Israel on lääketieteellisen kannabistutkimuksen eturintamassa

Last updated:

Published:

Israel on lääketieteellisen kannabistutkimuksen eturintamassa

Maailman suhtautuminen CBD:hen on muuttumassa

CBD:n laajamittainen käyttö on saanut hitaasti mutta tasaisesti hyväksyntää. WHO:n tekemän kannabinoidia koskevan kriittisen katsauksen ansiosta maailmanlaajuiset ponnistelut ovat kuitenkin lisääntyneet huomattavasti.

Kattava uudelleentarkastelu on ensimmäinen monista vaiheista, jotka voivat lopulta johtaa CBD:n luokittelun poistamiseen, mikä mahdollistaa paremmat tutkimusmahdollisuudet, asianmukaisen sääntelyn ja helpomman pääsyn valtavirtamarkkinoille.

Odotamme kärsivällisesti, että kriittisen katsauksen vaikutukset näkyvät maailmanlaajuisesti, mutta CBD:n ja lääkekannabiksen laillisuuskysymyksissä on edelleen huomattavaa vaihtelua. Euroopassa lääkekannabista koskeva lainsäädäntö on suhteellisen jäljessä muista maailman alueista. Tämä ei ole tarkoituksellinen yritys estää edistyksellistä tutkimusta. Sen sijaan se on kaikkien eri kansakuntien ja niiden ainutlaatuisten näkökulmien sivutuote. Kunkin maan yksilöllinen kanta on otettava huomioon, ennen kuin lääkekannabista voidaan tehdä yksimielinen päätös.

Kannabiksen sääntelyn jäljessä olemisella on kuitenkin selvä etu. Se mahdollistaa EU:n ulkopuolisten maiden kokemusten huomioon ottamisen. Mikä on toiminut, mikä on turvallista ja mikä vaatii perusteellisempaa tarkastelua. Israel on yksi niistä maista, joihin yleisesti vedotaan sen edistyksellisen lähestymistavan vuoksi.

Israel - lääkekannabiksen pyhä maa

Israel ei ole vain lääkekannabiksen tutkimuksen eturintamassa. Se on etulyöntiasemassa. Siellä asuu Raphael Mechoulam, joka on yksi endokannabinoidijärjestelmän ensimmäisistä löytäjistä, ja hänen toimintansa keskus, Jerusalemin kivuntutkimuskeskus, eristi myös ensimmäisenä kannabinoidit THC ja CBD. Tuskin tuntuu siis yllättävältä, että lääkemarihuana on ollut sallittua maassa 1990-luvun alusta lähtien.

Hamppukasvit

Se on yksi edistyksellisimmistä kansakunnista lääketieteellisen marihuanan tutkimuksen alalla, mikä johtuu hallituksen osallistumisesta. Se ei ainoastaan sponsoroi suurinta osaa kliinisistä tutkimuksista, vaan Israelin armeija on myös hyväksynyt kannabinoidi THC:n osana traumaperäisen stressihäiriön (PTSD) hoito-ohjelmaa.

Vuonna 2017 tehtiin yli 110 kliinistä tutkimusta. Niiden tutkimusaiheena oli muun muassa kannabis Parkinsonin taudin, multippeliskleroosin (MS), Crohnin taudin ja useiden muiden kroonisten kiputilojen hoitona. Onneksi Israelin ylivalta lääketieteellisen marihuanan tutkimuksessa ei näytä merkkejä hiipumisesta. Alan suunnitelmiin kuuluu miljoonan neliömetrin kokoisen kasvihuoneen ja tutkimuskeskuksen rakentaminen Etelä-Israeliin. Hallituksen tukema Breath of Life -yhtiö vastaa näin kunnianhimoisen hankkeen rakentamisesta.

Investointi tekee hankkeesta yhden maailman laajimmista lääkekannabiksen tutkimus- ja kehityslaitoksista.

Aiheeseen liittyvä artikkeli:

Lääkekannabistutkimus käynnissä Israelissa

Koska lääketieteellisen marihuanatutkimuksen tulevaisuus on vahvasti Israelin käsissä, tarkastellaanpa, mitä tällä hetkellä on meneillään tässä edelläkävijämaassa. Kukin tutkimus on eri vaiheissa sen suhteen, kuinka tehokas kannabis on hoitona. Se, miten laajasti kasvia voidaan hyödyntää, on kuitenkin rohkaisevaa sekä Israelissa asuville potilaille että muiden maiden valvoville silmille.

Lääkekannabistutkimus käynnissä Israelissa

Tulehduksellinen suolistosairaus (IBD) ja syöpä

Tulehduksellisen suolistosairauden (IBD) osalta tutkija Hinanit Koltai johtaa oman laboratorionsa, koristepuutarhaviljelyn ja biotekniikan osaston sekä Israel Plant Sciences -yhtiön tytäryhtiön yhteistä työtä. Heidän tavoitteenaan on tutkia "kannabisuutteiden ja -yhdisteiden vaikutusta paksusuolen koepaloista otettuihin kudoksiin". Kudos toimitetaan Kfar Sabassa sijaitsevasta Meir Medical Centeristä, ja sen toivotaan muodostavan perustan mahdolliselle IBD:n hoidolle.

Syöpätutkimuksen osalta David (Dedi) Meirin johtama syöpäbiologian ja kannabinoiditutkimuksen laboratorio tutkii kymmenien eri kannabinoidien ja eri syöpämuotojen välistä monimutkaista yhteyttä. Meiri ja hänen ryhmänsä tutkivat parhaillaan vaikutusta kartoittamalla tuloksia jyrsijämallin avulla. Professori Meiri kommentoi, että "jopa yhdisteen uuttamismenetelmällä on merkitystä" siinä, miten tehokkaita kannabinoidit voivat olla.

Parkinsonin tauti ja unettomuus

Kymmenet israelilaiset yritykset keskittyvät tällä hetkellä useisiin lääkekannabiksen osa-alueisiin. ICD Pharma, Talent Biotechs, Bazelet ja CannRx kuuluvat niihin, jotka ovat aktiivisesti kiinnostuneita. Jälkimmäinen, CannaRX, tekee lääketieteellisiä tutkimuksia sekä Parkinsonin taudin että unettomuuden osalta.

Autismi, epilepsia, murtumat ja diabetes.

Vuonna 2016 Shaare Zedekin lääketieteellisen keskuksen neuropediatrian johtaja tohtori Adi Aran johti maailman ensimmäistä avointa tutkimusta, jossa CBD:tä ja autismin kirjon häiriötä (ASD) tutkittiin. Positiiviset tulokset osoittivat, että lisätutkimuksia tarvitaan. Tämä sai tohtori Adin käynnistämään viimeisimmän "kaksoissokkokontrolloidun tutkimuksen kannabiksen tehosta ja turvallisuudesta autismin hoidossa". Vaikka tämä laajamittainen tutkimus on päättynyt, tulosten analysointi vie useita kuukausia. Tohtori Adi toimii terveysministeriön lääkekannabiksen neuvonantajana, ja hänen tutkimuksensa koskevat myös lääkekannabiksen vaikutuksia epilepsiaan.

Assaf Harofehin lääketieteellisessä keskuksessa tehty lisätutkimus osoitti, että Tikun Olamin kehittämillä CBD-tipoilla oli suuri onnistumisprosentti osallistujilla, joilla oli ASD. Potilaista 74,5 prosenttia paransi sosiaalisia viestintätaitojaan ja vähensi itsensä vahingoittamista, hyperaktiivisuutta, unihäiriöitä ja ahdistusta.

Tel Avivin yliopiston ja Jerusalemin heprealaisen yliopiston tutkijat ovat myös kehittäneet yhteisiä tutkimuksia. He mittasivat CBD:n paranemiskykyä reisiluun murtumiin laboratoriorotilla. Tulokset osoittivat, että "CBD paransi paranemista merkittävästi".

Ananda Scientific tutkii myös mahdollisuuksia, joita CBD:llä on diabeteksen hallinnassa ja jopa ehkäisyssä.

Kipu, PTSD ja astma

Tyypillisissä tilanteissa sekä akuuttia että kroonista kipua hoidetaan opioidilääkityksellä. Opioidit ovat kuitenkin tunnettuja suuresta riippuvuusasteestaan ja merkittävistä sivuvaikutuksistaan. Monet potilaat ovat tyytymättömiä siihen, että heidän on turvauduttava niin voimakkaasti opioidilääkitykseen, jotta oireet olisivat hallittavissa. Opioidikriisi on liikkeellepaneva voima yhden Israelin kattavimman tutkimuksen taustalla, jossa tutkitaan kannabista kivun vaihtoehtoisena hoitomuotona.

Kipu, PTSD ja astma

European Journal of Medicine -lehden maaliskuun 2018 numerossa julkaistututkimus osoitti kannabishoidon tehokkuuden kuuden kuukauden aikana. Kun sitä käytettiin yli 2700:lla 65-vuotiaalla tai sitä vanhemmalla potilaalla, 93,7 prosenttia heistä havaitsi kivun yleisen paranemisen. Potilaat ilmoittivat "vähemmän reseptilääkkeiden, kuten opioidien, käyttöä".

Selkäkipu on yksi yleisimmin koetuista kroonisista kiputyypeistä. Tel Avivissa toimiva Therapix Biosciences sai hiljattain Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) hyväksynnän tutkimukselle, jossa synteettistä kannabinoidia käytetään selkäkivun hoidossa. Lääke, THX-100, on osa pitkälle edenneitä kliinisiä kokeita.

Kannabistutkimuksen uranuurtaja tohtori Mechoulam johtaa myös ryhmää, joka tutkii ei-psykoaktiivisten kannabisyhdisteiden hyötyjä astmaan ja muihin hengitystiesairauksiin. Tutkimus tehdään Heprealaisen yliopiston monitieteisessä kannabistutkimuskeskuksessa, ja CiiTech tilasi sen.

Touretten oireyhtymä ja uniapnea

Therapix käyttää samaa synteettistä kannabinoidia THX-100:a myös Touretten oireyhtymän ja uniapnean hoitoon. THX-100:n tehoa tutkitaan muun muassa satunnaistetussa, kaksoissokkoutetussa ja lumekontrolloidussa tutkimuksessa. Myös muita synteettisiä kannabinoideja testataan, kuten THX-130, THX 150 ja THX-ULD01. Niitä hyödynnetään erilaisten sairauksien hoidossa".

Israel on osoittautumassa toiminnan keskukseksi, jota maailma seuraa hiljaisella odotuksella. Tämän kunnianhimoisen kansakunnan harjoittaman tutkimuksen syvyys ja intohimo on tervetullut muutos. Varsinkin kun muu maailma ei ole vielä päättänyt kannabiksen ja sen kaikkien osien hyödyistä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku