Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Lukella on yli vuosikymmenen kokemus CBD- ja kannabinoiditekstien kirjoittamisesta. Hän toimii Cibdolin sekä muiden kannabinoidijulkaisujen johtavana toimittajana tarjoten tosiasiallista, todisteisiin pohjautuvaa sisältöä. Hänen mielenkiinnonkohteisiin kuuluvat CBD:n lisäksi fitness, ravitsemus ja sairauksien ehkäisy.
Read more.

Mikä on punahattu?

Punahattu

Punahatut ovat maailmankuuluja ja pullollaan aktiivisia ainesosia. Ne ovat kukkivien kasvien suku asterikasvien heimosta, ja kätkevät monia mielenkiintoisia ominaisuuksia kirkkaanväristen terälehtiensä taakse. Jatka lukemista selvittääksesi, miksi punahatut ovat niin suosittuja ja kuinka ne voisivat tukea hyvinvointia.

Mitä punahatut ovat?

Punahatut ovat monivuotisia yrttejä, jotka kasvavat luonnonvaraisina osissa Pohjois-Amerikkaa. Useimmat tuntevat ne kuitenkin ilman reseptiä myytävinä yrttilisäravinteina (useimmiten Echinacea purpurean, kaunopunahatun muodossa). Kasvin maailmanlaajuista suosiota on kiittäminen sen lukuisista aktiivisista yhdisteistä ja sen laajalta vaikuttavasta vaikutuksesta hyvinvointiin.

• Jotkin todisteet viittaavat siihen, että tämä asterikasvien heimon näkyvä jäsen voisi vaikuttaa tulehdukseen, flunssan oireisiin, haavan paranemiseen ja moneen muuhun asiaan.

Ennen kuin kuitenkaan sukellamme suoraan tieteellisen tutkimuksen maailmaan, tutustutaan hieman tähän värikkääseen kukkivaan kasviin. Punahattua koristaa tyypillisesti kymmenet kirkkaanväriset terälehdet ja suuri mykerö keskellä. Oikeissa olosuhteissa yrtti voi kasvaa jopa 140 cm:n korkuiseksi, mutta sen koko ei suinkaan ole sen vaikuttavin ominaisuus.

Kuinka punahattu tehoaa

Koon sijaan on punahatun sisältämä laaja valikoima antioksidantteja sen kiinnostavin ominaisuus. Kun punahatun kukkiin, lehtiin ja juuriin tutustutaan mikroskoopin alla, voi siitä löytää lukuisia flavonoideja sekä sikuri- ja rosmariinihappoa. Nämä aktiiviset ainesosat erotellaan hellävaroen ja myydään punahattulisäravinteissa.

Vaikka punahattujen suku koostuu lukuisista eri lajeista, sopii erityisesti kolme niistä yrttilisäravinteissa käytettäviksi: Echinacea purpurea (kaunopunahattu), Echinacea angustifolia (kaitapunahattu) ja Echinacea pallida (rohtopunahattu). Näiden kolmen ruohovartisen kasvin uskotaan sisältävän merkittävimmät tasot yllä esiteltyjä yhdisteitä.

Mihin punahattua käytetään?

Ottaen huomioon kolme erinomaista lajikettaan ja niiden hienostuneen sekoituksen antioksidantteja: mihin punahattua oikeastaan käytetään? Kuten pian käy ilmi, melko moneenkin tarkoitukseen.

Punahattu ja immuunijärjestelmä

Huolimatta siitä, että punahattu on laajalti ylistetty hoitokeino flunssan ja vilustumisen oikeisiin, ei ole paljoakaan tutkimusta, joka tukisi sen vaikutuksia vastustuskyvylle. Emme kuitenkaan tarkoita, että sitä ei olisi lainkaan, sillä kasvin ehdotetuista mekanismeista on tarjolla muutamia tutkimuksia.

Näihin sisältyy vuoden 1994 systemaattinen kontrolloitujen kliinisten tutkimusten katsaus, vuoden 2007 tutkimus luontaisesta ja hankitusta vastustuskyvystä ja vuoden 2014 tarkastelu yrtin vaikutuksista T-solujen toimintaan[1],[2],[3]. Kaikki kolme tutkimusta antavat viitteitä siitä, että punahattu (erityisesti E. angustifolia) voisi auttaa säätelemään vastustuskykyä paranneltua vastetta varten.

Näissä kolmessa tutkimuksessa on toki ongelmansa. Monet kokeista eivät ota huomioon muuttujia, kuten "kasvimateriaalia, uuttamismenetelmiä ja muiden ainesosien lisäämistä"[4].

Punahattu ja tulehdus

Mainitsimme jo aiemmin, että eräs punahatun aktiivisista ainesosista on sikurihappo. Se on luonnollinen fenolihappo, jonka Kiinan funktionaalisen kemian ja ruoan ravitsemuksellisuuden laboratorio uskoo tarjoavan "tehokkaita antioksidanttisia ja ylipainoa vastaan taistelevia toimintoja"[5].

Tutkijat saivat selville, että Echinacea purpureasta saatu sikurihappo vaikutti "inflammatorisiin välittäjäaineisiin ja sytokiineihin" osana aiheutetun neuroinflammaation eli hermostokudoksen tulehduksen eläinkoetta. Valitettavaa kyllä, neuroinflammaatio on yleinen Alzheimerin taudin oire, jolla on merkittävä vaikutus kongnitiiviseen toimintaan.

Punahattu ja iho

Punahattukapselit tai -uutteet eivät ole ainoita tapoja, joilla voit hyötyä sen ehdotetuista hyvinvointia tehostavista vaikutuksista. Vuoden 2011 tutkimus teki yhteenvedon sen mahdollisista hyödyistä, kun yrttiä käytettiin ulkoisesti. Brittiläisen Kolumbian yliopiston teettämän tutkimuksen tulokset antavat olettaa, että punahattu voisi vähentää "huomattavissa määrin sellaisten useiden tulehdusta edistävien sytokiinien erittymistä", joita tavataan vakavissa aknetapauksissa[6].

Aiempi tutkimus loi pohjan tälle tutkimukselle osoittamalla, että koostumukset eivät "osoittaneet ärsytystä iholla" kymmenellä terveellä, 25–40-vuotiaalla vapaaehtoisella[7].

Mitkä ovat punahatun sivuvaikutukset?

Mikä kannustavaa, vaikuttaa yrtti olevan hyvin siedetty[8]. Yleisimmin ilmoitetut negatiiviset sivuvaikutukset ovat ihottuma, nenän tukkoisuus, vuotava nenä ja kutiseva kurkku – kaikki allergisen reaktion oireita. Ottaen huomioon sen, että punahattu on kukkiva yrtti, tulisi kaikkien tuoksukille, kehäkukalle tai päivänkakkaroille allergisten välttää punahattua kokonaan.

Ja tietysti jos sinulla on mitään huolenaiheita liittyen punahatun nauttimiseen suun kautta tai sen levittämiseen ulkoisesti, tulisi sinun keskustella asiasta lääkärin kanssa. On tärkeää ottaa huomioon, että mahdolliset punahatun pitkän aikavälin sivuvaikutukset ovat yhä tutkinnan alla.

Kuinka nauttia punahattua

Ottaen huomioon laadukkaiden lisäravinteiden suhteellisen turvallisuuden, on paras lähestymistapa punahatun nauttimiselle valmistajan ohjeiden noudattaminen. Sinun tulisi myös ottaa huomioon annostelumenetelmä, sillä yrtin vaikutukset vaihtelevat sen mukaan:

• Kuivat jauhemaiset punahattu-uutteet ja nestemäiset uutteet nautitaan suun kautta yleensä useita kertoja päivässä. Nämä lisäravinteet keskittyvät pääosin sisäisiin hyvinvointietuihin.

• Punahattuvoiteissa hyödynnetään yrtin antioksidanttisekoitusta ihon hoitoon. Myös näitä levitetään tyypillisesti useita kertoja päivässä siten, että käyttäjä levittää voidetta hoidettavalle alueelle.

Kuinka paljon punahattua tulisi nauttia?

Valitettavasti punahatulle ei ole olemassa tarkkoja annostussuosituksia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö aihetta kannattaisi tutkia riippuen tavoitteistasi ja siitä, kuinka aiot nauttia sitä. Suun kautta nautituilla uutteilla on esimerkiksi erilaiset annostussuositukset kuin punahattuvoiteilla.

On myös tärkeää mainita, että uutteiden käyttö voi vaikuttaa olemassa oleviin lääkityksiin. Tämä on tärkeä asia, joka ottaa huomioon, jos sinulla on jokin olemassa oleva terveysongelma. Kuten yllä mainitsimme, on parasta noudattaa tiettyjen punahattutuotteiden ohjeita ja keskustella annostussuosituksista lääkärin kanssa.

Punahattu: monipuolinen yrttilisäravinne

Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö punahatulla olisi valtavasti potentiaalia. Siihen kohdistuva laajamittainen kiinnostus luo siitä totisesti mukaansatempaavan kuvan, mutta kontrolloitujen kliinisten kokeiden tarvetta ei silti tulisi väheksyä. Alustavat tulokset viittaavat yhtä kaikki lupaaviin vuorovaikutuksiin, jotka yhdessä yrtin lievän sivuvaikutusprofiilin kanssa tekevät siitä tehokkaan liittolaisen parantuneen hyvinvoinnin tavoitteluun.

Ottaen huomioon, että noudatat hidasta ja tasaista lähestymistapaa, emme keksi syitä sille, miksei punahatun hyvinvointipotentiaalia kannattaisi kokea myös itse. Kuten aina, muista keskittyä korkealaatuisiin tuotteisiin taataksesi, että ne sisältävät kasvissa esiintyviä voimakkaita antioksidantteja.

Oletko valmis kokemaan punahatun laajamittaisen tehon omakätisesti? Mikset kokeilisi CBD Immune Booster -lisäravinnettamme, joka pitää sisällään eksklusiivisen punahattua sisältävän koostumuksen. Jos puolestaan haluat lukea lisää punahatun sisältämistä ainesosista, vieraile CBD-tietosanakirjassamme.

Lähteet

[1] Melchart D;Linde K;Worku F;Bauer R;Wagner H; Immunomodulation with Echinacea - A systematic review of controlled clinical trials. Phytomedicine : international journal of phytotherapy and phytopharmacology. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23195946/. Julkaistu vuonna 1994. Sivustolla vierailtu 16. maaliskuuta 2022 [Lähde]

[2] Zhai Z;Liu Y;Wu L;Senchina DS;Wurtele ES;Murphy PA;Kohut ML;Cunnick JE; Z. Enhancement of innate and adaptive immune functions by multiple echinacea species. Journal of medicinal food. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17887935/. Julkaistu vuonna 2007. Sivustolla vierailtu 16. maaliskuuta 2022 [Lähde]

[3] Kim HR;Oh SK;Lim W;Lee HK;Moon BI;Seoh JY; H-R. Immune enhancing effects of echinacea purpurea root extract by reducing regulatory T cell number and function. Natural product communications. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24868871/. Julkaistu vuonna 2014. Sivustolla vierailtu 16. maaliskuuta 2022 [Lähde]

[4] Karsch-Völk M;Barrett B;Kiefer D;Bauer R;Ardjomand-Woelkart K;Linde K; M. Echinacea for preventing and treating the common cold. The Cochrane database of systematic reviews. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24554461/. Julkaistu vuonna 2014. Sivustolla vierailtu 16. maaliskuuta 2022 [Lähde]

[5] Liu Q;Chen Y;Shen C;Xiao Y;Wang Y;Liu Z;Liu X; Q. Chicoric acid supplementation prevents systemic inflammation-induced memory impairment and amyloidogenesis via inhibition of NF-ΚB. FASEB journal : official publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28003341/. Julkaistu vuonna 2017. Sivustolla vierailtu 16. maaliskuuta 2022 [Lähde]

[6] JB; SMSRSAH. The potential use of Echinacea in acne: Control of Propionibacterium acnes growth and inflammation. Phytotherapy research : PTR. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20830697/. Julkaistu vuonna 2011. Sivustolla vierailtu 16. maaliskuuta 2022 [Lähde]

[7] S; YSRJRPO. Skin improvement and stability of echinacea purpurea dermatological formulations. International journal of cosmetic science. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20384903/. Julkaistu vuonna 2010. Sivustolla vierailtu 16. maaliskuuta 2022 [Lähde]

[8] S; MAVMS. Echinacea purpurea: Pharmacology, phytochemistry and Analysis Methods. Pharmacognosy reviews. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26009695/. Julkaistu vuonna 2015. Sivustolla vierailtu 16. maaliskuuta 2022 [Lähde]

Lähteet

[1] Melchart D;Linde K;Worku F;Bauer R;Wagner H; Immunomodulation with Echinacea - A systematic review of controlled clinical trials. Phytomedicine : international journal of phytotherapy and phytopharmacology. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23195946/. Julkaistu vuonna 1994. Sivustolla vierailtu 16. maaliskuuta 2022 [Lähde]

[2] Zhai Z;Liu Y;Wu L;Senchina DS;Wurtele ES;Murphy PA;Kohut ML;Cunnick JE; Z. Enhancement of innate and adaptive immune functions by multiple echinacea species. Journal of medicinal food. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17887935/. Julkaistu vuonna 2007. Sivustolla vierailtu 16. maaliskuuta 2022 [Lähde]

[3] Kim HR;Oh SK;Lim W;Lee HK;Moon BI;Seoh JY; H-R. Immune enhancing effects of echinacea purpurea root extract by reducing regulatory T cell number and function. Natural product communications. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24868871/. Julkaistu vuonna 2014. Sivustolla vierailtu 16. maaliskuuta 2022 [Lähde]

[4] Karsch-Völk M;Barrett B;Kiefer D;Bauer R;Ardjomand-Woelkart K;Linde K; M. Echinacea for preventing and treating the common cold. The Cochrane database of systematic reviews. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24554461/. Julkaistu vuonna 2014. Sivustolla vierailtu 16. maaliskuuta 2022 [Lähde]

[5] Liu Q;Chen Y;Shen C;Xiao Y;Wang Y;Liu Z;Liu X; Q. Chicoric acid supplementation prevents systemic inflammation-induced memory impairment and amyloidogenesis via inhibition of NF-ΚB. FASEB journal : official publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28003341/. Julkaistu vuonna 2017. Sivustolla vierailtu 16. maaliskuuta 2022 [Lähde]

[6] JB; SMSRSAH. The potential use of Echinacea in acne: Control of Propionibacterium acnes growth and inflammation. Phytotherapy research : PTR. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20830697/. Julkaistu vuonna 2011. Sivustolla vierailtu 16. maaliskuuta 2022 [Lähde]

[7] S; YSRJRPO. Skin improvement and stability of echinacea purpurea dermatological formulations. International journal of cosmetic science. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20384903/. Julkaistu vuonna 2010. Sivustolla vierailtu 16. maaliskuuta 2022 [Lähde]

[8] S; MAVMS. Echinacea purpurea: Pharmacology, phytochemistry and Analysis Methods. Pharmacognosy reviews. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26009695/. Julkaistu vuonna 2015. Sivustolla vierailtu 16. maaliskuuta 2022 [Lähde]

Tuotehaku