Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Lukella on yli vuosikymmenen kokemus CBD- ja kannabinoiditekstien kirjoittamisesta. Hän toimii Cibdolin sekä muiden kannabinoidijulkaisujen johtavana toimittajana tarjoten tosiasiallista, todisteisiin pohjautuvaa sisältöä. Hänen mielenkiinnonkohteisiin kuuluvat CBD:n lisäksi fitness, ravitsemus ja sairauksien ehkäisy.
Read more.

Mitä on PEA?

Palmitoyylietanoliamidi eli lyhyesti PEA on luonnollisesti esiintyvä rasvahappoamidi, joka auttaa kivun ja tulehduksen hillitsemisessä. Onko PEA-tasojen kohottamisesta hyötyä ja kuinka runsaasti PEA:ta sisältävät ruoat ja lisäravinteet voisivat tukea hyvinvointia? Jatka lukemista ottaaksesi selvää.

Mitä on PEA (palmitoyylietanoliamidi)?

PEA:ta esiintyy luonnostaan kehossa, ja sen tiedetään olevan merkittävässä asemassa kivun ja tulehduksen säätelyssä. Mielenkiintoista kyllä, tämä rasvahappoamidi toimii jokseenkin endokannabinoidin (sisäisesti tuotettuja yhdisteitä, jotka muistuttavat teollisuushampun sisältä löytyviä kannabinoideja) tavoin vaikuttamalla G-proteiinireseptoreihin ja useisiin muihin erityisiin reseptorityyppeihin[1].

PEA:ta syntetisoidaan tarpeen mukaan ja varastoidaan käytännössä kaikissa kudoksissa (mukaan lukien aivoissa), joten onko sen arvojen kohottaminen ruoan ja lisäravinteiden avulla tarpeellista? Vastaus tähän kysymykseen riippuu paitsi elämäntyylistäsi ja hyvinvointitavoitteistasi, mutta myös PEA:n kehossa aikaansaamien vaikutusten ymmärtämisestä.

Kuinka PEA tehoaa?

Ennen kuin päätät, olisiko PEA jotain, mitä haluaisit lisätä päivittäiseen hyvinvointirutiiniisi, käy järkeen ymmärtää, kuinka se toimii kehossa, sekä mitä potentiaalisia hyötyjä sen lisäravinteena nauttimisesta voisi olla.

Kun elimistömme kohtaa fyysistä, henkistä tai kemiallista stressiä, alkaa se tuottaa PEA:ta käyttäen rasvahappoa käynnistämään lukuisia biologisia toimintoja. Kun PEA:ta ei tarvita, auttaa entsyymi nimeltään rasvahappoamidihydrolaasi (FAAH) hajottamaan ylimääräisen ja mahdollinen jäljelle jäänyt PEA varastoituu kudoksiin ympäri elimistöä.

PPAR-α

PEA:n päätoimintamekanismi on PPAR-perheen proteiinien ja niihin liittyvien reseptorien välityksellä. Emme aio pureutua liian syvälle PPAR-perheeseen, mutta kuitenkin se on hyvä tietää, että erityisesti PPAR-α liittyy rasvan hajottamiseen maksassa sekä sydämen ja munuaisten aineenvaihduntaprosesseihin[2].

G-proteiinikytkentäiset reseptorit

Toinen mahdollinen toimintamekanismi on G-proteiinikytkentäisten reseptorien (GPCR:ien) välityksellä. Emme käy myöskään näitä läpi sen yksityiskohtaisemmin, mutta jotkut tutkijat pitävät näitä reseptoreja eräänlaisina uudenlaisina kannabinoidireseptoreina. Niissä ja perinteisissä CB1- ja CB2-kannabinoidireseptoreissa on nimittäin paljon samaa.

G-proteiinikytkentäisten reseptorien yhteys elimistön endokannabinoidijärjestelmään voi auttaa PEA:ta suorittamaan tehtäväänsä energiatasapainon ylläpidossa. Energiatasapaino on yläkäsite, johon lukeutuvat ravinnonsaanti, aineenvaihdunta ja maksan toiminta.

Kuinka PEA vaikuttaa elimistöösi?

Olemme heitelleet ilmoille paljon toimintoja, tieteellisiä termejä ja reseptorityyppejä, mutta mitä tämä kaikki tarkoittaa jokapäiväisen henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kannalta? Alla käymme läpi useita mielenkiintoisia tutkimusalueita.

PEA ja aineenvaihduntaprosessit

Suurin osa PEA:n vaikutuksesta alueisiin, kuten aineenvaihduntaan, rasvan palamiseen ja energiatasapainon ylläpitoon juontaa juurensa sen tehosta PPAR-α:han. Vuoden 2022 eläimillä tehty tutkimus tunnistaa "PEA:n ja PPAR-α:n aktivoinnin päämekanismiksi, jolla PEA voi uudelleen muokata energiaa varastoivaa valkoista energiaa kuluttavaksi ruskeankaltaisiksi adiposyyteiksi…" Yksinkertaisemmin sanottuna se kuvailee, kuinka PEA voi edistää valkoisten rasvasolujen muuttumista ruskeiksi.

Tämä muodonmuutos on tärkeä, sillä ruskea rasva hajottaa glukoosia ja muita rasvasoluja tukeakseen kehon lämpötilan ylläpitämistä. Se on huomattavasti hyödyllisempi rasvan muoto, mutta aktivoituu yleensä vain silloin, kun keho havaitsee kylmän olosuhteen. Tutkijat kuitenkin saivat selville, että PEA, kiitos vaikutuksensa PPAR-α:han, voisi stimuloida kehon reaktiota kylmille lämpötiloille ja käynnistää näin rasvan muuntamisprosessin[3].

PEA ja tulehdus

PEA:ta on tutkittu kattavasti liittyen sen ehdotettuun anti-inflammatoriseen ja neuroprotektiiviseen potentiaaliin. Sitä on muun muassa tutkittu eläinkokeessa, joka keskittyi Alzheimerin ja Parkinsonin tauteihin. Useat näistä tutkimuksista viittaavat päätelmissään siihen, että PEA, yhdistettynä antioksidanttisten flavonoidien (kuten luteoliinin) kanssa, voisi "vaimentaa" näiden sairauksien aiheuttamaa solujen hajoamista[4].

Monet näistä mekanismeista ovat kuitenkin epäsuoria (mikä tarkoittaa sitä, että PEA kannustaa muiden yhdisteiden toimintaa), mikä saa aikaan lupaavia, joskin monimutkaisia näkymiä tulevien ihmisillä tehtyjen kokeiden kannalta. Onneksemme, kiitos PEA:n "korkean turvallisuuden" ja antioksidantti-yhteisvaikutusten, ovat tutkijat varsin optimistisia asian suhteen.

Annostelu: kuinka paljon PEA:ta sinun tulisi nauttia?

Vaikka PEA voi vaikuttaa fantastiselta yhdisteeltä hyvinvointia ajatellen, liittyy sen lisäravinteena käyttämiseen kuitenkin omat huomioon otettavat seikkansa.

• Ensinnäkin, elimistömme tekee jo erinomaista työtä tuottaessaan tärkeiden toimintojen tukemiseen tarvittavaa PEA:ta. Joskus PEA:n nauttiminen ulkoisista lähteistä voi häiritä kehon biokemiallista tasapainoa. Jos harkitset PEA-lisäravinteiden käyttämistä tai PEA:ta runsaasti sisältävien ruokien nauttimisen lisäämistä, kannattaa asiasta keskustella ensin lääkärin tai terveydenalan ammattilaisen kanssa.

• Toiseksi, tarjolla on rajallisesti tietoa PEA:n pitkän aikavälin tehosta ja turvallisuudesta. Joidenkin tutkimustulosten mukaan rasvahappoa olisi turvallista nauttia korkeintaan kolmen kuukauden ajan, mutta suuri osa näistä tuloksista on peräisin eläimillä tehdyistä kokeista. Myös tämän vuoksi on tärkeää keskustella seurauksista lääketieteen ammattilaisen kanssa, jotta voit saada omaan tilanteeseesi sopivia neuvoja.

• Lopuksi, ei ole saatavilla paljoakaan kvalitatiivista tietoa liittyen PEA:n ideaaliin annostukseen. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö sen nauttiminen lisäravinteena voisi olla hyödyllistä, mutta sen toimintamekanismien monimutkaisuus kuitenkin tarkoittaa sitä, että meillä riittää vielä paljon opittavaa. Tutkimuksissa käytetyt PEA-annokset vaihtelevat 300–1 200 mg:n välillä, ja monissa tutkimuksissa kokonaismäärä on jaettu kahteen annokseen päivässä.

PEA:ta sisältävät ruoanlähteet

PEA-tasojen kohottaminen tiettyjä ruokia syömällä on asteittainen prosessi, joka aiheuttaa pienemmän sivuvaikutusten riskin kuin PEA:n käyttäminen lisäravinteena, mutta tässäkin on miinuspuolensa. Ruoanlähteet sisältävät tyypillisesti yhdistettä pienempiä määriä ja PEA:n matala biologinen hyötyosuus tarkoittaa sitä, että pienempi osa nautitusta rasvahaposta saavuttaa sen kohdealueen.

Jos olet kuitenkin kiinnostunut PEA:ta sisältävien ruoanlähteiden lisäämisestä ruokavalioosi, valitse seuraavia ruokia:

• munankeltuainen
• soijatuotteet
• maapähkinät
• Sinimailanen eli alfalfa (Medicago sativa).

Ottaen huomioon, minkä tyyppiset ruoat sisältävät PEA:ta, on varmasti tilanteita, joissa henkilö voisi hyötyä lisäravinteen käyttämisestä. Itse asiassa, kenen tahansa, joka kärsii ruokayliherkkyyksistä tai noudattaa rajallista ruokavaliota, tulisi keskustella niiden ravitsemuksellisista seurauksista lääkärin kanssa taatakseen saavansa tarpeeksi elimistön tarvitsemia vitamiineja, mineraaleja ja rasvahappoja.

Onko PEA:n nauttiminen lisäravinteena turvallista?

Elimistömme on kokenut PEA:n käsittelijä, joten rasvahappo on hyvin siedetty ja lisäravinteen nauttimisen mahdollisena sivuvaikutuksena on raportoitu ainoastaan lievää pahoinvointia. PEA:n pitkän aikavälin tehokkuudesta ja turvallisuudesta ei kuitenkaan vielä ole täyttä varmuutta.

Kaiken varalta lasten ja raskaana olevien ja imettävien on parasta välttää PEA-lisäravinteita, sillä sen turvallisuudesta ei ole olemassa kattavia tutkimuksia. Kaikille muille PEA vaikuttaa totisesti lupaavalta yhdisteeltä, mutta ainoastaan lääkäri tai terveydenalan ammattilainen voi auttaa sinä päättämään, olisiko palmitoyylietanoliamidi oikea valinta hyvinvointitarpeitasi ajatellen.

Onneksemme johtuen PEA:n tärkeästä roolista tulehduksissa, kivussa ja useissa muissa elintärkeissä prosesseissa, ovat tutkijat kiinnostuneita ymmärtämään täysin PEA:n lisäravinteena käyttämisen seuraukset. Merkittävässä asemassa tulevat olemaan yhdisteen lukuisten toimintamekanismien tulkitseminen sekä tehokkaiden annosteluohjeiden määrittäminen.

Harkitsetko PEA:n kokeilemista osana tasapainoista lähestymistapaa hyvinvointiin? Mikset tutustuisi Cibdol-kaupan PEA:ta sisältäviin lisäravinteisiin? Tai jos haluat oppia lisää kehomme eri reseptoreista, vieraile Opetusosiossamme.

Lähteet

[1] Clayton P, Hill M, Bogoda N, Subah S, Venkatesh R. Palmitoylethanolamide: A natural compound for health management. International journal of molecular sciences. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8157570/. Julkaistu 18. toukokuuta 2021. Sivustolla vierailtu 25. elokuuta 2022. [Lähde]

[2] van Raalte DH;Li M;Pritchard PH;Wasan KM; D. Peroxisome proliferator-activated receptor (ppar)-alpha: A pharmacological target with a promising future. Pharmaceutical research. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15497675/. Julkaistu vuonna 2004. Sivustolla vierailtu 25. elokuuta 2022. [Lähde]

[3] Annunziata C, Pirozzi C, Lama A, et al. Palmitoylethanolamide promotes white-to-beige conversion and metabolic reprogramming of adipocytes: Contribution of PPAR-α. MDPI. https://www.mdpi.com/1999-4923/14/2/338/htm. Julkaistu 31. tammikuuta 2022. Sivustolla vierailtu 25. elokuuta 2022. [Lähde]

[4] Petrosino S, Di Marzo V. The pharmacology of Palmitoylethanolamide and first data on the therapeutic efficacy of some of its new formulations. British journal of pharmacology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5429331/. Julkaistu kesäkuussa 2017. Sivustolla vierailtu 25. elokuuta 2022. [Lähde]

Lähteet

[1] Clayton P, Hill M, Bogoda N, Subah S, Venkatesh R. Palmitoylethanolamide: A natural compound for health management. International journal of molecular sciences. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8157570/. Julkaistu 18. toukokuuta 2021. Sivustolla vierailtu 25. elokuuta 2022. [Lähde]

[2] van Raalte DH;Li M;Pritchard PH;Wasan KM; D. Peroxisome proliferator-activated receptor (ppar)-alpha: A pharmacological target with a promising future. Pharmaceutical research. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15497675/. Julkaistu vuonna 2004. Sivustolla vierailtu 25. elokuuta 2022. [Lähde]

[3] Annunziata C, Pirozzi C, Lama A, et al. Palmitoylethanolamide promotes white-to-beige conversion and metabolic reprogramming of adipocytes: Contribution of PPAR-α. MDPI. https://www.mdpi.com/1999-4923/14/2/338/htm. Julkaistu 31. tammikuuta 2022. Sivustolla vierailtu 25. elokuuta 2022. [Lähde]

[4] Petrosino S, Di Marzo V. The pharmacology of Palmitoylethanolamide and first data on the therapeutic efficacy of some of its new formulations. British journal of pharmacology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5429331/. Julkaistu kesäkuussa 2017. Sivustolla vierailtu 25. elokuuta 2022. [Lähde]

Tuotehaku