Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Lukella on yli vuosikymmenen kokemus CBD- ja kannabinoiditekstien kirjoittamisesta. Hän toimii Cibdolin sekä muiden kannabinoidijulkaisujen johtavana toimittajana tarjoten tosiasiallista, todisteisiin pohjautuvaa sisältöä. Hänen mielenkiinnonkohteisiin kuuluvat CBD:n lisäksi fitness, ravitsemus ja sairauksien ehkäisy.
Read more.

Valeriaana: käyttö, annostelu ja sivuvaikutukset

Valeriaana

Rohtovirmajuuri eli valeriaana on suosittu luontaistuote, jonka tunnettu käyttöhistoria alkoi antiikin kreikkalaisten ymmärrettyä sen hyödyt unen suhteen. Jatka lukemista ja kerromme kaiken mitä sinun tulee tietää tästä vahvasta yrtistä ja siitä, minkälaista apua se voisi tarjota terveysongelmien ratkomiseen.

Mikä valeriaana on?

Valeriaanan tunnettu historia juontaa aina 460 eaa. asti. Sen suosion taustalla jo historian hämärästä lähtien ovat sen laaja-alaiset terveyshyödyt. Noista hyödyistä kenties parhaiten dokumentoitu on sen vaikutus uneen. Valeriaanasta riittää paljon kerrottavaa, joten käykäämme pidemmittä puheitta asiaan – mikä valeriaana on ja mistä se tulee?

Tätä monivuotista kukkakasvia esiintyy luonnostaan ympäri Eurooppaa ja Aasiaa, ja sen on erittäin helposti tunnistettavissa sen pinkkien ja valkoisten kukkien takia. Sen kukat ovat kauniita, mutta tämän kasvin todellinen voima piilee maan alla sen juurissa.

Yrttiparantajat oppivat nopeasti valeriaanan kuivattujen juurien omaavan laajan joukon erilaisia vaikutuksia ihmiskehoon, ja erityisesti uneen. Antiikin kreikkalaisilla ja roomalaisilla ei ollut keinoja ymmärtää näiden vaikutusten taustaa, mutta valeriaanan juurten tutkiminen mikroskoopilla antaa meillä vinkkejä sen unta edistävistä ominaisuuksista.

Mikä on valeriaanan vaikutusmekanismi?

Avain valeriaanan juurten laajoihin vaikutuksiin löytyy sen hienostuneesta molekyyliyhdistelmästä, joka käsittää valeriaanahappoa, isovaleriaanahappoa ja useita antioksidantteja. Molemmat hapot vaikuttavat säätelevän aivojen kemiallista välittäjäainetta gamma-aminovoihappoa eli GABAa.

Toinen vaikutusmekanismi perustuu sen kahteen antioksidanttiin, hesperidiiniin ja linariiniin. Molemmat näistä omaavat vaikutuksia omillaankin, mutta valeriaanan sisältämä happojen ja antioksidanttien yhdistelmä tekee siitä uniikin. Tutkijat arvelevat[1] valeriaanahapon voimistavan hesperidiinin ja linariinin vaikutuksia ja parantaen niiden tehoa kehomme näkökulmasta.

Valeriaana vs. melatoniini

Niin valeriaana kuin melatoniinikin ovat luonnollisia yhdisteitä, jotka voivat vaikuttaa uneen ja sen laatuun, ja ovat yleisellä tasolla hyvin siedettyjä ihmisten käytössä. Juuri sinulle parhaan ratkaisun löytäminen edellyttää hyötyjen ja haittojen punnitsemista elämäntapaasi vasten.

Pikainen huomio aiheesta; emme suosittele näiden lisäravinteiden nauttimista samaan aikaan. Valeriaana ja melatoniini omaavat molemmat omat vaikutusmekanisminsa, joten niiden yhdistäminen voi johtaa epätoivottujen sivuvaikutusten ilmenemiseen.

Mitkä ovat valeriaanan mahdolliset hyödyt?

Nyt kun valeriaanaan perusteet on käyty läpi, voimme siirtyä tärkeämmän aiheen pariin, eli sen mahdollisiin hyötyihin. Valeriaanan tunnetuin käyttötarkoitus on sen unta edistävät ominaisuudet, joten palaamme vielä näihin. Ensin kuitenkin katsaus tämän yrtin laajempaan merkitykseen hyvinvoinnille.

• Valeriaana voi auttaa rentoutumaan: Kontrolloidun eläinkokeen[2] osana rotille annosteltiin valeriaanauutetta. Annostelun jälkeen tutkijat havaitsivat merkittävän pienenemän ahdistuneessa käytöksessä pelkkää etanolia saaneeseen verrokkiryhmään verrattuna. Vaikka tarkat vaikutukset ihmisiin ovatkin epäselviä, antaa koe todistusaineistoa valeriaanan sisältämän valeriaanahapon vaikutuksista GABA-järjestelmään.

• Mahdolliset vaikutukset levottomat jalat -oireyhtymään: Satunnaistettu kolmoissokkotutkimus[3] antoi viitteitä suurten valeriaana-annosten voivan helpottaa tämän oireyhtymän oireita ja vähentävän vaivasta kärsivien päiväsajan uneliaisuutta. Optimaalinen annostelu ja annostelutiheys ovat vielä kysymysmerkkejä, mutta alustavien tulosten perusteella valeriaanalla näyttäisi olevan potentiaalia oireyhtymästä kärsivien potilaiden elämänlaadun parantamisessa.

• Vähentää menopaussiin liittyviä kuumia aaltoja: Kuumat aallot ovat tyypillinen menopaussin oire, ja vuoden 2013 tutkimus selvitti valeriaanan mahdollisia hyötyjä[4] näiden hoidossa. Plasebo-ryhmään verrattuna valeriaanaa saaneet vaikuttivat hyötyvän merkittävästä laskusta kuumien aaltojen esiintymistiheydessä jopa 8 viikkoa kokeen päättymisen jälkeen. Tutkimus tunnisti valeriaanan mahdollisena apuna sellaisille naisille, jotka eivät halua hormonihoitoa tähän vaivaan.

Auttaako valeriaana minua nukkumaan?

Nyt kun valeriaanan muut mahdolliset hyödyt on käsitelty, on aika siirtoa sen parhaiten tunnettuun ja vankimman todistusaineiston omaavaan osa-alueeseen – sen hyötyihin unen kannalta. Mainitsimme jo aiemmin valeriaanan sisältämien molekyylien kyvyn vaikuttaa GABA-reseptoreille. Tällä ominaisuudella on suuri merkitys niille, jotka etsivät avaimia säännöllisempään ja laadukkaampaan uneen.

On arvoitu, että jopa 30 % populaatiosta kärsii unettomuudesta[5], unihäiriöstä, joka häiritsee niin nukahtamista kuin unessa pysymistäkin. Unen ollessa ratkaisevan tärkeä fyysiselle ja henkiselle hyvinvoinnillemme, voivat sen häiriöt eskaloitua nopeasti. Kaikeksi onneksi kehollamme on keino pitää huolta unestamme. Tämä keino on jo mainitsemamme GABA-järjestelmä.

Muiden rooliensa ohella GABA-järjestelmä (joka koostuu GABA-reseptoreista ja GABA-välittäjäaineista) vastaa kognition, käytöksen ja stressivasteemme säätelystä. Alustavien tutkimusten perusteella alhaiset GABA-tasot voivat pahentaa stressin oireita ja edistää unettomuuden tapaisia unihäiriöitä.

Tässä kohtaa valeriaana voi osoittautua erinomaiseksi työkaluksi[6] unenlaadun parantamisen suhteen sen GABA-järjestelmän aktivoivien kemiallisten ominaisuuksien takia. Oikein toimiva GABA-järjestelmä on paljon paremmin varustettu stressiä ja unihäiriöitä vastaan.

Miten annostella valeriaanaa

Valeriaanaan pätevät samat ohjeet kuin muidenkin yrttien kanssa. Aloita alhaalta ja etsi itsellesi sopiva annostaso. Käymme alla läpi sivuvaikutuksia, mutta valeriaanaekstraktit vaikuttaisivat olevan turvallisia ainakin 900 mg annoksiin asti (enintään 6 viikkoa käyttöä). Jos käytät ohessa myös muista yrttejä kuten kärsimyskukkaa, sitruunamelissaa tai humalaa, kannattaa maksimiannos rajoittaa 400 mg tasolle.

Mitä annostelutiheyteen tulee, on suositus ottaa valeriaana kerran päivässä noin tunti ennen nukkumaanmenoa. Jos käytön syy on joku muu kuin uni, kannattaa tämä huomioida annosteluajassa. Valtaosa käyttää valeriaanaa kuitenkin uniapuna.

Mitä ovat valeriaanan mahdolliset sivuvaikutukset?

Alhaisilla annoksilla valeriaanan sivuvaikutukset näyttäisivät olevan vähäisiä. On kuitenkin tärkeää tietää, että suurin osa tutkimuksista on keskittynyt vain lyhyen käytön vaikutuksiin (4–8 viikkoa), ja pitkän tähtäimen vaikutuksista on vain vähän tietoa.

Nykytiedon mukaan mahdolliset sivuvaikutukset ovat päänsärkyä, vatsakipuja, uneliaisuutta ja suun kuivumista. Jos huomaat epätoivottuja sivuvaikutuksia, on syytä käyttö lopettaa heti tai laskea annos sellaiselle tasolle, että ongelmat häipyvät. Valeriaanan ja joidenkin reseptilääkkeiden välillä on huomattu ristivaikutuksia, eli jos valeriaanan käyttö kiinnostaa, kannattaa jutella aiheesta omalääkärin kanssa ennen aloittamista.

Yhteenveto: valeriaana voi olla tehokas apu uniongelmiin

Valeriaanan arvellut vaikutukset GABA-järjestelmään tekevät siitä vahvan liittolaisen rauhallisten yöunien tavoittelussa. Ei väliä oliko ongelma nukahtaminen vai unen katkonaisuus, tämä yrtti voi auttaa pääsemään optimaaliseen tilaan, jossa molemmat ongelmat vaipuvat unholaan.

Aiheesta vaaditaan vielä paljon lisätutkimusta, erityisesti pitkäkestoisen käytön vaikutusten selvittämiseksi, laajemman terveysnäkökulman tutkimiseksi ja sopivan annostelun määrittelemiseksi tarkemmin. Näistä huolimatta sivuvaikutusten vähäisyys tekee omakohtaiset kokeilut valeriaanalla vaivattomiksi ja turvallisiksi. Valeriaana voi olla erinomainen työkalu luontaista uniapua etsiville.

Haluatko parantaa yöuniesi laatua? Selaa Cibdol verkkokaupan tarjontaan ja tutustu luonnonmukaisiin uniapuihimme. Jos taas haluat oppia lisää unen merkityksestä fyysiselle ja psyykkiselle hyvinvoinnille, on kokoamme CBD-Tietosanakirja erinomainen lähtöpiste.

Lähteet

[1] Fernández, S., Wasowski, C., & Paladini, A. C. (2004). Sedative and sleep-enhancing properties of linarin, a flavonoid-isolated from Valeriana officinalis. ScienceDirect. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S009130570300368X [Lähde]

[2] Murphy, K., Kubin, Z. J., & Shepherd, J. N. (2010). Valeriana officinalis root extracts have potent anxiolytic effects in laboratory rats. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20042323/ [Lähde]

[3] Cuellar, N. G., & Ratcliffe, S. J. (2009). Does valerian improve sleepiness and symptom severity in people with restless legs syndrome? PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19284179/ [Lähde]

[4] Mirabi, P., & Mojab, F. (2013). The effects of valerian root on hot flashes in menopausal women. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24250592/ [Lähde]

[5] Fernandez-Mendoza, J., & Vgontzas, A. N. (2014). Insomnia and Its Impact on Physical and Mental Health. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3972485/ [Lähde]

[6] Yuan, C., Mehendale, S., & Xiao, Y. (2004). The gamma-aminobutyric acidergic effects of valerian and valerenic acid on rat brainstem neuronal activity. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14742369/ [Lähde]

Lähteet

[1] Fernández, S., Wasowski, C., & Paladini, A. C. (2004). Sedative and sleep-enhancing properties of linarin, a flavonoid-isolated from Valeriana officinalis. ScienceDirect. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S009130570300368X [Lähde]

[2] Murphy, K., Kubin, Z. J., & Shepherd, J. N. (2010). Valeriana officinalis root extracts have potent anxiolytic effects in laboratory rats. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20042323/ [Lähde]

[3] Cuellar, N. G., & Ratcliffe, S. J. (2009). Does valerian improve sleepiness and symptom severity in people with restless legs syndrome? PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19284179/ [Lähde]

[4] Mirabi, P., & Mojab, F. (2013). The effects of valerian root on hot flashes in menopausal women. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24250592/ [Lähde]

[5] Fernandez-Mendoza, J., & Vgontzas, A. N. (2014). Insomnia and Its Impact on Physical and Mental Health. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3972485/ [Lähde]

[6] Yuan, C., Mehendale, S., & Xiao, Y. (2004). The gamma-aminobutyric acidergic effects of valerian and valerenic acid on rat brainstem neuronal activity. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14742369/ [Lähde]

Tuotehaku