Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Lukella on yli vuosikymmenen kokemus CBD- ja kannabinoiditekstien kirjoittamisesta. Hän toimii Cibdolin sekä muiden kannabinoidijulkaisujen johtavana toimittajana tarjoten tosiasiallista, todisteisiin pohjautuvaa sisältöä. Hänen mielenkiinnonkohteisiin kuuluvat CBD:n lisäksi fitness, ravitsemus ja sairauksien ehkäisy.
Read more.

Masennus: tyypit, aiheuttajat, oireet ja hoitomuodot

Masennus

Masennuksesta kärsii yli 250 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti. Kyseessä on vakava mielenterveysongelma, joka voi tehdä yksinkertaisimpienkin päivittäisten askareiden suorittamisesta mahdotonta. Jatka lukemista selvittääksesi, mikä masennusta aiheuttaa sekä lukeaksesi sen yleisimmistä oireista sekä hoitomuodoista.

Mitä masennus on?

Lääketieteen ammattilaiset kuvailevat yleisesti masennusta pidentyneinä pettymyksen, vihan tai surullisuuden tunteina. Vaikka tällaisten tuntemusten kokeminen aina aika ajoin ei suinkaan ole epätavallista, voivat kyseessä olla masennuksen alkumerkit, kun alavireinen mieliala alkaa vaikuttaa jokapäiväisiin askareisiin tai kun tuntemukset kestävät yli kaksi viikkoa.

Tästä mielenterveysongelmasta kärsivät miljoonat ihmiset (niin aikuiset kuin lapsetkin), sen ollessa yleisempää naisten kuin miesten kohdalla. Myös oireet vaihtelevat huomattavastikin, eivätkä mitkään kaksi masennustapausta ole täysin toistensa kaltaiset. Oireista voi kärsiä akuutisti tai masennus voi kestää useita vuosia.

Hyvät uutiset ovat, että masennusta voi hoitaa ja hallita monin eri tavoin. Löytääkseen tehokkaimman hoitomuodon, täytyy kuitenkin ensin ymmärtää masennuksen eri tyypit, niiden syyt ja oireet.

Masennuksen tyypit

Masennuksen oireet vaihtelevat henkilöittäin – mitkään kaksi tapausta eivät ole täysin identtiset. Myös miesten, naisten ja lasten oireissa voi havaita eroja, mutta useimmat tapaukset voidaan kuitenkin jakaa seuraavien tyyppien alle:

Vakava masennus

Vakavaan masennukseen kuuluvat merkittävät huolen, ahdingon, voimattomuuden ja motivaatiopulan tuntemukset tai itsemurha-ajatukset (jotka kestävät yleensä kaksi viikkoa tai pidempään). Tämä on yleisin masennustyyppi, eikä siitä yleensä voi parantua ilman hoitoa tai terapiaa.

Pitkäaikainen masentuneisuus (dystymia)

Pitkäaikaisen masentuneisuuden, dystymian oireet ovat yleensä lievempiä, mutta eroavaisuus vakavaan masennukseen on oireiden krooninen luonne. Siinä missä muut masennustyypit voivat vaihdella intensiteettinsä osalta, kuuluu dystymiaan pysyvät toivottomuuden, matalan itsetunnon ja motivaatiopulan tuntemukset. Useimmat tapaukset diagnosoidaan vasta kahden vuoden päästä oireiden alkamisesta.

Vuodenajoittain vaihteleva mielialahäiriö (kaamosmasennus)

Vuodenajoittain vaihtelevassa mielialahäiriössä saavat vuodenajat aikaan huolestuneisuuden, vihan ja surun tunteita. Yleensä tämä tila helpottuu kesäkuukausien aikana, kun taas talvella – kiitos lyhyiden päivien ja auringonvalon puutteen – oireet pahenevat. Suomessa tämä tunnetaan yleisimmin nimellä kaamosmasennus.

Kaksisuuntainen mielialahäiriö

Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön tai bipolaariseen mielialahäiriöön kuuluvat merkittävät mielialan muutokset kohollaan olevasta mielialasta masentuneisuuteen. Useimmissa kaksisuuntaisen mielialahäiriöiden tapauksissa käytetään lääkitystä, jolla mielialan vaihtelua pyritään hillitsemään. Maanisen vaiheen aikana on mahdollista tuntea olonsa loistavaksi, mutta masennusvaiheen aikana potilaat kärsivät vakavalle masennukselle tyypillisistä oireista.

Masennuksen aiheuttajat

Kuten muutkin henkiseen hyvinvointiin vaikuttavat ongelmat, voi myös masennus aiheutua monista eri syistä johtuen. Seuraavat tekijät voivat lisätä masennukseen sairastumisen riskiä:

• Geenit: Tutkijat uskovat suvussa esiintyvän masennuksen voivan lisätä riskiä, vaikkakaan he eivät ole vielä tunnistaneet tarkkaa geenimutaatiota, joka sitä aiheuttaisi.

• Elämäntapahtumat: Läheisen kuolema tai menetys johtaa usein voimakkaisiin surullisuuden tunteisiin, jotka voivat kehittyä masennukseksi.

• Sukupuoli: Syy tälle ei ole tiedossa, mutta naiset saavat kaksi kertaa todennäköisemmin masennusdiagnoosin miehiin verrattuna. Syynä voi kenties olla hormonitasot ja elämänkokemukset.

• Lääkitys: Tietyt reseptilääkkeet (kortikosteroidit) voivat laukaista masennuksen.

• Ikä: Masennus on sitä todennäköisempää, mitä vanhempi henkilö on, johtuen erilaisista elinolosuhteista (esimerkiksi yksinäisyys tai fyysinen kyvyttömyys).

• Trauma tai kaltoinkohtelu: On normaalia, että traumaattisia tapahtumia kokeneet sekä kaltoinkohtelun tai hyväksikäytön uhrit sairastuvat masennukseen. Masennuksen oireet eivät ilmene aina välittömästi tapahtuman jälkeen, vaan niiden ilmaantumiseen voi mennä jopa vuosia.

• Päihteiden väärinkäyttö: Myös päihteiden väärinkäytöstä seuraa usein masennusta. Jopa 30 % kaikista huumeaddikteista ja alkoholisteista kärsii vakavasta masennuksesta.

Masennuksen oireet

Vaikka masennuksen laajuus sekä vakavuus ja oireiden kesto vaihtelevatkin masennuksen tyypistä riippuen, liittyy moneen tyyppiin yhteisiä oireita. Näihin lukeutuvat:

• Motivaation puute
• Jatkuva huoli tai surullisuus
• Lisääntynyt ärtyneisyys
• Itsemurha-ajatukset
• Levottomuus ja unettomuus
• Alentunut seksuaalinen halukkuus
• Heikentyneet kognitiiviset kyvyt
• Selittämättömät mielialanvaihtelut.

Useimmissa masennusdiagnoositapauksissa on potilaalla useita oireita yhden tai kahden sijaan. Ja vakavissa tapauksissa masennus voi alkaa vaikuttaa kehoon fyysisesti henkisten oireiden lisäksi. Se voi aiheuttaa seuraavia vaivoja:

• Alentunut kivunsietokyky
• Lihaskipu
Päänsärky
• Näkökyvyn ongelmat.

Masennus ja ahdistus

Masennuksen ja ahdistuneisuuden oireissa voi olla paljon samaa, mutta nämä kaksi ovat silti toisistaan selkeästi erotettavia terveysongelmia omine aiheuttajineen ja hoitomuotoineen.

Yksinkertaisin selitys on, että masennus on yksittäinen sairaus, jossa on monia oireita. Ahdistuneisuus on puolestaan vivahteikkaampi ongelma. Usein sanalla kuvataan mielentilaa tai erilaisia ahdistushäiriöitä. Arviolta puolet masennuksesta kärsivistä kokevat myös ahdistuneisuutta ja toisin päin.

Sekä masennus että ahdistus voivat merkittävästi vaikuttaa elämänlaatuun, jos ne jätetään hoitamatta. Onkin hyvin tärkeää keskustella lääkärin kanssa, jos kokee kummankaan oireita. Vaikka ongelmat voivat tuntua joskus ylitsepääsemättömiltä, on tarjolla kuitenkin lukuisia selviytymiskeinoja ja hoito-ohjelmia, joita kokeilla.

Serotoniinin vaikutus

Serotoniini on merkittävä neurokemikaali, joka toimii kymmenien biologisten prosessien taustalla, toimien muun muassa mielialan tasaajana. Serotoniinitasojen pitäminen tasapainossa ruokavalion ja terveellisen elämäntyylin avulla voi auttaa pysymään onnellisena, rauhallisena ja keskittyneenä, kun taas alhaisilla tasoilla on päinvastainen vaikutus. Liika on kuitenkin liikaa, sillä serotoniinin kertyminen kehoon voi johtaa serotoniinioireyhtymään.

Huolimatta serotoniinin tehtävästä mielialan säätelyssä, emme tiedä paljoakaan neurokemikaalin vaikutuksesta masennukseen tai siitä, kuinka tasojen säätelyllä voitaisiin hoitaa tai hillitä eri mielialahäiriöitä. Jotkin eläinkokeet[1] ovat antaneet viitteitä siitä, että korkeammat serotoniinitasot voisivat vähentää tai hoitaa masennusta, mutta lisätutkimusta tarvitaan.

Serotoniini

Miten selvitä masennuksesta

Masennuksen kanssa eläminen on päivittäistä kamppailua, mutta onneksi tarjolla on lukuisia selviytymiskeinoja. Tehokkain valinta vaihtelee tietenkin tilanteesta riippuen, mutta on tärkeää kokeilla eri vaihtoehtoja, kunnes löytää itselleen sopivimmat.

Puhu muiden kanssa

Tämä saattaa kuulostaa kliseeltä, mutta jaettu ongelma on puolitettu ongelma – erityisesti, kun kyse on mielialahäiriöistä, kuten masennuksesta. Verkosto ihmisiä, joille voi puhua, auttaa pitämään huolen ja yksinäisyyden tuntemukset loitolla. Kyseessä ei tarvitse olla välttämättä koulutettu ammattilainen, joten älä epäröi ottaa yhteyttä ystäviin, perheeseen tai muihin masentuneisiin tukea ja vertaistukea saadaksesi.

Käytä tuotteliaisuustyökaluja

Masennus saattaa saada jopa pienimmät päivittäiset askareet tuntumaan ylivoimaisilta. Sen sijaan että niitä karttelisi, on yksi tehokkaimmista strategioista kohdata ne suoraan. Listojen laatiminen, tärkeiden päivämäärien lisääminen kalenteriin ja tehtävien suorittaminen sopivan pienissä erissä ovat kaikki tekniikoita, jotka voivat auttaa pienentämään masennuksen vaikutuksia arkipäiviin.

Harjoittele stressinpurkua

Stressi aiheuttaa tunnetusti masennuksen oireita johtuen siitä vaikutuksesta, joka sillä on kortisolin tuotantoon. Lyhyellä aikavälillä voi kortisoli auttaa kehoa selviytymään stressin fysiologisista vaikutuksista, mutta ajan mittaan liiallinen kortisolieritys voi johtaa masennukseen.

Stressitasojen alentaminen on ensisijaisen tärkeää sekä masennuksen ehkäisyn että hallinnan kannalta. Tästä syystä kannattaa etsiä stressinhallintatekniikoita, jotka sopivat juuri sinulle.

Keskity levollisten yöunien takaamiseen

Uni on ensiarvoisen tärkeää sekä fyysiselle että henkiselle palautumiselle, antaen keholle sen tarvitseman ajan käsitellä päivän tapahtumia. Siksi tulisi keskittyä levollisten unien saamiseen. Varmista, että sammutat elektroniset laitteet ja käytät himmeää valaistusta hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa, etkä tuo töitäsi makuuhuoneeseen. Kun olet vakiinnuttanut nämä hyvät tavat, voit lisätä tai vähentää unen määrää tarpeen mukaan.

Noudata tasapainoista ruokavaliota

Ruoka on polttoainetta biologiselle moottorillemme, mutta tämä moottori ei kestä kauaa hyväkuntoisena, jos nautit keinotekoisia tai prosessoituja ruokia. Tasapainoinen ja terveellinen ruokavalio antaa keholle resurssit, jotka se tarvitsee selviytyäkseen masennuksen henkisistä ja fyysisistä oireista. Se ei yksinään riitä parantumaan masennuksesta, mutta parantaa merkittävästi kykyä pärjätä sairauden kanssa.

Masennuksen hoitomuodot

Pelkät selviytymiskeinot yksinään eivät välttämättä riitä hoitamaan masennusta, joten on tärkeää, että käytät myös alla listattuja menetelmiä yhdessä lääketieteellisesti hyväksyttyjen hoito-ohjelmien kanssa.

Masennuslääkkeet

Masennuksen perushoitona pidetään masennuslääkkeitä. Tehokkain lääketyyppi vaihtelee tapauskohtaisesti, ja on tärkeää muistaa, etteivät masennuslääkkeet yksinään välttämättä helpota oireita.

Valoterapia

Valoterapia on tehokkain keino vuodenajoittain vaihtelevan mielialahäiriön (kaamosmasennuksen) hoitoon. Valkoisella valolla suoritetut hoidot voivat auttaa pitämään oireet loitolla talvikuukausina, kun luonnonvaloa on vain vähän tarjolla.

Terapia

Terapia on masennuksen yleinen hoitomuoto, ja sitä käytetään yleensä yhdessä muiden hoitomuotojen kanssa. Masennus voi olla seurausta emotionaalisesta traumasta, ja asiantuntevan ammattilaisen kanssa keskustelu auttaa käsittelemään huolen ja surun aiheuttajia. Terapeutit voivat käyttää useita tekniikoita masennuksen hoidossa, sillä jokainen tapaus on ainutlaatuinen.

Elämäntapojen muutokset

Usein masennuksen hoidossa on kyse pienistä muutoksista elämäntavoissa. Terveydenhuollon ammattilaiset saattavat suositella muutoksia päivittäiseen elämään. Tällaisia voivat olla esimerkiksi alkoholin juomisen vähentäminen, säännöllinen liikunta, läsnäoloharjoitukset, ravintolisät sekä työn ja sosiaalisen elämän tasapainottelun opetteleminen.

Mitä CBD on?

Masennuksen hoidossa voidaan käyttää ravintolisiä, jotka paikkaavat kehon puutoksia. Nämä ravintolisät voivat olla tavanomaisesta ruokavaliostasi uupuvia vitamiineja ja mineraaleja tai luonnonmukaisia ravintolisiä, kuten mäkikuismaa, omega-3-rasvahappoja ja CBD:tä.

CBD, tai kuten se teknisemmältä nimeltä tunnetaan, kannabidioli, on peräisin teollisesta hampusta. Huolellisen uuttamisprosessin jälkeen lisäävät valmistajat yhdistettä erilaisiin öljyihin, kapseleihin, syötäviin tuotteisiin, vaporisaattorinesteisiin ja kosmetiikkaan. Mutta mikä tekee CBD:stä mielenkiintoisen, erityisesti masennuksen kanssa elävän näkökulmasta, ovat sen potentiaaliset vaikutukset kehoon ja mieleen.

Tämä orgaaninen aine voi vaikuttaa reseptoreihin, joita löytyy ympäri kehoamme. Tutkijat eivät vielä täysin tunne tämän vuorovaikutuksen mekanismeja, mutta aikaisten tutkimustulosten mukaan CBD saattaisi vaikuttaa niihin aivojen alueisiin, jotka yhdistetään mielialaan ja mielihyvän kokemiseen.

CBD ja masennus: mitä tutkimustulokset kertovat?

Tutkimukset liittyen CBD:n vaikutuksiin masennuksen hoidossa ovat yhä prekliinisissä tai eläinkoevaiheissaan. Silti aikaiset tulokset ovat antaneet viitteitä siitä, että yhdiste saattaisi osoittautua tehokkaaksi masennuksen hoidossa, sillä se saattaa auttaa säätelemään kehon serotoniinivastetta. Katsotaanpa tämä mielessä pitäen mahdollisia CBD:n käyttötapauksia masennuksen hoidossa.

CBD:n mahdolliset hyödyt masennuksen hoidossa

Eräässä kliinisessä tutkimuksessa[2] saatiin selville, että CBD saattaa vaikuttaa "ahdistuksenomaiseen käyttäytymiseen" johtuen sen serotoniinireseptoreiden säätelystään. Tutkimustulosten mukaan alhaiset serotoniinitasot saattavat omalta osaltaan vaikuttaa masennuksen puhkeamiseen, joten tämän sisäisen prosessin hallitseminen on lähestymistapa, joka kiinnostaa tutkijoita. Toiminnon tarkka mekanismi on yhä tutkinnan kohteena, mutta eläinkokeessa säännöllinen CBD:n annostelu auttoi tasapainottamaan serotoniinitasoja vähentäen krooniseen kipuun liittyvää ahdistusta.

On tehty myös kourallinen ihmiskokeita, jotka vaikuttavat kannattavan CBD:n potentiaalia. Kokeessa[3], jossa jäljiteltiin julkisen puhumisen aiheuttamaa ahdistusta, saatiin myöskin selville, että säännöllinen CBD:n nauttiminen vaikutti potilaiden oireisiin. Vaikka sekä tämä tutkimus että yllä mainittu keskittyvät ahdistukseen, eivätkä niinkään masennukseen, ovat niiden taustalla olevat biologiset vasteet hyvin samantapaisia. Ottaen huomioon oireiden osittaisen samankaltaisuuden, on todennäköistä, että CBD voisi auttaa sekä ahdistuksen että masennuksen hoidossa, mutta lisätutkimuksia aiheesta tarvitaan.

Onko CBD:n käyttäminen turvallista?

Yksi merkittävimmistä hyödyistä CBD:n käyttämisessä masennuksen hoidossa ei ole sen mielialaa tasapainottava vaikutus, vaan huomattavien sivuvaikutusten puute. Vaikka masennuslääkkeet ovatkin yksi masennuksen suosituimmista hoitomuodoista, liittyy niihin silti laaja valikoima erilaisia ei-toivottuja sivuvaikutuksia. CBD puolestaan ei päihdytä ja vaikuttaa aiheuttavan hyvin lieviä sivuvaikutuksia, jos lainkaan. Maailman terveysjärjestön WHO:n[4] mukaan se "on yleisesti hyvin siedetty ja sillä on hyvä turvallisuusprofiili".

Tärkein sivuvaikutus, josta kannattaa CBD:tä käyttäessä olla tietoinen, on sen vuorovaikutus lääkkeiden kanssa. Joidenkin tutkimustulosten mukaan CBD voi häiritä reseptilääkkeiden, kuten masennuslääkkeiden tasapainoa. Joten jos syöt tällä hetkellä masennuslääkkeitä tai aiot tehdä niin tulevaisuudessa, on suositeltua keskustella asiasta lääkärin kanssa mahdolliset yhteiskäytön vaikutukset ymmärtääkseen.

Kuinka nauttia CBD:tä

Mitä tulee CBD:n nauttimiseen masennuksen hoitotarkoituksessa, ei ole olemassa oikeaa tai väärää lähestymistapaa. CBD:tä on tarjolla monissa eri muodoissa ja riippuu käyttäjästä kuinka hän haluaa ottaa yhdisteen mukaan päivittäisiin rutiineihinsa.

CBD-öljy tarjoaa pitkäkestoisia vaikutuksia, jos sitä nautitaan suun kautta, kun taas CBD-kapseleita on kätevä nauttia seurassa tai kesken työpäivän. Voit jopa kokeilla näiden kahden yhdistelmää kaivatessasi pitkäkestoisia vaikutuksia. Itse asiassa ainoa CBD:n käyttötapa, jota välttää masennuksen hoidossa, on ihon kautta levittäminen. Tämä johtuu siitä, että ihon kautta imeytynyt CBD ei vaikuta kehon sisäisiin järjestelmiin verenkiertoon imeytymättömänä tuotteena.

Kuinka annostella CBD:tä masennuksen hoitoon

Kun olet päättänyt kuinka haluat lisätä CBD:n arkipäiviisi, on seuraava harkinnan aihe annostus. Ei ole olemassa tiettyä masennuksen hoitoon sopivaa annosta, sillä jokaisen oireet ja olosuhteet ovat erilaiset. Useimmissa tapauksissa on parasta aloittaa matalalla annoksella ja pikku hiljaa, nauttimalla muutaman tipan CBD-öljyä 1–2 kertaa päivässä.

Pidettyäsi annoksen useita viikkoja samankokoisena, voit kokeilla suurempia pitoisuuksia tai lisätä käyttötiheyttä tarpeen mukaan. On tärkeää opetella huomaamaan, millaiseksi CBD saa olosi, ennen kuin kokeilet vahvempia tuotteita. Jos tarvitset lisäneuvoja aloittamiseen, tarjoaa Cibdolin CBD-annostuslaskin aloitusannoksen ja sinulle soveltuvan tuotteen muutaman merkittävimmän elämäntyyliäsi koskevan kysymyksen perusteella.

Päätitpä hoitaa masennustasi millä tavalla tahansa, niin muista, ettet ole yksin. Miljoonat kärsivät tästä terveysongelmasta päivittäin, mikä tarkoittaa sitä, ettei sellaisista ihmisistä ole pulaa, jotka voivat auttaa sinua käsittelemään tuntemuksiasi tai jotka ymmärtävät, mitä käyt läpi. Ja jos päätät kokeilla CBD:tä, saattaa se hyvinkin osoittautua arvokkaaksi tueksi monien saatavilla olevien selviytymis- ja hoitomenetelmien ohella.

Masennus ja CBD: usein kysyttyjä kysymyksiä

Kuinka kauan kestää, että CBD-öljy alkaa vaikuttamaan masennukseen?
Useimmilla käyttötavoilla nautittuna kestää CBD-öljyllä jopa tunti levitä ympäri kehoa, mutta ottaen huomioon masennuksen kompleksin luonteen, voi kestää kauemmin, että CBD vaikuttaa oireisiin.
Voinko käyttää CBD:tä yhdessä masennuslääkkeiden kanssa?
CBD saattaa vuorovaikuttaa tiettyjen reseptilääkkeiden kanssa muuttaen sitä, kuinka kauan ne pysyvät kehossa. Jos käytät masennuslääkkeitä, on parasta puhua lääketieteen ammattilaisen kanssa CBD:n soveltuvuudesta sinulle.
Onko CBD-öljyn käyttäminen laillista?
CBD-tuotteiden on täytettävä tiukat vaatimukset, jotta niiden ostaminen ja käyttö olisivat laillista. Onneksi Cibdol testauttaa riippumattomasti kaiken CBD-öljynsä varmistaakseen sen täyttävän lailliset standardit.
Mistä voin ostaa CBD-öljyä?
Cibdol tarjoaa laajan valikoiman CBD-öljyjä, -kapseleita, -kosmetiikkaa ja monia muita CBD-tuotteita. Toimitamme koko valikoimaamme joka puolelle Eurooppaa.
Lähteet

[1] Nautiyal, K. M., Tritschler, L., & Ahmari, S. E. (2016). A Lack of Serotonin 1B Autoreceptors Results in Decreased Anxiety and Depression-Related Behaviors. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27353308/ [Lähde]

[2] de Gregorio, D., McLaughlin, R. J., & Posa, L. (2019). Cannabidiol modulates serotonergic transmission and reverses both allodynia and anxiety-like behavior in a model of neuropathic pain. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6319597/ [Lähde]

[3] Bergamaschi, M. M., Costa Queiroz, R. H., & Nisihara Chagas, M. H. (2011). Cannabidiol Reduces the Anxiety Induced by Simulated Public Speaking in Treatment-Naïve Social Phobia Patients. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3079847/ [Lähde]

[4] World Health Organization. (2011). Cannabidiol (CBD). World Health Organization. https://www.openaccessgovernment.org/who-perspective-on-cannabidiol/80838 [Lähde]

Lähteet

[1] Nautiyal, K. M., Tritschler, L., & Ahmari, S. E. (2016). A Lack of Serotonin 1B Autoreceptors Results in Decreased Anxiety and Depression-Related Behaviors. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27353308/ [Lähde]

[2] de Gregorio, D., McLaughlin, R. J., & Posa, L. (2019). Cannabidiol modulates serotonergic transmission and reverses both allodynia and anxiety-like behavior in a model of neuropathic pain. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6319597/ [Lähde]

[3] Bergamaschi, M. M., Costa Queiroz, R. H., & Nisihara Chagas, M. H. (2011). Cannabidiol Reduces the Anxiety Induced by Simulated Public Speaking in Treatment-Naïve Social Phobia Patients. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3079847/ [Lähde]

[4] World Health Organization. (2011). Cannabidiol (CBD). World Health Organization. https://www.openaccessgovernment.org/who-perspective-on-cannabidiol/80838 [Lähde]

Tuotehaku