7 parasta lisäravinnetta edistämään unta

Last updated:

Published:

7 parasta lisäravinnetta edistämään unta

Lisäravinteet edistävät erilaisia hyvinvoinnin osa-alueita. Pohdit ehkä sitä, mikä olisi juuri sinulle oikea vaihtoehto tukemaan untasi. Tämä riippuu sekä tavoitteistasi että yleisterveydestäsi. Muutamat unilisäravinteet sopivat kuitenkin lähes mihin tahansa elämäntyyliin, tehden niistä ideaalin lähtökohdan kokeiluille.

Tärkeää on kokeilla erilaisia vaihtoehtoja löytääkseen sellaisen, joka toimii parhaiten juuri sinulle. Jotkin lisäravinteet voivat auttaa nukahtamaan nopeammin tai parantaa unirytmiä yleisesti, kun taas toiset edistävät syvemmän unen saavuttamista. Ottaen huomioon sen, kuinka tärkeää uni on olon ja suorituskyvyn kannalta, voi kehollesi sopivan lisäravinteen löytämisestä olla valtavasti hyötyä.

Mikä on paras unilisäravinne?

Alta löydät erittelyn seitsemästä parhaasta unilisäravinteestamme. Kerromme myös, millainen vaikutus niillä on uneen ja kuinka ne toimivat kehossa.

Laventeli

Joka puolella maailmaa kasvatettu laventeli tunnetaan ennen kaikkea sen voimakkaasta aromistaan ja kirkkaanvärisistä kukistaan. Kun laventelin kemialliseen rakenteeseen tutustuu kuitenkin tarkemmin, huomaa sen olevan paljon muutakin kuin kirkkaan värinen kukka.

Laventelin sisälle kätkeytyy hienostunut sekoitus terpeenejä, pieniä molekyylejä, jotka voivat potentiaalisesti vaikuttaa ihmiskehoon. Tutkijat ovat saaneet selville, että terpeenit, kuten linalooli (laventelin pääterpeeni) voi lyhentää nukahtamisaikaa[1].

Tämä on erinomainen uutinen, jos koet vaikeuksia rentoutua nukkumaan mennessäsi. Laventelia on nimittäin paitsi turvallista nauttia, mutta sitä on hyvin saatavilla teen, hajusteiden tai syötävien öljyjen muodossa. Kokeile nauttia laventelia noin 15 minuuttia ennen nukkumaanmenoa, sillä tämä antaa terpeeneille tarpeeksi aikaa levitä kehoon ja vaikuttaa.

5-HTP

5-HTP eli 5-hydroksitryptofaani on hyvin tärkeässä roolissa serotoniinin, "onnellisuusmolekyylin" muodostuksessa. Serotoniini on puolestaan kemiallinen esiaste melatoniinille, hormonille, joka auttaa säätelemään sitä, milloin nukumme ja heräämme. Olemme nyt maininneet lukuisia tekniseltä kuulostavia termejä, joten palataanpa asioiden alkulähteelle ja katsotaan, kuinka 5-HTP:n nauttiminen voisi parantaa unen laatuasi.

Kun nautit 5-HTP:tä, muuttaa kehosi sen 5-HT:ksi (serotoniiniksi). Serotoniinin päätehtävänä on tasapainottaa mielialaa ja edistää onnen tuntemuksia. Tämä yksin voi parantaa unen laatua[2], mutta ottaen huomioon sen roolin melatoniinin esiasteena, voi serotoniinista olla unelle hyötyä monessa suhteessa. Mitä suurempi melatoniinitaso ennen unta, sitä nopeampi ja helpompi on nukahtaa. 5-HTP siis aloittaa kemiallisen ketjureaktion, joka voi lopulta johtaa lyhentyneeseen univiiveeseen (aikaan, joka kestää nukahtamisessa).

Kamomilla

Luonnonvaraisena suuressa osassa Länsi-Eurooppaa, Intiaa ja Aasiaa kasvavalla kamomillalla on pitkä ja värikäs kokonaisvaltaisen käytön historia. Kuten laventelin, myös kamomillan tehon ydin vaikuttaisi kumpuavan sen terpeeneistä ja flavonoideista. Tällä kertaa meillä on kuitenkin helpommasta nukahtamisesta kiittäminen eri terpeeniä.

Kamomillan rauhoittavan lääkkeen kaltaisten vaikutusten[3] uskotaan olevan terpeeni apigeniinin tekosia, vaikkakin tutkijat epäilevät myös muiden yhdisteiden osallistuvan vaikutukseen. Huolimatta siitä, mitä yhdistettä saamme kiittää, on kamomillalla äärimmäisen alhainen myrkyllisyys, se on helposti saatavilla ja sitä tukee 5 000 vuoden käyttökokemus. Tämä kaikki tekee siitä ideaalin turvallisen unilisäravinteen.

Rohtovirmajuuri

Antiikin kreikkalaiset olivat ensimmäisiä, jotka huomasivat rohtovirmajuuren unta edistävät vaikutukset. He huomasivat, että kasvin kuivatuilla juurilla oli merkittävä vaikutus unettomuudesta kärsiviin ihmisiin[4]. Tuolloin he eivät tietenkään tienneet miksi. Onneksi käytössämme on moderni tiede, joka on onnistunut valottamaan asiaan liittyviä mekanismeja.

Rohtovirmajuuri sisältää kahta tehokasta antioksidanttia, hesperidiiniä ja linariinia. Nämä yhdisteet työskentelevät yhdessä valereenihapon kanssa vaikuttaakseen aivojen viestintäjärjestelmään nimeltään GABA. GABA-järjestelmällä on tärkeä tehtävä siinä, kuinka keho hallitsee stressiä, käyttäytymistä ja kognitiota pitääkseen unihäiriöt, kuten unettomuuden aisoissa.

Magnesium

Magnesium on mineraali, joka jää monelta huomaamatta. Ei siksi, etteikö se olisi hyödyllinen, vaan siksi, koska usein muut unilisäravinteet saavat kaiken huomion. Magnesiumlisäravinteiden hyvän saatavuuden sekä useiden unta edistävien ominaisuuksiensa ansiosta voisi tämä mineraali olla täydellinen lisäys päivittäiseen rutiiniisi.

Magnesiumin unelle tuomat hyödyt vaikuttavat olevan laajamittaisia. Mineraali auttaa säätelemään aivojen välittäjäaineita keskushermostossa, mutta tämän lisäksi tasapainossa olevat magnesiumtasot edistävät myös käpyrauhasen tehokkuutta[5]. Käpyrauhanen hallitsee melatoniinin vapautumista. Melatoniini on elintärkeä unihormoni, joka kertoo keholle, milloin nukkua ja herätä.

CBN

Vaikka CBN (kannabinoli) ei olekaan parhaiten tunnettu kannabinoidi, on sillä silti paljon potentiaalia, mitä sen vaikutuksiin unen toimintaan tulee. Meidän täytyy kuitenkin huomauttaa, että CBN:n rauhoittavan potentiaalin tutkimukset ovat yhä prekliinisessä vaiheessaan. Aikaisen vaiheen tutkimukset tosin viittaavat joihinkin lupaaviin vuorovaikutuksiin[6].

Suuri osa CBN:ään kohdistuvasta mielenkiinnosta on peräisin sen myrkyttömyydestä, yhteisvaikutuksesta muiden luonnollisten ainesosien kanssa sekä sen vaikutuksista endokannabinoidijärjestelmälle, kehon "universaalille säätelijälle". Tästä johtuen uskotaan, että CBN voisi edistää pääsyä siihen fysiologiseen tilaan, joka tarvitaan levolliseen uneen vaipumiseksi. Nukahdammehan todennäköisimmin silloin, kun elimistömme toiminnot ovat tasapainossa ja toimivat tehokkaasti.

Melatoniini

Melatoniini saattaa olla luonnollisesti kehossa esiintyvä yhdiste, mutta useat tekijät voivat vähentää tämän ensiarvoisen tärkeän hormonin tasoja. Melatoniinitasojen ilmoittaessa keholle milloin nukkua ja herätä, voivat yöaikaan alhaiset tasot tehdä nukahtamisesta vaikeampaa. Valitettavasti elektronisten laitteiden sininen valo, huonot ruokavalinnat ja stressi voivat häiritä melatoniinin tuotantoa.

Melatoniinin nauttiminen lisäravinteena on erinomainen tapa tehostaa unen laatua. On kuitenkin parasta käyttää lisäravinnetta lyhytaikaisena apuna unelle samalla, kun keskityt poistamaan yllä mainittuja häiriötekijöitä. Melatoniinin nauttiminen säännöllisesti voi aiheuttaa sen, että keho tulee riippuvaiseksi hormonin ulkoisista lähteistä sen sijaan, että sen luonnollinen tuotanto tehostuisi.

Lisäravinteesta huolimatta on tärkeintä löytää sellainen apu, joka toimii parhaiten itsellesi. Ottaen huomioon, että kaikki yllä olevat vaihtoehdot ovat ihmisillä hyvin siedettyjä, kannattaa eri lisäravinteita ehdottomasti kokeilla.

Selaa Cibdol-kaupan Uni-osiota nähdäksesi eksklusiivisen valikoiman luonnollisia unilisäravinteita, jotka on varustettu hyvinvointia boostaavilla kannabinoideilla. Tai jos haluat lukea lisää hyvän unihygienian noudattamisen tärkeydestä, niin vieraile CBD-tietosanakirjassamme.
Lähteet

[1] Koulivand PH, Khaleghi Ghadiri M, Gorji A. Lavender and the nervous system. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/. Julkaistu vuonna 2013. Sivustolla vierailtu 5. marraskuuta 2021. [Lähde]

[2] ShV; V. [insomnia, serotonin and depression]. Georgian medical news. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17984558/. Julkaistu vuonna 2007. Sivustolla vierailtu 5. marraskuuta 2021. [Lähde]

[3] Zick SM, Wright BD, Sen A, Arnedt JT. Preliminary examination of the efficacy and safety of a standardized chamomile extract for chronic primary insomnia: A randomized placebo-controlled pilot study. BMC complementary and alternative medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198755/. Julkaistu 22. syyskuuta 2011. Sivustolla vierailtu 5. marraskuuta 2021. [Lähde]

[4] Bent S, Padula A, Moore D, Patterson M, Mehling W. Valerian for sleep: A systematic review and meta-analysis. The American journal of medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4394901/. Julkaistu joulukuussa 2006. Sivustolla vierailtu 5. marraskuuta 2021. [Lähde]

[5] Durlach J;Pagès N;Bac P;Bara M;Guiet-Bara A; J. Biorhythms and possible central regulation of magnesium status, phototherapy, darkness therapy and chronopathological forms of magnesium depletion. Magnesium research. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12030424/. Julkaistu vuonna 2002. Sivustolla vierailtu 9. marraskuuta 2021. [Lähde]

[6] Sreenivas, S. (2021). CBD vs CBN: What's the difference? WebMD. https://www.webmd.com/pain-management/cbd-cbn-what-is-difference. Julkaistu vuonna 2021. Sivustolla vierailtu 7. syyskuu 2022. [Lähde]

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku