Mikä on kliininen endokannabinoidipuutos?

Last updated:

Published:

Käsityksemme endokannabinoidijärjestelmästä (ECS) on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Huolimatta jatkuvasta tutkimuksesta, joka koskee sen säätelyroolia ja mahdollisia vuorovaikutuksia kannabinoidien kanssa, on yksi ilmiö, joka on edelleen vailla vastausta. Jatka lukemista, niin saat tietää, miten endokannabinoidien puutteen uskotaan olevan taustalla useissa heikentävissä sairauksissa.

Endokannabinoidijärjestelmän rooli

Endokannabinoidijärjestelmä on joukko reseptoreita, kemiallisia yhdisteitä ja metabolisia entsyymejä, jotka auttavat pitämään biologiset järjestelmämme tasapainossa. Tämä homeostaasin tila syntyy, kun keho ja kaikki sen toiminnot toimivat optimaalisella tasollaan. Endokannabinoidijärjestelmä ei kuitenkaan kykene parantamaan elimistömme optimaalista tilaa sen luonnollisten rajojen yli - siihen tarvitaan lisäpanosta. Tässä kohtaa kannabinoidit tulevat kuvaan mukaan.

Cannabis sativa -lajin (ja muutamien muiden kasvien) kannabinoidit pystyvät sitoutumaan ECS-reseptoreihin. Kun ne tekevät niin, monenlaiset biologiset vaikutukset ovat mahdollisia. Sisäisesti tuottamiamme endokannabinoideja ja ulkoisesti käyttämiämme kannabinoideja voidaan käyttää synergisesti parantamaan ECS:n kykyjä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että riittävät endokannabinoiditasot ovat välttämättömiä ECS:n säätelykyvyn ylläpitämiseksi, joten mitä tapahtuu, jos nämä tasot laskevat? Juuri tätä kysymystä ECS:n johtava tutkija, tohtori Ethan Russo, pyrki selvittämään.

AIHEESEEN LIITTYVÄ ARTIKKELI:

Mikä on kliininen endokannabinoidipuutos?

Vuonna 2004 tohtori Russo hahmotteli ilmiön, jonka hän uskoi olevan osasyynä migreeniin, fibromyalgiaan, ärtyvän suolen oireyhtymään ja muihin hoitoresistentteihin sairauksiin. Kliinisen endokannabinoidipuutoksen (CECD) uskotaan ilmenevän, kun endokannabinoidit laskevat alle normaalin tasonsa ja aiheuttavat sen seurauksena sairauksia - sairauksia, jotka normaalisti pysyisivät loitolla ECS:n säätelyvoiman ansiosta.

Tohtori Russo ehdotti, että useissa edellä mainituissa tiloissa oli samankaltaisia mekanismeja, jotka aiheuttivat niiden puhkeamisen. Yksi havaittu yhtäläisyys oli anandamidin puute, joka on tärkeä endokannabinoidi, jolla on merkitystä kivunhallinnassa, mielihyvän tuottamisessa ja ruokahalun säätelyssä. Tuolloin tutkimukseen suhtauduttiin huomattavan epäilevästi, koska ymmärryksemme endokannabinoidijärjestelmästä oli vielä lapsenkengissä.

CBD:n ja kliinisen endokannabinoidipuutteen mahdolliset vaikutukset

Jos tohtori Russon teoriat osoittautuisivat lopullisesti oikeiksi, kannabinoidilisän merkitys CECD:hen liittyvien sairauksien hoidossa olisi ensiarvoisen tärkeä. CBD olisi väistämättä etusijalla niille, joilla on diagnosoitu kliininen endokannabinoidipuutos, koska se on vuorovaikutuksessa endokannabinoidijärjestelmän kanssa.

Vuonna 2012 tehdyssä tutkimuksessa CBD:n havaittiin estävän FAAH-entsyymin tuotantoa. Tämä vuorovaikutus on tärkeä, koska FAAH vaikuttaa anandamidiin. Rasvahappoamidihydrolaasi on vastuussa anandamidin hajottamisesta ja estää endokannabinoidia ylläpitämästä vaikutustaan. Jos muistelemme yhtä CECD:hen liittyvää perusmekanismia, anandamidi oli keskeinen tekijä. Siksi CBD:n kyky estää FAAH-tuotantoa ja edistää anandamidin korkeampia tasoja voi osoittautua olennaiseksi CECD:n parantamisessa.

CECD:n tuki kasvaa

Ainoa ongelma CBD:n ja CECD:n mahdollisissa vuorovaikutussuhteissa on juuri se, että ne ovat vain "mahdollisia". Kliinisen endokannabinoidipuutoksen ilmiötä ei ole vielä todistettu lopullisesti, ja kannabinoidien ja hoitojen välisiä suhteita voidaan tässä vaiheessa vain epäillä. Käsitettä alun perin tutkittuaan tohtori Russo on julkaissut toisen artikkelin, jossa on lisää tutkimuksia hänen väitteidensä tueksi.

Katsauksessa korostetaan jälleen kerran migreenin, fibromyalgian ja IBS:n taustalla olevien mekanismien yhtäläisyyksiä. Sen lisäksi, että tutkimuksia verrataan toisiinsa, joissa kaikissa on eri muuttujat, ei kuitenkaan ole yhtään tutkimusta, jossa olisi pyritty tunnistamaan CECD. Vaikka kliinisen endokannabinoidipuutoksen vaikutusta epäilläänkin tässä vaiheessa vain, vaikutukset, jos ne osoittautuvat todeksi, ovat merkittäviä. Tästä syystä tohtori Russo jatkaa käsitteen tutkimista ja teorioidensa vahvistamista.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku