Author: Luke Sholl
Reviewed by: Levent Mendirme
About the author
Reviewed by
A picture of Luke Sholl
Lukella on yli vuosikymmenen kokemus CBD- ja kannabinoiditekstien kirjoittamisesta. Hän toimii Cibdolin sekä muiden kannabinoidijulkaisujen johtavana toimittajana tarjoten tosiasiallista, todisteisiin pohjautuvaa sisältöä. Hänen mielenkiinnonkohteisiin kuuluvat CBD:n lisäksi fitness, ravitsemus ja sairauksien ehkäisy.
Read more.
A picture of Levent Mendirme
Levent Mendirme, farmasian kandidaatti, on liposomiasiantuntija yli 28 vuoden lääkealan kokemuksellaan. Levent on terveydenalan konsultointiyrityksen E-Connin perustaja ja operatiivinen johtaja sekä CureSupport Groupin tieteellisiä neuvoja antavan lautakunnan jäsen. Hänen näkemykselleen ja intohimolleen terveellistä elämää kohtaan vetää vertoja ainoastaan hänen kattava tietonsa terveydenalan tuotteista.
Read more.

Liposomit: mitä sinun tulee tietää

Liposomit: mitä sinun tulee tietää

Liposomit ovat mikroskooppisen pieniä, mutta niillä on siitä huolimatta suuri vaikutus ravinnelisiin, hyvinvointituotteisiin ja vastaaviin, sillä se säilyttävät ja suojaavat aktiivisia ainesosia. Jatka lukemista ja kerromme miten nämä pienet kuljetuslaitteet toimivat.

Mitä liposomit ovat?

Alun perin Alec D Banghamin ja RW Hornen vuonna 1961 keksimien liposomien potentiaali lääkeannosten suhteen ymmärrettiin toden teolla vasta vuonna 1965. Siitä lähtien lääketeollisuus on hyödyntänyt liposomeja kiihtyvällä tahdilla vaikuttavien lääkeaineiden saamiseksi kohdealueelle ja tehon parantamiseksi.[1]

Vaan mikä tekee liposomeista ideaalin kantoaineen CBD:lle, melatoniinille ja tuhansille muille aktiivisille komponenteille?

Liposomien konsepti on itse asiassa huomattavasti simppelimpi, kuin miltä tieteellisiä lehtiä lukemalla saattaa vaikuttaa. Käytännön tasolla ne ovat kuin pieniä yksilökohtaisia kuljetuspalveluita, jotka muodostavat suojaavan kuplan aktiivisen ainesosan ympärille. Tämä kupla toimii kilpenä haitallisia elementtejä kuten ruoansulatuselimistön entsyymejä vastaan. Liposomien sisään voidaan laittaa monenlaisia erilaisia aineita, jotka mahdollistavat niiden matkustuksen eri systeemeissä minimaalisin vaurioin.

Liposomien hienostuneisuutta ei kannata myöskään liikaa aliarvioida, sillä ne ovat suorastaan vallankumouksellinen ratkaisu lääkeaineiden annosteluun. Monet lisäravinteet, lääkkeet ja hyvinvointituotteet eivät olisi likimainkaan näin tehokkaita ilman liposomeja.

Mitä tarkoittaa biosaatavuus?

Liposomien arvo tulee osittain niiden kyvystä parantaa aktiivisten ainesosien biosaatavuutta eli sitä osaa, joka niistä päätyy varsinaiseen kohteeseensa verenkierron kautta. Tätä mitataan prosentteina. Biosaatavuus on tärkeä mittari mm. CBD:n kanssa, sillä on käyttäjän etu, että mahdollisimman suuri määrä nautitusta CBD-annoksesta pääsee kohteeseensa vaikutuksiaan tuomaan.

Liposomien myötä saavutettava parempi biosaatavuus ei tarkoita ainoastaan suurempaa verenkiertoon päätyvää aktiivisten ainesosien määrää, vaan myös parempaa tehoa – eli sama teho saadaan irti pienemmistä annoksista. Näin ollen matalamman CBD-pitoisuuden tuotteen vaikutukset voivat liposomien myötä kohota samalla tasolle väkevämmän tuotteen kanssa.

Miksi liposomeja käytetään?

Liposomeilla on muutamia oleellisia hyötyjä. Alla lista merkittävimmistä:

• Liposomit ovat erittäin turvallisia, ei-toksisia ja bioyhteensopivia

• Nämä pienet rakkulat toimittavat aktiiviset ainesosat niiden vaikutuspaikalle, joka tekee niistä täydellisen kumppanin CBD:lle ja muille luontaisille ainesosille.

• Liposomit eivät hajoa ennen kuin aktiiviset komponentit ovat saavuttaneet kohteensa, joten ne tarjoavat mielenrauhaa sekä käyttäjille että valmistajille.

• Aktiiviset aineosat saavuttavat solut puhtaassa muodossaan, joka antaa paremman käyttäjälle paremman vasteen kuin sama tuote ei-liposomaalisena versiona. Pitkässä juoksussa tämä säästää rahaa.

• Liposomien pH-tasapaino on erinomainen, eli ne kestävät myös ruoansulatuselimistön rankkoja olosuhteita.

Miten liposomit toimivat

Liposomien valmistuksessa ja käytössä on monia puolia, koska ne suunniteltu huolella palvelemaan yhtä tarkoitusta – aktiivisten komponenttien annostelua.

1. Liposomi sana muodostuu kreikan kielen sanoista “lipo” eli rasva ja ”soma” eli keho. Liposomien sisään voi kätkeytyä sekä rasva- että vesiliukoisia liuoksia.

2. Vakaan ja suojaavan kuoren muodostamiseksi ytimen ympärille käytetään liposomeissa kaksikerroksista rakennetta fosfolipidejä (rasvoja). Muodon puolesta voit ajatella niiden rakenteen muistuttavan sammakonpoikasia.

3. Liposomien pää vetää puoleensa vettä (hydrofilinen) ja häntä puolestaan hylkii sitä (hydrofobinen). Varsinainen rakenne koostuu kahdesta kerroksesta, joiden hännät osoittavat samaan suuntaan.

4. Liposomien tärkein rakenne on niiden keskellä sijaitseva aktiivinen ainesosa, jota ympäröivät päätä muistuttavat fosfolipidien osat. Keskiöstä ulospäin osoittavat hännät pariutuvat toisten fosfolipidien häntien kanssa muodostaen liposomien ulkokerroksen.

5. Liposomin päätyessä kehoon sen uloimmainen lipidien päistä muodostuva kerros estää aineiden pääsyn sen sisään.

6. Samaan aikaan liposomin sisäkerros (joka muodostuu myös lipidipäistä, mutta sisään päin osoittavista) pitää aktiivisen aineosan paikallaan ja turvassa liposomin matkatessa kehossa.

7. Viimeisessä vaiheessa liposomien positiivisesti varautunut ulkokerros (kationi) varmistaa sujuvan pääsyn solun sisään.

Liposomit ravinnelisien osana

CBD:n hydrofobinen luonne tekee siitä ideaalin kumppanin liposomeille. CBD hylkii vettä, eli sen voi yhdistää suoraan liposomien kanssa rakkulan muodostamiseksi, mahdollistaen usein lähes 100 %:n hyötysuhteen. CBD:tä ei tuhoudu tai häviä kuljetuksen aikana, eli kuluttaja saa rahalleen ja CBD:lleen huomattavasti paremman vasteen.

Liposomit ja C-vitamiini

Immuunijärjestelmän vahvistamisen lisäksi C-vitamiinilla on merkittäviä vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin myös monella muulla tavalla. Vesiliukoinen vitamiini osallistuu kollageenin biosynteesiin. Kollageeni on ihonalaiskudosten, rustojen, jänteiden, nivelten, luiden ja ihon tärkein elementti. Lisäksi C-vitamiinilla on myös antioksidanttisia ominaisuuksia, eli se neutraloi vapaiden radikaalien DNA:lle aiheuttamia vahinkoja.

Kun hyödyt ovat näin moninaisia, on järkeenkäypää maksimoida ne liposomien avulla. Perinteisellä tavalla nautitusta C-vitamiinista suuri osa vaurioituu tai hajoaa ennen sen pääsyä verenkiertoon. Kaikeksi onneksi liposomit tarjoavat täydellisen suojan vahvistaen merkittävästi C-vitamiinin biosaatavuutta.[2]

Liposomit ja CBD

Olemme jo kertoneet, että liposomit voivat viedä merkittävästi suuremman annoksen CBD:tä kohdealueelle perinteisiin valmisteisiin verrattuna. Tämä mahdollistaa pienempien annosten käytön haluttujen vaikutusten aikaansaamiseksi säästäen merkittävästi rahaa pidemmällä aikavälillä. Mutta mikä on paras tapa hyödyntää liposomaalista CBD:tä?

Pääasiassa liposomien käyttö CBD:n apuna voidaan jakaa kahteen ryhmään, iholle levitettäviin ja oraalisesti nautittaviin.

Iholle levitettävä

Tämä on laaja kategoria, joka kattaa monenlaisia tuotteita voiteista rasvoihin, salvoihin, öljyihin ja palsameihin. Kun CBD:tä ja muita luontaisia ainesosia levitetään iholle, imeytyvät ne siihen ja vaikuttavat endokannabinoidijärjestelmään.

Liposomien lisääminen levitettäviin tuotteisiin edistää vaikuttavien aineiden imeytymistä syvemmälle ihoon ja mahdollistaen hitaamman hajotuksen. Kiitos tehokkaiden ja täysin luonnollisten liposomien tarvitset vähemmän vaikuttavia aineita toivotun vasteen saamiseen.

Oraalinen

Liposomit ovat erityisen hyödyllisiä heille, jotka käyttävät CBD:n ja ravinteiden yhdistelmää terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon. Nämä pienet rakenteet vievät maksimaalisen määrän vaikuttavia aineita kohteeseen muihin annostelumenetelmiin verrattuna.[3]

Tutkimustulosten perusteella vaikuttaa siltä, että CBD:n teho on paras suuremmilla annoksilla, ja että solujen tasaiset CBD-pitoisuudet liitetään usein toivottuihin vaikutuksiin.

Liposomien myötä CBD:n pitäminen verenkierrossa on helpompaa ja edullisempaa käyttäjälle, erityisesti kun oraalisesti nautitut öljyt ja kapselit ovat suosituimpia tapoja nauttia CBD:tä.

Ovatko liposomit turvallisia?

Liposomeista on ajan myötä tullut sekä lääke- että lisäravinneteollisuuden kulmakiviä. Ne eivät tarjoa vain parempaa biosaatavuutta, vaan ovat myös turvallisia ja ei-toksisia. Tämä hienostunut kuljetusmenetelmä kantaa luontaiset aineosat suoraan sinne mistä keho saa niistä irti maksimaalisen hyödyn.

Kaikki aineet eivät liposomeja tuekseen tarvitse. Ne, jotka siitä hyötyvät saavat niiden myötä rutkasti parantuneen biosaatavuuden. Jotta solusi voivat hyödyntää liposomit parhaalla mahdollisella tavalla tulisi liposomien partikkelikoon olla 20–250 nm, joka useimmiten saavutetaan sonikaatiolla tai ekstruusiolla.

Kuten huomaamme, voi liposomien käytön aiheuttama lisäpanostus maksaa vaivan ruhtinaallisesti takaisin. Ei ole pienintäkään epäilystä, etteivätkö liposomit näyttelisi merkittävää osaa tulevaisuuden hyvinvointituotteiden tehojen maksimoimisessa.
Oletko valmis tutkimaan kattavaa liposomeilla terästettyä terveystuotteiden valikoimaamme? Ota suunnaksi Cibdol verkkokauppa. Jos taas haluat lukea lisää tässä artikkelissa esitellyistä vaikuttavista aineista, voit perehtyä aiheeseen CBD-tietosanakirjassa.

Lähteet

[1] Akbarzadeh A, Rezaei-Sadabady R, Davaran S, et al. Liposome: Classification, preparation, and applications. Nanoscale research letters. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3599573/. Julkaistu 22.2.2013. Luettu 20.4.2022. [Lähde]

[2] Davis JL, Paris HL, Beals JW, et al. Liposomal-encapsulated ascorbic acid: Influence on vitamin C bioavailability and capacity to protect against ischemia-reperfusion injury. Nutrition and metabolic insights. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4915787/. Julkaistu 20.6.2016. Luettu 20.4.2022. [Lähde]

[3] Cannabidiol in bioavailability study of ... - Curesupport. https://www.curesupport.com/wp-content/uploads/2021/01/NEOCURE_Study-result-1.pdf. Julkaistu 2021. Luettu 20.4.2022. [Lähde]

Lähteet

[1] Akbarzadeh A, Rezaei-Sadabady R, Davaran S, et al. Liposome: Classification, preparation, and applications. Nanoscale research letters. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3599573/. Julkaistu 22.2.2013. Luettu 20.4.2022. [Lähde]

[2] Davis JL, Paris HL, Beals JW, et al. Liposomal-encapsulated ascorbic acid: Influence on vitamin C bioavailability and capacity to protect against ischemia-reperfusion injury. Nutrition and metabolic insights. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4915787/. Julkaistu 20.6.2016. Luettu 20.4.2022. [Lähde]

[3] Cannabidiol in bioavailability study of ... - Curesupport. https://www.curesupport.com/wp-content/uploads/2021/01/NEOCURE_Study-result-1.pdf. Julkaistu 2021. Luettu 20.4.2022. [Lähde]

Tuotehaku