Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Lukella on yli vuosikymmenen kokemus CBD- ja kannabinoiditekstien kirjoittamisesta. Hän toimii Cibdolin sekä muiden kannabinoidijulkaisujen johtavana toimittajana tarjoten tosiasiallista, todisteisiin pohjautuvaa sisältöä. Hänen mielenkiinnonkohteisiin kuuluvat CBD:n lisäksi fitness, ravitsemus ja sairauksien ehkäisy.
Read more.

Mikä on kaliforniantuliunikko (Eschscholzia californica)?

Mikä on kaliforniantuliunikko (Eschscholzia californica)?

Kauniin kirkkaista kukistaan tunnettu kaliforniantuliunikko eli tuliunikko on levittäytynyt puutarhoihin ympäri maailman. Nämä kauniit monivuotiset kasvit saattavat kuitenkin tarjota muutakin kuin silmänruokaa. Jatka lukemista ja kerromme sinulle tuliunikkouutteen monista mahdollisista hyvinvointihyödyistä.

Mikä tuliunikko tarkalleen ottaen on?

Yhdysvaltojen maaperällä matkatessasi et pääse pitkälle tuliunikkoa (Eschscholzia californica) näkemättä. Tämä Papaveraceae-sukuun kuuluva kukka on itse asiassa levittäytynyt tehokkaasti puutarhoihin kautta koko maailman, kiitos sen eläväisissä väreissä hehkuvien punaisten, oranssien ja keltaisten kukkien.[1]

Erityisten yleinen tuliunikko on Arizonassa, Pohjois-Meksikossa ja – yllätys, yllätys – Kaliforniassa. Tuliunikko viihtyy Kalifornian auringonpaisteessa niin hyvin, että se on ollut vuodesta 1903 lähtien osavaltion virallinen nimikkokasvi.

Kaunis ulkomuoto ja sopeutuvainen luonto eivät kuitenkaan ole ainoita tekijöitä tämän kasvin suosiossa. Tutkijat ovat nimittäin havainneet, että sen kukilla saattaa olla kyky vaikuttaa uneen ja mielialaan, ja että sillä on synergioita muiden kasvien kanssa. Nämä tekijät tekevät tuliunikosta erittäin mielenkiintoisen tutkimuskohteen.

Mihin tuliunikkkoa voi käyttää?

Tuliunikkoa on käytetty pitkään holistisena yrttinä. Sen uskotaan edistävän rauhallista unta, ja monet käyttävät sen kukkia niiden rauhoittavien vaikutusten takia, tyypillisesti teenä, tinktuurana, tabletteina tai kapseleina.

Huolimatta kasvin suosiosta, ei sen vaikutusmekanismeja ole juurikaan tutkittu. Vähäiset saatavilla olevat tiedot antavat viitteitä siitä, että sen vaikutusten taustalla voisi olla kukkien sisältämien yhdisteiden vaikutukset GABA-järjestelmään. Hermosolujen signalointia säätelevä GABA-järjestelmä (yhdessä GABA-välittäjäaineiden kanssa) linkittyy monelta osin uneen, mielialahäiriöihin ja yleiseen hyvinvointiin.

Tuliunikon yhdisteiden arvellaan voivan sitoutua GABA-reseptoreille ja vaimentaa yliaktiivista neuronitulitusta, auttaen näin tasapainottamaan mieltä ja kehoa. Tuliunikko sisältää monia erilaisia GABA-reseptoreille sitoutumaan kykeneviä alkaloideja, ja tämä onkin se reitti, jonka kautta kasvi voi vaikuttaa hyvinvointiimme.[2]

Mitä mahdollisia hyötyjä tuliunikolla on?

Kuten jo totesimme, on aihetta koskevaa tutkimustietoa vain vähän. Tutkimukset ovat prekliinisiä ja eläinkokeita, mutta ne antavat mahdollisuuden mahdollisten hyötyjen arvioimiseen.

Tuliunikko ja uni

Tuliunikko liitetään usein uneen. Vuoden 2019 ranskalaisten tutkijoiden tutkimustuloksen perusteella tässä saattaa olla perää, joskin varauksella. Tässä havaintotutkimuksessa käytettiin nimittäin pelkän tuliunikon sijaan myös rohtovirmajuurta (Valeriana officinalis) sisältävää yrttiseosta.[3] Tutkimuksessa havaittiin, että näiden uutteiden yhdistelmä auttoi parantamaan unen laatua, mutta tutkijat totesivat lisätutkimuksen olevan tarpeen ennen johtopäätösten vetämistä.

Tuliunikko ja mielialahäiriöt

Innothera Laboratoriesin vuoden 2004 tutkimusartikkelissa käytettiin määriteltyjä annoksia tuliunikkoa, Crataegus oxyacanthaa ja magnesiumia vertailussa plasebon kanssa lievän ja keskivaikean ahdistuneisuushäiriön hoitoon.[4] 265 koehenkilöstä 130 sai tutkittavaa lääkettä (Sympathyl) siten, että tehoa ja turvallisuutta mitattiin 7, 14, 30, 60 ja 90 päivän kohdalla. Plaseboon verrattuna huomattiin suurempi lasku ”subjektiivisessa potilaiden arvioimassa ahdistuksessa”. Tutkijat kuitenkin havaitsivat nousua myös joukossa epätoivottuja sivuvaikutuksissa, joka asettaa riskihyötysuhteen kyseenalaiseksi.

Tuliunikko ja rauhoittavat vaikutukset

Tuliunikon uneen kohdistuvat vaikutukset huomioiden ei ole yllättävää, että vuoden 1991 tutkimuspaperissa korkeilla tuliunikkoannoksilla havaittiin olevan sedatiivisia vaikutuksia. Tässä tutkimuksessa hiirille annettiin 200 mg/kg annos veteen liuotettua tuliunikkkoa.[5] Rauhoittavia ominaisuuksia havaittiin 100 mg/kg annoksilla hiirten liikkumiskykytestin epäonnistumisena niiden nukahdettua. Jopa 25 mg/kg annoksilla saattaa olla vaikutuksia, mutta lisäkokeita vaaditaan käyttäytymiseen vaikuttavien ominaisuuksien havainnoimiseen. Paperissa todettiin myös, ettei vesipohjaisella liuoksella havaittu toksisia vaikutuksia. Tämä huomio voi osoittautua tärkeäksi mahdollisia tulevia ihmiskokeita suunniteltaessa.

Tuliunikon mahdolliset sivuvaikutukset

Ihmiskokeiden puute tarkoittaa, ettei tuliunikon nauttimisen mahdollisista pitkäaikaisvaikutuksista ole tietoa. Lyhyen tähtäimen vaikutukset näyttäisivät kuitenkin olevan turvallisia ja vähäisiä haitoiltaan. Tuliunikon rauhoittava vaikutus on joka tapauksessa syytä ottaa huomioon sen käyttöä pohdittaessa, erityisesti jos taustalla on jo lääkitystä tai sellaista suunnitellaan.

Tuliunikkoravinnelisää hankittaessa on tärkeä keskittyä vain hyvämaineisiin toimittajiin. Sitä myydään tyypillisesti muiden yrttien tai ainesosien kanssa, jolloin muut heikkolaatuiset ainesosat voivat aiheuttaa epätoivottuja tai jopa vahingollisia vaikutuksia. Jos sinulla on epäilyksiä tuliunikkolisän sopivuuden suhteen, on syytä konsultoida lääkäriä henkilökohtaisen arvion saamiseksi.

Kuinka suuria tuliunikkoannosten tulisi olla?

Tuliunikon annostelussa on tärkeä pitäytyä käytetyn tuotteen suositelluissa annoksissa. Jos et ole aiemmin käyttänyt tuliunikkovalmisteita, on luultavasti järkevää aloittaa annostelu suosituksia alhaisemmalla annoksella ja tarkkailla vaikutuksia juuri sinuun. Kun olet tottunut valmisteen vaikutuksiin, voi annoksen nostaa suositellulle tasolle.

Tuliunikkoa on saatavilla monenlaisina valmisteina. Siitä valmistettu tee on suoraviivainen tuote, joskin sen biosaatavuus on muita vaihtoehtoja heikompaa. Kapselit, tinktuurat ja tabletit tarjoavat tuhdimpia annoksia, joten pidä huoli niiden sisältämistä milligrammamääristä annosteltaessa.

Ovatko tuliunikkotuotteet turvallisia?

Tuliunikkoa koskevan tutkimustiedon rajallinen määrä tekee sen turvallisuuden tarkasta arvioinnista hankalaa. Lyhytaikaisessa käytössä se vaikuttaisi olevan sekä turvallinen että hyvin siedetty, mutta pidemmän aikavälin mahdollisista vaikutuksista ei ole tutkimustietoa. Myös muiden yrttien ja ainesosien läsnäolo on syytä ottaa huomioon kokonaisarviossa.

Jos terve järki on mukana käytössä ja annostelussa, ei tuliunikkouutteen kokeilematta jättämiseen ole syytä. Konsultoi lääkäriä tai muuta asiantuntijaa tapauskohtaisten ohjeiden saamiseksi, älä ylitä suositeltuja annoksia ja lopeta käyttö välittömästi sivuvaikutusten ilmaantuessa. Kasvin synergia muiden yrttien kanssa toimii sen takeena, että tulemme kuulemaan aiheesta vielä lisää.

Haluatko kokeilla kuinka tuliunikkouute vaikuttaa toimiviksi todettujen ja testattujen ainesosien kumppanina? Suuntaa Cibdol verkkokauppaan, josta löydät laajan valikoiman erilaisia hyvinvointia tukevia ravintolisiä. Jos taas haluat lukea lisää GABA-järjestelmästä ja -reseptoreista, voit perehtyä ja moneen muuhun kiinnostavaan asiaan kokoamassamme CBD-tietosanakirjassa.

Lähteet

[1] California poppy. Encyclopædia Britannica. https://www.britannica.com/plant/California-poppy. Julkaistu 2018 Accessed May 26, 2022. [Lähde]

[2] Fedurco M;Gregorová J;Šebrlová K;Kantorová J;Peš O;Baur R;Sigel E;Táborská E; M. Modulatory effects of Eschscholzia californica alkaloids on recombinant gabaa receptors. Biochemistry research international. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26509084/. Julkaistu 2015. Luettu 26.5.2022. [Lähde]

[3] Abdellah SA, Berlin A, Blondeau C, et al. A combination of eschscholtzia californica cham. and valeriana officinalis L. extracts for adjustment insomnia: A prospective observational study. Journal of traditional and complementary medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7109475/. Julkaistu 1.3.2019. Luettu 27.5.2022. [Lähde]

[4] M; HMLJM. Double-blind, randomised, placebo-controlled study to evaluate the efficacy and safety of a fixed combination containing two plant extracts (crataegus oxyacantha and Eschscholtzia californica) and magnesium in mild-to-moderate anxiety disorders. Current medical research and opinion. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14741074/. Julkaistu 2004. Luettu 27.5.2022. [Lähde]

[5] Rolland A;Fleurentin J;Lanhers MC;Younos C;Misslin R;Mortier F;Pelt JM; Behavioural effects of the American Traditional Plant Eschscholzia californica: Sedative and anxiolytic properties. Planta medica. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1680240/. Julkaistu 1991. Luettu 27.5.2022. [Lähde]

Lähteet

[1] California poppy. Encyclopædia Britannica. https://www.britannica.com/plant/California-poppy. Julkaistu 2018 Accessed May 26, 2022. [Lähde]

[2] Fedurco M;Gregorová J;Šebrlová K;Kantorová J;Peš O;Baur R;Sigel E;Táborská E; M. Modulatory effects of Eschscholzia californica alkaloids on recombinant gabaa receptors. Biochemistry research international. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26509084/. Julkaistu 2015. Luettu 26.5.2022. [Lähde]

[3] Abdellah SA, Berlin A, Blondeau C, et al. A combination of eschscholtzia californica cham. and valeriana officinalis L. extracts for adjustment insomnia: A prospective observational study. Journal of traditional and complementary medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7109475/. Julkaistu 1.3.2019. Luettu 27.5.2022. [Lähde]

[4] M; HMLJM. Double-blind, randomised, placebo-controlled study to evaluate the efficacy and safety of a fixed combination containing two plant extracts (crataegus oxyacantha and Eschscholtzia californica) and magnesium in mild-to-moderate anxiety disorders. Current medical research and opinion. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14741074/. Julkaistu 2004. Luettu 27.5.2022. [Lähde]

[5] Rolland A;Fleurentin J;Lanhers MC;Younos C;Misslin R;Mortier F;Pelt JM; Behavioural effects of the American Traditional Plant Eschscholzia californica: Sedative and anxiolytic properties. Planta medica. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1680240/. Julkaistu 1991. Luettu 27.5.2022. [Lähde]

Tuotehaku