Mikä on Blue Zone -elämäntapa ja miten stressi vaikuttaa siihen?

Last updated:

Published:

Mitä ovat siniset vyöhykkeet?

Vuonna 2008 eräs Dan Buettner julkaisi kirjan nimeltä "The Blue Zones: Lessons for Living Longer". Tämän kirjan sisältö muuttaisi tapamme suhtautua pyrkimyksiimme elää pidempään ja terveempään elämään. Kyse ei ollut viimeisimmästä muotidieetistä tai edes kuntosalilla käymisestä joka päivä. Sen sijaan Buettner, National Geographic ja arvostettu tutkijaryhmä määrittivät viisi aluetta maailmassa, joilla ihmiset elävät pisimpään. Siniseksi vyöhykkeeksi luokiteltujen alueiden asukkaiden ruokailua, elämäntapaa ja sosiaalisia tottumuksia tarkkailtiin ja kirjattiin ylös.

sinisten vyöhykkeiden kartta

Buettner ja hänen tiiminsä havaitsivat yhdessä, että vaikka kukin sininen vyöhyke oli maantieteellisesti erillään toisistaan, kummankin väestön elintavoissa oli neljä samankaltaisuutta. He harrastivat säännöllistä matala-intensiteettistä liikuntaa, tiesivät, milloin pitää levätä, söivät ja joivat tasapainoista, pääasiassa kasvipohjaista ruokavaliota, ja lopuksi heillä oli luotettava verkosto, johon he saattoivat olla yhteydessä, olipa se sitten perheen tai uskonnon kautta.

Tulos? Kunkin sinisen vyöhykkeen asukkaat elivät pidempään, heillä oli vähemmän kroonisia sairauksia, he olivat aktiivisempia, ja satavuotiaiden väestöryhmä oli huomattavasti suurempi. Sinisten vyöhykkeiden väestö pitää huolta sekä mielestään että kehostaan. Kuulostaa helpolta, mutta nyky-yhteiskunnassa mielestämme huolehtiminen jää usein taka-alalle.

Miksi Blue Zone -elämäntyylin omaksuminen on niin vaikeaa?

Paperille kirjoitettuna Blue Zone -elämäntavan periaatteet vaikuttavat melko suoraviivaisilta. Ne vaikuttavat yksinkertaisilta, mutta teoriassa niihin on helppo sopeutua. Vaikeus tulee, kun tarkastellaan, miten kukin osa-alue on asetettu tärkeysjärjestykseen. Kuvittele pyramidi, joka on jaettu neljään lohkoon. Ylhäältä alaspäin aloittaen kerrokset ovat seuraavat: liiku luonnollisesti, oikeat näkymät, syö viisaasti - ja perusta - yhdistä.

Yhteydenpito tai verkosto, jonka kanssa voi keskustella, on perusta pidemmälle ja terveemmälle elämälle. Jotta Blue Zone -elämäntapa toimisi, meillä on oltava verkosto henkilöitä, joihin voimme luottaa ja joiden kanssa voimme olla tekemisissä, jotka jakavat samankaltaiset arvot ja jotka antavat meille tunteen yhteenkuuluvuudesta. Nykyaikaisessa yhteiskunnassa rentoutuminen ja rentoutuminen ystävien tai perheen kanssa on viimeinen asia, jota meidän pitäisi mielestämme tehdä. Sen edelle tulee yleensä stressi työstä ja siitä, saammeko suuren esityksemme valmiiksi ajoissa.

Ongelmana on, että puhelimet, sähköpostit, sosiaalinen media, taloudelliset sitoumukset - ne kaikki ovat etusijalla ennen kuin voimme käyttää edes viisi minuuttia tilannekatsauksen tekemiseen ja mielen lepuuttamiseen. Stressiä on joka nurkan takana, ja ilman asianmukaista hallintaa Blue Zone -elämäntyylin omaksuminen on uskomattoman hankalaa.

kuva puutarha illallinen ja onnellinen falimy

Stressi ja ruokavaliovalinnat

Stressi ei vaikuta vain kykyymme rentoutua päivän päätteeksi. Kuinka monta kertaa olemme tulleet kotiin stressaantuneina koulusta tai työstä ja suunnanneet suoraan jääkaapille tai take away -ruokalistalle? Sinulla on ollut rankka päivä; ansaitset jotain nopeaa ja yksinkertaista, onhan aika arvokasta.

Yleensä valmisruoka on lähes aina prosessoitua ja runsasrasvaista. Tämä ei tarkoita, että kaiken syöminen kohtuudella olisi väärin, mutta stressin ja syömisen väliset yhteydet viittaavat ongelmalliseen suhteeseen. Kun olemme stressaantuneita, nautimme helpommin enemmän sokerisia ja rasvaisia tuotteita. Kun tähän lisätään heikentynyt kyky hallita stressiä, ruokavaliovalinnat muuttuvat vielä huonommiksi. Näiden kahden välinen korrelaatio on hyvin dokumentoitu Teksasin yliopistossa osana tutkimushankkeita.

Stressi johtuu siitä, että painomme ei ole haluamamme, pääasiassa ruokavalion vuoksi, mutta stressi saa meidät puolestaan turvautumaan epäterveellisiin elintarvikkeisiin. Kuten NCBI :n tutkimus osoittaa, jos lapsia kannustetaan stressittömään ympäristöön, he valitsevat todennäköisemmin terveellisiä hedelmiä välipalojen sijaan. Sen sijaan, että murehdimme, mitä syödä, mitä jos aloittaisimme stressin hallinnasta? Silloin päätös syödä terveellisemmin tuntuisi luonnollisemmalta kuin pakotetulta. Hyödyt voisivat ulottua lyhyen aikavälin lisäksi myös myöhempään elämään. NCBI lisäsi myös, että "stressi voi vaikuttaa pitkäaikaiseen sairausriskiin ohjaamalla ruokavaliota epäterveellisempään suuntaan".

Stressi ja liikunta

Useimmiten olemme niin uppoutuneita työhön tai kotiaskareisiin, että reipas kävelylenkki mielen tyhjentämiseksi jää esityslistan viimeiseksi. Jos olet useimpien tapaan taistellut toimistopolitiikasta ja jonglööraillut määräaikojen kanssa maanantaista perjantaihin, viimeinen asia, jota haluat tehdä, on lähteä kevyelle lenkille lauantaiaamuna. Viikonloput ovat lepoa varten, eikö niin?

Jälleen kerran kyse on itseään ylläpitävän kierteen katkaisemisesta. Liikunnan on kerta toisensa jälkeen osoitettu auttavan meitä vähentämään stressitasoja, nukkumaan paremmin ja vaikuttamaan myönteisesti ahdistuneisuushäiriöihin. Stressi on se, joka estää meitä nousemasta ylös ja harrastamasta lyhyitä liikuntasuorituksia.

Loistava tapa päästä ulos ja liikkumaan on ottaa ystävä mukaan tai osallistua ryhmätoimintaan. Se poistaa osan yksittäisten aktiviteettien aiheuttamasta eristäytyneisyydestä, ja lisäksi voitte auttaa toisianne motivoitumaan. Mikään ei sano "olen loistava paras ystävä" paremmin kuin se, että raahaat ihmisiä sängystä puistokävelylle.

isä ja poika pyöräilemässä

Stressi ja sosiaalinen sitoutuminen

Toistaiseksi on selvää, että stressi vaikuttaa liikuntamotivaatioon ja ruoan valintaan. Kun kaksi Blue Zone -elämäntyylin neljästä periaatteesta vaikuttaa negatiivisesti, stressi ei varmaankaan vaikuta kykyymme sosiaaliseen kanssakäymiseen?

Nature Review Neuroscience -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että "stressin vaikutukset sosiaaliseen käyttäytymiseen riippuvat stressialtistuksen ajoituksesta, kestosta ja tyypistä". He jatkoivat vielä, että "sosiaalinen vetäytyminen ja aggressiivisuus ovat tyypillinen seuraus siitä, että ihminen kokee tai on kokenut korkeaa ja jatkuvaa stressiä".

Jos emme ota aikaa mielen rentoutumiseen ja stressin poistamiseen, lähes kaikki tilanteet voivat aiheuttaa "pysyviä stressitasoja". Seurauksena on, että alamme jäädä sisälle ja seurustella vähemmän. On olemassa kliseinen lause, joka on hyvin totta sinisissä vyöhykkeissä: "Jaettu ongelma on puolitettu ongelma". Ehkä vastaus stressin vähentämiseen on se, että puhumme siitä muille?

Stressi ja elämän tarkoitus

Ei ole harvinaista, että elämässä noudatetaan jo varhaisesta iästä lähtien ennalta määriteltyä polkua. Koulutus, työ, ja sitten, kun olet selvinnyt työvuosista, jäät eläkkeelle siinä toivossa, että voisit tehdä jotain ajallasi.

mies vuoren huipulla

Tuon "jonkin" tai tarkoituksenmukaisuuden tunteen ei tarvitse olla työtä, sen ei tarvitse olla uskontoa, sen on vain oltava jotain. Halumme elää mielekkäästi on ihmisrodun ainutlaatuinen piirre. Usein tavoite tai tarkoitus auttaa meitä selviytymään suurista vastoinkäymisistä, mikä puolestaan torjuu suoraan stressiä. Ei ole väliä, onko kyse lastenlasten hoitamisesta, kalastuksesta tai eläinten hoitamisesta - motivaatio saavuttaa jotain antaa meille saman positiivisen näkökulman kuin sinisillä vyöhykkeillä asuville. Kun meillä on tarkoituksen tunne, muut pitkän ja terveen elämän edellytykset alkavat loksahtaa kohdalleen.

Blue Zone -elämäntyyli on tasapainoa

Yhtäkkiä luettelo Blue Zone -elämäntyylin ominaisuuksista tuntuu melko pelottavalta. Tässä on kuitenkin salaisuus: Sinisen vyöhykkeen alueilla asuvat ihmiset eivät tee mitään epänormaalia. He juovat punaviiniä, he herkuttelevat, he käyvät töissä, he huolehtivat perheestä, he stressaantuvat, he todennäköisesti jopa päättävät joskus jäädä kotiin. He tekevät kuitenkin myös parempaa työtä hallitessaan kaikkia näitä asioita maltillisesti.

Sinua stressaa, mutta käytä 5 minuuttia stressin purkamiseen. Juot pari lasillista viiniä, mutta rajoitu pariin. Liikunnan ei tarvitse olla kolme tuntia kuntosalilla, riittää, kun kävelet korttelin ympäri. Kävi ilmi, että avain pitkään ja terveeseen elämään voidaan tiivistää yhteen sanaan: tasapaino. Onko sinulla tasapainoinen elämäntapa?

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku