D Mannose : Virtsatieinfektioiden ehkäisy ja hoito

Published:

Suosionsa kasvaessa D-mannoosia on korostettu sen mahdollisen tehokkuuden vuoksi virtsatieinfektioiden estämisessä ja hoidossa. Tätä luonnollista sokeria, jota esiintyy lukuisissa hedelmissä ja vihanneksissa, pidetään turvallisena vaihtoehtona monille, jotka etsivät helpotusta virtsatietulehduksen oireisiin. Tässä artikkelissa perehdymme D-mannoosin lähteisiin, siihen, miten se toimii virtsatietulehduksia vastaan estämällä bakteerien kiinnittymistä, ja suositeltaviin annoksiin ennaltaehkäisyä varten.

Lisäksi keskustelemme nykyisistä kliinisistä tutkimuksista, joissa arvioidaan D-mannoosin käytön tehokkuutta virtsatietulehduksen hoidossa, ja esittelemme MERIT-tutkimuksen, joka on yksi uusimmista tutkimuksista tällä alalla. Lisäksi tutustumme erilaisiin D-mannoosia sisältäviin terveydenhuollon tuotteisiin ja niiden lainsäädännöllisiin luokituksiin.

Lopuksi käsittelemme sekä kliinisissä tutkimuksissa havaittuja myönteisiä tuloksia että raportoituja haittavaikutuksia, jotka liittyvät suun kautta otettaviin D-Mannoosi-lisäravinteisiin. Kun aikuiset naiset ymmärtävät nämä näkökohdat perusteellisesti, he voivat tehdä tietoon perustuvia päätöksiä tämän luonnollisen lääkkeen sisällyttämisestä päivittäiseen rutiiniinsa virtsan terveyden parantamiseksi.

D Mannose : Prevention and Treatment for urinary tract infections

Mikä on D-Mannoosi ja sen lähteet

D-mannoosi on tietyissä hedelmissä esiintyvä monosakkaridi, ja sillä on todistetusti tarttumista estäviä ominaisuuksia, jotka voivat vähentää virtsatietulehdusten riskiä. Tämän sokerin mahdollisia hyötyjä T-soluihin on tutkittu hiirillä, joilla on autoimmuunidiabetes ja hengitystietulehdus. Tässä artikkelissa tutkitaan D-mannoosin sisällyttämisen mahdollisuuksia omaan elämäntapaan tutkimalla sen luonnollista alkuperää.

D-mannoosin luonnolliset lähteet

D-mannoosia on useissa hedelmissä, kuten appelsiineissa, omenoissa, persikoissa, karpaloissa, mustikoissa ja jopa joissakin vihanneksissa, kuten tomaateissa. Näiden elintarvikkeiden säännöllinen nauttiminen voi auttaa lisäämään tämän hyödyllisen sokerin saantia:

 • Appelsiinit: Suosittu sitrushedelmä, joka sisältää vapaata D-mannoosia sekä muita terveyttä edistäviä ravintoaineita, kuten C-vitamiinia.
 • Omenat: Omenat sisältävät myös pieniä määriä suun kautta otettavaa D-mannoosia.
 • Persikat: Nämä makeat kesähedelmät sisältävät runsaasti A- ja C-vitamiineja sekä pieniä määriä D-mannoosia.
 • Karpalot: Karpalot sisältävät myös D-mannoosia, joka edistää niiden tehokkuutta virtsatietulehduksia vastaan aikuisilla naisilla.

Sen lisäksi, että voit nauttia näitä luonnollisia lähteitä suoraan ruokavaliosta tai mehustamalla niitä tuoreena kotona(lähde), D-mannoosia on saatavana myös ravintolisänä. Lisäravinteita löytyy jauheina, kapseleina tai tabletteina, ja ne ovat tyypillisesti peräisin kasvilähteistä, kuten koivun kuoresta tai maissista. Ennen kuin aloitat minkä tahansa lisäravinteiden käytön, on tärkeää neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

D-mannoosilisät ovat kasvattaneet suosiotaan, koska ne voivat ehkäistä virtsatietulehduksia ilman antibiootteihin liittyviä sivuvaikutuksia. On kuitenkin tärkeää muistaa, että vaikka D-mannoosin ottaminen voi auttaa ehkäisemään virtsatietulehduksia joillakin henkilöillä, sen ei pitäisi korvata tavanomaista lääketieteellistä hoitoa, jos sinulla on parhaillaan aktiivinen infektio(lähde).

D-Mannoosin sisällyttäminen päivittäiseen rutiiniinne

Jos olet kiinnostunut lisäämään D-mannoosia päivittäiseen rutiiniin sen mahdollisten terveyshyötyjen vuoksi, siihen on useita tapoja:

 1. Syö enemmän hedelmiä, joissa on runsaasti D-mannoosia: Kuten aiemmin mainittiin, appelsiinien, omenoiden, persikoiden ja karpaloiden kaltaisten hedelmien säännöllinen nauttiminen voi lisätä tämän sokerin saantia luonnollisesti.
 2. Lisää D-mannoosilisä: Jos haluat konsentroidumpaa D-mannoosin lähdettä tai jos sinulla on vaikeuksia sisällyttää riittävästi hedelmiä ruokavalioosi jatkuvasti (erityisesti sesonkien ulkopuolella), harkitse laadukkaan suun kautta otettavan D-mannoosilisän käyttöä terveydenhuollon ammattilaisen opastuksella.
 3. Säilytä asianmukainen nesteytys: Se auttaa huuhtelemaan bakteerit pois virtsateistä ja tukee munuaisten yleistä toimintaa. Hyvin nesteytettyinä pysyminen voi parantaa D-mannoosin käytön tehokkuutta edistämällä säännöllistä virtsaamista(lähde).

Yhteenvetona voidaan todeta, että D-mannoosi on luonnossa esiintyvä sokeri, jota esiintyy useissa hedelmissä ja vihanneksissa ja joka voi auttaa ehkäisemään virtsatietulehduksia estämällä bakteerien kiinnittymistä uroteelisoluihin. D-mannoosirikkaiden elintarvikkeiden sisällyttäminen ruokavalioon tai lisäravinteiden käyttö terveydenhuollon ammattilaisen ohjauksessa voi mahdollisesti tukea virtsateiden terveyttä.

D-mannoosi on luonnossa esiintyvä sokeri, jota on tietyissä hedelmissä ja vihanneksissa, joten se on ihanteellinen luonnollinen lisä virtsateiden terveyden kannalta. Ymmärtämällä, miten D-mannoosi toimii virtsatietulehduksia vastaan sitoutumalla FimH-adheksiiniproteiiniin, voimme ymmärtää paremmin sen mahdollisia hyötyjä infektioiden hoidossa tai ehkäisyssä.

How Does D-Mannose Work Against UTIs?

Miten D-mannoosi toimii virtsatietulehduksia vastaan?

D-mannoosista, eri hedelmissä esiintyvästä sokerista, on tullut hyväksytty vaihtoehtoinen hoitomuoto virtsatietulehdusten hoitoon sen erityisen toimintatavan vuoksi. Toisin kuin antibiootit, jotka tappavat suoraan bakteereja, D-mannoosi toimii estämällä haitallisten bakteerien kiinnittymisen virtsateiden limakalvoihin. Tässä jaksossa käsitellään, miten tämä prosessi tapahtuu ja miksi se on tehokas virtsatietulehdusten torjunnassa.

Bakteerien kiinnittymisen estäminen sitomalla FimH-adhesiiniproteiinia

Useimpien virtsatietulehdusten pääasiallinen aiheuttaja on Escherichia coli (E.coli), joka on suolistossa yleisesti esiintyvä bakteerityyppi. Kun E.coli pääsee virtsateihin, se voi tarttua uroepiteelisoluihin karvamaisilla rakenteilla, joita kutsutaan fimbrioiksi. Nämä fimbriae-rakenteet sisältävät FimH-adheiineiksi kutsuttuja proteiineja, joiden avulla ne voivat sitoutua ihmissolujen reseptoreihin.

Tutkimukset viittaavat siihen, että suun kautta otettavan D-mannoosin käyttö häiritsee tätä sitoutumisprosessia tarjoamalla vapaita D-mannoosimolekyylejä, joihin FimH-adheiinit kiinnittyvät sen sijaan, että ne kiinnittyisivät ihmissolureseptoreihin. Haitalliset bakteerit eivät pysty saamaan jalansijaa, ja ne poistuvat virtsatessa ennen kuin ne ehtivät lisääntyä ja aiheuttaa infektion.

 • Tehokkuus: D-mannoosin käytöstä on saatu lupaavia tuloksia sekä akuuttien virtsatietulehdusoireiden hoidossa että toistuvien infektioiden ehkäisyssä usein virtsatietulehduksista kärsivien aikuisten naisten keskuudessa(lähde).
 • Turvallisuus: D-mannoosia pidetään yleisesti ottaen turvallisena, ja sillä on vain vähän raportoituja haittavaikutuksia. On tärkeää puhua lääkärin kanssa ennen uuden lisäravinteen käytön aloittamista.
 • Luonnollinen vaihtoehto: D-mannoosi tarjoaa houkuttelevan luonnollisen vaihtoehdon virtsatietulehduksen ehkäisyyn ja hoitoon.

Sen lisäksi, että D-mannoosi on tehokas E.coli-infektioita vastaan, joissakin tutkimuksissa on myös esitetty, että se voi olla hyödyllinen muiden bakteeriperäisten virtsatietulehdusten hoidossa, joita aiheuttavat sellaiset organismit kuin Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa ja jopa antibiooteille vastustuskykyiset kannat, kuten laajennetun spektrin beetalaktamaasia (ESBL) tuottavat bakteerit(lähde). Vaikka lisätutkimukset ovat tarpeen näiden tulosten varmistamiseksi varmuudella, nykyinen näyttö vaikuttaa lupaavalta.

Annostussuositukset optimaalisia tuloksia varten

D-mannoosin optimaalinen annos vaihtelee yksilöllisten tekijöiden, kuten iän, painon ja yleisen terveydentilan mukaan. On erittäin tärkeää noudattaa terveydenhuollon tarjoajan tai tuotteen valmistajan antamia suositeltuja annoksia, kun käytät tätä lisäravintoa. Joitakin yleisiä ohjeita ovat mm:

 • Akuutin virtsatietulehduksen hoito: Yleinen suositus on ottaa 1-2 grammaa (1000-2000 mg) D-mannoosia suun kautta kahden tunnin välein valveillaoloaikana yhden päivän ajan ja sen jälkeen kolme kertaa päivässä, kunnes oireet häviävät(lähde).
 • Toistuvien virtsatietulehdusten ehkäisy: 1-2 gramman (1000-2000 mg) päivittäinen annos voidaan ottaa ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä niille, jotka ovat alttiita toistuville infektioille. On tärkeää neuvotella terveydenhuollon tarjoajan kanssa ennen kuin aloitat pitkäaikaisen D-mannoosilisän käytön.

Yhteenvetona voidaan todeta, että D-mannoosi tarjoaa vaihtoehtoisen lähestymistavan virtsatieinfektioiden hoitoon ja ehkäisyyn estämällä bakteerien kiinnittymistä virtsateihin. Sen luonnollinen alkuperä ja vähäiset haittavaikutukset tekevät siitä houkuttelevan vaihtoehdon monille aikuisille naisille, jotka kärsivät virtsatietulehduksista tai etsivät ennaltaehkäisystrategioita toistuvia infektioita vastaan.

Sitoutumalla FimH-adheksiiniproteiiniin D-mannoosi voi tehokkaasti estää bakteerien kiinnittymistä ja vähentää virtsatietulehduksen riskiä. Tätä silmällä pitäen tutkitaan, miten D-Mannoosin käyttö virtsatieinfektioiden ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä on hyödyllistä terveydellesi.

Using D-Mannose for Urinary Tract Infection Prevention

D-mannoosin käyttö virtsatieinfektioiden ehkäisyyn

D-mannoosi, luonnossa esiintyvä sokeri, jota esiintyy useissa hedelmissä, on saavuttanut suosiota vaihtoehtoisena strategiana virtsatieinfektioiden (UTI) torjumiseksi ilman antibiootteja. Tämä on erityisen tärkeää, kun otetaan huomioon antibiooteille vastustuskykyisten kantojen, kuten E.coli-kolibakteerin, lisääntyminen, joka aiheuttaa toistuvia virtsatietulehduksia (rUTI). Tutkimukset viittaavat siihen, että tiettyjen d-mannoosimäärien nauttiminen voi auttaa ehkäisemään näiden infektioiden syntymistä tai toistumista estämällä tehokkaasti uropatogeenisen E.coli -bakteerin tarttumista.

Suositeltu annostus virtsatietulehduksen ehkäisemiseksi

Optimaalinen d-mannoosiannos virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi vaihtelee yksilöllisten tekijöiden, kuten iän, painon ja yleisen terveydentilan mukaan. Yleisten ohjeiden mukaan 1-2 grammaa päivässä suun kautta jaettuina annoksina voi kuitenkin olla tehokas keino pitää bakteerit loitolla. On tärkeää neuvotella terveydenhuollon tarjoajan kanssa ennen uuden lisäravinteen ottamista, erityisesti raskaana oleville naisille tai niille, joilla voi olla haittavaikutusten riski.

 • Terveille aikuisille: Tyypillinen ennaltaehkäisevä annos vaihtelee 500mg - 2000mg välillä päivittäin.
 • Raskaana olevat naiset: Vaikka d-mannoosin käytön turvallisuudesta ja tehokkuudesta raskauden aikana ei ole riittävästi tutkimustietoa, on parasta neuvotella lääkärin kanssa ennen käyttöä.
 • Iäkkäät henkilöt: Iäkkäät aikuiset saattavat tarvita pienempiä annoksia munuaistoiminnan mahdollisten muutosten vuoksi.

Cibdol CBD-öljyn kaltaisten suun kautta otettavien lisäravinteiden lisäksi voit löytää myös ilmaista d-mannoosijauhetta tai kapseleita verkosta ja apteekeista tai luontaistuotekaupoista. Muista aina noudattaa valmistajan ohjeita, kun käytät d-mannoosia.

Annostussuositukset rUTI:n ehkäisyyn

Niille, joilla on ollut toistuvia virtsatietulehduksia, d-mannoosin käyttö voi auttaa ehkäisemään tulevia infektioita. Tutkimukset ovat osoittaneet, että aikuiset naiset, joilla on ollut toistuvia virtsatietulehduksia, voivat hyötyä 2 gramman nauttimisesta päivittäin jaettuina annoksina jopa kuuden kuukauden ajan. Tämän annoksen on todettu vähentävän tehokkaasti seuraavien virtsatietulehdusten esiintymistiheyttä ja vakavuutta.

On tärkeää huomata, että vaikka d-mannoosi on lupaava virtsatietulehduksia ehkäisevä toimenpide, sitä ei pitäisi käyttää ainoana hoitovaihtoehtona, kun kyseessä on aktiivinen infektio. Tällaisissa tapauksissa tarvitaan terveydenhuollon tarjoajan määräämiä antibiootteja, jotta infektion aiheuttavat bakteerit voidaan poistaa tehokkaasti.

Turvallisuusohjeet D-Mannoosia käytettäessä

Vaikka d-mannoosilisävalmisteita pidetään yleisesti ottaen turvallisina useimmille ihmisille, kun ne otetaan suun kautta sopivina annoksina, joillakin henkilöillä voi esiintyä haittavaikutuksia, kuten turvotusta tai ripulia, d-mannoosilisien käytön jälkeen. Jos havaitset haittavaikutuksia tai jos oireet jatkuvat tämän lisäravinteen käytöstä huolimatta, ota välittömästi yhteyttä terveydenhuollon tarjoajaan.

Yhteenvetona voidaan todeta, että noudattamalla suositeltuja annoksia ja neuvottelemalla terveydenhuollon tarjoajan kanssa ennen uuden lisäravinto-ohjelman aloittamista voit käyttää d-mannoosia luonnollisena ja tehokkaana tapana ehkäistä virtsatietulehduksia.

Niille, jotka haluavat vähentää virtsatietulehduksen riskiä, D-Mannoosi on kliinisissä tutkimuksissa osoittautunut tehokkaaksi ennaltaehkäiseväksi toimenpiteeksi. Siirrymme eteenpäin ja tarkastelemme nyt olemassa olevia kliinisiä tutkimuksia, joissa arvioidaan tämän luonnollisen lisäravinteen tehokkuutta.

Clinical Studies Evaluating the Efficacy of D-Mannose

Kliiniset tutkimukset, joissa arvioidaan D-Mannoosin tehokkuutta

Useita satunnaistettuja kontrolloituja tutkimuksia on tehty, joissa on ollut mukana aikuisia naisia, jotka kärsivät akuutista kystiitistä tai joilla on ollut toistuvia virtsatieinfektioita ja joille on annettu d-mannoosihoitoa. Näissä tutkimuksissa pyrittiin arvioimaan d-mannoosin käytön tehokkuutta ja turvallisuutta vaihtoehtoisena strategiana virtsatietulehdusten ehkäisyssä ja hoidossa.

Yleiskatsaus olemassa olevista kliinisistä tutkimuksista

 • Kranjà "ec-tutkimus: Kranjà "ec ym. vuonna 2014 tekemässä tutkimuksessa, johon osallistui 308 aikuista naista, joilla oli aiemmin ollut virtsatietulehduksia, todettiin, että suun kautta otettavan d-mannoosilisän antaminen vähensi virtsatietulehdusten riskiä merkittävästi lumelääkkeeseen verrattuna. Osallistujat käyttivät joko 2 grammaa päivittäin tai lumelääkettä kuuden kuukauden ajan, ja d-mannoosia käyttäneillä oli vähemmän virtsatietulehduksia.
 • Porru-tutkimus: Tutkijat selvittivät toisessa Eur Rev Med Pharmacol Sci-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, voisiko D-mannoosin lisääminen antibioottihoitoon parantaa E.coli-infektion aiheuttaman akuutin kystiitin saaneiden potilaiden tuloksia. Tähän tutkimukseen osallistui 43 aikuista naista, jotka saivat sekä antibiootteja että ilmaista d-mannoosilisää kahden viikon ajan. Tulokset osoittivat, että näiden hoitojen yhdistäminen johti nopeampaan oireiden lievittymiseen ja pienempään uusiutumisasteeseen(Porru ym., 2018).
 • Domenicin tutkimus: (2023) tekemässä tuoreessa meta-analyysissä arvioitiin d-mannoosin tehoa aikuisten naisten virtsatietulehdusten ehkäisyssä. Tutkimuksessa päädyttiin siihen, että suun kautta otettava d-mannoosilisä voisi olla tehokas ja turvallinen vaihtoehto virtsatietulehdusten uusiutumismäärien vähentämiseksi(Domenici ym., 2023).

Johdanto MERIT-tutkimukseen

Monikeskuksinen, satunnaistettu, kaksoissokkoutettu ja lumekontrolloitu tutkimus Evaluating Recurrent Urinary Tract Infection Intervention with D-Mannose (MERIT) on laaja kliininen tutkimus, joka on parhaillaan käynnissä Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa vankempaa näyttöä d-mannoosin tehokkuudesta toistuvien virtsatietulehdusten ehkäisyssä perusterveydenhuollon potilailla.

MERIT-tutkimukseen osallistuu yli 500 henkilöä, joilla on ollut vähintään kaksi virtsatietulehdusta viimeisen vuoden aikana. MERIT-tutkimuksessa, johon osallistuu 500 osallistujaa, joilla on ollut vähintään kaksi virtsatietulehdusta viimeisen vuoden aikana, he saavat satunnaisesti joko päivittäistä d-mannoosia tai lumelääkettä kuuden kuukauden ajan, minkä jälkeen seuraa kuuden kuukauden seurantajakso ilman interventiota.

Tämä meneillään oleva tutkimus auttaa määrittämään, voiko d-mannoosin käyttö vähentää merkittävästi rUTI:n esiintymistä lumelääkkeeseen verrattuna, ja samalla arvioidaan sen turvallisuusprofiilia ja kustannustehokkuutta virtsatieinfektioiden ehkäisytoimenpiteenä.

D-Mannoosi terveydenhuollon tuotteissa ja asetuksissa

Sekä Euroopan unionissa että Yhdysvalloissa D-mannoosia esiintyy erilaisissa terveydenhuollon tuotteissa lääkinnällisistä laitteista ravintolisiin. Näitä tuotteita koskevat säännökset vaihtelevat kuitenkin huomattavasti eri alueiden ja tuotetyyppien välillä.

D-mannoosia sisältävien terveydenhuollon tuotteiden tyypit

 • Lääkinnälliset laitteet: EU:ssa d-mannoosi on sisällytetty lääkinnällisiin laitteisiin, jotka on suunniteltu virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi tai hoitamiseksi. Näihin tuotteisiin sovelletaan tiukkoja sääntöjä, joiden mukaan niiden on täytettävä tietyt turvallisuus- ja tehokkuuskriteerit ennen niiden tarjoamista.
 • Ravintolisät: D-mannoosi on saatavilla myös ravintolisänä sekä EU:n että Yhdysvaltojen markkinoilla. Vaikka näitä tuotteita ei ole tarkoitettu sairauksien hoitoon, niitä voivat käyttää terveet ihmiset, jotka etsivät mahdollisia terveyshyötyjä d-mannoosin säännöllisestä käytöstä.

Lääkkeitä ja lääkinnällisiä laitteita koskevien säännösten väliset erot

Differences Between Medicinal Product and Medical Device Regulations

D-mannoosia sisältäviä terveydenhuollon tuotteita koskeva sääntely vaihtelee merkittävästi sen mukaan, luokitellaanko ne lääkkeeksi vai lääkinnälliseksi laitteeksi. Lääkkeisiin sovelletaan yleensä tiukempia sääntöjä, koska niitä käytetään sairauksien diagnosointiin, ehkäisyyn tai hoitoon(FDA; Euroopan komissio). Toisaalta ravintolisät, kuten suun kautta otettavat d-mannoosikapselit, eivät ole yhtä tiukkoja, koska ne on tarkoitettu pikemminkin yleiseen hyvinvointiin kuin sairauksien hoitoon.

D-mannoosin hyödyllisyyttä arvioivat tutkimukset ovat antaneet arvokasta tietoa, mutta lisätutkimukset ovat välttämättömiä, jotta sen mahdollisista hyödyistä saataisiin täysi käsitys. Jatkossa tarkastelemme d-mannoosia sisältävien terveydenhuollon tuotteiden tyyppejä sekä lääkkeitä ja lääkinnällisiä laitteita koskevien säännösten välisiä eroja.

D-Mannoosi terveydenhuollon tuotteissa ja asetuksissa

Näitä tuotteita koskevat säännökset eroavat toisistaan huomattavasti, ja lääkinnällisiin laitteisiin sovelletaan tiukempia sääntöjä kuin ravintolisiin. Tässä jaksossa käsitellään D-mannoosia sisältävien terveydenhuollon tuotteiden tyyppejä sekä lääkkeitä ja lääkinnällisiä laitteita koskevien säännösten välisiä eroja.

D-mannoosia sisältävien terveydenhuollon tuotteiden tyypit

D-mannoosia löytyy monista terveyteen liittyvistä tuotteista, kuten:

 • Ravintolisät: Nämä ovat suun kautta otettavia D-mannoosikapseleita tai -jauheita, joita terveet ihmiset voivat ottaa virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi. Niitä on saatavilla apteekeista tai verkkokaupoista, kuten Amazonista.
 • Lääkinnälliset laitteet: Jotkut aikuiset naiset käyttävät erityisiä virtsakatetreja, jotka on päällystetty vapaalla D-mannoosilla virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi itsekatetrointitoimenpiteiden aikana. Nämä laitteet vaativat terveydenhuollon ammattilaisen reseptin.
 • Kosmetiikka: D-mannoosia, koska se voi vaikuttaa ihon kosteuteen ja kimmoisuuteen.

Lääkkeitä ja lääkinnällisiä laitteita koskevien säännösten erot

Lääkkeitä (lääkkeitä) koskevat sääntelyvaatimukset ovat yleensä tiukemmat kuin lääkinnällisiä laitteita koskevat vaatimukset, koska lääkkeillä on suoria vaikutuksia ihmisen fysiologiaan, kun taas useimmat lääkinnälliset laitteet toimivat mekaanisesti tai fyysisesti muuttamatta kehon toimintoja kemiallisesti.

Euroopan unionissa (EU) lääkkeille on tehtävä tiukat kliiniset tutkimukset, ennen kuin ne voivat saada myyntiluvan Euroopan lääkeviraston (EMA) valvomien keskitettyjen tai kansallisten menettelyjen kautta. Lääkinnällisiä laitteita puolestaan sääntelevät EU:n jäsenvaltioiden kansalliset toimivaltaiset viranomaiset, ja ne edellyttävät vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyjä saadakseen CE-merkinnän markkinoille saattamista varten.

Yhdysvalloissa Food and Drug Administration (FDA ) hyväksyy lääkkeet tiukan prosessin kautta, johon kuuluu prekliinisiä testejä ja kliinisiä tutkimuksia. Myös lääkinnälliset laitteet tarvitsevat FDA:n hyväksynnän tai hyväksynnän niiden riskiluokituksen mukaan; tämä prosessi on kuitenkin yleensä vähemmän tiukka kuin lääkkeiden hyväksyntä.

D-mannoosia sisältävät tuotteet:

 • Ravintolisät: Molemmilla alueilla D-mannoosia sisältäviin ravintolisiin sovelletaan yleisiä elintarviketurvallisuutta koskevia säännöksiä, mutta ne eivät vaadi erityistä lupaa lääkkeinä tai lääkinnällisinä laitteina. Valmistajien on taattava, että niiden tuotteet täyttävät sovellettavat laatustandardit, kuten hyvän tuotantotavan ja pakkausmerkintöjä koskevat määräykset.
 • Lääkinnälliset laitteet: D-mannoosilla päällystetyt virtsakatetrit kuuluisivat lääkinnällisiä laitteita koskevien säännösten piiriin molemmilla lainkäyttöalueilla. EU:ssa ne tarvitsisivat CE-merkinnän, joka perustuu vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyihin, joihin osallistuvat jäsenvaltioiden nimeämät ilmoitetut laitokset. Sen sijaan Yhdysvalloissa markkinoillepääsy edellyttää joko FDA:n hyväksyntää 510(k)-ilmoituksen kautta ennen markkinoille saattamista tai ennakkohyväksyntää (Premarket Approval, PMA) riskiluokituksesta riippuen.

D-mannoosin ottaminen suun kautta otettavana lisäravinteena on tullut yhä suositummaksi terveiden ihmisten keskuudessa, jotka etsivät luonnollisia tapoja ehkäistä virtsatietulehduksia turvautumatta antibiootteihin. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että näitä lisäravinteita säännellään eri tavalla kuin reseptilääkkeitä tai lääkinnällisiä laitteita, jotka on päällystetty ilmaisella D-mannoosilla, jota käytetään itsekatetrointitoimenpiteiden aikana aikuisille naisille, jotka ovat alttiita toistuville infektioille.

Kaiken kaikkiaan on selvää, että d-mannoosia on käytetty terveydenhuollon tuotteissa ja sitä on säännelty sovellettavien lakien mukaisesti. Tarkastellaan nyt d-mannoosin käytön mahdollisia etuja ja riskejä virtsatieinfektioiden hoidossa.

Benefits and Harms of D-Mannose for UTI Treatment

D-Mannoosin hyödyt ja haitat UTI-hoidossa

D-Mannoosista on tullut suosittu vaihtoehto antibiooteille virtsatietulehdusten hoidossa ja ehkäisyssä. Mahdollisten hyötyjen ja mahdollisten haittojen välinen punninta on otettava huomioon, kun d-mannoosia harkitaan virtsatietulehduksen hoidoksi. Tässä jaksossa käsitellään d-mannoosin käyttöä koskevissa kliinisissä tutkimuksissa havaittuja myönteisiä tuloksia ja sen käyttöön liittyviä raportoituja haittavaikutuksia.

Kliinisissä tutkimuksissa havaitut myönteiset tulokset

Viime vuosina on tehty lukuisia kliinisiä tutkimuksia aikuisilla naisilla, jotka ovat käyttäneet d-mannoosia virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi tai hoitamiseksi. Suurin osa näistä tutkimuksista osoitti, että oraalinen d-mannoosilisä vähentää tehokkaasti virtsatietulehdusten esiintyvyyttä estämällä bakteerien kiinnittymistä uroepiteelisoluihin.

 • Vuonna 2014 julkaistussa satunnaistetussa kontrolloidussa tutkimuksessa havaittiin, että vapaa d-mannoosi vähensi merkittävästi toistuvien virtsatietulehdusten riskiä verrattuna antibioottihoitoon(lähde). Lisäksi osallistujat kokivat vähemmän sivuvaikutuksia d-mannoosin käytöstä kuin antibiootteja saaneet.
 • Eräässä toisessa tutkimuksessa, johon osallistui akuuttia kystiittiä sairastavia potilaita, kahden gramman päivittäinen oraalinen d-mannoosin saanti johti oireiden vakavuuden merkittävään vähenemiseen vain kolmen päivän kuluessa(lähde). Tämä viittaa siihen, että tämän sokerin käyttö voi tarjota nopeaa helpotusta virtsatietulehdukseen liittyviin kivuliaisiin oireisiin.
 • Järjestelmällisessä katsauksessa todettiin, että d-mannoosin käytöstä virtsatietulehdusten ehkäisyssä aikuisilla naisilla, erityisesti niillä, joilla on ollut toistuvia infektioita, on kohtalaista näyttöä(lähde). Vaikka joissakin tutkimuksissa on saatu lupaavia tuloksia, lisätutkimuksia tarvitaan d-mannoosin tehokkuuden vahvistamiseksi virtsatietulehdusten hoidossa ja ehkäisyssä.

Tulokset viittaavat siihen, että d-mannoosi voi olla käyttökelpoinen vaihtoehto antibiooteille virtsatietulehdusten ehkäisyssä ja hoidossa, vaikka lopullisia johtopäätöksiä varten tarvitaankin lisätutkimuksia. Joistakin epäjohdonmukaisista tuloksista huolimatta tarvitaan lisätutkimuksia d-mannoosin lopullisten hyötyjen määrittämiseksi virtsatietulehdusten ehkäisyssä ja hoidossa.

D-Mannoosin käyttöön liittyvät ilmoitetut haittavaikutukset

Vaikka monet ihmiset sietävät d-mannoosia hyvin ilman haittavaikutuksia, kliinisissä tutkimuksissa on raportoitu joitakin haittavaikutuksia. On tärkeää ottaa huomioon nämä mahdolliset riskit, kun päätät, sopiiko tämä sokeri sinulle hoitovaihtoehdoksi.

 • Eräässä tutkimuksessa, johon osallistui potilaita, jotka käyttivät päivittäin kaksi grammaa d-mannoosia suun kautta akuutin kystiitin hoitoon, 10 prosenttia osallistujista ilmoitti lievästä ripulista(lähde). Tämä viittaa siihen, että ruoansulatuskanavan häiriöitä voi esiintyä joillakin henkilöillä, jotka käyttävät tätä ravintolisää suurempina annoksina.
 • Eräässä tapausselostuksessa kuvattiin naista, joka sai vakavia vatsakipuja nautittuaan suuria määriä (20-30 grammaa) vapaata d-mannoosia useiden päivien ajan(lähde). Vaikka tämä tapaus johtui suositeltuja annoksia suuremmasta saannista, se korostaa, että on tärkeää noudattaa tiukasti annosteluohjeita käytettäessä d-mannoosin kaltaisia lisäravinteita virtsatieinfektioiden ehkäisyyn.

Huolimatta sen yleisesti turvallisesta profiilista suositelluilla annoksilla käytettynä, on suositeltavaa konsultoida terveydenhuollon ammattilaista ennen d-mannoosin käyttöä niille, joilla on olemassa olevia terveystiloja tai jotka käyttävät lääkkeitä, joilla voi olla yhteisvaikutuksia. On tärkeää keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen kuin aloitat minkä tahansa uuden lisäravinneohjelman, erityisesti jos sinulla on olemassa olevia terveysongelmia tai käytät lääkkeitä, jotka voivat olla vuorovaikutuksessa d-mannoosin kanssa.

Usein kysytyt kysymykset suhteessa D-mannoosiin

Mitkä ovat D-mannoosin kielteiset puolet?

D-mannoosi on yleensä turvallinen useimmille ihmisille, mutta se voi aiheuttaa lieviä sivuvaikutuksia, kuten turvotusta, löysää ulostetta ja vatsavaivoja. Sillä voi myös olla yhteisvaikutuksia tiettyjen lääkkeiden, kuten diabeteslääkkeiden tai antikoagulanttien kanssa. Raskaana olevien ja imettävien naisten tulisi neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen D-mannoosin käyttöä.

Onko turvallista ottaa D-mannoosia päivittäin?

D-mannoosin päivittäistä käyttöä pidetään turvallisena lyhytaikaisesti toistuvien virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi. Pitkäaikaisturvallisuutta ei kuitenkaan ole tutkittu laajasti. Keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen kuin otat D-mannoosia säännöllisesti tai jos sinulla on huolia sen käytöstä.

Suosittelevatko lääkärit D-mannoosia virtsatietulehdukseen?

Jotkut lääkärit saattavat suositella D-mannoosia E.coli-bakteerien aiheuttamien virtsatietulehdusten täydentäväksi hoitovaihtoehdoksi, koska se estää bakteerien tarttumista virtsateihin. Kysy kuitenkin aina neuvoa terveydenhuollon tarjoajaltasi ennen kuin aloitat minkä tahansa uuden lisäravinteen tai hoitosuunnitelman.

Voiko D-Mannoosia ottaa pitkäaikaisesti?

D-mannoosin jatkuvan käytön pitkäaikaisturvallisuudesta on vain vähän tietoa. Vaikka jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että se saattaa ehkäistä tehokkaasti virtsatietulehduksia, kun sitä otetaan päivittäin useiden kuukausien ajan, tarvitaan lisää tutkimusta sen turvallisuusprofiilin selvittämiseksi pitkiä aikoja varten.

Päätelmä

Yhteenvetona voidaan todeta, että D-mannoosi on luonnollinen lisäravinne, joka voi auttaa ehkäisemään ja hoitamaan virtsatieinfektioita estämällä bakteerien kiinnittymistä. Sitä löytyy useista luonnollisista lähteistä ja terveydenhuollon tuotteista. Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet D-mannoosin myönteisiä vaikutuksia virtsatietulehdusten ehkäisyssä, vaikka joitakin sivuvaikutuksia on myös raportoitu.

Jos etsit laadukkaita D-mannoosi-lisäravinteita, harkitse Cibdolin luonnollisten terveystuotteiden valikoiman tarkistamista. Jos haluat ylivoimaisen laadukkaan D Mannose -lisäravinteen, älä katso kauemmas kuin Cibdolin luonnollisten terveystuotteiden valikoimaan.

Aikuisille naisille, jotka kärsivät toistuvista virtsatietulehduksista, D-mannoosilisien käyttö voi olla turvallinen ja tehokas vaihtoehto antibiooteille. Vapaata D-Mannoosia on saatavilla myös joistakin luonnollisista lähteistä, kuten karpaloista ja mustikoista.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku