäravinteena. Aikaisen vaiheen tutkimustulosten perusteella lähes kaikki voivat hyötyä runsaasti zeaksantiinia sisältävien ruokien nauttimisesta, mitä silmien ja sydämen terveyteen tulee. Ruokavalion kautta useimmat nauttivat keskimäärin 1,3 mg zeaksantiinia päivässä. Tämänhetkinen tutkimus kertoo, että jopa 2 mg:n annostus päivää kohden tarjoaa hyvän turvallisuusprofiilin.[7] Kuitenkin jopa 10 mg:n päivittäisannoksienkin on osoitettu olevan turvallisia, kun niitä nautitaan enintään vuoden ajan. Tutkimuksissa on myös havaittu harvinaisena sivuvaikutuksena ihon värimuutoksia, mutta tämä ilmiö ei vaikuttaisi aiheuttavan haittaa.[8]

Kuinka nauttia zeaksantiinia?

Markkinoilta löytyy runsaasti erilaisia zeaksantiinilisäravinteita, pääosin tablettien tai kapselien muodossa. Se, kuinka ja milloin näitä tuotteita kannattaa nauttia, riippuu niiden pitoisuuksista sekä niiden sisältämistä muista ainesosista – kannattaakin siis noudattaa tuotteen käyttöohjeita. Useimmissa tuotteissa suositellaan nauttimaan 2 mg:tä suun kautta päivittäin. Tämän määrän on osoitettu olevan turvallinen nautittuna suhteellisen pitkiä ajanjaksoja. Yhdisteen rasvaliukoisuuden vuoksi sen nauttiminen rasvaa sisältävän aterian yhteydessä auttaa optimoimaan sen imeytymisen. Jos etsit korkealaatuista zeaksantiinilisäravinnetta, tarjoaa Cibdolin Focus Better -sekoitus yhdistettä tehokkaassa nootropiinikoostumuksessa.

Tärkeimmät huomiot

Zeaksantiini on elintärkeässä osassa kasvifysiologiaa. Vaikka ihmiskeho ei kykene syntetisoimaan sitä, voi se auttaa myös suojaamaan silmiä imemällä valoa, kun sitä ensin nautitaan yleisistä ruoista, kuten vihanneksista ja kananmunista. Käynnissä olevat tutkimukset tutustuvat myös siihen, millainen rooli yhdisteellä voisi olla maksan, sydämen ja ihon terveyden kannalta tulevaisuudessa. Vaikka useimmat saavat molekyyliä tarpeeksi ruokavaliostaan, on markkinoilla myös runsaasti zeaksantiinilisäravinteita niitä kaipaaville.

Kiinnostaisiko sinua kokeilla korkealaatuista zeaksantiinilisäravinnetta? Vieraile Cibdol-kaupassa ostaaksesi Focus Better -lisäravinnetta. Ja jos haluat lukea lisää muista lisäravinnevalikoimamme sisältämistä ainesosista, tutustu Opetusosioomme.

Lähteet

[1] Johra F, Bepari A, Bristy A, Reza H. A Mechanistic Review of β-Carotene, Lutein, and Zeaxanthin in Eye Health and Disease. Antioxidants. 2020;9(11):1046. https://doi.org/doi:10.3390/antiox9111046 [Lähde]

[2] Xiao J, Wang J, Xing F et al. Zeaxanthin Dipalmitate Therapeutically Improves Hepatic Functions in an Alcoholic Fatty Liver Disease Model through Modulating MAPK Pathway. PLoS One. 2014;9(4):e95214. https://doi.org/doi:10.1371/journal.pone.0095214 [Lähde]

[3] The top 10 causes of death. Who.int. Published 2022. Accessed September 12, 2022. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death. [Lähde]

[4] Maria A, Graziano R, Nicolantonio D. Carotenoids: potential allies of cardiovascular health?. Food & Nutrition Research. 2015;59(1):26762. https://doi.org/doi:10.3402/fnr.v59.26762 [Lähde]

[5] Schwartz S, Frank E, Gierhart D, Simpson P, Frumento R. Zeaxanthin-based dietary supplement and topical serum improve hydration and reduce wrinkle count in female subjects. J Cosmet Dermatol. 2016;15(4):e13-e20. https://doi.org/doi:10.1111/jocd.12226 [Lähde]

[6] Huang Y. The protective effect of zeaxanthin on human limbal and conjunctival epithelial cells against UV-induced cell death and oxidative stress. Int J Ophthalmol. 2019;12(3):369-374. https://doi.org/doi:10.18240/ijo.2019.03.03 [Lähde]

[7] Mares J. Lutein and Zeaxanthin Isomers in Eye Health and Disease. Annu Rev Nutr. 2016;36(1):571-602. https://doi.org/doi:10.1146/annurev-nutr-071715-051110 [Lähde]

[8] Lutein + Zeaxanthin and Omega-3 Fatty Acids for Age-Related Macular Degeneration. JAMA. 2013;309(19):2005. https://doi.org/doi:10.1001/jama.2013.4997 [Lähde]

Lähteet

[1] Johra F, Bepari A, Bristy A, Reza H. A Mechanistic Review of β-Carotene, Lutein, and Zeaxanthin in Eye Health and Disease. Antioxidants. 2020;9(11):1046. https://doi.org/doi:10.3390/antiox9111046 [Lähde]

[2] Xiao J, Wang J, Xing F et al. Zeaxanthin Dipalmitate Therapeutically Improves Hepatic Functions in an Alcoholic Fatty Liver Disease Model through Modulating MAPK Pathway. PLoS One. 2014;9(4):e95214. https://doi.org/doi:10.1371/journal.pone.0095214 [Lähde]

[3] The top 10 causes of death. Who.int. Published 2022. Accessed September 12, 2022. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death. [Lähde]

[4] Maria A, Graziano R, Nicolantonio D. Carotenoids: potential allies of cardiovascular health?. Food & Nutrition Research. 2015;59(1):26762. https://doi.org/doi:10.3402/fnr.v59.26762 [Lähde]

[5] Schwartz S, Frank E, Gierhart D, Simpson P, Frumento R. Zeaxanthin-based dietary supplement and topical serum improve hydration and reduce wrinkle count in female subjects. J Cosmet Dermatol. 2016;15(4):e13-e20. https://doi.org/doi:10.1111/jocd.12226 [Lähde]

[6] Huang Y. The protective effect of zeaxanthin on human limbal and conjunctival epithelial cells against UV-induced cell death and oxidative stress. Int J Ophthalmol. 2019;12(3):369-374. https://doi.org/doi:10.18240/ijo.2019.03.03 [Lähde]

[7] Mares J. Lutein and Zeaxanthin Isomers in Eye Health and Disease. Annu Rev Nutr. 2016;36(1):571-602. https://doi.org/doi:10.1146/annurev-nutr-071715-051110 [Lähde]

[8] Lutein + Zeaxanthin and Omega-3 Fatty Acids for Age-Related Macular Degeneration. JAMA. 2013;309(19):2005. https://doi.org/doi:10.1001/jama.2013.4997 [Lähde]

Tuotehaku