Mikä on pineeni?

Mikä on pineeni?

Pineeni on tärkeä terpeeni, jota löytyy kaikista Cannabis sativa -lajikkeista. Terpeenit ovat aromaattisia yhdisteitä, joita tavataan sadoissa eri ruoissa ja kasveissa. Pineenillä on kaksi rakenneisomeeriä, jotka eroavat toisistaan hieman. Ne ovat alfa-pineeni ja beeta-pineeni ja niitä esiintyy havupuissa ja muissa metsän puissa. Pineeni toimii osana kasvin luonnollista puolustusta, karkottaen hyönteisiä sen erottuvalla aromillaan. Pineeniä käytetään uuttamisen ja eristämisen jälkeen myös hajuvesissä ja teollisissa puhdistusaineissa.

Aromi

Alfa-pineenin aromi muistuttaa männyn ja rosmariinin tuoksua. Beeta-pineenin tuoksu muistuttaa humalan ja basilikan tuoksua.

Tavataan myös seuraavissa:

Havupuut, appelsiinit, rosmariini, tilli ja persilja.

Mikä on pineeni?

Tukeva tutkimus

Monet pineenistä tehdyt tutkimukset ovat sisältäneet eläinkokeita tai ovat yhä prekliinisissä vaiheissa. Yhdisteellä vaikuttaa olevan laaja vaikutuspiiri ja tulokset ovat antaneet viitteitä antimikrobisista, anti-inflammatorisista, kasvainten kasvua estävistä ja muistia parantavista kyvyistä.

Vuoden 2007 Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences -lehdessä esitellyssä tutkimuksessa testattiin α- ja β-pineenien antimikrobisia vaikutuksia. Kaksi yhdistettä osoitti gram-positiivisten bakteerien "täydellistä bakteerisiirrosaineen eliminointikykyä 24 tunnin altistuksen maksimiajassa". Tutkijat päättelivät tästä, että pineenillä on "mahdollinen ja järkevä käyttökohde antimikrobisissa hoidoissa" (Leite et al., 2007).

Journal of Natural Products -julkaisun tutkimus pyrki aiemmin julkaistujen tutkimusten perusteella ymmärtämään lisää pineenin anti-inflammatorisesta vaikutuksesta. Kun pineeniä verrattiin muihin yhdisteisiin "pinaanisessa ytimessä", oli se tehokkain estämään tulehdusta ja kataboliareittejä (Rufino et al., 2014).

Vuoden 2006 Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry -lehden tutkimuksessa uuttivat tutkijat pineeniä koreanpihtapuun neulasista testatakseen hiirten kognitiivista suoriutumiskykyä. Hiiret, joille annosteltiin eteeristä öljyä, osoittivat 72,7 %:n muistin paranemisen kontrolliryhmään verrattuna. Molemmat ryhmät testattiin käyttäen aiheutettua muistinmenetystä, mitä voidaan verrata Alzheimerin taudin ja vaskulaarisen dementian aiheuttamiin muistiongelmiin (Kim et al., 2006).

Sekä in vivo- että in vitro -tutkimukset osoittivat, että α-pineenillä voisi olla kasvaimen kasvua heikentäviä ominaisuuksia. Journal of Pharmacological Sciences osoitti, että maksasyöpäsolujen kasvu heikkeni jopa 79,3 %:lla. Tutkimus perustui männynneulasöljyyn, jota käytetään perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä syöpää ehkäisevänä aineena (Chen et al., 2015).

Turvallisuus ja sivuvaikutukset

Tähän mennessä on olemassa äärimmäisen vähän todisteita, jotka viittaisivat pineenin aiheuttavan negatiivisia sivuvaikutuksia. Tutkimus on kuitenkin jatkuvaa ja terpeenien mahdollisista positiivisista ja negatiivisista vaikutuksista ihmiskehoon riittää vielä opittavaa.

Tuotehaku