Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Lukella on yli vuosikymmenen kokemus CBD- ja kannabinoiditekstien kirjoittamisesta. Hän toimii Cibdolin sekä muiden kannabinoidijulkaisujen johtavana toimittajana tarjoten tosiasiallista, todisteisiin pohjautuvaa sisältöä. Hänen mielenkiinnonkohteisiin kuuluvat CBD:n lisäksi fitness, ravitsemus ja sairauksien ehkäisy.
Read more.

Mikä on neidonhiuspuu?

Mikä on neidonhiuspuu?

Eräästä maailman vanhimpiin kuuluvista puista saatava ginkgo eli neidonhiuspuu on hyvin suosittu yrttilisätavinne, jota käytetään maailmanlaajuisesti. Yrtin historia on monipolvinen ja opittavaa riittää, joten hypätään suoraa tämän myydyimpiin kuuluvimman lisäravinteen monipuolisiin käyttötarkoituksiin.

Mitä neidonhiuspuu oikeastaan on?

Neidonhiuspuu on yrttilisäravinne, jota saadaan neidonhiuspuun kuivatuista lehdistä[1]. Neidonhiuspuulajista tekee kuitenkin melkoisen erityisen sen historia. Monet pitävät puuta elävänä fossiilina johtuen sen uskomattoman pitkästä elinkaaresta ja siteistä samankaltaisiin lajikkeisiin, joita oli olemassa noin 170 miljoonaa vuotta sitten. Kiinassa kasvaa yksilöitä, joiden uskotaan olevan yli 2 500 vuotta vanhoja ja jotka ovat kasvaneet jopa yli neljänkymmenen metrin mittaisiksi – neidonhiuspuu on kiistatta yksi planeettamme sitkeimmistä lajikkeista.

Neidonhiuspuun kattava historia on myös yksi tärkeimmistä syistä sille, miksi neidonhiuspuulisäravinteet ovat niin suosittuja. Siitä on tullut olennainen elementti kulttuureita maailmanlaajuisesti todistettuaan voimansa hitaasti, mutta varmasti monien olemassaolovuosiensa varrella. Merkittävimmillään sen vaikutus on perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä, jossa sen kuivattuja lehtiä käytetään eri holistisiin tarkoituksiin sekä kognitiivisen toiminnan tueksi.

Kuinka neidonhiuspuu vaikuttaa

Ennen kuin sukellamme neidonhiuspuun tarjoamiin tarkkoihin vaikutuksiin, täytyy meidän ensin tehdä yleiskatsaus siihen, kuinka uute vaikuttaa henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin yleisellä tasolla. Puu on pullollaan flavonoideja ja terpenoideja (ginkgolideja ja bilobalideja), jotka ovat voimakkaita antioksidantteja. Mikä tekee antioksidanteista elintärkeitä ihmisterveydelle, on pääosin niiden vaikutus vapaisiin radikaaleihin.

Vapaat radikaalit ovat pohjimmiltaan epävakaita atomeja, jotka poukkoilevat ympäriinsä ihmiskehossa soluja vaurioittaen. Ollessaan hyvin reaktiivisia edistävät vapaat radikaalit ikääntymistä, oksidatiivisen stressin syntyä, sairauksia ja muita negatiivisia asioita. Antioksidantit voivat kuitenkin tehokkaasti "sammuttaa" vapaat radikaalit luovuttamalla niille omia elektronejaan.

Emme vieläkään täysin ymmärrä antioksidanttien ja vapaiden radikaalien välisen vuorovaikutuksen laajuutta tai sitä, kuinka hyödyntää sitä parhaiten. Siitä huolimatta kaikki aineet, jotka voivat vähentää vapaiden radikaalien aikaansaamia vaikutuksia, voivat potentiaalisesti edistää terveyttä.

Mihin tarkoituksiin neidonhiuspuuta käytetään?

Mikä neidonhiuspuussa on saanut sen säilyttämään paikkansa myydyimpien lisäravinteiden joukossa? Tähän kysymykseen vastataksemme meidän täytyy tutustua tieteeseen neidonhiuspuun ehdotettujen vaikutusten takana. Alla on yleinen tiivistelmä alueista, joilla se on osoittanut eniten potentiaalia.

Neidonhiuspuu ja kognitiiviset sairaudet

Neidonhiuspuun vaikutukset kognitiivisiin sairauksiin, kuten Alzheimerin tautiin on yksi alueista, joista on tarjolla eniten tutkimustuloksia. Asiaan täytyy kuitenkin suhtautua varauksella. Huolimatta kiinnostuksesta, ovat tutkimustulokset vaihtelevia. Jotkin tutkimukset nimittäin ehdottavat sillä olevan hyödyllisiä vaikutuksia toisten kyseenalaistaessa sen hyödyllisyyden.

Vaikutukset eivät kuitenkaan välttämättä ole olemattomat, vaan rajalliset terveisiin henkilöihin. Vuoden 2012 meta-analyysi neidonhiuspuusta ei löytänyt "havaittavissa olevia positiivisia vaikutuksia" terveissä yksilöissä. Kolme muuta tutkimusta kuitenkin ehdotti, että "neidonhiuspuu saattaa tarjota joitain kognitiivisia hyötyjä" erityisesti Alzheimer-potilaiden tapauksessa[2],[3],[4].

Neidonhiuspuu ja tulehdus

Kroonisen tulehduksen valtavia vaikutuksia elämänlaatuun ei käy kieltäminen, joten mitä tahansa ainetta, joka voi osoittautua hyödylliseksi, kannattaa tutkia. Tämän on tehnyt vuoden 2008 eläinkoetutkimus. Siinä yhdysvaltalaistutkijat nostavat esiin joitain mielenkiintoisia toimintamekanismeja liittyen neidonhiuspuuhun ja tulehdusmarkkereihin[5].

Tutkimuksessa mainitaan, että tietty neidonhiuspuu-uute (EGb 761) saattaa vaikuttaa iNOS- ja COX-2-markkereihin, jotka liittyvät haavaiseen paksusuolentulehdukseen. Vaikka tutkijat tunnustavat EGb 761:n potentiaalisen käytön täydentävänä hoitomuotona, ovat neidonhiuspuu-uutteen standardisoinnin ja tiettyjen yhdisteiden eristämisen haasteet tulevien tutkimusten tärkein prioriteetti.

Neidonhiuspuu ja mielialahäiriöt

Toinen lupaava alue kohdistuu neidonhiuspuu-uutteeseen 761 (EGb 761) sekä mielialahäiriöihin, kuten ahdistuneisuuteen. Klinik für Psychiatrie und Psychotherapien teettämässä lumelääkekontrolloidussa tutkimuksessa huomasivat tutkijat paitsi sen, että EGb 761 suoriutui lumelääkettä paremmin, mutta myös lisäksi sen, että "se oli turvallinen ja hyvin siedetty"[6].

Toisessa tutkimuksessa havaittiin samantapaisia tuloksia, kun tutkittiin neidonhiuspuun vaikutuksia eri psykiatristen sairauksien hoidossa. Tutkijat ehdottivat "potentiaalista EGb 761:n käyttöä yksin tai yhdistettynä olemassa olevaan lääkehoitoon"[7].

Neidonhiuspuun sivuvaikutukset

Mitä potentiaalisiin sivuvaikutuksiin tulee, on olemassa muutama, joista kannattaa olla tietoinen. Ensinnäkin meidän tulisi mainita, että vaikka kuivattu neidonhiuspuu-uute vaikuttaa olevan hyvin siedetty, emme voi sanoa samaa raaoista neidonhiuspuun siemenistä ja lehdistä. Molemmat ovat ihmisille myrkyllisiä ja niitä tulisi välttää täysin.

Neidonhiuspuun osien raakana nauttimisen lisäksi on myös kuivatulla uutteella seuraavat potentiaaliset sivuvaikutukset:

• Pääkivut
• Oksentelu/pahoinvointi
• Ripuli
• Huimaus.

Vielä yksi huomionarvoinen vuorovaikutus on neidonhiuspuun ja veren viskositeetin välillä. Jos sinulla on jokin verenvuotohäiriö tai jos käytät tällä hetkellä lääkitystä, joka muuttaa veren hyytymiskykyä, suositellaan neidonhiuspuu-uutteen nauttimista välttämään. Tietysti, jos sinulla on lainkaan epäilyksiä tai huolenaiheita, tulisi sinun aina keskustella ennen uuden lisäravinteen nauttimisen aloittamista lääkärin tai terveydenalan ammattilaisen kanssa saadaksesi tapauskohtaisia neuvoja.

Kuinka paljon neidonhiuspuuta kannattaa nauttia?

Neidonhiuspuun annosteluun liittyvä tutkimus on rajallista, eikä tarjolla ole tiettyjä ohjeita. Jos päätät nauttia neidonhiuspuulisäravinteita, kannattaa noudattaa valmistajan ohjeita, aloittaen pienestä annoksesta ja lisäten sitä pikku hiljaa tuntemuksia tarkkaillen. Toinen merkittävä huomioon otettava seikka on käyttämäsi lisäravinteen tyyppi.

Neidonhiuspuuta on saatavilla kapseleina, jauheena, tabletteina, uutteena ja teehaudukkeina. Jokaisella on eri pitoisuus ja biologinen hyötyosuus, joten sinun tulisi sopeuttaa annostusta sen mukaan.

Pidä myös mielessä, ettei mikään yllä mainituista muodoista ole muita parempi. Sen sijaan kyse on tietyn tuotteen hyötyjen sovittamisesta omaan elämäntyyliisi ja hyvinvointitarpeisiisi.

Milloin nauttia neidonhiuspuuta

Jos nautit neidonhiuspuulisäravinteita yleisen hyvinvoinnin edistämiseksi, tulisi sinun pyrkiä nauttimaan säännöllinen annos muun lisäravinnerutiinisi osana.

Jos pyrit hoitamaan tiettyä hyvinvoinnin ongelmaa, tulisi sinun sen sijaan pyrkiä nauttimaan neidonhiuspuuta 1–4 tuntia ennen kuin tarvitset sen vaikutuksia. Lähes kaikkien neidonhiuspuulisäravinteiden muotojen on kuljettava ruoansulatusjärjestelmän lävitse, ennen kuin sen aktiiviset ainesosat pääsevät verenkiertoon.

Ovatko neidonhiuspuulisäravinteet turvallisia?

Neidonhiuspuu on yrttilisäravinne, mikä tarkoittaa, etteivät sitä koske samat rajoitukset ja laatutarkastukset kuin säädeltyjä aineita. Varmistaaksesi parhaan mahdollisen käyttökokemuksen, osta neidonhiuspuutuotteet aina luotetulta myyjältä, mieluiten sellaiselta, joka julkaisee koko ainesosalistan. Vaikka neidonhiuspuu itsessään vaikuttaa olevan hyvin siedetty, on huonolaatuisten tuotteiden kohdalla suurempi todennäköisyys sille, että ne voivat sisältää ei-toivottuja tai jopa haitallisia ainesosia.

Mitä puun ehdotettuihin hyvinvointihyötyihin tulee, ovat sen tarkat vaikutukset yhä tutkinnan alla. Ottaen kuitenkin huomioon neidonhiuspuulisäravinteiden suuren määrän, ja sen yhteisvaikutuksen muiden luonnollisten ainesosien kanssa ei ole epäilystäkään siitä, etteikö sen vaikutuksia fyysiselle ja henkiselle hyvinvoinnille vielä jatkossa tutkittaisi.

Haluatko tutustua neidonhiuspuun vaikutuksiin yhdessä lukuisten muiden luonnollisten ainesosien kanssa? Mikset selaisi Cibdol-kauppaa ja tutustuisi kattavaan valikoimaamme hyvinvointia tukevia lisäravinteita. Ja jos haluat oppia lisää vapaiden radikaalien ja antioksidanttien välisestä suhteesta, niin vieraile CBD-tietosanakirjassamme.

Lähteet

[1] Ginkgo. National Center for Complementary and Integrative Health. https://www.nccih.nih.gov/health/ginkgo. Julkaistu vuonna 2020. Sivustolla vierailtu 10. toukokuuta 2022. [Lähde]

[2] Canevelli M, Adali N, Kelaiditi E, Cantet C, Ousset P-J, Cesari M. Effects of gingko biloba supplementation in alzheimer's disease patients receiving cholinesterase inhibitors: Data from the ictus study. Phytomedicine. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711314000257. Julkaistu 16. helmikuuta 2014. Sivustolla vierailtu 10. toukokuuta 2022. [Lähde]

[3] Kanowski S;Herrmann WM;Stephan K;Wierich W;Hörr R; S. Proof of efficacy of the ginkgo biloba special extract EGB 761 in outpatients suffering from mild to moderate primary degenerative dementia of the alzheimer type or multi-infarct dementia. Pharmacopsychiatry. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8741021/. Julkaistu vuonna 1996. Sivustolla vierailtu 10. toukokuuta 2022. [Lähde]

[4] Yang G;Wang Y;Sun J;Zhang K;Liu J; G. Ginkgo biloba for mild cognitive impairment and alzheimer's disease: A systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Current topics in medicinal chemistry. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26268332/. Julkaistu vuonna 2016. Sivustolla vierailtu 10. toukokuuta 2022. [Lähde]

[5] Kotakadi VS, Jin Y, Hofseth AB, et al. Ginkgo biloba extract EGB 761 has anti-inflammatory properties and ameliorates colitis in mice by driving effector T cell apoptosis. Carcinogenesis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2527648/. Julkaistu syyskuussa 2008. Sivustolla vierailtu 10. toukokuuta 2022. [Lähde]

[6] R; WHAKHKMH. Ginkgo biloba special extract EGB 761 in generalised anxiety disorder and adjustment disorder with anxious mood: A randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Journal of psychiatric research. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16808927/. Julkaistu vuonna 2006. Sivustolla vierailtu 10. toukokuuta 2022. [Lähde]

[7] P; MPR-SERCR. Ginkgo biloba extract 761: A review of Basic Studies and potential clinical use in psychiatric disorders. CNS & neurological disorders drug targets. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25642989/. Julkaistu vuonna 2015. Sivustolla vierailtu 10. toukokuuta 2022. [Lähde]

Lähteet

[1] Ginkgo. National Center for Complementary and Integrative Health. https://www.nccih.nih.gov/health/ginkgo. Julkaistu vuonna 2020. Sivustolla vierailtu 10. toukokuuta 2022. [Lähde]

[2] Canevelli M, Adali N, Kelaiditi E, Cantet C, Ousset P-J, Cesari M. Effects of gingko biloba supplementation in alzheimer's disease patients receiving cholinesterase inhibitors: Data from the ictus study. Phytomedicine. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711314000257. Julkaistu 16. helmikuuta 2014. Sivustolla vierailtu 10. toukokuuta 2022. [Lähde]

[3] Kanowski S;Herrmann WM;Stephan K;Wierich W;Hörr R; S. Proof of efficacy of the ginkgo biloba special extract EGB 761 in outpatients suffering from mild to moderate primary degenerative dementia of the alzheimer type or multi-infarct dementia. Pharmacopsychiatry. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8741021/. Julkaistu vuonna 1996. Sivustolla vierailtu 10. toukokuuta 2022. [Lähde]

[4] Yang G;Wang Y;Sun J;Zhang K;Liu J; G. Ginkgo biloba for mild cognitive impairment and alzheimer's disease: A systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Current topics in medicinal chemistry. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26268332/. Julkaistu vuonna 2016. Sivustolla vierailtu 10. toukokuuta 2022. [Lähde]

[5] Kotakadi VS, Jin Y, Hofseth AB, et al. Ginkgo biloba extract EGB 761 has anti-inflammatory properties and ameliorates colitis in mice by driving effector T cell apoptosis. Carcinogenesis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2527648/. Julkaistu syyskuussa 2008. Sivustolla vierailtu 10. toukokuuta 2022. [Lähde]

[6] R; WHAKHKMH. Ginkgo biloba special extract EGB 761 in generalised anxiety disorder and adjustment disorder with anxious mood: A randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Journal of psychiatric research. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16808927/. Julkaistu vuonna 2006. Sivustolla vierailtu 10. toukokuuta 2022. [Lähde]

[7] P; MPR-SERCR. Ginkgo biloba extract 761: A review of Basic Studies and potential clinical use in psychiatric disorders. CNS & neurological disorders drug targets. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25642989/. Julkaistu vuonna 2015. Sivustolla vierailtu 10. toukokuuta 2022. [Lähde]

Tuotehaku