Kipuna kutsumamme ilmiön ymmärtäminen

Last updated:

Published:

Kipu on subjektiivinen ilmiö, jota emme täysin ymmärrä.

Lego-kivelle astuminen, varpaan tökkääminen ovenkarmiin tai sormen jääminen kiinni laatikkoon. Ei, ne eivät ole komediaesitysten alkuja. Kaikki nämä skenaariot päättyvät paitsi kiroiluun, myös kivuliaaseen tunteeseen, joka lähtee vammakohdasta. Reaktio tapahtuu hetkessä, ennen kuin se laantuu hitaasti. Jos katsomme epämiellyttävän tunteen ohi, tiedätkö, miksi kipu on eloonjäämisellemme välttämätöntä?

Kipuna kutsumamme ilmiön ymmärtäminen

Muistele niitä huolettomia lapsuusvuosia. Olet luultavasti kokeillut rullaluistelua tai rullalautailua. Molemmat sattuivat kovasti, kun väistämättä kaaduit ja putosit maahan kovalla jysähdyksellä. Nuoruusvuosina olemme paljon pelottomampia. Emme ole oppineet pelkäämään kipua ja vammoja, joita rullalautailun kaltaisista urheilulajeista voi seurata. Myöhemmällä iällä joskus pienikin kolhu on uskomattoman kivulias.

Kyse ei ole siitä, että kipu pahenee iän myötä. Sen sijaan kipu luo pysyvän muistin, joka muistuttaa meitä välttämään vahingoittamasta itseämme uudelleen. Enemmänkin kipu estää meitä myös koskemasta murtuneeseen luuhun tai tökkäämästä haavaa. Näin keho voi parantua ja korjaantua kunnolla. Kipu muistuttaa meitä vetäytymään haitallisista tilanteista, ja se on auttanut ihmiskuntaa selviytymään miljoonien vuosien ajan. Niin järkyttävää kuin kipu onkin, ilman sitä asiat voivat mennä pahasti pieleen.

Kipua tuntevien polku

Ennen kuin tutkimme joitakin kipuun liittyviä sairauksia, aloitetaan siitä, miten tunnemme kipua. Kipuaistimuksilla ei ole suoraa yhteyttä aivoihin. Sen sijaan kipu käyttää useita eri hermosoluja ja hermoratoja kulkeutuakseen kivun lähteestä aivoihin ja takaisin. Neuroni on hermosolu, joka vastaa signaalin välittämisestä.

Jos käytämme esimerkkinä pelättyä Lego-skenaariota, tiilen päälle astuminen johtaa siihen, että jalan pohjan hermopäätteet aistivat vamman. Näitä hermoja kutsutaan nociceptoreiksi. Signaali välittyy hermosäikeitä pitkin ja kerääntyy selkäydinsarveen. Alkuperäinen viesti siirretään sitten toiselle hermosolusarjalle, joka on suunniteltu kulkemaan selkäytimen kautta aivoihin, ennen kuin se saapuu talamukseen (aivoihin). Talamus on osa keskiaivoja, ja se vastaa näiden signaalien järjestämisestä loogiseen järjestykseen.

Kun signaali on järjestetty, se saapuu aistiaivokuoreen (emotionaalinen reaktiomme kipuun), jossa motorinen aivokuori (fyysinen reaktiomme kipuun) tulkitsee ja tulkitsee sen.

Signaali kulkee sitten takaisin samoja reittejä pitkin jalkasi liikehermosoluihin. Jatkat hyppimistä ja kiroilet. Vaikka "kivun tuntemisessa" on lähes kymmeniä vaiheita, kaikki tapahtuu alle sekunnissa.

Ymmärrätte varmaan, miksi kivun tuntemisessa on erilaisia poikkeavuuksia. Riittää, että yksi näistä yhteyksistä vaurioituu, ja normaali prosessi häiriintyy.

Reitti on pitkä, ja monet linkit voivat mennä pieleen.

Kivun puuttuminen - synnynnäinen kivuttomuus (CIP).

Vaikka ajatus kivuttomuudesta saattaa kuulostaa houkuttelevalta, erityisesti Lego-tiilen tapauksessa, CIP on äärimmäisen vaarallinen. Ilman kiputuntemusta voi syntyä usein vammoja. Jos et tietäisi, että olet murtanut luun tai saanut vakavan infektion, jatkaisit elämääsi normaalisti. Luonnollinen selviytymisvaisto antaa kehon parantua puuttuu.

CIP:tä sairastavat voivat edelleen tuntea, jos kosketat heidän käsivarttaan, ja useimmissa tapauksissa lämpötilan muutokset ovat lieviä. Tila johtuu siitä, että heidän kipuradallaan oleva nosiceptori toimii virheellisesti. Jos postittaisit tärkeän kirjeen, mutta se ei koskaan saapuisi, vastaanottaja ei tietäisi, mistä on kyse. Solujen mutaatiot estävät kipusignaalien välittymisen vammakohdasta aivoihin.

Kipu, joka ei satu - kipu asymbolia

Kivun asymboliassa ei vaurioitunut nokiseptori vaan aistiaivokuori. Sen kyky tulkita kipusignaalia ja saada aikaan kivulias emotionaalinen laukaisu puuttuu. Fyysinen reaktio kipuun on vain yksi näkökohta. Mieti hetki todellista kivun emotionaalista tuntemusta.

Entä jos viiltäisit kättäsi ja tuntisit, kuinka iho vahingoittuu, mutta tunne olisi pikemminkin miellyttävä kuin epämiellyttävä? Kivun asymboliasta kärsivien haasteena ei ole se, etteivät he voisi tuntea kipua, vaan se, etteivät heidän aivonsa tunnista sitä negatiivisena tuntemuksena. Vaikka emme voi muuttaa kivun voimakkuutta, voimme silti yrittää parantaa tunnereaktiotamme siihen. Tämä on erityisen tärkeää niille, jotka elävät kipuasymbolian kanssa; heidän on opittava, että kipua ja kipua aiheuttavia toimia tulisi välttää.

Esimerkkejä mielen ja materian välisestä voitosta on kaikkialla historiassa. Hindujen seremonia, jossa kävellään tulessa, ja buddhalaismunkit, joita lyödään toistuvasti, ovat parhaita esimerkkejä. Molemmilla tieteenaloilla on yhteinen perinteinen menetelmä kivun käsittelyyn - meditaatio. Kanavoimalla mielemme voimme yrittää vähentää kivun vaikutusta ja tunnereaktioitamme. Joissakin tapauksissa mindfulness-meditaatio voi vähentää kivun epämiellyttävyyttä jopa 57 prosenttia.

Ei-olemassa oleva todellinen kipu - phantom raajakipu (PLP).

Aavekivusta on kyse silloin, kun kivun tunne on olemassa, vaikka raaja on poistettu. Vaikka PLP:tä esiintyy 50-80 prosentilla amputoiduista, tutkijat eivät vieläkään ole täysin varmoja siitä, miten tämä ilmiö syntyy. Miten hoidetaan kipuaistimusta, jota ei teknisesti ole olemassa? Yksi tällainen menetelmä on peiliterapia.

Visualisoimalla puuttuva raaja peilin edessä ja yrittämällä pitää sitä ikään kuin se olisi läsnä, ajatuksena on pikemminkin tunnustaa kivun tunne kuin jättää se huomiotta. Se on melkein kuin vakuuttelisi kehollesi, että tiedät raajan puuttuvan, jotta se voi lakata kertomasta siitä sinulle kivun tunteen kautta. Vaikka siinä ei olisi loogista järkeä, kipu on silti todellista ja vaatii hoitoa.

Elämä kivun kanssa - krooninen kipu

Krooninen kipu on laaja termi sille, että kipu kestää pitkään. Se voi johtua siitä, että mikä tahansa kipupolun osa vaurioituu tai ei toimi oikein. Jopa joka viides eurooppalainen aikuinen kärsii kroonisesta kivusta, ja kipuja on kahteen merkittävään luokkaan.

Sekä nociceptive että neuropaattinen kipu voivat olla uskomattoman heikentäviä. Ne vaikuttavat potilaan mielenterveyteen ja kykyyn suoriutua jokapäiväisistä tehtävistä. Monet kroonisen kivun kanssa elävistä eivät reagoi perinteiseen kipulääkitykseen ja kamppailevat kokopäivätyössä. Näissä tapauksissa itsehoidolla, kuten mindfulness-meditaatiolla ja elämäntapamuutoksilla, on suuri merkitys kroonisen kivun hoidossa. Kivunhoito ei ole yksinkertainen "yksi sopiva kaikille" -lähestymistapa. Konsepti on paljon hienostuneempi.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku