Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Lukella on yli vuosikymmenen kokemus CBD- ja kannabinoiditekstien kirjoittamisesta. Hän toimii Cibdolin sekä muiden kannabinoidijulkaisujen johtavana toimittajana tarjoten tosiasiallista, todisteisiin pohjautuvaa sisältöä. Hänen mielenkiinnonkohteisiin kuuluvat CBD:n lisäksi fitness, ravitsemus ja sairauksien ehkäisy.
Read more.

5-HTP: hyödyt, käyttötarkoitukset, annostus ja sivuvaikutukset

5-HTP

5-hydroksitryptofaani (5-HTP) vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka paljon serotoniinia keho tuottaa. Monien terveysongelmien liittyessä alhaisiin serotoniinitasoihin, kääntyvät yhä useammat 5-HTP-lisäravinteiden puoleen hyvinvointiaan tehostaakseen. Jatka lukemista selvittääksesi, mitä sinun tulee tietää 5-HTP:stä ja siitä, sopiiko lisäravinne sinulle.

Mitä 5-HTP on?

Perustiedoista aloittaaksemme, on 5-HTP luonnossa esiintyvä aminohappo, joka on peräisin L-tryptofaanista (myös aminohappo). Kun nautimme paljon L-tryptofaania sisältäviä ruokia, muuttavat kehomme entsyymit hapon 5-HTP:ksi, joka sitten muutetaan edelleen 5-HT:ksi, mikä tunnetaan myös nimellä serotoniini.

Asia voi vaikuttaa aluksi hieman monimutkaiselta, mutta ennen kaikkea 5-HTP tehostaa niin kutsutun "onnellisuusmolekyyli" serotoniinin tasoja, ja tämän ansiosta se potentiaalisesti vaikuttaa myös hyvinvointiimme.

Useimmat meistä saavat tarpeellisen määrän 5-HTP:tä paljon L-tryptofaania sisältävistä ruoista, kuten siemenistä, soijapavuista, juustosta ja kalkkunasta. Jotkut kuitenkin päättävät nauttia 5-HTP:tä lisäravinteena boostatakseen serotoniinitasojaan. Käymme pian läpi syitä tähän, mutta tiivistetysti voisi sanoa, että korkeammat serotoniinitasot voivat auttaa ongelmissa, jotka liittyvät mielialaan, migreeneihin ja unihäiriöihin.

Länsiafrikkalaisen Griffonia simplicifolia -kasvin siemenet ovat onneksemme yltäkylläinen 5-HTP:n lähde ja huolellisesti prosessoituna niistä tulee helposti käytettäviä lisäravinteita.

Nyt, kun tiedämme, mistä 5-HTP on peräisin, on aika pureutua syvemmin siihen, kuinka se voisi edistää hyvinvointiamme.

Onko 5-HTP tehokas yhdiste?

Tutkimukset ovat antaneet viitteitä alhaisten serotoniinitasojen ja kohonneen masennuksen puhkeamisen, migreenin ja uniongelmien riskin välillä. Luonnollinen olettamus on, että serotoniinitasojen tehostaminen (5-HTP-lisäravinteita nauttimalla) saattaa auttaa näiden ongelmien ehkäisyssä.

Tietenkin tosielämän tapausten hoidossa tarvitaan huomattavasti monisävyisempiä keinoja kuin yhden neurokemikaalin huomioiminen, mutta alustavien tutkimustulosten mukaan se voisi olla hyvä lähtökohta. Tutustutaanpa tämä mielessä pitäen todisteisiin, jotka tukevat 5-HTP:n käyttämistä lisäravinteena.

Masennus

Lääketieteellisessä julkaisussa Trends in Pharmacological Sciences[1] pyrittiin ymmärtämään 5-HTP:n nauttimisen vaikutuksia hoitoresistentin masennuksen hoidossa. Perinteisesti selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät (SSRI-lääkkeet) kohottavat aivojen luonnollisia 5-HT-tasoja. Hoitoresistenttien potilaiden kohdalla ei hieman kohonneiden tasojen ylläpitäminen kuitenkaan riitä hankkiutumaan eroon masennuksen oireista.

Näissä tapauksissa yksilöt kääntyvät 5-HTP-lisäravinteiden puoleen tapana kohottaa serotoniinitasojaan korkeammalle, kuin mitä perinteisellä lääkityksellä on mahdollista.

Masennuksen oireita käsittelevä eläinmalli osoittaa, että 5-HTP-lisäravinteet "kohottavat merkittävästi 5-HT:tä" ja että jäljittelemällä vuorovaikutusta ihmisissä, voisivat hitaasti vapautuvat (SR) 5-HTP-lääkkeet olla mahdollisesti "turvallinen ja tehokas" suunta, jota tutkia.

Migreenit

Toinen vaiva, joka liitetään usein alhaisiin serotoniinitasoihin, on migreeni. Vaikka migreenien tarkka aiheuttaja ei olekaan täysin tiedossa, saattaa vähäinen 5-HT:n määrä olla myötävaikuttava tekijä, ainakin mitä vuoden 2011 tutkimuksen[2] tulosten perusteella voi päätellä. Tutkijat löysivät yhteyden serotoniinivajeen ja hemiplegisen migreenin välillä tutkimalla kahta sisarusta, jotka kärsivät useista toimintakykyä heikentävistä sairauksista.

Vaikka serotoniinin puute on todennäköisesti osa huomattavasti laajempaa solusignalointitason ongelmaa, tukevat tutkimustulokset kuitenkin näkemystä siitä, että puutos voisi saada aikaan tai pahentaa tietyntyyppisiä migreenejä.

Unihäiriöt

5-HTP:n merkitys on unen kannalta mielenkiintoinen, sillä sen nauttiminen lisäravinteena saattaa itse asiassa lisätä valppautta[3]. Toisaalta korkeammat serotoniinitasot (5-HTP:n nauttimisen seurauksena) voivat parantaa mielialaa ja siten auttaa kamppailemaan joitain mielialaan liittyviä, levollisen unen saantia häiritseviä, ongelmia vastaan.

Myös serotoniinin ja melatoniinin luonnollinen vuorovaikutus tulee ottaa huomioon. Käpyrauhanen tarvitsee serotoniinia tuottaakseen melatoniinia, joka on unettava ja kehon vuorokausirytmistä vastuussa oleva hormoni. Riittävät serotoniinitasot saattavat tukea terveellisiä unia, mutta tarkat seuraukset vaihtelevat yksilöllisesti.

Yllä olevat tutkimukset edustavat otosta niistä tutkimustuloksista, jotka tukevat 5-HTP:n ehdotettuja terveysetuja. Tutkiessasi asiaa lisää tulet myös löytämään kannustavia yhteyksiä 5-HTP:n ja useiden mainitsematta jääneiden terveysongelmien välillä, mutta kaikkien näiden sairauksien kohdalla kantavana teemana voidaan pitää kvalitatiivisen tutkimuksen puutetta. Meidän on vain jäätävä odottamaan, kunnes tutkijat paljastavat näiltä osin 5-HTP:n täyden potentiaalin.

Annostelu

5-HTP:n annostelu riippuu pääosin niistä syistä, miksi sitä nauttii. Eri annokset vaikuttavat kehoon monin eri tavoin. Voit käyttää seuraavia suosituksia lähtöpisteenäsi:

• Uni: 100–300 mg, noin 30 minuuttia ennen nukkumaanmenoa.

• Migreenit: 100–200 mg. Mitä käyttötiheyteen tulee, voit joko nauttia 5-HTP:tä säännöllisin väliajoin päivän mittaan (jopa kolme kertaa päivässä aterian kanssa) tai ottaa sitä aina, kun tunnet migreenikohtauksen olevan aluillaan.

Mieliala: 50–100 mg. Avain 5-HTP:n nauttimiseen mielialan parantamiseksi, on säännöllisyys. Tavanomaista alhaisemmassa annoksessa pitäytyminen, mutta säännöllisempi nauttimisväli voi toimia tehokkaana strategiana mielialan kohotuksessa. Jos mahdollista, nauti lisäravinnetta ruoan kanssa jopa kolmesti päivässä.

Kuten minkä tahansa yhdisteen kohdalla, joka vaikuttaa kehomme neurokemialliseen tasapainoon, on myös 5-HTP:n kohdalla paras aloittaa pienellä annoksella ja hitaasti. Tällä tarkoitamme aloittamista annoksilla, jotka ovat edellä mainittujen suositusten alapäästä. On tärkeää tarkkailla, kuinka keho reagoi yhdisteeseen, sillä mitä suurempi annos, sitä korkeampi on myös sivuvaikutusten todennäköisyys.

Mahdolliset sivuvaikutukset

Nyt kun olemme käsitelleet 5-HTP:n mahdollisia hyötyjä ja sen annostelua, on aika kääntää katseet yhdisteen mahdollisiin negatiivisiin vaikutuksiin. Mikä hienoa, on sivuvaikutusten esiintymisen todennäköisyys alhainen ja nekin, joita esiintyy, tapaavat olla lieviä. Tutkimustulosten perusteella voi sanoa, että lisäravinteen päivittäinen nauttiminen on yleisesti turvallista, mutta mahdollisiin sivuvaikutuksiin lukeutuvat:

• Närästys
• Pahoinvointi/oksentelu
• Vatsakipu/ripuli
Uneliaisuus.

On myös tärkeää ymmärtää, että 5-HTP:n vaikutus serotoniinitasoihin voi häiritä tiettyjen reseptilääkkeiden, kuten SSRI-lääkkeiden ja muiden masennuslääkkeiden toimintaa. Keskustele siis lisäravinteen käytön aloittamisesta ensin lääkärin kanssa, jos käytät muita lääkkeitä.

Varotoimenpiteet ja varoitukset

Yleisesti ottaen ovat 5-HTP:n nauttimiseen liittyvät riskit hyvin vähäisiä. Tietyistä olosuhteista kannattaa kuitenkin olla tietoinen. Vaikka et sopisikaan alla määriteltyihin kategorioihin, on aina hyödyllistä keskustella kaikenlaisista säännöllisesti nautittavista lisäravinteista lääketieteen ammattilaisen kanssa ennen käyttämisen aloittamista. Ammattilainen kykenee tarjoamaan tapauskohtaisia neuvoja huomattavasti netin oppaita ja suosituksia täsmällisemmin.

Raskaana olevien tai imettävien tulisi välttää 5-HTP:n nauttimista. Tarjolla ei ole tutkimustietoa, joka antaisi viitteitä sen haitallisuudesta, mutta saatavilla ei myöskään ole selontekoja, jotka sanoisivat päinvastaista. Sikiöiden ja vastasyntyneiden tapauksessa kannattaa aina noudattaa äärimmäistä varovaisuutta. Sama neuvo pätee myös lapsiin, ja erityisesti alle 12-vuotiaisiin sellaisiin. Yli 12-vuotiaat lapset voivat nauttia 5-HTP:tä, mutta tässäkin tapauksessa asiasta tulisi keskustella lääkärin kanssa.

Viimeiseen varovaisuuteen kannustettavaan ryhmään kuuluvat he, jotka ovat pian menossa leikkaukseen. Jotkin leikkauksen aikana annosteltavat lääkkeet voivat muuttaa kehon serotoniinitasapainoa, eikä serotoniinin toimintaa kannata häiritä tällöin lisäksi nauttimalla 5-HTP-lisäravinteita. Ideaalitilanteessa 5-HTP:n käyttö kannattaa lopettaa vähintään kaksi viikkoa ennen suunniteltua leikkausta.

Ja siinä se – nyt olemme käyneet läpi 5-HTP:n käyttötarkoituksia, hyötyjä ja sivuvaikutuksia pähkinänkuoressa. 5-HTP:llä on hyvä turvallisuusprofiili, rajalliset mahdolliset sivuvaikutukset ja runsaasti potentiaalia, joten ei ole epäilystäkään siitä, etteikö 5-HTP voisi olla arvokas lisäravinne hyvinvoinnin edistämistä ajatellen.

Jos etsit monipuolista valikoimaa luonnonmukaisia hyvinvointia tukevia lisäravinteita, niin mikset tutustuisi Cibdol-kauppaan, josta löydät öljyjä, kapseleita, lisäravinteita, voiteita ja muita tuotteita? Jos haluat lukea lisää kehomme reaktioista kipuun, uneen ja mielialaan liittyen, niin vieraile CBD-tietosanakirjassamme.

Lähteet

[1] Jacobsen, J. P. R., Krystal, A. D., & Krishnan, K. R. R. (2017). Adjunctive 5-hydroxytryptophan slow-release for treatment-resistant depression: Clinical and pre-clinical rationale. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5728156/ [Lähde]

[2] Horvath, G. A., Selby, K., & Poskitt, K. (2011). Hemiplegic migraine, seizures, progressive spastic paraparesis, mood disorder, and coma in siblings with low systemic serotonin. SAGE Journals. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0333102411420584 [Lähde]

[3] Watson, C. J., Baghdoyan, H. A., & Lydic, R. (2011). Neuropharmacology of Sleep and Wakefulness. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3026477/ [Lähde]

Lähteet

[1] Jacobsen, J. P. R., Krystal, A. D., & Krishnan, K. R. R. (2017). Adjunctive 5-hydroxytryptophan slow-release for treatment-resistant depression: Clinical and pre-clinical rationale. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5728156/ [Lähde]

[2] Horvath, G. A., Selby, K., & Poskitt, K. (2011). Hemiplegic migraine, seizures, progressive spastic paraparesis, mood disorder, and coma in siblings with low systemic serotonin. SAGE Journals. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0333102411420584 [Lähde]

[3] Watson, C. J., Baghdoyan, H. A., & Lydic, R. (2011). Neuropharmacology of Sleep and Wakefulness. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3026477/ [Lähde]

Tuotehaku