Parempiin ja pidempiin yöuniin

Unitietosivu

Olivatpa harrastuksemme, työaikataulumme tai velvollisuutemme millaisia tahansa, tarvitsemme kaikki yhtä lailla erästä tärkeää toimintoa – unta.
Levolliset yöunet paitsi auttavat käsittelemään edellisen päivän tapahtumia, mutta takaavat myös sen, että mielellämme ja kehollamme on tarpeeksi lepoaikaa palautuakseen ja korjautuakseen.

  • Millaiset ovat hyvät yöunet?
  • Uniongelmat: syyt
  • Uniongelmat: oireet
  • Uniongelmat: pienet muutokset, joita voit tehdä
  • Ainesosat, joista voi olla apua

Ehdotuksemme

Fall Asleep (Meladol)
(364)
€ 25.00
Directly available
OSTA NYT
Complete Sleep
(153)
€ 39.95
Directly available
OSTA NYT

Millaiset ovat hyvät yöunet?

Ei väliä sillä, kuinka paljon vanhemmaksi (tai viisaammaksi) käymme, ei unentarpeemme lopu koskaan. Sen sijaan levollisten unien saavuttaminen käy ajan mittaan yhä tärkeämmäksi, erityisesti, jos haluaa elää pitkän ja antoisan elämän.

Uni on ensiarvoisen tärkeää henkisen ja fyysisen terveytemme kannalta, mutta monet eivät tule ajatelleeksi sitä, että unemme on vaiheittaista. Vaikka kaikki neljä unen vaihetta ovat tärkeitä hyvinvoinnille, on kolmas vaihe (syvä uni) tärkein kaikista niin terveyden näkökulmasta kuin sen kannalta, kuinka levänneiksi tunnemme itsemme aamulla.

Kuinka paljon unta oikein tarvitsemme?

Yleiset suositukset unen määrälle ovat seuraavat:

On tärkeää korostaa, että uni on hyvin henkilökohtainen kokemus ja yllä olevat suositukset ovat ainoastaan ohjeellisia. Ideaali unien pituus riippuu terveydentilasta, elämäntyylistä sekä muista tekijöistä.

Uniongelmat:
syyt

Käytännössä tulisi nukahtamisen olla helppo tehtävä – aseta vain pääsi tyynylle väsyneenä ja vaivu unten maille. Herää, kun olet valmis. Todellisuus voi kuitenkin olla huomattavan erilainen.

Seuraavat tekijät voivat aiheuttaa levottomuutta ja tehdä nukahtamisesta vaikeaa:

Ruoka

(Liikaa rasvaa ja sokeria)

Kofeiini

(Erityisesti illalla)

Stressi

(Tai muut psykologiset ongelmat)

Valo

(Pääosin sininen valo elektronisista laitteista)

Äänet

(Häiriöt yöllä)

Aika

(Epäsäännöllinen työaikataulu)

Uniongelmat:
oireet

Valitettavasti nykyisessä 24/7-yhteiskunnassamme voi rentoutuminen yön tullen tuntua lähes mahdottomalta tehtävältä. Monet saattavat sivuuttaa univajeensa, mutta liian vähäisten unien vaikutukset ovat melkoisen vakavat. Jatkuva ja pitkäkestoinen univaje voi johtaa seuraaviin:

  • Sydän- ja verisuonitaudit
  • Diabetes
  • Ylipaino
  • Masennus
  • Motivaatio-ongelmat
  • Keskittymisvaikeudet

Mikä pahinta, ovat nämä seuraukset pelkkä otos suuremmasta joukosta. Kun univaje, epäaktiivinen elämäntyyli, runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio ja tupakointi yhdistetään, lyhenee elinajanodote dramaattisesti.

Uniongelmat:
pienet muutokset, joita voit tehdä

Tiedämme, että levollinen uni on ensiarvoisen tärkeä seikka hyvinvoinnille ja myös sen, kuinka paljon meidän tulisi nukkua joka yö. Jos kuitenkin huomaat ansaitun levon saamisen tuottavan vaikeuksia, niin tiedätkö, mitä sille olisi tehtävissä?

Jos sinulla ei ole olemassa olevia terveysongelmia, on yleisin suositus parempilaatuisen unen saamiseksi terveellinen ja tasapainoinen elämäntyyli.

Hyvinkin pienet muutokset arkirutiineissasi voivat parantaa unesi laatua merkittävästi. Näihin lukeutuvat:

Urheilu

Kevyt liikunta (30 minuuttia päivässä)

Ruokavalio

Prosessoimattomia ruokia sisältävä ruokavalio

Säännöllisyys

Johdonmukaiset nukkumaanmeno- ja heräämisajat

Ravintolisät

Melatoniini, laventeli & kamomilla

Olosuhteet

Mukava sänky ja hiljainen ympäristö

Ainesosat, joista voi olla apua

Cannabinoids Cannabidiol (CBD), Cannabinol (CBN) Cibdol products that contain cannabinoids are: CBD Oil CBN Oil Fall asleep Fall asleep capsules Stay asleep capsules Complete sleep
Botanicals Lavender, Chamille, Hop, 5-HTP Cibdol products that contain Botanicals are: Stay asleep capsules Complete sleep
Other Melatonin Cibdol products that contain Melatonin are: Fall asleep Fall asleep capsules

Cibdol auttaa asiakkaitaan kattavalla valikoimallaan luonnollisia unituotteita, jotka ovat valmiina edistämään rauhallisten, keskeytyksettömien yöunten saantia.

Usein kysytyt kysymykset

Onko sinulla kysyttävää nukkumisesta?

Levolliset yöunet ovat elintärkeät hyvinvoinnin kannalta, mutta kaikilla meillä on kuitenkin sen suhteen erilaiset tarpeet. Tutustu kattavaan hyvinvointitietosanakirjaamme oppiaksesi kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää unesta.
Mikä on vuorokausirytmi?

Vuorokausirytmi eli sisäinen kello on luonnollinen prosessi, jonka mukaan kehosi säätelee toimintoja, kuten unta, ruoansulatusta, hormonien erittymistä ja kehon lämpötilaa. Pääosin valoaltistukseen perustuen on kullakin meistä oma unisyklin ja elämäntyylin määräämä sisäinen kellonsa. Kokonaisen unisyklin suorittamiseksi vaaditaan tasapainoista vuorokausirytmiä. Lue lisää vuorokausirytmistä.

Mitkä ovat unen eri vaiheet?

Uni koostuu neljästä vaiheesta: torkkeesta, kevyestä unesta, hidasaaltounesta eli syvästä unesta ja REM-unesta eli vilkeunesta. Tyypillinen unisykli kestää 90–120 minuuttia, ja useimmat meistä käyvät yön aikana läpi 4–5 sykliä. Vaiheita ei voi jättää väliin, mikä tekee jokaöisistä tarpeeksi pitkistä unista ja hyvästä unihygieniasta ensiarvoisen tärkeitä seikkoja sekä henkisen että fyysisen hyvinvoinnin kannalta. Lue lisää unen vaiheista täältä.

Mitä tarkoittaa hyvä unihygienia?

Hyvällä unihygienialla ei tarkoiteta pelkästään siisteyttä, vaan yleisesti ottaen siihen kuuluu kehon unentarvetta tukevien nukkumisympäristön ja elämäntyylin luominen. Tavanomaisiin esimerkkeihin lukeutuvat johdonmukaisen unisyklin ylläpitäminen, häiriötekijöiden poistaminen makuuhuoneesta ja ennen nukkumaanmenoa tapahtuva rentoutuminen. Nukkumisrutiinien hiominen omiin tarpeisiisi sopivaksi on paras tapa saada tarpeeksi unta. Lue lisää unihygieniasta täältä.

Kuinka paljon unta tarvitsemme?

Jokaisella meistä on erilainen unentarve. Se vaihtelee tekijöiden, kuten aktiivisuustason, iän ja olemassa olevien terveysongelmien mukaan. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että yli 18-vuotiaiden aikuisten tulisi tähdätä seitsemään tai yli seitsemään tuntiin unta. Mikä tärkeintä, tulisi meidän kuunnella kehon tarpeita ja säätää nukkumisaikatauluamme niihin sopivaksi. Lue lisää unesta täältä.

Mitä seurauksia huonolaatuisella unella tai unettomuudella on?

Nukkumista säännöllisesti häiritsevät tekijät aiheuttavat monia ongelmia, mukaan lukien uupumusta, ärtyneisyyttä, keskittymiskyvyn heikkenemistä, aivosumua ja päiväsaikaan koettua väsymystä, näihin kuitenkaan rajoittumatta. On yleistä kokea yhdistelmä näitä oireita, ja vaikka ne eivät teekään terveydelle hallaa lyhyellä aikavälillä, voivat pitkäkestoinen huonosti nukkuminen ja unettomuus aiheuttaa merkittäviä terveysongelmia. Lue unettomuudesta lisää täältä.

Mitä seurauksia univajeella voi olla?

Huonosti nukkuminen liitetään lukuisiin vakaviin terveysongelmiin. Tämä johtuu siitä, että keho tarvitsee tarpeeksi unta korjatakseen soluja, prosessoidakseen tietoa ja kerätäkseen energiaa. Univajeen pitkäkestoisiin vaikutuksiin kuuluvat muistiongelmat, mielialan vaihtelut, heikentynyt vastustuskyky, painonnousu, korkea verenpaine ja paljon muuta. Yksinkertaisesti sanottuna keho ei voi toimia kunnolla ilman lepoa. Lue lisää univajeesta täältä.


Tuotehaku