Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Lukella on yli vuosikymmenen kokemus CBD- ja kannabinoiditekstien kirjoittamisesta. Hän toimii Cibdolin sekä muiden kannabinoidijulkaisujen johtavana toimittajana tarjoten tosiasiallista, todisteisiin pohjautuvaa sisältöä. Hänen mielenkiinnonkohteisiin kuuluvat CBD:n lisäksi fitness, ravitsemus ja sairauksien ehkäisy.
Read more.

Mikä entourage-efekti on?

entourage-efekti

Entourage-efekti on kiinnostava ilmiö. Sillä tarkoitetaan CBD:n tapaisten yhdisteiden parantunutta tehoa silloin, kun niitä käytetään yhdessä muiden kannabinoidien tai terpeenien kanssa. Jatka lukemista oppiaksesi lisää entourage-efektistä ja siitä, kuinka ottaa hyöty irti tästä mielenkiintoisesta mekanismista.

Entourage-efekti ja CBD

Entourage-efektin taustalla on kemiallisen synergian konsepti. Hampun tapauksessa tämä tarkoittaa sitä, että yksittäisten molekyylien voimien yhdistäminen johtaa lopputulokseen, joka on vaikutustensa puolesta tehokkaampi kuin yksittäisten osiensa summa.

Erityisen totta tämä on CBD:n kanssa. Kannabidiolilla on reilusti potentiaalia yksinäänkin, mutta sen terapeuttisten vaikutusten uskotaan kasvavan, kun sitä käytetään yhdessä muiden molekyylien kanssa. Tutkijat havaitsivat[1], että täyden spektrin CBD-resepti (useita kannabinoideja ja terpeenejä sisältävä) tarjosi paremman vasteen kuin CBD-isolaatti, jonka vastekäyrä oli kellonmuotoinen. CBD-isolaatin vaste laski suuremmilla annoksilla, eli sen vaikutukset heikkenivät, mutta täyden spektrin ekstraktia käytettäessä vaste nousi odotusten mukaisesti suuremmilla annoksilla.

Yksinkertaistettuna kyse on siitä, että useampi käsipari tekee työn vähemmällä vaivalla. Mitä enemmän ainesosia ekstrakti sisältää, sen tehokkaampi on niiden yhteisvaikutus. Tämä ei tarkoita etteivätkö kannabinoidit olisi tehokkaita omillaan, mutta täyden spektrin ekstraktien käyttämisessä on vain voitettavaa.

Entourage-efekti ja terpeenit

Kannabinoidien tapaan myös terpeenit ovat merkittävä tekijä CBD-lisäravinteen tehossa. Nämä aromikkaat ja suojaavia ominaisuuksia omaavat molekyylit ovat keskeisiä kasvin puolutusmekanismien ja CBD-tuotteiden vaikutusten kannalta ja niitä on löydetty hampusta yli 200 erilaista.

Terpeenit erittyvät hampun kukintojen trikomeiksi kutsutuissa rauhasissa, eivätkä ne ole hampunsukuisten kasvien yksinoikeus. Niitä esiintyy luonnossa laajalti erilaisten kasvien eteerisissä öljyissä. Esimerkiksi humala, sitruskasvit ja havupuut sisältävät näitä molekyylejä vaihtelevissa määrin. Kaiken kaikkiaan terpeenejä tunnetaan yli 20000 erilaista, ja monet niistä ovat tuoksunsa puolesta tuttuja meille.

Nämä aromaattiset yhdisteet omaavat lukuisia hyödyllisiä ominaisuuksia[2] ihmisen fysiologiaan. Tiede on löytänyt viitteitä esimerkiksi terpeenien antiviraalisista ja antibakteerisista ominaisuuksista. Kun nämä pienet, mutta merkittävät molekyylit yhdistävät voimansa kannabinoidien kanssa ja lopputulos voi nousta osiensa summaa suuremmaksi. Tämä on eräs tärkeimmistä syistä sille, että täyden spektrin CBD-öljyistä voi löytää kymmeniä terpeenejä.

Tuoreet tutkimukset[3] ovat antaneet viitteitä siitä, että näiden molekyylien potentiaali saattaa olla aiempaa käsitystä suurempi. Tutkijat ovat havainneet terpeeneillä olevan uusia, aiemmin tuntemattomia toimintamekanismeja, ja ne näyttäisivät omaavan kannabinoidien vaikutuksiin verrattavia vaikutuksia kehon endokannabinoidijärjestelmään

Mitä on täyden spektrin CBD-ekstrakti?

Olemme maininneet täyden spektrin ekstraktin jo useampaan kertaan, sillä se on paras tapa hyödyntää entourage-efektin vaikutukset. Tässä lyhyt yhteenveto aiheesta.

Kuten nimestäkin voi päätellä, sisältää täyden spektrin CBD-ekstrakti laajan joukon kannabinoideja ja terpeenejä. Tarkka koostumuus vaihtelee tuotteittain, mutta useimmissa kannabinoideista tällaisia voivat olla esimerkiksi CBN, CBC, CBG ja CBDA. Terpeeneistä tyypillisiä ovat α-pineeni, terpinoleeni ja β-karyofylleeni.

Yksi ainesosa on syytä huomioida erikseen, sillä sitä on lopputuotteissa vain erittäin vähän, ellei sitä ole poistettu kokonaan. Kyseessä on THC, joka omaa psykotrooppisia ominaisuuksia. Tästä syystä suurin osa kannabinoidituottajista poistaa sen käytännössä kokonaan täyden spektrin tuotteista siten, että jäljelle jää enintään jäämätason pitoisuuksia. CBD:n ohella jäljelle jäävät kymmenet ei-toksisten kannabinoidit ja terpeenit pitävät kuitenkin huolen siitä, että täyden spektrin tuotteita nauttiva pääsee hyötymään suuresti entourage-efektistä.

Täysi spektri vs. laaja spektri vs. CBD-isolaatti

Nykytutkimuksen valossa vaikuttaa selvältä, että täyden spektrin CBD-ekstraktit omaavat suurimman potentiaalin entourage-efektin näkökulmasta, mutta tämän lisäksi on olemassa myös muita CBD-ekstrakteja, joten käydään niiden ominaisuudet lyheysti läpi.

• Täyden spektrin CBD: Sisältää täyden kattauksen kannabinoideja ja terpeenejä. Täyden spektrin tuote ulosmittaa entourage-efektin täyden potentiaalin ja tarjoaa monipuolisimmat hyvinvointihyödyt.

• Laajan spektrin CBD: Laajan spektrin tuotteissa tukimolekyylien määrä on rajattu. Niissä on silti lukuisia kannabinoideja ja terpeenejä, mutta harvempia tai vähemmissä määrin täyteen spektriin verrattuna. Laajan spektrin tuotteet ovat täysin THC-vapaita.

• CBD-isolaatti: Jos kannabidioli on ainut haluamasi molekyyli, on CBD-isolaatti oikea valinta. Puhdas CBD-ekstrakti ei sisällä muita kannabinoideja tai terpeenejä, eikä sen avulla voi täten hyödyntää myöskään entourage-efektiä.

Näiden erojen myötä täyden spektrin CBD-ekstraktin edut lienevät selviä, sillä se on ainoa täysimittaisesti terpeenien ja kannabinoidien synergiaedut maksimoiva vaihtoehto. Laaja spektrin on hyvä vaihtoehto sellaisissa tilanteissa, joissa syystä tai toisesta jonkun kannabinoidin ei haluta vaikuttavan kokonaisuuteen.

CBD-isolaatti on viimeinen esitellyistä vaihtoehdoista. Aiemmin esitellyn tutkimuksen tulosten perusteella tiedämme, että puhtaan CBD:n vaikutukset eivät ole muiden ehdokkaiden veroisia. Jos huolenaiheena on kuitenkin muiden kannabinoidien tai epätoivottujen lisäaineiden läsnäolo, voi CBD-isolaatin valitsemalla unohtaa nämä skenaariot.

Sopivan vaihtoehdon valitseminen riippuu viime kädessä käyttäjän henkilökohtaisista tarpeista. Paras vaihtoehto on se, joka istuu parhaiten juuri sinun hyvinvointitarpeitasi täyttämään.

CBD-öljyn entourage-efekti

CBD-öljyn entourage-efekti

Nyt kun olemme käyneet varsin kattavasti läpi entourage-efektin vaikutusta ja hyötyjä, saatat kysyä mistä hankkia täyden spektrin ekstraktia kokeiltavaksi. Tässä kohtaa kuvaan astuvat CBD-öljyt.

Jotta täyden spektrin CBD-öljystä saadaan ulosmitattua sen koko potentiaali, tulisi sen olla valmistettua CO₂-uutolla. Se on nimittäin yksi harvoista uuttotavoista, joka mahdollistaa sellaisen tarkkuuden ja kontrollin, että kasvimateriaalin kaikki arvokkaat kannabinoidit ja terpeenit saadaan talteen ja entourage-efektin avulla käyttäjää hyödyttämään.

Cibdolin täyden spektrin CBD-öljy on tehty nimenomaan CO₂-uutttamalla. CBD:n potentiaalisten hyötyjen lista on vaikuttava, mutta miksi valjastaa käyttöön vain se ja jättää hyödyntämättä muiden molekyylien mahdolliset edut? Ainoat täyden spektrin CBD-öljyn varsinainen haittapuolet ovat sen tuotannon haastavuus ja luotettavan valmistajan löytäminen. Kaikeksi onneksi Cibdolilla on tarjota ratkaisuksi näihin asialle omistettu laboratorio.

Kokeaksesi itse entourage-efektin hyödyt selaa Cibdolin kattavaa täyden spektrin CBD-öljyjen valikoimaa, joiden pitoisuudet vaihtelevat 5 ja 40 %:n välillä. Jos taas haluat oppia lisää kannabinoidien ja terpeenien hyödyistä, ota suunnaksi kokoamamme CBD-Tietosanakirja.

Lähteet

[1] Gallily, R., Yekhtin, Z., & Hanuš, L. O. (2015). Overcoming the Bell-Shaped Dose-Response of Cannabidiol by Using Cannabis Extract Enriched in Cannabidiol. Pharmacology & Pharmacy, 06(02), 75–85. https://doi.org/10.4236/pp.2015.62010 [Lähde]

[2] Cox-Georgian, D., Ramadoss, N., Dona, C., & Basu, C. (2019). Therapeutic and Medicinal Uses of Terpenes. Medicinal Plants, 333–359. https://doi.org/10.1007/978-3-030-31269-5_15 [Lähde]

[3] LaVigne, J., Hecksel, R., & Streicher, J. M. (2020). In Defense of the “Entourage Effect”: Terpenes Found in Cannabis sativa Activate the Cannabinoid Receptor 1 In Vivo. The FASEB Journal, 34(S1), 1. https://doi.org/10.1096/fasebj.2020.34.s1.04020 [Lähde]

Lähteet

[1] Gallily, R., Yekhtin, Z., & Hanuš, L. O. (2015). Overcoming the Bell-Shaped Dose-Response of Cannabidiol by Using Cannabis Extract Enriched in Cannabidiol. Pharmacology & Pharmacy, 06(02), 75–85. https://doi.org/10.4236/pp.2015.62010 [Lähde]

[2] Cox-Georgian, D., Ramadoss, N., Dona, C., & Basu, C. (2019). Therapeutic and Medicinal Uses of Terpenes. Medicinal Plants, 333–359. https://doi.org/10.1007/978-3-030-31269-5_15 [Lähde]

[3] LaVigne, J., Hecksel, R., & Streicher, J. M. (2020). In Defense of the “Entourage Effect”: Terpenes Found in Cannabis sativa Activate the Cannabinoid Receptor 1 In Vivo. The FASEB Journal, 34(S1), 1. https://doi.org/10.1096/fasebj.2020.34.s1.04020 [Lähde]

Tuotehaku