Maidon ohdake ja maksan terveys

Published:

Maidon ohdaketta, joka tunnetaan tieteellisesti nimellä Silybum marianum, on käytetty vuosisatojen ajan kasviperäisenä lääkkeenä maksan terveyden tukemiseen ja erilaisten vaivojen hoitoon. Silymariinilla, Silybum marianumin (maitoskampa) vaikuttavalla aineella, uskotaan olevan vahvoja antioksidanttisia ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Tässä blogikirjoituksessa syvennymme maitoskampanjan mahdollisiin hyötyihin maksan terveyden edistämisessä, syövän ehkäisyssä ja hallinnassa, luuston terveydessä, aknen hallinnassa ja tyypin 2 diabeteksen hallinnassa.

Edelleen keskustelemme maitoskampanjan sopivista annoksista eri tarkoituksiin ja väestöryhmille – mukaan lukien lemmikkieläimet, kuten koirat ja kissat – ja korostamme samalla tärkeitä varotoimenpiteitä, jotka on otettava käyttöön tätä lisäravinetta käytettäessä. Kun ymmärrät, miten maitoskampa voi edistää yleistä hyvinvointia sen eri sovellusten kautta nykyaikaisessa lääketieteessä, sinulla on paremmat valmiudet tehdä tietoon perustuvia päätöksiä sen sisällyttämisestä päivittäiseen rutiiniin tai suosittelemalla sitä muille, jotka etsivät luonnollisia korjaustoimenpiteitä erityistarpeisiinsa.

Milk Thistle and Liver Health

Maitohorsmaa, joka tunnetaan tieteellisesti nimellä Silybum marianum, on käytetty yli kahden tuhannen vuoden ajan maksa- ja sappisairauksien hoitoon. Sen vaikuttava aine, silymariini, on voimakas antioksidantti, joka auttaa suojaamaan maksaa myrkkyjä vastaan, kuten kuolemankorppisieni (Amanita phalloides). Tätä kasviperäistä lääkettä käytetään yleisimmin virusinfektioiden ja maksakirroosin hoitoon. Vaikka jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että maitoskamppeesta voi olla hyötyä tietyntyyppisistä maksasairauksista, muut tutkimukset viittaavat siihen, että sen teho ei ole yksiselitteinen.

Maitohorsma ja maksaterveys

Insufficient data to support Milk Thistle as a definitive treatment option

Erilaisissa tutkimuksissa on esitetty, että maitoskampanjan käytöstä voi olla hyötyä kroonista C-hepatiittia tai alkoholikirroosia sairastaville henkilöille, mutta muut tutkimukset eivät kuitenkaan osoita, että lisäravinteen käyttö parantaisi merkittävästi näitä tiloja. National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) -laitoksen analyysin mukaan saatavilla ei ole vielä tarpeeksi laadukasta näyttöä sen määrittämiseksi, voiko maitoskamppeella hoitaa tehokkaasti erilaisia maksasairauksia. NCCIH toteaa myös, että tarvitaan tarkempia kliinisiä tutkimuksia ennen kuin voidaan tehdä varmoja johtopäätöksiä sen hyödyistä maksan terveydelle.

Elinkokeissa maitoskampa näyttää kuitenkin lupaavalta suojaamaan lääkkeiden aiheuttamalta maksatoksisuudelta (lääkkeiden aiheuttamilta maksavaurioilta) sen antioksidanttisten ominaisuuksien ansiosta. Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa havaittiin, että silymariinilla hoidetuilla rotilla esiintyi vähemmän asetaminofeenin aiheuttamaa myrkyllisyyttä verrattuna rottiin, jotka eivät saaneet sitä (lähde). Vaikka nämä havainnot ovatkin rohkaisevia, tarvitaan lisätutkimuksia, joissa on mukana ihmisiä, ennen kuin voidaan antaa lopullisia suosituksia maitoskampamalilisien käytöstä lääkkeisiin liittyvien maksavaurioiden ehkäisemiseksi tai hoitamiseksi.

On tärkeää huomata, että maitoskampa ei korvaa lääkehoitoa, ja sitä tulisi käyttää terveydenhuollon ammattilaisen ohjauksessa. Jos harkitset maitoskampanjan tai minkä tahansa muun lisäravinteen ottamista maksan terveyteen, ota ensin yhteyttä lääkäriisi, jotta voit keskustella mahdollisista hyödyistä, riskeistä ja yksilöllisiin tarpeisiisi perustuvista sopivista annoksista.

Tällä hetkellä ei ole riittävästi tietoa, joka tukisi maitoskampanjan käyttöä lopullisena hoitovaihtoehtona maksan terveyteen. Lisätutkimukset ovat kuitenkin paljastaneet muita mahdollisia hyötyjä maitoskampanjan käytöstä, joita kannattaa harkita.

Maidon ohdakkeen lisähyödyt terveydelle

Mahdollisten maksan terveyteen liittyvien hyötyjen lisäksi maitoskampa voi tarjota muitakin terveyshyötyjä. Joitakin näistä ovat muun muassa luukadolta suojaaminen luun mineralisaation parantumisen kautta, rintamaidon tuotannon lisääminen imettävillä äideillä, aknevaurioiden vähentäminen hormonitasapainoa säätelemällä ja tyypin 2 diabeteksen komplikaatioiden ehkäisy. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että maitorahkan sisältämillä aineosilla on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia, jotka voivat parantaa kemoterapian tehoa tiettyjä syöpiä vastaan.

Milk Thistle

Suojaa luukadolta parantuneen luun mineralisaation kautta

Maidon ohdakkeen on osoitettu vaikuttavan myönteisesti luun terveyteen. Eläinkokeet viittaavat siihen, että maitoskampanjan aktiiviset ainesosat voivat auttaa suojautumaan luukadolta edistämällä uusien luusolujen muodostumista ja estämällä luiden hajottamisesta vastaavien solujen toimintaa. Tästä kasviperäisestä lääkkeestä voisi olla hyötyä niille, jotka ovat vaarassa sairastua luun haurauteen tai muihin hauraisiin luihin liittyviin sairauksiin.

Boosting Breast Milk Production in Lactating Mothers

Laktoivat äidit, jotka haluavat lisätä rintamaidon tarjontaa, saattavat löytää helpotusta maidon ohdakkeen lisäravinteista. Imettävillä naisilla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että maitohorsma-valmisteita käyttäneet kokivat rintamaidon tuotannon lisääntyneen verrattuna niihin, jotka eivät käyttäneet mitään lisäravinteita. Uskotaan, että silymariini - yksi Silybum marianumin sisältämistä aktiivisista ainesosista - on vastuussa tästä vaikutuksesta.

Vähentää aknevaurioita hormonitasapainoa säätelemällä

 • Hormonien säätely: Tutkimukset viittaavat siihen, että maitoskampanjan ottaminen voi auttaa vähentämään aknevaurioita säätelemällä hormonitasapainoa. Maidon ohdakkeella näyttää olevan antiandrogeenisia vaikutuksia, mikä tarkoittaa, että se voi estää aknen kehittymistä edistävien mieshormonien vaikutusta.
 • Tulehdusta ehkäisevät ominaisuudet: Maitohorsman vaikuttavalla aineella, silymariinilla, on myös voimakkaita tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Tämä voi osaltaan vaikuttaa sen kykyyn vähentää aknen puhkeamisia ja edistää terveempää ihoa.

Tämän hyödyn lisäksi maitoskampanjaa on tutkittu sen mahdollisen roolin vuoksi tyypin 2 diabeteksen komplikaatioiden ehkäisyssä ja kemoterapian tehon tehostamisessa tiettyjä syöpiä vastaan. Lisätutkimukset saattavat paljastaa muita tapoja, joilla maitoskampa voi edistää terveyttä ja hyvinvointia.

Maitohorsmaa on vuosisatojen ajan hyödynnetty useiden vaivojen hoitoon; nämä uudet terveyshyödyt ovat vain osa sen mahdollisista sovelluksista. Silibiniini, joka on maitoskampamppuuutteen aktiivinen komponentti, saattaa pystyä torjumaan C-hepatiittivirustartuntaa estämällä viruksen replikaatiota.

Milk Thistle's Antiviral Properties

Tutkimukset viittaavat siihen, että maitohorsman sisältämä komponentti silibiniini on voimakas viruslääke, joka on hyödyllinen kroonista C-hepatiittia sairastaville henkilöille, jotka eivät reagoi pegyloidun interferonin/ribaviriinihoitoon. Tämä korostaa maitoskampanjan mahdollisia terapeuttisia sovelluksia, jotka ulottuvat laajemmalle kuin vain maksan yleisen terveyden tukemiseen.

Silibiniinin rooli hepatiitti C -virusinfektion torjunnassa

Silibiniinin vaikuttavalla aineella, joka on peräisin Silybum marianum -kasvin siemenistä, on osoitettu olevan merkittäviä antiviraalisia ominaisuuksia hepatiitti C -virusta (HCV) vastaan. Tutkimukset osoittavat, että silibiniini estää HCV:n replikaatiota kohdistumalla viruksen elinkaaren eri vaiheisiin. Se voi esimerkiksi estää viruksen pääsyn isäntäsoluihin ja uusien virionien vapautumisen tartunnan saaneista soluista. Lisäksi eläinkokeet ovat osoittaneet sen kyvyn vähentää myrkkyjen, kuten amanita phalloidesin (kuolemankorkkisieni), aiheuttamia maksavaurioita.

 • Viruksen sisäänpääsyn estäminen: Silibiniini näyttää häiritsevän HCV:n sitoutumis- ja fuusioprosesseja isäntäsolujen kalvoilla. Silibiniinin on todettu estävän HCV:n sitoutumis- ja fuusioprosesseja, jotka ovat välttämättömiä viruksen pääsemiseksi maksasoluihin, ja siten estävän sen kykyä luoda infektio.
 • Viruksen replikaation estäminen: Tutkimukset osoittavat, että silibiniini voi myös estää olennaisia entsyymejä, joita tarvitaan HCV:n RNA-synteesiin infektoituneissa soluissa. Tämän seurauksena tämä rajoittaa viruksen replikaatiota ja vähentää kiertävien viruspartikkelien kokonaismäärää.
 • Viruksen vapautumisen estäminen: Silibiniinin on todettu häiritsevän uusien HCV-partikkelien kokoamista ja erittymistä infektoituneista soluista, mikä vähentää edelleen viruksen leviämistä maksassa.

Maitohorsman nauttiminen nesteuutteena tai sen vaikuttavia aineita sisältävänä lisäravinteena voi auttaa parantamaan hoitotuloksia kroonista C-hepatiittia sairastavilla henkilöillä, jotka eivät ole vastanneet hyvin tavanomaisiin hoitoihin. On kuitenkin tärkeää neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen maitoskampanjan käyttöä HCV-infektion lisähoitona. Maitohorsma vaikuttaa lupaavalta kasviperäiseltä lääkkeeltä toksiinien, kuten kuolemankorkkisienen, aiheuttamiin maksavaurioihin. On tärkeää huomata, että maitoskampa ei korvaa lääketieteellistä hoitoa eikä sitä tule käyttää ensisijaisena hoitona mihinkään sairauteen.

Maitohorsman antiviraalisia ominaisuuksia on tutkittu laajasti, ja sen silibiniinikomponentti on osoittautunut lupaavaksi hepatiitti C -virusinfektion torjunnassa. Siirryttäessä syöpähoitojen tukemiseen maitoskampanjan avulla voidaan todeta, että kemoterapian tehokkuuden parantaminen tämän yrtin sisältämien komponenttien avulla on lupaava jatkotutkimuskohde.

Milk Thistle

Syövän hoidon tukeminen maitoskampanjan avulla

Tutkimukset osoittavat, että maitorahkan sisältämillä komponenteilla on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia, jotka voivat parantaa kemoterapian tehoa tiettyjä syöpiä vastaan. Maitohorsman komponenttien on osoitettu estävän angiogeenisten sytokiinien eritystä, mikä voi estää syöpäsolujen lisääntymistä. Tässä kappaleessa tarkastellaan maitoskampanjan mahdollisia etuja syövän hoidon tukemisessa ja sen kykyä estää kasvainten kehittymistä.

Kemoterapian tehon lisääminen maidon ohdakkeen komponenttien avulla

Maitohorsma sisältää aktiivisia ainesosia, kuten silymariinia ja silibiniiniä, jotka osoittavat antioksidanttisia ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Silymariini ja silibiniini voivat sekä suojella terveitä soluja kemoterapian aiheuttamilta vaurioilta että lisätä sen tehoa syöpäsoluja vastaan. Esimerkiksi Cancer Letters -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa raportoitiin, että silibiniini herkisti ihmisen kolorektaalikarsinooman soluja oksaliplatiinin aiheuttamalle apoptoosille (solukuolemalle) ja lisäsi siten lääkkeen tehoa.

Milk Thistle's Anti-Angiogenic Potential in Cancer Chemoprevention

Maidon ohdakkeella näyttää olevan kemoterapian tehoa parantavan roolinsa lisäksi anti-angiogeeninen potentiaali. Angiogeneesi on prosessi, jonka kautta uudet verisuonet muodostuvat jo olemassa olevista verisuonista - ratkaiseva tekijä kasvainten kasvun ja etäpesäkkeiden muodostumisen kannalta, koska kasvaimet tarvitsevat riittävän verenkierron selviytyäkseen. Estämällä angiogeenisten sytokiinien eritystä maitoskampa voi häiritä tätä prosessia ja rajoittaa syövän etenemistä.

Tutkijat havaitsivat eläinkokeissa, joissa silibiniinillä hoidettuja eturauhas- tai keuhkosyöpiä sairastavia hiiriä, kasvainten kasvun ja etäpesäkkeiden vähenemisen olevan merkittävää. Tarvitaan lisää tutkimusta, jotta voidaan määrittää hyödyllisin annostus ja kesto maidon ohdakkeen ottamiselle syövän hoitolisänä.

On tärkeää neuvotella terveydenhuollon tarjoajan kanssa, ennen kuin otat maitoskampanjan osaksi syöpähoitoasi. On olennaista keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen maitoskampanjan sisällyttämistä syöpähoitosuunnitelmaasi, sillä hän voi antaa neuvoja sopivasta annostuksesta.

Maitohorsma on osoittautunut lupaavaksi luonnolliseksi lisäravinteeksi syövän hoidon tukemiseen, ja lisätutkimuksia tarvitaan parhaiden annosten ja turvallisuusnäkökohtien määrittämiseksi. Niille, jotka harkitsevat maitoskamppeen käyttöä täydentävänä hoitona, on tärkeää ymmärtää sopivat annokset ja mahdolliset vasta-aiheet tietyille henkilöille.

Milk thistle dosage and safety considerations

Jotkut henkilöt saattavat saada allergisen reaktion ottaessaan maitohorsmaa suun kautta, joten raskaana olevien naisten, diabeetikoiden ja niiden, jotka ovat allergisia Asteraceae/Compositae-heimoon kuuluville kasveille, on noudatettava varovaisuutta. Raskaana olevien naisten, diabetesta sairastavien ja niiden, jotka ovat allergisia Asteraceae/Compositae -perheeseen kuuluville kasveille, tulisi noudattaa varovaisuutta ennen kuin he käyttävät maitoskamppeen lisäravinteena tai hoitona. Tässä artikkelissa käsitellään annostustietoja aikuisille, lemmikkieläimille ja mahdollisia haittavaikutuksia sekä näkökohtia.

Allergiset reaktiot ja vasta-aiheet tietyille henkilöille

Maidon ohdake voi joissakin tapauksissa aiheuttaa ruoansulatuskanavan ongelmia, kuten pahoinvointia, ripulia, turvotusta tai kaasuja. On tärkeää aloittaa pienellä annoksella maitohorsmauutetta, jotta voit arvioida elimistösi reaktiota, ennen kuin nostat annosta vähitellen tarvittaessa. Jos sinulla ilmenee vakavia haittavaikutuksia, kuten hengitysvaikeuksia tai kasvojen, huulten, kielen tai kurkun turvotusta maitoskampamalääkevalmisteiden käytön jälkeen, hakeudu välittömästi lääkärin hoitoon.

Aikuisille, koirille ja kissoille sopivat annokset

 • Aikuiset: Maitohorsman suositeltu vuorokausiannos terveille aikuisille vaihtelee iän ja yleisen terveydentilan kaltaisten tekijöiden mukaan, mutta vaihtelee tyypillisesti välillä 150mg - 450mg päivässä jaettuna kolmeen annokseen (lähde). Joidenkin tutkimusten mukaan korkeampien, jopa 600 mg/vrk:n annosten ottaminen voi olla tehokkaampaa maksaan liittyvien sairauksien hoidossa; ota kuitenkin aina yhteyttä terveydenhuollon tarjoajaan ennen kuin aloitat minkä tahansa uuden lisäravinto-ohjelman.
 • Koirat: Maitohorsma voi olla hyödyksi myös koirille, erityisesti niille, joilla on maksaongelmia. Yleinen ohje on antaa 50-200 mg maitoskampauutetta 10 kg:n (22 lbs) ruumiinpainoa kohti päivittäin (lähde). On kuitenkin tärkeää kuulla eläinlääkäriäsi, ennen kuin annat lemmikkieläimellesi mitään lisäravinteita tai lääkkeitä.
 • Kissat: Kissoille suositeltu annostus on noin 5 mg - 10 mg kehonpainokiloa kohti päivittäin (lähde). Kuten koirienkin kohdalla, ota aina yhteys eläinlääkäriin ennen kuin annat kissallesi maitoskampampea tai muuta lisäravintoa.

Johtopäätöksenä voidaan todeta, että vaikka maitoskampa vaikuttaa yleisesti ottaen turvalliselta ja mahdollisesti hyödylliseltä erilaisissa maksan toimintaan liittyvissä terveydentiloissa ja sen ulkopuolella, on ratkaisevan tärkeää, että tämän kasviperäisen lääkkeen käyttöä harkitsevat henkilöt ottavat huomioon mahdolliset sivuvaikutukset ja yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa. Pyydä aina ammattiauttajan neuvoja terveydenhuollon tarjoajilta tai eläinlääkäreiltä, kun määrittelet itsellesi tai lemmikkieläimillesi sopivia annoksia.

Voit ennen maitoskampanjan ottamista neuvotella lääketieteen asiantuntijan kanssa, sillä lisäravinne voi aiheuttaa haittavaikutuksia, kun se yhdistetään tiettyihin lääkkeisiin. Lisäksi aikuisille, koirille ja kissoille sopivien annosten ymmärtäminen on otettava huomioon tätä lisäravinetta käytettäessä. Tutustutaan nyt maitoskampaan liittyviin usein kysyttyihin kysymyksiin, jotta saamme lisätietoa sen käytöstä.

Maitohorsman hyödyt

Seuraavat usein kysytyt kysymykset maitohorsmasta

Tässä osiossa käsittelemme yleisimpiä kysymyksiä, jotka koskevat maitoskampanjan käyttöä, kuten milloin se tulisi ottaa (aamulla tai illalla), mitä lääkkeitä ei tulisi ottaa sen rinnalla, kuinka kauan kestää alentaa maksaentsyymejä tai vieroittaa maksaa. Tavoitteenamme on selventää näitä aiheita saatavilla olevien tutkimustulosten perusteella.

When to Take Milk Thistle for Optimal Results

Ei ole olemassa selkeää vastausta siihen, onko aamu vai ilta paras aika maitoskampanjan nauttimiselle. Joidenkin tutkimusten mukaan päivittäisen annoksen jakaminen kahteen osaan ja niiden nauttiminen aterioiden yhteydessä voi kuitenkin parantaa maitoskampaan sisältyvän silymariinin imeytymistä ja tehoa. Viime kädessä ajoituksen johdonmukaisuus ja suositeltujen annosten noudattaminen ovat avaintekijöitä, jotta tästä kasviperäisestä lääkkeestä saadaan optimaaliset hyödyt.

Lääkkeiden yhteisvaikutukset maitohorsman kanssa

Maitohorsma vaikuttaa turvalliselta useimmille ihmisille; on kuitenkin olemassa tiettyjä lääkkeitä, joilla voi olla negatiivisia yhteisvaikutuksia tämän ravintolisän kanssa:

 • Sytokromi P450 -substraatit: Maitohorsma voi vaikuttaa entsyymeihin, jotka vastaavat lääkkeiden, kuten statiinien, antihistamiinien ja kalsiumkanavan salpaajien hajottamisesta. Kysy neuvoa terveydenhuollon tarjoajalta ennen kuin yhdistät näitä lääkkeitä maitoskampaan.
 • Raloksifeeni: Tämän ensisijaisesti osteoporoosiriskissä olevien naisten käyttämän lääkkeen teho saattaa heikentyä, jos sitä käytetään maitoskampanjan rinnalla, koska sen aineenvaihdunta elimistössä saattaa muuttua.
 • Takrolimuusi: Immunosuppressiivinen lääke takrolimuusin ja maitoskampanjan yhdistäminen voi johtaa lääkkeen veren pitoisuuksien nousuun ja mahdollisiin haittavaikutuksiin. Keskustele terveydenhuollon tarjoajan kanssa ennen kuin käytät näitä aineita yhdessä.

On ehdottoman tärkeää neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen maitoskampanjan käyttöä, jos käytät lääkkeitä tai sinulla on jo olemassa olevia terveystiloja. Lisätietoja maitoskampanjan ja muiden lääkkeiden mahdollisista yhteisvaikutuksista saat WebMD:n maitoskampanjasivulta.

.

Milk Thistle

Kysymyksiä maitohorsmaan liittyen

Mitä haittapuolia maitorahkalla on?

Maidon ohdakkeella on yleensä vain vähän haittavaikutuksia, mutta joillakin ihmisillä voi esiintyä ruoansulatuskanavan ongelmia, kuten pahoinvointia, ripulia tai turvotusta. Lisäksi sillä voi olla yhteisvaikutuksia tiettyjen lääkkeiden, kuten verenohennuslääkkeiden ja allergialääkkeiden kanssa. Kysy aina neuvoa terveydenhuollon ammattilaiselta ennen kuin aloitat uuden lisäravinneohjelman.

Mitä maitohorsma tekee kehollesi?

Maidon ohdake sisältää silymariinia, jolla on antioksidanttisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia, jotka tukevat maksan terveyttä suojaamalla maksasoluja vaurioilta ja edistämällä uudistumista. Se auttaa myös tyypin 2 diabeteksen hallinnassa, aknen hallinnassa, luuston terveyden parantamisessa ja syövän ehkäisyssä.

Onko maitoskampa todella hyväksi maksallesi?

Kyllä, maitoskampa on hyödyllinen maksan terveydelle sen vaikuttavan ainesosan silymariinin ansiosta. Silymariini tarjoaa antioksidanttista suojaa myrkkyjä ja vapaita radikaaleja vastaan ja tukee samalla uusien terveiden maksasolujen kasvua. Tulokset voivat kuitenkin vaihdella riippuen yksilöllisistä tekijöistä, kuten sairaushistoriasta tai elämäntapavalinnoista.

Onko turvallista ottaa maitohorsmaa joka päivä?

Yleisesti ottaen maitoskampanjan päivittäistä käyttöä pidetään useimmille henkilöille turvallisena, kun sitä käytetään suositeltujen annosten puitteissa (jopa 420 mg/vrk). Kysy kuitenkin aina neuvoa terveydenhuollon ammattilaiselta, ennen kuin otat minkä tahansa lisäravinteen säännöllisesti osaksi rutiinejasi.

Johtopäätös

Kaiken kaikkiaan maitoskamppeella näyttää olevan potentiaalisia hyötyjä maksan terveyteen, syövän ehkäisyyn ja hallintaan, luuston terveyteen, aknen hallintaan ja tyypin 2 diabeteksen hallintaan. Vaikka todisteet ovat ristiriitaisia sen hyödyllisyydestä alkoholimaksasairauden hoidossa, siitä voisi silti olla apua niille, jotka saavat myrkyllistä kemoterapiaa maksaan.

Kun otat maitoskamppeen lisäravinteena tai rohdosvalmisteena, on tärkeää ottaa huomioon annostelu- ja turvallisuusvarotoimet. Keskustele aina terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen kuin aloitat minkä tahansa uuden lisäravinneohjelman.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku