Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Lukella on yli vuosikymmenen kokemus CBD- ja kannabinoiditekstien kirjoittamisesta. Hän toimii Cibdolin sekä muiden kannabinoidijulkaisujen johtavana toimittajana tarjoten tosiasiallista, todisteisiin pohjautuvaa sisältöä. Hänen mielenkiinnonkohteisiin kuuluvat CBD:n lisäksi fitness, ravitsemus ja sairauksien ehkäisy.
Read more.

Uupumus: Oireet, syyt ja hoitokeinot

Uupumus kuuluu aikuisten yleisimpiin ongelmiin ja tällä vaivalla voi olla pitkäkestoisia negatiivisia vaikutuksia yksilön elämänlaatuun. Jatka lukemista ja opi lisää uupumuksesta, sen taustatekijöistä ja keinoista, jotka voivat auttaa voittamaan tämän jatkuvan väsymyksen tunteen.

Mitä uupumuksella tarkoitetaan

Väsynyt tai vetämätön olo ei ole lainkaan tavatonta pitkän työviikon jälkeen, mutta väsymyksen tunteen jatkuminen pidempään ei ole normaalia. Valitettavasti uupumus ja väsymys ilman selkeää syytä on laajalle levinnyt ongelma aikuisväestön keskuudessa, ja erityisesti näin on vanhempien ikäluokkien kohdalla.[1]

Uupumuksen taustamekanismeissa on vielä paljon tuntemattomia tekijöitä, ja samaa voidaan sanoa uupumuksen voittamiseen kelpaavista keinoista. Uupumus linkittyy valitettavasti vahvasti myös muihin taustalla vaikuttaviin terveysongelmiin, joka tekee sen ratkaisemisesta vielä vaikeamman tehtävän.

Uupumuksen tunteminen sairauden oireen on yleistä (erityismaininnan ansaitsevat MS-tauti, Parkinson, COVID-19 ja masennus). Uupumuksen oireet voivat olla niin henkisiä kuin fyysisiäkin, jolloin ensin mainittu vaikuttaa esimerkiksi keskittymiskykyyn ja jälkimmäinen liikkumiskykyyn ja voimaan. Yhteenvetona voidaankin todeta, että uupumus on vahvan vaikutuksen omaava vaiva, joka heikentää elämänlaatua merkittävällä tavalla.

Onko uupumus sama asia kuin väsymys?

On tärkeää tehdä ero uupumuksen ja väsymyksen välille. Vaikka ne tuntemuksina ovatkin varsin samankaltaisia, on niiden välillä yksi merkittävä ero – uupumus ei linkity uneen tai lepoon, siinä missä väsymys väistyy, kun sen taustalla olevat syyt kuten huono ruokavalio, unenpuute tai hektinen työnrytmi korjataan. Jos energiatasosi ovat jatkuvasti alhaiset tasapainoisista elämäntavoista huolimatta, saatat hyvinkin kärsiä uupumuksesta.

Uupumuksen oireet

Uupumuksella on erilaisia syitä ja ilmenemismuotoja (henkinen, fyysinen, sairauteen liittyvä), joten myös sen vaikutukset mieleen ja kehoon ovat moninaisia. Alta löytyy lista tyypillisistä oireista, jotka voivat olla joko akuutteja tai kroonisia.

Yleisiä uupumuksen oireita ovat esimerkiksi:

• Jatkuva uneliaisuus
• Keskittymisvaikeudet
• Lihaskivut
• Motivaatio-ongelmat
• Hitaat reaktiot
• Ärtyneisyys

Uupunut ei välttämättä kärsi näistä kaikista oireista tai koko aikaa, minkä lisäksi jotkut oireet saattavat ilmetä tai pahentua tiettyjen aktiviteettien jälkeen. On tärkeää nostaa uupumus esiin oman lääkärin kanssa viimeistään siinä vaiheessa, jos ne rupeavat vaikuttamaan työssä tai arjessa.

Uupumuksen syyt

Vaikka uupumus on yleistä, sen tarkkaa syytä ei aina ole helppo määrittää. Uupumuksen ja sen oireiden monimutkaisuus tarkoittaa, että uupuneeseen oloon voi olla kymmeniä syitä. On kuitenkin muutamia syitä, jotka ovat yleisempiä. Näitä ovat mm.:

• Elämäntapaan liittyvät syyt: Epäterveelliset elämäntavat voivat saada lyhyellä tähtäimellä olon väsyneeksi. Pitkittyessään riittävän unen puute, huono ruokavalio ja liikunnan vähyys voivat kuitenkin kehittyä väsymyksestä uupumukseksi. Kaikki näistä tekijöistä lisäävät kehon rasitusta ja vaikeuttavat normaalia suoriutumista arjessa.

• Psykologiset syyt: Uupumus on yleinen oire stressin, surun, ahdistuksen ja tylsistymisen tapaisissa mielenterveyden häiriötiloissa. Se voi olla joko oireilun suora seuraus tai epäsuora seurannaisvaikutus. Esimerkiksi unettomuus on yleinen oire masennuksesta ja stressistä, joka puolestaan voi johtaa uupumukseen.

• Terveydelliset syyt: Uupumus linkittyy läheisesti myös useisiin sydän-, keuhko- ja endokriinisiin sairauksiin. Kehon kamppaillessa vaikkapa diabeteksen, sydänsairauksien, syövän, keuhkokuumeen tai munuaisongelmien henkisten tai fyysisten oireiden hallinnassa pitämiseksi voi uupumus helposti ottaa vallan. Näiden ongelmien ratkaiseminen tai vähintään hallintaan saaminen voi parantaa tai ainakin taittaa pahimman terän uupumukselta.

Kuinka hoitaa uupumusta

Tärkeä kysymys kuuluu; miten hoitaa tilaa, joka vaikuttaa koko kehoon? Hoitokeino riippuu pitkälti uupumuksen taustalla olevista tekijöistä ja niitä, kuten yllä lueteltua listaa selaamalla lukea, on lukuisia.

Kaikeksi onneksi on kuitenkin olemassa joukko yksinkertaisia elämäntapaan liittyviä keinoja, jotka voivat auttaa lievittämään uupumusta tai sen oireita. Ne eivät välttämättä ratkaise koko ongelmaa, mutta näillä keinoilla voi olla merkittävä vaikutuksesta uupumuksesta kärsivän elämänlaatuun.

Kokeilemisen arvoisiin keinoihin kuuluvat esimerkiksi:

• Liikunta: Olon ollessa vetämätön voi liikunta tuntua hullulta idealta, mutta pienetkin säädöt liikunnan suhteen ja aktiivisena pysyminen voi auttaa merkittävästi sekä kehoa että mieltä. Avainasemaan nousee intensiteetin pitäminen tarpeeksi alhaisena (esimerkiksi kävely on hyvä vaihtoehto) ja riittävän lyhytkestoisena (10–15 minuuttia).

• Ruokavalio: Nauttimamme ruoka ja juoma vaikuttavat suoraan energiatasoihimme, mutta tämä ei tarkoita, että uupuneen tulisi syödä runsaasti sokeria sisältäviä ruokia tai nauttia runsaasti kahvia. Näiden sijaan olisi hyvä keskittyä syömään hedelmiä, vihanneksia ja proteiinirikkaita ruokia. Nämä sisältävät runsaasti vitamiineja ja ravinteita, jotka voivat olla avuksi uupumuksen selättämisessä.

Eräs usein unohdettu tapa on syödä pienempiä annoksia lyhyemmillä väleillä muutaman suuren päivittäisen aterian sijaan. Suuri kerta-annos kaloreita voi saada olon entistäkin väsyneemmäksi.

• Uni: Ilmeisin, mutta usein ylenkatsottu uupumukseen liittyvä tekijä on uni, ja vielä tarkemmin sanottuna sen laatu. Nukkuminen itsessään on helppoa, mutta riittävän laadukkaan levon saaminen voi olla suurempi haaste. Tähän voi auttaa sänkyyn menon ajoittaminen samaan aikaan joka ilta, kahvin välttäminen keskipäivän jälkeen, vähintään tunnin rauhoittuminen ennen nukkumaan menoa (puhelimia ja muita elektronisia laitteita välttäen) ja riittävän pimeän ja hiljaisen nukkumispaikan järjestäminen.

• Lisäravinteet: Vitamiini- ja hivenainelisät voivat auttaa huolehtimaan energiatasoista ja parantaa hyvinvointia yleisellä tasolla. Oikeat ravinnelisät riippuvat aina yksilön omista tarpeista ja elämäntavoista, mutta tueksi soveltuvien vaihtoehtojen lista on pitkä. Uupumusta vastaan taistellessa hyviä liittolaisia voivat olla esimerkiksi rauta, magnesium, D-vitamiini ja B12-vitamiini.

Entä CBD-öljy? Se on yleisesti nautittu ravintolisä, mutta voisiko siitä olla apua uupumuksen oireiden lievityksessä? Valtaosa tähän asti tehdystä CBD-tutkimuksesta on keskittynyt erilaisiin unihäiriöihin kuten unettomuuteen uupumuksen sijaan.[2] CBD:n mahdolliset linkit parantuneeseen unenlaatuun tekevät siitä kuitenkin mielenkiintoisen ehdokkaan myös uupumuksen näkökulmasta. Kun huomioon otetaan CBD:n synergiset vaikutukset edellä mainittujen vitamiinien ja hivenaineiden kanssa sekä sen toksisuuden puute, on koossa kiistatta paketti, joka voi tarjota lukuisia erilaisia hyötyjä uupumuksen kanssa painiskeleville.

Uupumus on yleinen vaiva aikuisilla, mutta sen ei tarvitse antaa toimia esteenä tasapainoiselle ja nautinnolliselle elämälle. Kun tapauskohtaiset neuvot hoitavalta lääkäriltä yhdistetään yksinkertaisiin elämäntapaan liittyviin muutoksiin, voi uupumuksen oireet helpottua ja negatiivinen vaikutus elämänlaatuun pienentyä.

Suuntaa Cibdol verkkokauppaan tutustuaksesi laajaan valikoimaan CBD-öljyjä, -kapseleita ja -lisäravinteita joiden avulla saat ansaitsemasi levon. Jos haluat ymmärtää paremmin uupumusta ja ruokavalion, unen tai liikunnan merkitystä sen suhteen, voit perehtyä aiheeseen kokoamamme CBD-tietosanakirjan kautta.

Lähteet

[1] Harrington ME. Neurobiological studies of fatigue. Progress in neurobiology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3479364/. Julkaistu marraskuussa 2012. Luettu 17.11.2021. [Lähde]

[2] D; BKASJM. Cannabis, cannabinoids, and sleep: A review of the literature. Current psychiatry reports. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28349316/. Julkaistu 2017. Luettu 23.12.2021. [Lähde]

Lähteet

[1] Harrington ME. Neurobiological studies of fatigue. Progress in neurobiology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3479364/. Julkaistu marraskuussa 2012. Luettu 17.11.2021. [Lähde]

[2] D; BKASJM. Cannabis, cannabinoids, and sleep: A review of the literature. Current psychiatry reports. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28349316/. Julkaistu 2017. Luettu 23.12.2021. [Lähde]

Tuotehaku