Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Lukella on yli vuosikymmenen kokemus CBD- ja kannabinoiditekstien kirjoittamisesta. Hän toimii Cibdolin sekä muiden kannabinoidijulkaisujen johtavana toimittajana tarjoten tosiasiallista, todisteisiin pohjautuvaa sisältöä. Hänen mielenkiinnonkohteisiin kuuluvat CBD:n lisäksi fitness, ravitsemus ja sairauksien ehkäisy.
Read more.

Mikä on sitruunamelissa?

Sitruunamelissa on monivuotinen kasvi, jonka lehdet erittävät sille ominaista sitruksen aromia. Sitruunamelissalla on kuitenkin tuoksunsa lisäksi paljon muutakin tarjottavanaan, ja tutkimuksissa onkin tutustuttu kasvin ja ahdistuksen, unettomuuden ja vastustuskyvyn yhteyksiin. Jatka lukemista oppiaksesi kaiken oleellisen tästä kasvista.

Mitä sitruunamelissa oikeastaan on?

Sitruunamelissa (Melissa officinalis) kuuluu huulikukkaiskasvien heimoon, josta löytyy myös esimerkiksi minttu. Sitruunamelissa on lähtöisin Euroopasta, mutta nyt se kasvaa maailmanlaajuisesti, tuottaen eloisia valkoisia kukkia ja sydämen muotoisia lehtiä. Mielenkiintoista kyllä, sitruunamelissasta käytetään juuri lehtiä, eikä kukkia, erinäisiin yrttiteihin, ruokien maustamiseen sekä mikä tärkeintä, homeopaattisiin hoitoihin.[1]

Tämä on hyvä uutinen hyvinvoinnistaan kiinnostuneille, sillä kasvin sitruunantuoksuiset lehdet voivat tukea useita henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin alueita. Ennen kuin menemme kuitenkaan asioiden edelle, tutustutaan ensin sitruunamelissan perinteisiin käyttötapoihin.

Mihin sitruunamelissaa käytetään?

Melissa officinalis tuli keskiaikana tunnetuksi yrttilääkkeenä auttaen osa-alueisiin, kuteen uneen, stressiin, ruoansulatusvaikeuksiin ja haavojen paranemiseen. Ulkoisten ongelmien hoidossa lehdet murskattiin ja jauhettiin, ja lopputuloksena saatiin iholle levitettävää balsamia. Mielialaan liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi lehtiä haudutettiin kuumassa vedessä tai viinissä, saaden aikaan hoitavaa yrttijuomaa.

Nykyisin sitruunamelissan holistiset käyttötavat eivät eroa paljoakaan menneestä. Sitruunamelissauute on suosittu lisä hyvinvointilisäravinteissa, -tinktuuroissa ja -öljyissä. Se sopii myös käytettäväksi muiden kasveista saatavien uutteiden kanssa, mikä kasvattaa kasvin monipuolisten käyttötapojen kavalkadia.

Mitkä ovat sitruunamelissan mahdolliset terveyshyödyt?

Nyt kun olemme saaneet hieman paremman ajatuksen siitä, mitä sitruunamelissalla on tarjottavanaan, on aika tutustua kliinisiin tutkimustuloksiin, jotka todistavat kasvin hyvinvointipotentiaalia.

Sitruunamelissa ja mielialahäiriöt

Mainitsimme jo sitruunamelissan perinteisen käyttötavan stressin lievittäjänä. Kaksi lumelääkekontrolloitua kaksoissokkotutkimusta pyrki määrittämään tämän käyttötavan pätevyyttä.

Vuonna 2004 tehdyssä kliinisessä tutkimuksessa annettiin 18 terveelle vapaaehtoiselle kaksi annosta M. officinalis -uutetta. Tarkoituksena oli tarkkailla, kuinka kontrolliryhmä vertautui lumelääkeryhmään altistuttuaan kognitiiviselle stressille. Tutkimukset osoittavat, että sitruunamelissa "huomattavasti lisäsi rauhallisuuden itsearviointiluokituksia ja puolestaan vähensi valppauden itsearviointiluokituksia".[2]

Nämä alustavat löydökset vaikuttavat olevan yhdensuuntaisia vuoden 2018 tutkimuksen tulosten kanssa. Tällä kertaa 80 osallistujaa jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen nautti M. officinalis -lisäravinteita kahdeksan viikon ajan. Itsearvioitujen tulosten perusteella lisäravinnetta saanut ryhmä huomasi merkittävän laskun "masennuksessa, ahdistuneisuudessa, stressissä ja kokonaisvaltaisissa unen häiriöissä" lumelääkeryhmään verrattuna.[3]

Molemmat tutkimukset antavat viitteitä positiivisesta yhteydestä sitruunamelissan ja mielialahäiriöiden välillä, mutta toki suhteellisen pienet otoskoot täytyy pitää mielessä. Mielialaan liittyvät ongelmat, kuten stressi ja ahdistus ovat äärimmäisen monitahoisia asioita, ja tarvitaankin kattavampia tutkimuksia, jotta voitaisiin kunnolla arvioida kasvin täyttä potentiaalia niiden hoidossa.

Sitruunamelissa ja uni

Mahdolliset kasviperäisten uutteiden yhteisvaikutukset kiinnostavat tutkijoita, ja erityisesti ne ovat herättäneet kiinnostusta unen osa-alueella.

Kahdessa tutkimuksessa tutustuttiin sitruunamelissan ja rohtovirmajuuren vaikutuksia unenlaatuun sekä vaihdevuosi-ikäisillä naisilla että lapsilla, jotka kärsivät unihäiriöistä. Naisten ryhmän tapauksessa tutkijat huomasivat, että koeryhmä (noin 50 naista) koki "matalampia unihäiriötasoja", kun taas lasten tutkimuksessa mainittiin samantapaisista parannuksista, ydinoireiden vähentyessä "lieviksi tai esiintymättömiksi useimmilla potilailla".[4],[5]

Sitruunamelissa ja vastustuskyky

Katsaus Melissa officinalis -kasvista viittaa kasvin monimuotoisiin kemiallisiin ainesosiin potentiaalisena lähteenä sen viruksia ja mikrobeja torjuville ominaisuuksilleen. Tutkijat saivat selville, että kasvi sisältää "suuria määriä flavonoideja, rosmariinihappoa, gallushappoa ja fenoleja".[6]

Lisätutkimuksissa pyritään määrittämään, osoittaako sitruunamelissa potentiaalia herpes- ja influenssaviruksia sekä ruoansulatuskanavan ongelmia vastaan. Erityisesti rosmariinihappo ja tanniinihappo osoittavat eniten potentiaalia, joskin lisätutkimuksia tarvitaan alkuvaiheen löydösten täsmentämiseksi.[7]

Mitkä ovat sitruunamelissan sivuvaikutukset?

Sitruunamelissaa on iät ajat käytetty holistiseen tarkoitukseen, mikä – alkuvaiheen tutkimusten lisäksi – viittaa siihen, että sitruunamelissan nauttimisesta aiheutuvien sivuvaikutusten riski olisi pieni, ja todennäköisesti rajoittunut seuraaviin:

• pahoinvointi
päänsäryt
• ihottuma.

Siitä huolimatta ensi kertaa sitruunamelissaa käyttäville suositellaan hidasta ja tasaista lähestymistapaa sen nauttimiseen, vaikka se vaikuttaakin olevan hyvin siedetty terveiden henkilöiden keskuudessa. Valmistajan suosittelemissa annosteluohjeissa pysytteleminen ja korkealaatuisten uutteiden (saasteettomien) nauttiminen on ensiarvoisen tärkeää.

Kuinka nauttia sitruunamelissaa

Kapselit, tinktuurat ja uutteet ovat yleisimpiä sitruunamelissan käyttömuotoja, ja kasvin lisääminen päivittäiseen hyvinvointirutiiniin onkin helppoa. Sen käyttämisessä on kuitenkin useita huomioon otettavia seikkoja, joihin lukeutuvat muun muassa annostelutiheys sekä mahdolliset yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa.

Mainitsimmekin jo valmistajan suosittelemien annosteluohjeiden noudattamisen tärkeydestä, ja tämä neuvo on yhä voimassa. Kuitenkin se, että antaa keholleen tauon sitruunamelissan käyttämisestä, on yleisesti ottaen hyvä ajatus. Siitä suositellaan pitämään viikon tauko noin kolmen viikon jatkuvan käytön jälkeen. Saattaa myös olla hyväksi nauttia kapseleita tai tinktuuroita yhdessä ruoan kanssa, jotta vältytään pahoinvoinnin riskiltä.

Viimeinen huomionarvoinen seikka ovat mahdolliset yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa. Jos käytät tällä hetkellä (tai suunnittelet käyttäväsi) reseptilääkkeitä, täytyy sinun keskustella sitruunamelissan käytön vaikutuksista niihin yhdessä lääkärin tai terveydenalan ammattilaisen kanssa. Vaikka huomioon täytyykin ottaa useita tiettyjen lääkkeiden (mukaan lukien glaukooma-, kilpirauhas- ja serotoniinilääkitykset) yhteisvaikutuksia, tarkoittaa tutkimuksen puute sitä, että tapauskohtaisten neuvojen saaminen on välttämätöntä.

Ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä sitruunamelissaa tulisi välttää myös, jos olet raskaana, imetät tai olet lähiaikoina menossa leikkaukseen.

Ovatko sitruunamelissan kukat syötäviä?

Jos haluat suunnata suoraan luonnonmukaisimman vaihtoehdon pariin, ilahdut ehkä kuullessasi, että koko sitruunamelissakasvi on syötävä. Vaikkakin, niin houkuttelevilta kuin sen kukat näyttävätkin, ovat sen lehdet hyvinvointi-ihmisten pääkiinnostuksen kohteena. Voit yksinkertaisesti poimia lehdet ja antaa niiden hautua kuumassa vedessä tai lisätä ne vaikka ruokaan aromaattiseksi koristeeksi.

On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että kourallinen sitruunamelissan lehtiä ei sisällä läheskään yhtä suurta osuutta bioaktiivisia yhdisteitä kuin tiivistetyt uutteet. Joten jos tavoitteesi on parantaa henkistä ja fyysistä hyvinvointiasi, ovat lisäravinteet varteenotettavin vaihtoehto.

Voiko sitruunamelissan nauttiminen olla haitaksi?

Koko sitruunamelissakasvin ollessa syötävä, ovat tuoreisiin lähteisiin liittyvät riskit vähäisiä. Sivuvaikutusten riski kasvaa luonnollisesti tiivistettyjen tuotteiden, kuten kapseleiden ja tinktuuroiden kohdalla, mutta, mutta kasvi vaikuttaa silti olevan hyvin siedetty terveiden käyttäjien kohdalla.

Jos noudatat käytön suhteen maalaisjärkeä, tulisi sitruunamelissan olla tervetullut lisä olemassa olevaan hyvinvointirutiiniisi. Lisäksi kasvin yhteisvaikutukset muiden luonnollisten kasviperäisten aineiden kanssa tekevät siitä vaikutusvaltaisen osan olemassa olevissa lisäravinnekoostumuksissa.

Innostuitko sitruunamelissan potentiaalista? Löydät Cibdol-kaupasta lisäravinteita, jotka on rikastettu tällä makean tuoksuisella kasvilla. Tai oppiaksesi lisää kasviperäisten ainesosien laajoista vaikutuksista, voit vierailla Tietosanakirjassamme.

Lähteet

[1] Petruzzello M. Lemon Balm. Encyclopædia Britannica. https://www.britannica.com/plant/lemon-balm. Julkaistu vuonna 2021. Sivustolla vierailtu 8. marraskuuta 2022. [Lähde]

[2] Kennedy DO, Little W, Scholey AB. Attenuation of laboratory-induced stress in humans after acute administration of Melissa officinalis (Lemon Balm). Psychosomatic medicine. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15272110/. Julkaistu vuonna 2004. Sivustolla vierailtu 8. marraskuuta 2022. [Lähde]

[3] Haybar H, Javid AZ, Haghighizadeh MH, Valizadeh E, Mohaghegh SM, Mohammadzadeh A. The effects of Melissa officinalis supplementation on depression, anxiety, stress, and sleep disorder in patients with chronic stable angina. Clinical nutrition ESPEN. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29908682/. Julkaistu vuonna 2018. Sivustolla vierailtu 8. marraskuuta 2022. [Lähde]

[4] Taavoni S, ekbatani NN, Haghani H. Valerian/lemon balm use for sleep disorders during menopause. Complementary Therapies in Clinical Practice. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1744388113000601?via%3Dihub. Julkaistu vuonna 10. syyskuuta 2013. Sivustolla vierailtu 8. marraskuuta 2022. [Lähde]

[5] Müller SF, Klement S. A combination of valerian and lemon balm is effective in the treatment of restlessness and dyssomnia in children. Phytomedicine. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711306000250?via%3Dihub. Julkaistu 17. helmikuuta 2006. Sivustolla vierailtu 8. marraskuuta 2022. [Lähde]

[6] Miraj S, Kopaei R, Kiani S. Melissa Officinalis L: A review study with an antioxidant prospective. Journal of evidence-based complementary & alternative medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871149/. Julkaistu heinäkuussa 2017. Sivustolla vierailtu 8. marraskuuta 2022. [Lähde]

[7] Astani A, Navid MH, Schnitzler P. Attachment and penetration of acyclovir-resistant herpes simplex virus are inhibited by Melissa officinalis extract. Phytotherapy research : PTR. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24817544/. Julkaistu vuonna 2014. Sivustolla vierailtu 8. marraskuuta 2022. [Lähde]

Lähteet

[1] Petruzzello M. Lemon Balm. Encyclopædia Britannica. https://www.britannica.com/plant/lemon-balm. Julkaistu vuonna 2021. Sivustolla vierailtu 8. marraskuuta 2022. [Lähde]

[2] Kennedy DO, Little W, Scholey AB. Attenuation of laboratory-induced stress in humans after acute administration of Melissa officinalis (Lemon Balm). Psychosomatic medicine. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15272110/. Julkaistu vuonna 2004. Sivustolla vierailtu 8. marraskuuta 2022. [Lähde]

[3] Haybar H, Javid AZ, Haghighizadeh MH, Valizadeh E, Mohaghegh SM, Mohammadzadeh A. The effects of Melissa officinalis supplementation on depression, anxiety, stress, and sleep disorder in patients with chronic stable angina. Clinical nutrition ESPEN. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29908682/. Julkaistu vuonna 2018. Sivustolla vierailtu 8. marraskuuta 2022. [Lähde]

[4] Taavoni S, ekbatani NN, Haghani H. Valerian/lemon balm use for sleep disorders during menopause. Complementary Therapies in Clinical Practice. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1744388113000601?via%3Dihub. Julkaistu vuonna 10. syyskuuta 2013. Sivustolla vierailtu 8. marraskuuta 2022. [Lähde]

[5] Müller SF, Klement S. A combination of valerian and lemon balm is effective in the treatment of restlessness and dyssomnia in children. Phytomedicine. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711306000250?via%3Dihub. Julkaistu 17. helmikuuta 2006. Sivustolla vierailtu 8. marraskuuta 2022. [Lähde]

[6] Miraj S, Kopaei R, Kiani S. Melissa Officinalis L: A review study with an antioxidant prospective. Journal of evidence-based complementary & alternative medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871149/. Julkaistu heinäkuussa 2017. Sivustolla vierailtu 8. marraskuuta 2022. [Lähde]

[7] Astani A, Navid MH, Schnitzler P. Attachment and penetration of acyclovir-resistant herpes simplex virus are inhibited by Melissa officinalis extract. Phytotherapy research : PTR. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24817544/. Julkaistu vuonna 2014. Sivustolla vierailtu 8. marraskuuta 2022. [Lähde]

Tuotehaku