Laktoosi-intoleranssi: Oireet, hallinta ja vaihtoehdot

Published:

Miljoonat ihmiset maailmassa kärsivät laktoosi-intoleranssista, joka on ruoansulatushäiriö, joka heikentää elimistön kykyä pilkkoa maitosokeria. Tämä tila ilmenee, kun elimistö ei pysty sulattamaan kunnolla laktoosia, maidon ja maitotuotteiden sisältämää sokeria. Tässä oppaassa sukellamme syvälle laktoosi-intoleranssin syihin ja vaikutuksiin aina sen biologisen perustan tutkimisesta sen aiheuttamien oireiden tarkasteluun.

Keskustelussamme syvennytään tämän sairauden biologisiin perusteisiin ymmärtämällä laktaasientsyymin roolia ruoansulatuksessa ja tutkimalla tekijöitä, jotka aiheuttavat laktaasiaktiivisuuden vähenemistä. Esittelemme myös laktoosi-intoleranssista kärsivien kokemia yleisiä oireita ja keskustelemme niiden kestoon vaikuttavista tekijöistä.

Sen lisäksi, että tarjoamme yleiskatsauksen diagnostisista menetelmistä, kuten vetyhengitystesteistä ja ulosteen happamuustesteistä, joilla laktoosi-intoleranssi voidaan tunnistaa, annamme käytännön neuvoja oireiden hallintaan ruokavalion muutosten avulla. Lisäksi tarkastelemme vaihtoehtoisia maitovaihtoehtoja, kuten mantelimaitoa ja kauramaitoa, niille, jotka etsivät maidon korvikkeita.

Viimeiseksi keskustelumme kattaa probioottien roolin suoliston terveyden edistämisessä henkilöillä, joilla on laktaasinpuutos, ja samalla korostamme synnynnäisen laktaasinpuutoksen ainutlaatuisia haasteita, jotka edellyttävät erikoishoitoa lapsilla, jotka kärsivät siitä.

Maitoa juova tyttö, jolla on kipuja laktoosi-intoleranssin vuoksi

Laktoosi-intoleranssin ymmärtäminen

Tämä kyvyttömyys sulattaa laktoosia johtuu laktaasiaktiivisuuden, entsyymin, joka vastaa laktoosin pilkkomisesta yksinkertaisemmiksi sokereiksi, jotka elimistö voi imeyttää, alentuneesta tasosta.

Laktoosin rooli ruoansulatuksessa

Laktaasi on välttämätön ohutsuolessa tuotettu entsyymi, jolla on ratkaiseva rooli laktoosin pilkkomisessa glukoosiksi ja galaktoosiksi - kahdeksi yksinkertaiseksi sokeriksi, jotka elimistömme voi helposti imeyttää. Kun tämän entsyymin tuotanto tai aktiivisuus on riittämätöntä, sulamaton laktoosi jää ruoansulatuskanavaan, mikä johtaa erilaisiin epämiellyttäviin oireisiin, jotka liittyvät laktoosi-intoleranssiin.

.

Tekijät, jotka aiheuttavat laktaasin vähentynyttä aktiivisuutta

 • Genetiikka: Jotkut yksilöt perivät geenejä, jotka saavat heidät tuottamaan entsyymin vähemmän aktiivisia muotoja ikääntyessään. Tällaista geneettistä alttiutta kutsutaan laktaasin persistenssiksi/ei-persistenssiksi.
 • Ruoansulatuskanavan häiriöt: Tietyt ruoansulatuskanavan sairaudet, kuten keliakia tai Crohnin tauti, voivat johtaa ohutsuolen limakalvon vaurioitumiseen, mikä johtaa asianmukaiseen ruoansulatukseen tarvittavien entsyymien (mukaan lukien laktoosin hajottamiseen tarvittavat entsyymit) tuotannon/aktiivisuuden vähenemiseen.
 • Piensuoliston bakteerien liikakasvu (SIBO): Bakteerien epätasapaino ohutsuolessa voi aiheuttaa laktaasiaktiivisuuden vähenemistä, mikä johtaa samanlaisiin oireisiin kuin laktoosi-intoleranssista kärsivillä henkilöillä. Lue lisää SIBO:sta ja sen vaikutuksesta ruoansulatukseen.
 • .
 • Korjasyntyneisyys: Ennenaikaisesti syntyneillä lapsilla voi olla alikehittynyt ruoansulatusjärjestelmä, joka tuottaa riittämättömiä määriä oikeaan ruoansulatukseen tarvittavia entsyymejä, mukaan lukien laktaasia. Tämä tila on yleensä väliaikainen, kun heidän ruoansulatusjärjestelmänsä kypsyy.

Joskus ihmisillä voi esiintyä tilapäistä laktoosi-intoleranssia ohutsuoleen vaikuttavan sairauden tai vamman vuoksi. Kun taustalla oleva ongelma on ratkaistu, entsyymituotannon/aktiivisuuden pitäisi palautua normaalille tasolle - jolloin he voivat jälleen kerran nauttia maitotuotteita ilman tähän häiriöön liittyviä vakavia oireita.

Laktoosi-intoleranssin yleisiä oireita ovat turvotus, kaasut, vatsakipu ja ripuli. Jos epäilet olevasi laktoosi-intolerantti, laktoosinsietokykytestit voivat auttaa diagnosoimaan tilan. Hoitovaihtoehtoina ovat maitotuotteiden välttäminen tai laktoosittoman maidon ja muiden laktoosittomien tuotteiden nauttiminen.

On tärkeää huomata, että laktoosi-intoleranssi ei ole sama asia kuin maitoallergia. Maitoallergia on immuunivaste maidon sisältämille proteiineille, kun taas laktoosi-intoleranssi on ruoansulatushäiriö, joka johtuu kyvyttömyydestä sulattaa laktoosia.

Laktoosi-intoleranssin ja sen oireiden ymmärtäminen voi auttaa yksilöitä tekemään tietoon perustuvia päätöksiä ruokavaliostaan ja elämäntavoistaan. Välttämällä maitotuotteita tai käyttämällä laktoosittomia vaihtoehtoja laktoosi-intoleranssista kärsivät henkilöt voivat silti nauttia terveellisestä ja tasapainoisesta ruokavaliosta.

Laktoosi-intoleranssin ymmärtäminen

Tämä kyvyttömyys sulattaa laktoosia johtuu laktaasiaktiivisuuden, entsyymin, joka vastaa laktoosin pilkkomisesta yksinkertaisemmiksi sokereiksi, jotka elimistö voi imeyttää, alentuneesta tasosta.

laktoosi-intoleranssi-infograafi

Laktaasin rooli ruoansulatuksessa

Kunnolla toimiessaan se pilkkoo tämän monimutkaisen sokerin kahdeksi yksinkertaisemmaksi muodoksi - glukoosiksi ja galaktoosiksi - jolloin ne imeytyvät helposti verenkiertoomme. Laktoosi-intoleranssia sairastavilla henkilöillä tätä elintärkeää entsyymiä on kuitenkin liian vähän, mikä johtaa siihen, että sulamaton laktoosi jää heidän ruoansulatusjärjestelmäänsä.

Factors Causing Reduced Lactase Activity

 • Genetiikka: Jotkut ihmiset perivät vanhemmiltaan geenit, jotka liittyvät laktaasientsyymin vähäisempään tuotantoon tai aktiivisuuteen. Tämä geneettinen alttius tekee heistä todennäköisemmin laktaasin pysyvyys tai pysymättömyys.
 • .
 • Etnisyys: Tietyt etniset ryhmät ovat alttiimpia sairastumaan tähän tilaan, koska niiden väestöissä esiintyvyys on korkeampi; esimerkkeinä voidaan mainita aasialaista, afrikkalaista, intiaani- ja latinalaisamerikkalaista syntyperää olevat, joilla on taipumus saada enemmän tapauksia verrattuna valkoihoisiin, jotka elävät nykyään samankaltaisilla maantieteellisillä alueilla ympäri maailmaa (lähde).
 • Ruoansulatuskanavan häiriöt: Tilat, kuten keliakia, Crohnin tauti ja ohutsuolen bakteerien liikakasvu, voivat vahingoittaa ohutsuolen limakalvoa, jossa laktaasia tuotetaan. Tämä voi johtaa laktaasiaktiivisuuden vähenemiseen ja sitä seuraaviin laktoosi-intoleranssin oireisiin.
 • Aikääntyminen: Ikääntyessä elimistömme tuottaa luonnostaan vähemmän laktaasia, koska entsyymin tuotantomäärät vähenevät ajan myötä - mikä vaikeuttaa yhä enemmän ikääntyneiden aikuisten, jotka ovat erityisen alttiita kokemaan epämiellyttäviä oireita, jotka liittyvät maitotuotteiden nauttimiseen, jotka sisältävät suuria määriä tätä tiettyä sokeriyhdistettä (lähde).

Yhteenvetona voidaan todeta, että monet eri tekijät vaikuttavat siihen, että yksilö pystyy tai ei pysty sulattamaan laktoosia tehokkaasti. Näiden perimmäisten syiden ymmärtäminen voi auttaa tiedottamaan asianmukaisista hoitovaihtoehdoista ja elämäntapojen mukautuksista, jotka ovat tarpeen tämän yleisen mutta usein väärinymmärretyn sairauden hallitsemiseksi tehokkaammin etenemällä eteenpäin aikuisuuteen tulevina vuosina.

Laktoosi-intoleranssin ymmärtäminen on monimutkainen tila, joka edellyttää tietoa laktaasin roolista ruoansulatuksessa ja mahdollisista tekijöistä, jotka aiheuttavat vähentynyttä aktiivisuutta. Nyt voimme perehtyä tämän vaivan indikaatioihin ja aikatauluun.

Laktoosi-intoleranssin oireet ja kesto

Laktoosi-intoleranssi on yleinen tila, jota monet ihmiset kokevat maailmanlaajuisesti. Sitä esiintyy, kun elimistö ei pysty sulattamaan kunnolla laktoosia, maidossa ja maitotuotteissa esiintyvää sokeria. Tämä kyvyttömyys hajottaa laktoosia johtaa erilaisiin ruoansulatuskanavan oireisiin, jotka voivat vaihdella lievästä epämukavuudesta vakavaan kipuun.

Common Symptoms Experienced by those withthosithiscondition

Yleisimpiä laktoosi-intoleranssin oireita ovat:

 • Bloating
 • Gasit
 • Ripuli
 • Vatsakipu ja kouristukset
 • Pahoinvointi tai oksentelu (harvinaisempi)

Laktoosin esiintyminen, genetiikka, ikä ja suoliston terveys voivat kaikki vaikuttaa siihen, missä määrin yksilö kokee laktoosi-intoleranssin aiheuttamaa vatsakipua tai kouristuksia, pahoinvointia tai oksentelua.

Oireiden kestoon vaikuttavat tekijät

Laktoosi-intoleranssin oireiden kesto voi myös vaihdella huomattavasti yksilöiden välillä. Yleisesti ottaen nämä epämiellyttävät vaikutukset voivat kestää 30 minuutista useisiin tunteihin sen jälkeen, kun on nautittu laktaasia sisältäviä elintarvikkeita. Oireiden kestoon vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa:

 1. Maidon kulutuksen tiheys: Maitotuotteiden tiheä kulutus voi johtaa pitkittyneempiin tai vakavampiin oireisiin, koska altistumistasot kasvavat ajan myötä.
 2. Piensuoliston bakteerien liikakasvu (SIBO): SIBO voi aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin laktoosi-intoleranssi ja saattaa pahentaa laktoosi-intoleranssin oireita.
 3. Muut perussairaudet: Sairaudet, kuten keliakia tai Crohnin tauti, voivat aiheuttaa samanlaisia oireita kuin laktoosi-intoleranssi, ja ne voivat vaikeuttaa tilan tarkkaa diagnosointia.
 4. Kulutetun laktoosin määrä: Oireiden vakavuus voi riippua kulutetun laktoosin määrästä. Pienet laktoosimäärät eivät välttämättä aiheuta oireita, kun taas suuremmat määrät voivat johtaa vakavampiin oireisiin.
 5. Maidotuotteen tyyppi: Jotkin maitotuotteet, kuten kovat juustot tai laktoositon maito, saattavat olla paremmin siedettyjä kuin toiset, kuten jäätelö tai tavallinen maito.

Jos epäilet, että sinulla saattaa olla laktoosi-intoleranssi, on suositeltavaa, että keskustelet terveydenhuollon tarjoajan kanssa. Hän voi suositella laktoosinsietokykyä mittaavia testejä tai muita diagnostisia testejä sen määrittämiseksi, onko sinulla laktoosi-intoleranssi. Lisäksi saatavilla on monia laktoosittomia maito- ja maitotuotteita, joiden avulla laktoosi-intoleranssista kärsivät voivat nauttia maitotuotteiden mausta ilman epämiellyttäviä oireita.

On ehdottoman tärkeää olla tietoinen laktoosi-intoleranssiin liittyvistä indikaattoreista ja ajanjaksosta, jotta tämä tila voidaan diagnosoida tarkasti. Seuraavassa otsikossa käsitellään kahta testiä, joita käytetään laktoosi-intoleranssin diagnosointiin: vetyhengitystestiä ja ulosteen happamuuskoetta.

laktoosi-intoleranssin laboratoriotesti

Laktoosi-intoleranssin diagnosointi

Laktoosi-intoleranssi voi aiheuttaa monenlaisia epämiellyttäviä oireita, minkä vuoksi on tärkeää diagnosoida tila tarkasti ja sulkea pois muut mahdolliset ruoansulatuskanavan vaivojen syyt, kuten ärsytettävän suolen oireyhtymä (IBS), keliakia tai Crohnin tauti. Tätä varten ota yhteyttä terveydenhuollon tarjoajaan, joka todennäköisesti suosittelee testausmenetelmiä, kuten vetyhengitystestiä tai ulosteen happamuustestiä.

Hydrogen Breath Test Explained

Hengitysvetytesti Hengitysvetytesti on ei-invasiivinen diagnostinen menetelmä, jolla mitataan vedyn määrä hengityksessäsi laktoosia sisältävän juoman nauttimisen jälkeen. Koska sulamaton laktoosi tuottaa vetykaasua fermentoituessaan ohutsuolen bakteerien toimesta, kohonneet vetypitoisuudet hengityksessäsi voivat viitata laktaasin puutteeseen ja sitä seuraavaan laktoosi-intoleranssiin.

 • Valmistelu: Ennen testiä sinun on noudatettava lääkärisi antamia erityisiä ruokavaliosuosituksia tarkkojen tulosten varmistamiseksi.
 • Menettely: Testipäivänä juot laktoosia sisältävää nestettä ja hengität sitten laitteeseen säännöllisin väliajoin useiden tuntien ajan. Laite mittaa vetypitoisuudet hengitysnäytteissäsi.
 • Tulosten tulkinta: Terveydenhoitajasi analysoi kerätyt tiedot määrittääkseen, onko vedyn tuotanto lisääntynyt laktaasin puutteen mukaisesti, ja diagnosoi, onko sinulla laktoosi-intoleranssi vai ei.

Jakkarahappotestin yleiskatsaus

A ulosteen happamustestaus on toinen diagnostinen menetelmä, jota voidaan käyttää erityisesti imeväisille ja pikkulapsille, jotka eivät ehkä pysty tekemään vetyhengitystestiä. Tämä testi mittaa hapon määrää ulostenäytteissä, sillä sulamaton laktoosi tuottaa maitohappoa, kun bakteerit käyvät sitä ohutsuolessa.

 • Valmistelu: Terveydenhoitajasi antaa ohjeet siitä, miten lapseltasi otetaan ulostenäyte.
 • Menettely: Kerätty näyte lähetetään laboratorioon, jossa siitä analysoidaan happamuusasteet.
 • Tulosten tulkinta: Jos ulostenäytteessä havaitaan korkeita maitohappopitoisuuksia, se voi viitata laktaasin puutteeseen ja viitata siihen, että lapsellasi on laktoosi-intoleranssi.

Lääkärisi saattaa ottaa huomioon myös muita tekijöitä, kuten aiemmat sairauskertomukset, sukulaiset, joilla on laktoosi-intoleranssi tai maitoallergia, ja ruokailutottumukset, ennen kuin hän tekee lopullisen diagnoosin. Muista, että vain pätevä terveydenhuollon ammattilainen voi diagnosoida tämän sairauden; pelkkiin oireisiin perustuva itsediagnoosi voi johtaa tarpeettomiin ruokavaliorajoituksiin tai muiden hoitoa vaativien taustalla olevien terveysongelmien unohtamiseen.

Laktoosi-intoleranssin tarkka määrittäminen on kriittisen tärkeää tilan tehokkaan käsittelyn kannalta. Onnistuneiden ruokavaliomuutosten varmistamiseksi on tärkeää ymmärtää, miten hallita laktoosi-intoleranssiin liittyviä oireita.

laktoosi-intoleranssi-infograafi

Oireiden hallinta ruokavaliomuutosten avulla

Kun laktoosi-intoleranssi on diagnosoitu, sen oireiden hallintaan kuuluu ruokavalion mukauttaminen yksilöllisen sietokyvyn mukaan erilaisiin elintarvikkeisiin, jotka sisältävät vaihtelevia määriä luonnollisia tai lisättyjä laktoosipitoisuuden lähteitä. Tämä voi auttaa lievittämään epämiellyttäviä oireita ja parantamaan suoliston yleistä terveyttä.

Laktoosinsietokykytasosi löytäminen

Karsia kaikki maitotuotteet ruokavaliostasi lyhyeksi ajaksi (yleensä 1-2 viikoksi) selvittääksesi laktoosin sietokykytasosi. Lisää vähitellen pieniä määriä erilaisia maitotuotteita takaisin ruokavalioosi ja tarkkaile samalla mahdollisia reaktioita. Pidä kirjaa oireita aiheuttavista maitotuotteiden tyypeistä ja määristä, jotta voit selvittää, mitä maitotuotteita voit sietää ilman epämukavuutta.

Maitovaihtoehtoja laktoosi-intolerantille yksilölle

 • Laktoositon maito: Monet tuotemerkit tarjoavat laktoositonta lehmänmaitoa, joka on käsitelty laktaasientsyymillä laktoosin pilkkomiseksi ennen nauttimista. Näin intolerantit voivat nauttia tavallisen maidon mausta ja ravitsemuksellisista eduista ilman ruoansulatusongelmia.
 • Kypsytetyt juustot: Jotkin kypsytetyt juustot, kuten cheddar, sveitsiläinen ja parmesaani, sisältävät vähemmän laktoosia niiden pidemmän käymisprosessin vuoksi. Näitä saattavat sietää paremmin henkilöt, joilla on lievä tai kohtalainen intoleranssi.
 • Mantelimaitojogurtit: Manteli- tai kookosmaidosta valmistettu jogurtti tarjoaa laktoosittoman vaihtoehdon niille, jotka nauttivat jogurtista mutta eivät siedä perinteisiä maitopohjaisia vaihtoehtoja. Etsi tuotemerkkejä, jotka sisältävät eläviä ja aktiivisia viljelmiä, sillä ne voivat tukea suoliston terveyttä.
 • Jäätelön korvikkeet: Saatavilla on monia maidottomia jäätelövaihtoehtoja, jotka on valmistettu mantelimaidosta, kookosmaidosta tai soijamaidosta. Nämä voivat tyydyttää makeanhimosi aiheuttamatta laktoosi-intoleranssiin liittyviä ruoansulatuskanavan vaivoja.

Incorporating Lactase Supplements

Jos haluat silti nauttia joitakin maitotuotteita laktoosi-intoleranssista huolimatta, harkitse reseptivapaiden laktaasilisien käyttöä. Nämä lisäravinteet tuottavat laktoosin hajottamiseen ohutsuolessa tarvittavaa entsyymiä, ja ne voidaan ottaa ennen maitotuotteita sisältävän aterian nauttimista. On kuitenkin tärkeää neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen uuden lisäravinteiden käytön aloittamista.

Laktoosi-intoleranssista kärsivät henkilöt voivat ruokavalionsa mukauttamisen avulla hallita paremmin oireitaan ja elää terveellisempää elämäntapaa. Lisäksi laktoosi-intoleranssista kärsivät voivat löytää sopivia vaihtoehtoja maidonkorvikkeista, kuten manteli- tai kauramaidosta.

Vaihtoehtoisia maitovaihtoehtoja laktoosi-intoleranssin hoitoon

Laktoosia sietämättömille maitovaihtoehtojen löytäminen on tärkeää, jotta oireet eivät laukea. Joitakin suosittuja vaihtoehtoja ovat mantelimaito, kauramaito ja laktoositon lehmänmaito, joita voi nauttia ilman, että ne laukaisevat oireita. Tässä artikkelissa käsitellään laktoosittomien maidonkorvikkeiden mahdollisia etuja ja sitä, miten niiden avulla voidaan pitää yllä ravitsevaa ruokavaliota ja välttää ei-toivottuja oireita.

Mantelimaidon edut laktoosi-intolerantille

Mantelimaito on suosittu kasvipohjainen vaihtoehto lehmänmaidolle, joka valmistetaan manteleista ja vedestä. Se ei sisällä laktoosia eikä maitotuotteita, joten se on ihanteellinen valinta henkilöille, joilla on laktoosi-intoleranssi. Mantelimaito tarjoaa myös useita terveyshyötyjä, kuten:

 • Matalat kalorit verrattuna tavalliseen lehmänmaitoon.
 • Vähän kaloreita.
 • Luonnostaan runsaasti E-vitamiinia, joka tukee ihon terveyttä.
 • Hyvä kalsiumin lähde täydennettynä - välttämätön vahvoille luille ja hampaille.
 • Maidoton ja vegaaniystävällinen vaihtoehto, joka sopii erilaisiin ruokavalioihin.

kauramaito maidon korvikkeena

Kauramaito, toinen kasvipohjainen vaihtoehto, joka on kasvattanut suosiotaan laktoosi-intoleranssista kärsivien keskuudessa, valmistetaan sekoittamalla kauraa veteen ja siivilöimällä sitten kiinteät aineet pois. Prosessin tuloksena syntyy kermainen neste, joka muistuttaa perinteistä lehmänmaitoa, mutta ei sisällä laktoosia tai muita laktoosi-intoleranssista kärsiville ongelmallisia ainesosia. Kauramaidon etuja ovat muun muassa:

 • Rikas kuitupitoisuus, joka edistää tervettä ruoansulatusta ja voi auttaa hallitsemaan laktoosi-intoleranssiin liittyviä oireita.
 • Luonnostaan vähärasvainen ja kolesteroliton - hyödyllistä sydämen terveydelle.
 • Vahvistetut versiot tarjoavat tärkeitä ravintoaineita, kuten kalsiumia, D-vitamiinia ja B-vitamiineja.

Manteli- ja kauramaidon lisäksi saatavilla on muitakin maitovaihtoehtoja, kuten soijamaitoa, riisimaitoa, kookosmaitoa tai jopa laktoositonta lehmänmaitoa, joka on kehitetty erityisesti laktoosipitoisuuden poistamiseksi säilyttäen kuitenkin tavallisen lehmänmaidon maun ja ravintoarvon. Kokeilemalla eri vaihtoehtoja voit löytää sopivan vaihtoehdon, joka vastaa henkilökohtaisia mieltymyksiäsi ilman, että se aiheuttaa laktoosi-intoleranssista johtuvia epämiellyttäviä oireita.

Laktoosi-intoleranssista kärsiville vaihtoehtoiset maitovaihtoehdot voivat tarjota ravitsevan ja maukkaan korvikkeen maitotuotteille. Siirryttäessä eteenpäin, probiootit ovat myös tärkeitä suoliston terveyden tukemisessa, kun kyseessä on laktoosi-intoleranssi.

tyttö, jolla on laktoosi-intoleranssi

Probiootit suoliston terveydelle laktoosi-intoleranssissa

Laktoosi-intoleranssista kärsivät henkilöt voivat hyötyä nauttimalla probiootteja sisältäviä elintarvikkeita tai lisäravinteita, jotka sisältävät eläviä mikro-organismeja, joiden tiedetään edistävän yleistä suolistoterveyttä ylläpitämällä suolistoflooran tervettä tasapainoa. Näiden hyödyllisten bakteerien sisällyttäminen ruokavalioon voi auttaa lievittämään joitakin laktoosi-intoleranssiin liittyviä epämiellyttäviä oireita ja parantamaan ruoansulatusta.

Probioottien rooli ruoansulatuskanavan terveydessä

Probiootit ovat eläviä organismeja, pääasiassa bakteereja ja hiivoja, jotka tarjoavat lukuisia terveyshyötyjä, kun niitä nautitaan riittävästi. Edistämällä suolistomikrobiston hyödyllisten bakteerien toimintaa probiootit voivat auttaa optimoimaan ruoansulatuskanavan terveyden. Nämä ystävälliset mikrobit auttavat hajottamaan ruokahiukkasia, tuottamaan välttämättömiä vitamiineja ja suojaamaan haitallisilta patogeeneiltä.

Henkilöillä, joilla on laktoosi-intoleranssi, probiootit voivat auttaa sulamattoman laktoosin sulattamisessa lisäämällä laktaasiaktiivisuutta. Tämä auttaa vähentämään turvotusta, kaasunmuodostusta, vatsakipua ja ripulia, joita esiintyy usein laktoosia sisältävien maitotuotteiden nauttimisen jälkeen.

Parhaat probioottikannat laktaasipuutokseen

Sopivien probioottikantojen valinta on ratkaisevan tärkeää optimaalisten tulosten varmistamiseksi, kun hoidetaan laktaasinpuutokseen liittyviä oireita. Joitakin hyvin tutkittuja kantoja ovat:

 • Lactobacillus acidophilus: Yleinen kanta, jota esiintyy luonnostaan ihmisen suolistossa; sen on osoitettu tuottavan omaa laktaasientsyymiä, joka auttaa laktoosin hajottamisessa.
 • Bifidobacterium bifidum: Tämä kanta tunnetaan kyvystään parantaa yleistä suoliston terveyttä, ja sen on todettu lievittävän tehokkaasti laktoosi-intoleranssin oireita tehostamalla maitotuotteiden ruoansulatusta.
 • Lactobacillus bulgaricus: Tätä probioottista kantaa käytetään usein jogurtin valmistuksessa käynnistysviljelmänä, ja se voi auttaa pilkkomaan laktoosia yksinkertaisempiin sokereihin, jotka imeytyvät helpommin elimistöön.

Tullaksesi sisällyttämään näitä hyödyllisiä kantoja ruokavalioosi, harkitse aktiiviviljelmiä sisältävien elintarvikkeiden, kuten jogurtin, nauttimista tai laadukkaiden probioottilisien ottamista. Ennen kuin aloitat minkä tahansa uuden lisäravinneohjelman, on tärkeää neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa - erityisesti jos sinulla on vakavia oireita tai sinulla on perussairaus, kuten keliakia tai Crohnin tauti.

Laktoosi-intoleranssista kärsiville probiootit voivat olla hyödyllinen apuväline ruoansulatuskanavan terveyden ylläpitämisessä; lisäksi imeväiset, joilla voi olla synnynnäinen laktaasinpuutos, vaativat erityishoitoa. Ymmärtämällä käytettävissä olevat vaihtoehtoiset ruokintamenetelmät vanhemmat voivat varmistaa, että heidän lapsensa saa riittävästi ravintoa ja samalla hallita mahdollisia herkkyysongelmia.

Congenital Lactase Deficiency and Specialized Care

Kongenitaalinen laktaasinpuutos on erittäin harvinainen autosomaalinen resessiivinen sairaus, jolle on ominaista entsyymiaktiivisuuden puuttuminen tai väheneminen syntymästä lähtien. Lapset, joilla on diagnosoitu tämä sairaus, tarvitsevat erikoishoitoa, johon kuuluu vaihtoehtoisten ruokintamenetelmien ja kaavojen käyttö, jotka on suunniteltu erityisesti heidän ainutlaatuisiin ravitsemuksellisiin tarpeisiinsa koko imeväis- ja varhaislapsuuden ajan. Näin varmistetaan, että kasvun ja kehityksen virstanpylväät saavutetaan ilman komplikaatioita, jotka johtuvat aliravitsemuksesta, joka johtuu riittämättömästä saannista tai imeytymiskyvystä, kun käytetään vain tavanomaisia lehmänmaitopohjaisia äidinmaidonkorvikkeita, joita on kaupallisesti saatavilla nykyään.

Identifying Congenital Lactase Deficiency in Infants

Synnynnäisen laktaasinpuutoksen varhainen diagnosointi on ratkaisevan tärkeää, jotta voidaan toteuttaa asianmukaisia ravitsemuksellisia toimenpiteitä, joilla voidaan ehkäistä ravintoaineiden huonoon imeytymiseen liittyviä pitkäaikaisia terveysongelmia. Joitakin tähän tilaan liittyviä yleisiä oireita ovat kehityksen epäonnistuminen, ripuli, oksentelu, kuivuminen, ja vatsakipu rintamaidon tai laktoosia sisältävien tavanomaisten äidinmaidonkorvikkeiden nauttimisen jälkeen. Jos epäilet, että lapsellasi saattaa olla synnynnäinen laktaasinpuutos, on tärkeää ottaa yhteyttä lastenlääkäriin, joka todennäköisesti suosittelee diagnostisia testejä, kuten verikokeita, ulosteen happamuuskoetta tai geenitestejä diagnoosin varmistamiseksi.

Vaihtoehtoiset ruokintamenetelmät ja kaavat

Kun diagnoosi on tehty, terveydenhuollon tarjoajat tekevät tiivistä yhteistyötä vanhempien kanssa kehittääkseen yksilöllisen ruokintasuunnitelman, joka on räätälöity erityisesti synnynnäisestä laktaasinpuutoksesta kärsiville imeväisille. Joitakin mahdollisia vaihtoehtoja ovat:

 • Laktoosittomat äidinmaidonkorvikkeet: Nämä erityisesti kehitetyt tuotteet sisältävät kaikki terveen kasvun edellyttämät ravintoaineet, mutta eivät sisällä perinteisissä maitopohjaisissa vaihtoehdoissa, kuten lehmänmaidossa, esiintyviä laktoosin lähteitä.
 • Soijapohjaiset äidinmaidonkorvikkeet: Nämä soijaproteiini-isolaatista valmistetut valmisteet ovat laktoosittomia ja sopivat imeväisille, joilla on synnynnäinen laktaasin puutos. On kuitenkin tärkeää neuvotella terveydenhuollon tarjoajan kanssa ennen soijapohjaisten tuotteiden käyttöä, sillä joillakin lapsilla voi olla allergia tai intoleranssi soijaproteiineille.
 • Hydrolysoidut proteiinivalmisteet: Hydrolysoidut proteiinivalmisteet tunnetaan myös nimellä hypoallergeeniset valmisteet, hydrolysoidut proteiinivaihtoehdot pilkkovat proteiinit pienemmiksi peptideiksi, joita ruoansulatuskanavan on helpompi käsitellä. Imeväisille, joilla on laktoosi-intoleranssi ja muita ruoka-aineallergioita tai -herkkyyksiä, hydrolysoidut proteiinivalmisteet voivat olla hyödyllisiä, koska ne pilkkovat proteiinit pienemmiksi peptideiksi, joita on helpompi sulattaa.

Vaihtoehtoisten ruokintamenetelmien ja erikoistuneiden äidinmaidonkorvikkeiden vaihtoehtojen lisäksi vanhempien tulisi tehdä tiivistä yhteistyötä lastenlääkärin tai rekisteröidyn ravitsemusterapeutin kanssa varmistaakseen riittävän ravintoaineiden saannin sopivien täydentävien ruokien avulla, kun kiinteät ruoat otetaan käyttöön vieroitusvaiheessa. Kun lapset kasvavat vanhemmiksi ja siirtyvät nuoruus- ja aikuisvaiheeseen, jolloin tarjolla on entistä monipuolisempia ruokavaliovaihtoehtoja - mukaan lukien erilaisia maidottomia maitovaihtoehtoja, kuten mantelimaitoa, kauramaitoa ja niin edelleen - asianmukaisen ravitsemuksen ylläpitäminen on edelleen ensiarvoisen tärkeää, jotta voidaan ehkäistä mahdollisia komplikaatioita, jotka liittyvät suoraan tai epäsuorasti jatkuviin ongelmiin, jotka johtuvat syntymästä lähtien esiintyneistä synnynnäisistä laktaasipuutoksista.

FAQs in Relation to Lactose Intolerance

Mitä on uusin tutkimus laktoosi-intoleranssista?

Laktoosi-intoleranssia koskeva uusin tutkimus keskittyy geneettisiin tekijöihin, parempiin diagnostisiin menetelmiin ja mahdollisiin hoitoihin. Merkittävässä tutkimuksessa tunnistettiin yksittäinen nukleotidipolymorfismi, joka liittyy laktaasin pysyvyyteen/ei-pysyvyyteen eri väestöissä. Muissa tutkimuksissa selvitetään probioottien ja entsyymikorvaushoitojen tehoa oireiden lievittämisessä.

Mitä ovat laktoosi-intoleranssin neljä tyyppiä?

Laktoosi-intoleranssin neljä tyyppiä ovat:

 1. Synnynnäinen: aiheutuu geneettisestä mutaatiosta, jonka seurauksena laktaasia tuotetaan syntymästä lähtien vähän tai ei lainkaan.
 2. Primäärinen: johtuu laktaasin tuotannon vähenemisestä ajan myötä osana luonnollista ikääntymisprosessia.
 3. Sekundaarinen: ohutsuoleen vaikuttavan vamman tai sairauden aiheuttama tilapäinen tila.
 4. Ruokavalion aiheuttama: harvinainen muoto, jonka laukaisee maitotuotteiden liiallinen kulutus, joka johtaa tilapäiseen puutteeseen tuottaa riittävästi laktaasientsyymiä.

Mikä on laktoosi-intoleranssin perimmäinen syy?

Ensisijainen syy useimmissa tapauksissa (primaarinen) on laktasientsyymin tuotannon väheneminen, joka tapahtuu luonnollisesti iän myötä. Laktaasi pilkkoo maitosokerin (laktoosi) yksinkertaisemmiksi sokereiksi imeytymistä varten. Muissa tapauksissa syynä voivat olla synnynnäiset tekijät, sekundaariset syyt, kuten ruoansulatuskanavan sairaudet tai vammat, tai liialliseen maitotuotteiden saantiin liittyvät ruokavaliosta johtuvat syyt.

Johtopäätös

Syntyperäiset tekijät tai muut kuin geneettiset syyt voivat johtaa kyvyttömyyteen sulattaa laktoosia kunnolla, mikä johtaa epämiellyttäviin oireisiin, kuten turvotukseen, kaasuihin ja ripuliin. Laktoosi-intoleranssin hallinta ruokavaliomuutoksilla ja ravintolisillä voi kuitenkin parantaa ruoansulatusta huomattavasti ja ehkäistä pitkän aikavälin terveysriskejä, kuten aliravitsemusta ja osteoporoosia.

Jos epäilet, että sinulla saattaa olla laktoosi-intoleranssi tai sinulla on maitotuotteiden huonoon ruoansulatukseen liittyviä oireita, on tärkeää kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen asianmukaisen diagnoosin ja hoitovaihtoehtojen saamiseksi. Oikealla lähestymistavalla laktoosi-intoleranssista kärsivät voivat silti nauttia maitotuotteista kärsimättä epämiellyttävistä oireista.

Tukeaksesi terveellistä ruoansulatusta yleisesti, harkitse probioottien sisällyttämistä päivittäiseen rutiiniin. Cibdol tarjoaa korkealaatuisia probioottilisäravinteita, jotka on suunniteltu edistämään suoliston terveyttä ja vahvistamaan vastustuskykyä. Kokeile niitä jo tänään!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku