Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Lukella on yli vuosikymmenen kokemus CBD- ja kannabinoiditekstien kirjoittamisesta. Hän toimii Cibdolin sekä muiden kannabinoidijulkaisujen johtavana toimittajana tarjoten tosiasiallista, todisteisiin pohjautuvaa sisältöä. Hänen mielenkiinnonkohteisiin kuuluvat CBD:n lisäksi fitness, ravitsemus ja sairauksien ehkäisy.
Read more.

Miten pärjätä työstressin kanssa

Miten pärjätä työstressin kanssa

Kehomme kestävät painetta, mutta pitkittynyt stressi voi vaikuttaa merkittävästi fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. Tunnemme etenevissä määrin stressin vaikutuksen työhömme, ja krooninen stressi voi vaikuttaa negatiivisesti tuottavuuteen, läsnäoloon, motivaatioon ja moneen muuhun asiaan. Jatka lukemista oppiaksesi miten pärjätä paremmin työperäisen stressin kanssa.

Työperäisen stressin syyt

Työ voi stressata monenlaisten tekijöiden takia, ja onkin tärkeää ymmärtää, ettei kahta identtistä tapausta ole olemassa. Ihmisten työnkuvat ja vastuut vaihtelevat, mutta niin vaihtelee myös yksilöllinen stressivasteemme. Joku vasta uraansa aloitteleva voi stressaantua saadessaan kourallisen tehtäviä, kun taas johtajatasolla stressin voi laukaista kymmenen suuremman projektin operoiminen samaan aikaan.

Muita mahdollisia laukaisevia tekijöitä voivat olla:

• Epärealistiset aikataulut
• Urakehityksen hitaus tai puute
• Epätasapaino työn ja vapaa-ajan välillä
• Huono johtaminen
• Vaativa työympäristö (henkinen ja/tai fyysinen)

Työperäisen stressin tunnistaminen ja sen ratkaiseminen tai hoitaminen on ensiarvoisen tärkeää mielialan ja hyvinvoinnin kannalta.

Stressin vaikutus työhön

Mainitsimme tämän jo, mutta työperäinen stressi voi vaikuttaa kehoon ja mieleen kymmenillä eri tavoilla. Ei ole olemassa mitään nyrkkisääntöä siitä, miten stressi työhön vaikuttaa. Vaikutukset ovat erilaisia eri henkilöiden välillä ja niihin vaikuttavat elämäntilanne, elämäntavat ja kyky hallita stressiä.

Työperäinen stressi voi näyttäytyä mm. seuraavilla tavoilla:

Uupumus
• Luovuuden puute
• Jatkuva huoli tai ahdistus
• Keskittymisvaikeudet
• Vatsaongelmat
• Ruokahalun puute

Kaikkein pahin skenaario, jos työperäinen stressi on seurausta huonosta johtamisesta. Tämä voi vaikuttaa yrityksen menestykseen, nostaa työntekijöiden vaihtuvuutta, aiheuttaa viiveitä, vaikuttaa työntekijöiden keskinäisiin suhteisiin ja laskea työn tai tuotteiden laatua.

Milloin työstressi voi johtaa burnouttiin?

Kenties vakavin työperäisen stressin oire on burnout. Burnout ei ole lääketieteellinen diagnoosi, mutta se on yleensä peräisin jatkuvasta ja armottomasta työperäisestä stressistä. Se ei voi ainoastaan heikentää omanarvontuntoamme, vaan saattaa pahimmillaan johtaa kaiken työhön liittyvän nautinnon ja johtaa täydelliseen mielenkiinnon menetykseen työhön liittyen.

Burnoutin ilmenemiseen ei ole tarkkaa aikamäärettä, mutta useimmiten sen aiheuttaa pitkään jatkunut vakava stressi tai loppumaton ketju tiukan deadlinen omaavia projekteja. Satunnainen stressi voi auttaa meitä keskittymään ja nostaa pulssia, mutta päivästä toiseen jatkuessaan se johtaa jossain vaiheessa todennäköisesti loppuun palamiseen.

Kuinka pärjätä työhön liittyvän stressin kanssa

Liikunta ja hyvä ruokavalio voivat auttaa pärjäämään stressin fyysisten vaikutusten kanssa, mutta siihen liittyvien psykologisten oireiden hoito ei ole yhtä suoraviivaista. Alla kerromme useita esimerkkejä toimenpiteistä ja aktiviteeteista, jotka voivat auttaa helpottamaan oloa.

1. Suunnittele ja priorisoi

Kaaos ja vaikkapa tilivuoden loppuun liittyvä kiire voivat suistaa raiteiltaan myös organisoidun persoonan. Tärkeiden ja toisarvoisten tehtävien tunnistaminen auttaa pitämään työtaakan paremmin hallussa.

Kun olet tunnistanut vähemmän tärkeät toimet, jotka voivat odottaa, on tärkeää välittää tieto myös esimiehelle ja kollegoille esittäen samalla aikajänne niiden hoitamiseen. Tämä saa työtaakan tuntumaan helpommin hallittavalta, mutta myös auttaa esimiestä ja johtajia asettamaan odotuksensa realistiselle tasolle ja vähentämään yllättäviä vaatimuksia.

2. Ilmaise mielipiteesi

Omien mielipiteiden ilmaisu on erittäin tärkeää, erityisesti stressaavissa tilanteissa. Ellet ole toimiston ainoa työntekijä, voit olla varma, ettet ole yksin mielipiteesi ja stressisi kanssa. Ja ellei pomosi ole tyranni, hän tunnistaa varmasti onnellisuuden ja motivaation merkityksen työn tuottavuudelle.

Selitä siis huolenaiheesi työtaakkaan ja aikatauluihin liittyen. Useimmiten on mahdollista löytää kompromisseja, jotka eivät vahingoita asemaasi työpaikalla.

3. Ota aikaa itsellesi

Kahden viikon Bahaman loma stressin selättämiseksi ei välttämättä ole mahdollista, mutta kymmenenkin minuutin tauko vietettynä meditaation[1] parissa voi tehdä ihmeitä. Vaihtoehtoisesti voi esimerkiksi lähteä kävelylle lounastauolla tai varata itsellesi aikaa illasta suosikkisarjasi parissa.

4. Anna itsellesi jotain odotettavaa

Itsensä hemmottelun ei tarvitse olla suuri asia. Pienetkin ideat, kuten vaikkapa illallisen varaaminen puolison kanssa, voivat olla odottamisen arvoisia ja saada työviikon tuntumaan hieman helpommalta. Näin voit saada keskittymisesi suuntautumaan odottavaan laatuaikaan päälle painavan deadlinen sijaan.

5. Keskity positiiviseen

On aivan liian helppoa keskittyä asioihin, jotka menevät tai saattavat mennä pieleen. Tämä on vielä yleisempää paineen kasvaessa ja stressitason noustessa huippuunsa. Menestys työssä ei kuitenkaan ole pelkästään suurten projektien onnistunutta suorittamista, vaan myös pienempien yksityiskohtien viimeistelemistä kunnialla – ja näiden onnistumisten tunnistaminen on tärkeää.

Yritä siis olla tyytyväinen suorituksistasi jokaisen päivän päätteeksi erityisesti kiireisempänä aikana. Huomaat pian, että vaikka työtaakka on kasvanut tuplaksi, pystyt silti edistymään ja saamaan asioita aikaan.

CBD ja stressi

Stressi on monimutkainen kehollinen reaktio, josta ei yleensä pääse eroon millään yksittäisellä keinolla tai kikalla. Paras tapa stressinhallintaan on useiden strategioiden yhdistäminen ja elämäntavasta löytyvien stressiä ruokkivien epäkohtien korjaaminen. Lisää liikuntaa, parempi ruokavalio ja tässä artikkelissa esiteltyjen keinojen käyttöönotto voivat kaikki osaltaan auttaa nujertamaan suorituskykyä laskevan stressin.

On kuitenkin olemassa vielä yksi keino, jota emme ole tässä artikkelissa esitelleet, mutta joka voi toimia synergiassa ehdotettujen keinojen kanssa. Voit nimittäin nauttia ravinnelisää, joka auttaa kehoa pitämään yllä sen toiminnan kannalta oleellista tasapainotilaa. Tässä kohtaa kuvaan astuu CBD, täysin luontainen teollisuushampusta eroteltu kannabinoidi. Se vaikuttaa ympäri kehoa sijaitseville endokannabinoidijärjestelmän reseptoreille auttaen säätelemään kehollisia toimintoja kuten mielialaa, ruokahalua ja unta.

Kun tiedämme, että työperäinen stressi voi häiritä juuri näitä samoja toimintoja suorituskykyämme laskien, voi CBD:n käyttö kehollista tasapainomme tukemaan olla erittäin järkevä vaihtoehto. Kehomme ja päämme saumaton ja virheetön yhteistoiminta kun on parhaan suorituskykymme edellytys. Työstressin ja esimiehiltä tulevan paineen kasaantuessa henkinen ja fyysinen hyvinvointi nousee avainasemaan työperäisen stressin negatiivisten vaikutusten minimoimisessa.

CBD:tä on tarjolla lukuisissa erilaisissa muodoissa kapseleista öljyihin, karkkeihin ja moniin muihin tuotteisiin, eli sen ottaminen osaksi päivittäisiä rutiineja on helppoa. Valitse itsellesi sopiva tuote ja annostelutapa, ja aloita annostelu suositeltujen annosten alarajalta. Kuuntele kehoasi ja tarkkaile oloasi vaikutusten tunnistamiseksi. Nosta annosta hiljalleen progressiivisesti ylöspäin aina siihen asti, että tunnet toivotut vaikutukset.

Jos haluat koittaa korkealaatuisen CBD-öljyn vaikutuksia omaan hyvinvointiisi, löydät Cibdol verkkokaupasta kattavan valikoiman öljyjä, kapseleita, voiteita ja muita tuotteita. Jos taas haluat oppia lisää stressin fyysisistä ja psyykkisistä vaikutuksista, voit lukea aiheesta lisää kokoamastamme CBD-tietosanakirjasta.

Lähteet

[1] Carlson L., Garland S. (2005). Impact of mindfulness-based stress reduction (MBSR) on sleep, mood, stress and fatigue symptoms in cancer outpatients. International Journal of Behavioral Medicine, 12(4):278-285. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16262547/. [Lähde]

Lähteet

[1] Carlson L., Garland S. (2005). Impact of mindfulness-based stress reduction (MBSR) on sleep, mood, stress and fatigue symptoms in cancer outpatients. International Journal of Behavioral Medicine, 12(4):278-285. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16262547/. [Lähde]

Tuotehaku