Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Lukella on yli vuosikymmenen kokemus CBD- ja kannabinoiditekstien kirjoittamisesta. Hän toimii Cibdolin sekä muiden kannabinoidijulkaisujen johtavana toimittajana tarjoten tosiasiallista, todisteisiin pohjautuvaa sisältöä. Hänen mielenkiinnonkohteisiin kuuluvat CBD:n lisäksi fitness, ravitsemus ja sairauksien ehkäisy.
Read more.

Cordyceps: kaikki oleellinen sienilajista

Cordyceps on sienisuku, joka tunnetaan suomeksi myös nimellä loisikat. Cordyceps erottuu muista perinteisistä sienistä paitsi anaptogeenisten ominaisuuksiensa vuoksi, mutta myös siksi, että se kehittyy kuolleissa hyönteisten toukissa. Jatka lukemista oppiaksesi kaikki oleellinen tästä mielenkiintoisesta lajikkeesta.

Mitä ovat adaptogeeniset sienet?

Ennen kuin sukellamme syvemmälle cordyceps-lajin saloihin, käy järkeen käydä läpi, mitä tarkoitamme adaptogeenisillä sienillä. Adaptogeenisinä pidetyt sienet voivat auttaa tukemaan hyvinvointia, kiitos sen tavan, jolla niiden molekyylit vaikuttavat kehon henkiseen, fyysiseen ja kemialliseen stressivasteeseen.

Ollessaan kykeneväisempi kohtaamaan stressaavia tilanteita, voi keho keskittyä enemmän tärkeisiin järjestelmiin ja toimintoihin, joihin lukeutuvat muun muassa vastustuskyvyn ylläpito, uni, energiantuotanto, fyysinen kestävyys ja muut osa-alueet. Cordyceps on yksi niistä harvoista sienilajikkeista, jotka sisältävät luonteeltaan adaptogeenisiä yhdisteitä.

Mitä ovat cordyceps-sienet?

Olet mitä todennäköisimmin törmännyt cordyceps-lajikkeeseen – et ehkä siksi, että olisit havainnut sen samoillessasi luonnossa, vaan siksi, että tämä sienilajike on vahvasti näkyvillä popkulttuurissamme. Itse asiassa sienen kyky kasvaa hyönteisten tai muiden niveljalkaisten elimistöistä on konsepti, jota nähdään niin elokuvissa, videopeleissä kuin kirjoissakin.

Hyvinvointimaailman mielenkiintoa ei kuitenkaan herättänyt tämä sienen loismainen lisääntymismenetelmä, vaan sen vahva näkyvyys kiinalaisessa ja tiibetiläisessä lääketieteessä. Kotoperäisenä Kiinassa, Koreassa ja Thaimaassa kasvavan sienen uskottiin olevan luonnollinen energiaboosteri ja kasviparantajat käyttivät sitä uuttaessaan virkistäviä lääkinnällisiä juomiaan.[1]

Kaksi kiinnostavinta cordyceps-lajiketta ovat Cordyceps sinensis (kiinanloisikka) ja Cordyceps militaris (punaloisikka), joista jälkimmäinen on ulkomuodoltaan sormimainen ja pitkä, usein väritykseltään ruskea tai oranssinruskea. Nykyisin useimpien lisäravinteiden sisältämä cordyceps-uute on tuotettu laboratorioissa. Vaikka ne ovat kemiallisesti identtisiä luonnosta löytyvien kanssa, voidaan näin kiertää useita luonnollisen viljelyn mukanaan tuomia ongelmia.

Mitkä ovat cordyceps-sienen potentiaaliset terveyshyödyt?

Monet cordyceps-tutkimukset ovat yhä laboratorio- tai eläintestausvaiheissaan. Kiitos sienen monipuolisen kemiallisen rakenteen (aminohappoja, vitamiineja ja mineraaleja), ovat tutkijat kuitenkin kiinnostuneita tutustumaan sen potentiaalisiin terveyttä edistäviin vaikutuksiin.

Cordyceps ja fyysinen suorituskyky

Energia ja kestävyys ovat tärkeitä tekijöitä fyysisen suorituskykymme kannalta, huolimatta siitä, oletko tavallinen salilla kävijä vai huippu-urheilija. Mikä mielenkiintoista, vaikuttaa siltä, että cordyceps-sienillä saattaa olla joitain aiheeseen liittyviä tosielämän käyttökohteita, sillä eläimille ja ihmisille tehdyt tutkimukset antavat viitteitä cordyceps-sienten mahdollisista yhteyksistä kestävyyteen ja palautumiseen.[2]

Japanilaiset tutkijat antoivat 36 terveelle miehelle Cordyceps sinensis -jauhetta sisältäviä lisäravinteita kirjaten vaikutuksia, joita säännöllisellä nauttimisella oli uupumukseen ja urheilusuorituskykyyn. Tutkimuksessa mainitaan, että lisäravinteita saaneen ryhmän miehet palautuivat paremmin treenien välillä ja lisäksi heidän hengityskykynsä parani.[3]

Aikaisemman tutkimuksen tulokset kuitenkin viittaavat siihen, että cordyceps-lisäravinteet eivät juuri parantaisi huippusuorituskyvyn omaavien yksilöiden tuloksia. Uute ei vaikuttanut hapenottokykyyn tai palautumiseen tutkimuksessa, jossa oli mukana kestävyysurheilijoita.[4]

Cordyceps ja tulehdus

Useiden koeputkitutkimusten tulokset viittaavat siihen, että cordyceps-sienten nauttiminen voisi auttaa tukahduttamaan tulehdussoluja nimeltä sytokiinit. Sytokiinit ovat mikroskooppisia proteiineja, joita keho käyttää aktivoidakseen tulehdusreaktioita. Tutkijat uskovat, että biologisesti aktiiviset sienet, kuten Cordyceps sinensis voisivat sytokiinituotannon astetta rajoittamalla olla mukana tulehduksia torjuvissa hoidoissa.[5]

Cordyceps ja sydänterveys

Viimeinen cordyceps-sienten potentiaaliala on sydänterveys, erityisesti terveen sydämensykkeen säätely. Kroonisesta munuaisten vajaatoiminnasta kärsivillä tehdyillä rotilla tehdyssä kokeessa auttoi C. sinensis säätelemään hermoratoja oksidatiivisen stressin, energia-aineenvaihdunnan ja aminohappojen aineenvaihdunnan välillä hallitakseen munuaisten vajaatoiminnan vaurioittamien sisäelinten (sydän ja maksa) toimintaa.[6]

Tutkijat lisäsivät löydöstensä tarjoavan arvokasta näkökulmaa kokonaisvaltaisiin hoitoihin, kuroen umpeen toimintamekanismien ja perinteisten kiinalaisten lääkkeiden välillä.

Kuinka käyttää cordyceps-sientä

Ottaen huomioon cordyceps-sienten luonnollisen elinympäristön (kuolleet hyönteiset), ei ole toteutuskelpoista tai kustannustehokasta kuluttaa luonnonlähteitä. Sen sijaan ammattilaistuottajat valmistavat synteettistä versiota (Cordyceps CS-4) massatuotantona. Tämä versio on kemiallisesti identtinen sen luonnollisen vastineensa kanssa.

Cordyceps CS-4:ää löytyy useimpien jauheiden ja lisäravinteiden koostumuksista, joten pidä silmäsi auki ainesosalistaa tutkiessasi. Kannattaa myös etsiä tuotteesta kahta eri sinettiä, jonka saa United States Pharmacopeialta (USP) tai NSF Internationalilta (NSF). Nämä kertovat tuotteen vastaavan laatu- ja turvastandardeja.

Cordyceps-uute

Mitä cordyceps-sienten nauttimiseen tulee, on yleisin vaihtoehto cordyceps-uute, tiivistetty muoto, jota löytyy lisäravinteista ja kasviperäisistä sekoituksista. Cordyceps-uutteen käyttämisessä on kaksi etua.

Ensinnäkin uutetta nauttimalla käyttäjät voivat kokea huomattavasti suurempia annoksia ilman, että sienen viljelyn vaikeus kasvattaisi tuotteen hintaa liian korkeaksi. Toiseksi, cordyceps-uute sopii hyvin yhteen muiden luonnonmukaisten ainesosien ja kasviperäisten yhdisteiden kanssa. Ei olekaan epätavallista tavata sientä samasta tuotteesta yhdessä yrtti- ja kasviuutteiden kanssa taaten näin kattavan lähestymistavan hyvinvointiin.

Mitä sivuvaikutuksia cordyceps-sienellä on?

Tarjolla on rajallinen määrä tutkimustietoa, joten emme tiedä paljoakaan cordyceps-sienen mahdollisista sivuvaikutuksista. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että sivuvaikutuksiin voi kuulua pahoinvointia, vatsavaivoja ja ripulia. Nämä oireet vaikuttavat kuitenkin harvinaisilta ottaen jopa huomioon sienen laajamittaisen käytön kiinalaisessa lääketieteessä.

Kun ostat cordyceps-tuotteesi luotettavalta valmistajalta, on negatiivisten vaikutusten mahdollisuus epätodennäköinen. On kuitenkin aina parasta aloittaa hitaasti ja pienellä annoksella, erityisesti, jos et ole koskaan ennen kokeillut adaptogeenisiä sieniä. Sinun tulisi olla nauttimatta lainkaan cordyceps-sieniä, jos olet allerginen sienille.

Onko cordyceps-sienten nauttiminen turvallista?

Perustuen rajalliseen ymmärrykseemme cordyceps-sienten vuorovaikutuksista sekä kiinalaisen lääketieteen anekdoottisista todisteista, vaikuttaisi tämä sienilajike olevan turvallinen nautittavaksi osana tasapainoista hyvinvointirutiinia. Toki yleiset varotoimet on silti syytä pitää mielessä. Näihin lukeutuvat esimerkiksi se, että varmistaa tuotteiden tulevan luotettavilta toimittajilta ja että lisäravinteet sisältävät vahvistetun ainesosaluettelon.

Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö tämä mielenkiintoinen lajike voisi olla hyvinkin potentiaalinen. Mielenkiinto adaptogeenisiä sieniä kohtaan jatkaa kasvuaan, joten todennäköisesti tulemme näkemään enemmän vakiintuneita tutkimuksia niin prekliinisen, eläinkokeilla tehtyjen kuin lumelääkekontrolloitujen tutkimusten kategorioissa.

Lisää korkealaatuinen cordyceps-sieniuute päivittäiseen hyvinvointirutiiniisi adaptogeenisillä sienilisäravinteilla Cibdol-kaupasta. Tai lue lisää aiheesta vierailemalla Opetusosiossamme.

[1] Panda AK, Swain KC. Traditional uses and medicinal potential of cordyceps sinensis of Sikkim. Journal of Ayurveda and integrative medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3121254/. Julkaistu tammikuussa 2011. Sivustolla vierailtu 28. heinäkuuta 2022. [Lähde]

[2] YF; X. Effect of polysaccharide from cordyceps militaris (Ascomycetes) on physical fatigue induced by forced swimming. International journal of medicinal mushrooms. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28094746/. Julkaistu vuonna 2016. Sivustolla vierailtu 2. elokuuta 2022. [Lähde]

[3] Nagata A, Tajima T, Uchida M. Supplemental anti-fatigue effects of cordyceps sinensis (Tochu-Kaso) extract powder during three stepwise exercise of human. Japanese Journal of Physical Fitness and Sports Medicine. https://www.jstage.jst.go.jp/article/jspfsm/55/Supplement/55_S145/_article. Julkaistu 27. syyskuuta 2006. Sivustolla vierailtu 2. elokuuta 2022. [Lähde]

[4] Parcell AC;Smith JM;Schulthies SS;Myrer JW;Fellingham G; A. Cordyceps sinensis (CordyMax CS-4) supplementation does not improve endurance exercise performance. International journal of sport nutrition and exercise metabolism. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15118196/. Julkaistu vuonna 2004. Sivustolla vierailtu 2. elokuuta 2022. [Lähde]

[5] Park S-Y, Jung S-J, Ha K-C, et al. Anti-inflammatory effects of cordyceps mycelium (paecilomyces hepiali, CBG-CS-2) in raw264.7 murine macrophages. Oriental pharmacy and experimental medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4371127/. Julkaistu vuonna 2015. Sivustolla vierailtu 2. elokuuta 2022. [Lähde]

[6] Liu X, Zhong F, Tang X-long, et al. Cordyceps sinensis protects against liver and heart injuries in a rat model of chronic kidney disease: A metabolomic analysis. Acta pharmacologica Sinica. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4814030/. Julkaistu toukokuussa 2014. Sivustolla vierailtu 2. elokuuta 2022. [Lähde]

Cordyceps on sienisuku, joka tunnetaan suomeksi myös nimellä loisikat. Cordyceps erottuu muista perinteisistä sienistä paitsi anaptogeenisten ominaisuuksiensa vuoksi, mutta myös siksi, että se kehittyy kuolleissa hyönteisten toukissa. Jatka lukemista oppiaksesi kaikki oleellinen tästä mielenkiintoisesta lajikkeesta.

Mitä ovat adaptogeeniset sienet?

Ennen kuin sukellamme syvemmälle cordyceps-lajin saloihin, käy järkeen käydä läpi, mitä tarkoitamme adaptogeenisillä sienillä. Adaptogeenisinä pidetyt sienet voivat auttaa tukemaan hyvinvointia, kiitos sen tavan, jolla niiden molekyylit vaikuttavat kehon henkiseen, fyysiseen ja kemialliseen stressivasteeseen.

Ollessaan kykeneväisempi kohtaamaan stressaavia tilanteita, voi keho keskittyä enemmän tärkeisiin järjestelmiin ja toimintoihin, joihin lukeutuvat muun muassa vastustuskyvyn ylläpito, uni, energiantuotanto, fyysinen kestävyys ja muut osa-alueet. Cordyceps on yksi niistä harvoista sienilajikkeista, jotka sisältävät luonteeltaan adaptogeenisiä yhdisteitä.

Mitä ovat cordyceps-sienet?

Olet mitä todennäköisimmin törmännyt cordyceps-lajikkeeseen – et ehkä siksi, että olisit havainnut sen samoillessasi luonnossa, vaan siksi, että tämä sienilajike on vahvasti näkyvillä popkulttuurissamme. Itse asiassa sienen kyky kasvaa hyönteisten tai muiden niveljalkaisten elimistöistä on konsepti, jota nähdään niin elokuvissa, videopeleissä kuin kirjoissakin.

Hyvinvointimaailman mielenkiintoa ei kuitenkaan herättänyt tämä sienen loismainen lisääntymismenetelmä, vaan sen vahva näkyvyys kiinalaisessa ja tiibetiläisessä lääketieteessä. Kotoperäisenä Kiinassa, Koreassa ja Thaimaassa kasvavan sienen uskottiin olevan luonnollinen energiaboosteri ja kasviparantajat käyttivät sitä uuttaessaan virkistäviä lääkinnällisiä juomiaan.[1]

Kaksi kiinnostavinta cordyceps-lajiketta ovat Cordyceps sinensis (kiinanloisikka) ja Cordyceps militaris (punaloisikka), joista jälkimmäinen on ulkomuodoltaan sormimainen ja pitkä, usein väritykseltään ruskea tai oranssinruskea. Nykyisin useimpien lisäravinteiden sisältämä cordyceps-uute on tuotettu laboratorioissa. Vaikka ne ovat kemiallisesti identtisiä luonnosta löytyvien kanssa, voidaan näin kiertää useita luonnollisen viljelyn mukanaan tuomia ongelmia.

Mitkä ovat cordyceps-sienen potentiaaliset terveyshyödyt?

Monet cordyceps-tutkimukset ovat yhä laboratorio- tai eläintestausvaiheissaan. Kiitos sienen monipuolisen kemiallisen rakenteen (aminohappoja, vitamiineja ja mineraaleja), ovat tutkijat kuitenkin kiinnostuneita tutustumaan sen potentiaalisiin terveyttä edistäviin vaikutuksiin.

Cordyceps ja fyysinen suorituskyky

Energia ja kestävyys ovat tärkeitä tekijöitä fyysisen suorituskykymme kannalta, huolimatta siitä, oletko tavallinen salilla kävijä vai huippu-urheilija. Mikä mielenkiintoista, vaikuttaa siltä, että cordyceps-sienillä saattaa olla joitain aiheeseen liittyviä tosielämän käyttökohteita, sillä eläimille ja ihmisille tehdyt tutkimukset antavat viitteitä cordyceps-sienten mahdollisista yhteyksistä kestävyyteen ja palautumiseen.[2]

Japanilaiset tutkijat antoivat 36 terveelle miehelle Cordyceps sinensis -jauhetta sisältäviä lisäravinteita kirjaten vaikutuksia, joita säännöllisellä nauttimisella oli uupumukseen ja urheilusuorituskykyyn. Tutkimuksessa mainitaan, että lisäravinteita saaneen ryhmän miehet palautuivat paremmin treenien välillä ja lisäksi heidän hengityskykynsä parani.[3]

Aikaisemman tutkimuksen tulokset kuitenkin viittaavat siihen, että cordyceps-lisäravinteet eivät juuri parantaisi huippusuorituskyvyn omaavien yksilöiden tuloksia. Uute ei vaikuttanut hapenottokykyyn tai palautumiseen tutkimuksessa, jossa oli mukana kestävyysurheilijoita.[4]

Cordyceps ja tulehdus

Useiden koeputkitutkimusten tulokset viittaavat siihen, että cordyceps-sienten nauttiminen voisi auttaa tukahduttamaan tulehdussoluja nimeltä sytokiinit. Sytokiinit ovat mikroskooppisia proteiineja, joita keho käyttää aktivoidakseen tulehdusreaktioita. Tutkijat uskovat, että biologisesti aktiiviset sienet, kuten Cordyceps sinensis voisivat sytokiinituotannon astetta rajoittamalla olla mukana tulehduksia torjuvissa hoidoissa.[5]

Cordyceps ja sydänterveys

Viimeinen cordyceps-sienten potentiaaliala on sydänterveys, erityisesti terveen sydämensykkeen säätely. Kroonisesta munuaisten vajaatoiminnasta kärsivillä tehdyillä rotilla tehdyssä kokeessa auttoi C. sinensis säätelemään hermoratoja oksidatiivisen stressin, energia-aineenvaihdunnan ja aminohappojen aineenvaihdunnan välillä hallitakseen munuaisten vajaatoiminnan vaurioittamien sisäelinten (sydän ja maksa) toimintaa.[6]

Tutkijat lisäsivät löydöstensä tarjoavan arvokasta näkökulmaa kokonaisvaltaisiin hoitoihin, kuroen umpeen toimintamekanismien ja perinteisten kiinalaisten lääkkeiden välillä.

Kuinka käyttää cordyceps-sientä

Ottaen huomioon cordyceps-sienten luonnollisen elinympäristön (kuolleet hyönteiset), ei ole toteutuskelpoista tai kustannustehokasta kuluttaa luonnonlähteitä. Sen sijaan ammattilaistuottajat valmistavat synteettistä versiota (Cordyceps CS-4) massatuotantona. Tämä versio on kemiallisesti identtinen sen luonnollisen vastineensa kanssa.

Cordyceps CS-4:ää löytyy useimpien jauheiden ja lisäravinteiden koostumuksista, joten pidä silmäsi auki ainesosalistaa tutkiessasi. Kannattaa myös etsiä tuotteesta kahta eri sinettiä, jonka saa United States Pharmacopeialta (USP) tai NSF Internationalilta (NSF). Nämä kertovat tuotteen vastaavan laatu- ja turvastandardeja.

Cordyceps-uute

Mitä cordyceps-sienten nauttimiseen tulee, on yleisin vaihtoehto cordyceps-uute, tiivistetty muoto, jota löytyy lisäravinteista ja kasviperäisistä sekoituksista. Cordyceps-uutteen käyttämisessä on kaksi etua.

Ensinnäkin uutetta nauttimalla käyttäjät voivat kokea huomattavasti suurempia annoksia ilman, että sienen viljelyn vaikeus kasvattaisi tuotteen hintaa liian korkeaksi. Toiseksi, cordyceps-uute sopii hyvin yhteen muiden luonnonmukaisten ainesosien ja kasviperäisten yhdisteiden kanssa. Ei olekaan epätavallista tavata sientä samasta tuotteesta yhdessä yrtti- ja kasviuutteiden kanssa taaten näin kattavan lähestymistavan hyvinvointiin.

Mitä sivuvaikutuksia cordyceps-sienellä on?

Tarjolla on rajallinen määrä tutkimustietoa, joten emme tiedä paljoakaan cordyceps-sienen mahdollisista sivuvaikutuksista. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että sivuvaikutuksiin voi kuulua pahoinvointia, vatsavaivoja ja ripulia. Nämä oireet vaikuttavat kuitenkin harvinaisilta ottaen jopa huomioon sienen laajamittaisen käytön kiinalaisessa lääketieteessä.

Kun ostat cordyceps-tuotteesi luotettavalta valmistajalta, on negatiivisten vaikutusten mahdollisuus epätodennäköinen. On kuitenkin aina parasta aloittaa hitaasti ja pienellä annoksella, erityisesti, jos et ole koskaan ennen kokeillut adaptogeenisiä sieniä. Sinun tulisi olla nauttimatta lainkaan cordyceps-sieniä, jos olet allerginen sienille.

Onko cordyceps-sienten nauttiminen turvallista?

Perustuen rajalliseen ymmärrykseemme cordyceps-sienten vuorovaikutuksista sekä kiinalaisen lääketieteen anekdoottisista todisteista, vaikuttaisi tämä sienilajike olevan turvallinen nautittavaksi osana tasapainoista hyvinvointirutiinia. Toki yleiset varotoimet on silti syytä pitää mielessä. Näihin lukeutuvat esimerkiksi se, että varmistaa tuotteiden tulevan luotettavilta toimittajilta ja että lisäravinteet sisältävät vahvistetun ainesosaluettelon.

Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö tämä mielenkiintoinen lajike voisi olla hyvinkin potentiaalinen. Mielenkiinto adaptogeenisiä sieniä kohtaan jatkaa kasvuaan, joten todennäköisesti tulemme näkemään enemmän vakiintuneita tutkimuksia niin prekliinisen, eläinkokeilla tehtyjen kuin lumelääkekontrolloitujen tutkimusten kategorioissa.

Lisää korkealaatuinen cordyceps-sieniuute päivittäiseen hyvinvointirutiiniisi adaptogeenisillä sienilisäravinteilla Cibdol-kaupasta. Tai lue lisää aiheesta vierailemalla Opetusosiossamme.

[1] Panda AK, Swain KC. Traditional uses and medicinal potential of cordyceps sinensis of Sikkim. Journal of Ayurveda and integrative medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3121254/. Julkaistu tammikuussa 2011. Sivustolla vierailtu 28. heinäkuuta 2022. [Lähde]

[2] YF; X. Effect of polysaccharide from cordyceps militaris (Ascomycetes) on physical fatigue induced by forced swimming. International journal of medicinal mushrooms. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28094746/. Julkaistu vuonna 2016. Sivustolla vierailtu 2. elokuuta 2022. [Lähde]

[3] Nagata A, Tajima T, Uchida M. Supplemental anti-fatigue effects of cordyceps sinensis (Tochu-Kaso) extract powder during three stepwise exercise of human. Japanese Journal of Physical Fitness and Sports Medicine. https://www.jstage.jst.go.jp/article/jspfsm/55/Supplement/55_S145/_article. Julkaistu 27. syyskuuta 2006. Sivustolla vierailtu 2. elokuuta 2022. [Lähde]

[4] Parcell AC;Smith JM;Schulthies SS;Myrer JW;Fellingham G; A. Cordyceps sinensis (CordyMax CS-4) supplementation does not improve endurance exercise performance. International journal of sport nutrition and exercise metabolism. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15118196/. Julkaistu vuonna 2004. Sivustolla vierailtu 2. elokuuta 2022. [Lähde]

[5] Park S-Y, Jung S-J, Ha K-C, et al. Anti-inflammatory effects of cordyceps mycelium (paecilomyces hepiali, CBG-CS-2) in raw264.7 murine macrophages. Oriental pharmacy and experimental medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4371127/. Julkaistu vuonna 2015. Sivustolla vierailtu 2. elokuuta 2022. [Lähde]

[6] Liu X, Zhong F, Tang X-long, et al. Cordyceps sinensis protects against liver and heart injuries in a rat model of chronic kidney disease: A metabolomic analysis. Acta pharmacologica Sinica. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4814030/. Julkaistu toukokuussa 2014. Sivustolla vierailtu 2. elokuuta 2022. [Lähde]

Tuotehaku