Lyhyt katsaus kannabiksen lajeihin

Last updated:

Published:

Kannabiksen syntymänimet

Kasvitieteellisestä näkökulmasta katsottuna kannabis on uskomattoman mielenkiintoinen kasvi, joka on vuosisatojen kuluessa mukautunut moniin eri käyttötarkoituksiin. Kannabiksessa on tuhansia erilaisia variaatioita, jotka luovat niin sanottuja kantoja. Näillä kannoilla on erilaiset maut, aromit ja kasvutavat, ja jokaisella kannalla on erilainen kemiallisten yhdisteiden koostumus.

Älä huoli, jos ajatus tuhansista hieman erilaisista kannoista ja niiden yksilöllisistä vivahteista kuulostaa ylivoimaiselta. Kun otamme askeleen taaksepäin kannabiskantojen laajasta kirjosta, voimme yksinkertaistaa asioita ja ryhmitellä nämä kannat kolmeen lajiin: sativa, indica ja ruderalis.

Pikainen huomautus: kannabiksen tieteellinen luokittelu on kiistanalainen. Alkuperäisessä luokittelussa määriteltiin vain yksi laji - Cannabis sativa - mutta nykyaikaiset tutkijat ja asiantuntijat tunnustavat nykyään kolme erillistä lajia: C. sativa, C. indica ja C. ruderalis.

sativan, indican ja ruderaliksen havainnollistaminen

Sativa (C. sativa)

C. sativa suosii lämpimämpää ilmastoa, ja näiden ympäristöjen tarjoaman keskeytymättömän auringonvalon ansiosta C. sativa kasvaa pitkäksi ja saavuttaa nopeasti yli kahden metrin pituuden. Se tuottaa myös enemmän lehtiä kuin indica-lajinsa.

Kemiallisesti katsottuna sativoissa on myös eniten vaihtelua kannabinoidien, kannabiksen sisältämien kemiallisten yhdisteiden, suhteen. Niissä voi olla sekä suuria että pieniä THC- ja CBD-pitoisuuksia. Ensin mainittu on psykoaktiivinen kannabinoidi, joka yleisesti yhdistetään kannabikseen, kun taas jälkimmäinen ei ole psykoaktiivinen.

Indica (C. indica)

Jos C. sativa on pitkä ja laiha, C. indica on lyhyt ja tukeva vaihtoehto. Tämä Pakistanin ja Afganistanin vuoristoalueilta peräisin oleva kasvi on sopeutunut kylmempiin ja ankarampiin lämpötiloihin.

Kuten olemme jo maininneet, C. indica on rakenteeltaan paljon lyhyempi, pensasmainen, paksumpi ja vähemmän lehtiä kuin C. sativa. Kylmemmän ilmaston vuoksi niiden kukinta-aika on myös lyhyempi. C. indican THC-pitoisuus on yleensä korkeampi kuin C. sativan, vaikka kannabinoidi CBD:tä esiintyykin.

Ruderalis (C. ruderalis)

C. ruderalista pidetään usein kannabislajien keskivaiheilla, ja sillä on yhtäläisyyksiä sekä C. sativan että C. indican kanssa. Riippuen ruderalis-kannan erityisestä geneettisestä perimästä, tietyt piirteet ovat voimakkaammin läsnä kuin toiset. C. ruderalis on paljon kestävämpi kuin muut lajit, sillä se on tottunut kasvamaan Keski-Aasian vähemmän ihanteellisissa olosuhteissa.

C. ruderalis -kasvit eivät kasva kovin suuriksi, mutta merkittävin ero on niiden kukinta. Tämä laji ei reagoi valosykleihin, vaan kasvit kukkivat ennalta määritellyn ajanjakson jälkeen valolle altistumisesta riippumatta. Koska se on kaikkien alojen monitoimimies, siinä on myös sekoitus kannabinoideja. Kaikkien ruderalis-lajien THC-pitoisuus on lähes aina hyvin alhainen, kun taas CBD-pitoisuudet ovat korkeimmillaan tietyissä lajikkeissa.

Seuraavassa esitetään visuaalinen esitys C. sativan, C. indican ja C. ruderaliksen sisältämistä kemiallisista yhdisteistä. Pidä sitä yleissääntönä, kun tarkastelet kunkin lajin kehittämien kemiallisten yhdisteiden pitoisuuksia. Etuliite "Cannabis" viittaa yksinkertaisesti sukuun, josta kaikki kolme lajia ovat peräisin.

kaavio, jossa esitetään THC ja CBD sativassa, indicassa ja ruderaliksessa.

Kannabiksen suositut nimet

Voimme jakaa kannabiksen edelleen useampaan pääluokkaan: hamppu, marihuana, teollisuushamppu, lääkekannabis ja kannabishybridit. Kukin luokka sisältää yhden tai useampia yhdistelmiä edellä luetelluista lajeista.

Hamppu on erityinen Cannabis sativa -lajin kanta, joka sisältää lähes olemattomia THC-pitoisuuksia ja runsaasti CBD:tä. Marihuana taas on laaja termi kannabiskannoille, joissa on suuria määriä THC:tä sekä useita muita merkittäviä kannabinoideja.

Hamppu (Cannabis sativa L.)

Useimmat ihmiset tuntevat hampun. Sitä on viljelty vuosisatojen ajan, ja varhaisimmat viljelytiedot ovat peräisin vuodelta 8000 eaa. Se on tarjonnut ihmiskunnalle vaatteita, paperia, köyttä, siementen kautta saatavaa ravintoa, eläinten rehua ja biohajoavia muoveja, vain muutamia käyttötarkoituksia mainitakseni. Valitettavasti juuri hampun geneettisen rakenteen samankaltaisuus psykoaktiivisen marihuanan kanssa on aiheuttanut sen, että tämä ympäristöystävällinen ja monipuolinen lajike on joutunut valtion laitosten suosioon.

Hamppuviljely on jälleen kasvussa, kun olemme oppineet ymmärtämään tarkempia yksityiskohtia hampun kemiallisista yhdisteistä. Tetrahydrokannabinolin (THC) puuttuminen tarkoittaa, että hampulla ei ole psykoaktiivisia ominaisuuksia. Se sisältää kuitenkin luonnostaan runsaasti CBD:tä. Hamppu voi puhdistaa vahingoittunutta maaperää, se on terveellisten omega-3-rasvahappojen rikas lähde ja tarjoaa vahvoja, kierrätettäviä kuituja monille kaupallisille aloille. Hamppu on rikas ja antoisa kasvi, jolla on epäilemättä osansa tulevaisuuden teollisuuden kestävyydessä.

Marihuana

Marihuana käsittää kaikki edellä mainitut kolme lajityyppiä. Monimuotoisuuteen kuuluu myös se, että kasvit voivat olla urospuolisia, naaraspuolisia tai intersukupuolisia. Uroskasvi vapauttaa siitepölyä hedelmöittämään naaraskasvin, joka sitten tuottaa siemeniä. Marihuana sisältää huomattavia THC-pitoisuuksia, ja se tunnetaan yleisesti psykoaktiivisista sivuvaikutuksistaan.

Teollinen hamppu

Teollisuushamppu on hamppua, jota kasvatetaan laajamittaisesti jonkin edellä luetellun käyttötarkoituksen tukemiseksi. Nopea kasvuvauhti, korkea sato ja taipumus kasvattaa hamppukasveja lähellä toisiaan tekevät hamppukasveista uskomattoman elinkelpoisia kaupallisiin toimintoihin. Aivan kuten muillakin kaupallisilla aloilla, myös täällä sovelletaan säännöksiä. Tässä tapauksessa teollisen hampun on sisällettävä alle 0,3 prosenttia THC:tä, jotta sen myynti olisi laillista.

Maakohtaisesta lainsäädännöstä riippuen tämä prosenttiosuus voi vaihdella hieman, mutta ei koskaan murto-osaa enempää. Teollisuushamppuun sisältyvän THC:n pitoisuus on aina niin alhainen, ettei sillä ole psykoaktiivisia sivuvaikutuksia. CBD-pitoisuus on edelleen korkea, kuten luonnon hampussa.

Lääkekannabis

Lääkekannabiksella tarkoitetaan kannabista ja kannabinoideja, jotka lääkärit ovat suositelleet potilaille tiukan testauksen ja valtion sääntelyn alaisina. Lääkekannabista voidaan määrätä useisiin vaivoihin, mutta lääkekannabiksen laillisuus vaihtelee suuresti eri puolilla maailmaa.

Lääkinnällisesti käytettävä kannabis voi sisältää runsaasti THC:tä, CBD:tä tai näiden kahden yhdistelmää. Lääkekannabikseen käytettävät erityiset kannat tai lajit riippuvat lääkärin antamasta hoitosuosituksesta. Pohjimmiltaan mitä tahansa kannabista voidaan käyttää lääketieteelliseen hoitoon, kunhan se on läpäissyt vaaditut testit ja tulee sertifioidulta toimittajalta.

Kannabishybridit

Lopuksi meillä on kannabishybridejä, ja arvasitkin, että ne ovat yhdistelmä sativa-, indica- ja ruderalisgenetiikkaa. Eri lajien risteyttäminen on mahdollista huolellisella valinnalla ja asiantuntevilla viljelytekniikoilla. Tavoitteena on luoda kannabiskanta, jossa on kokoelma toivottuja ominaisuuksia riippumatta siitä, mitä lajia risteytetään.

Marihuanateollisuudessa on paljon hybridejä, sillä viljelijät yrittävät luoda ainutlaatuisia maku- ja aromiyhdistelmiä. Hybridejä voidaan myös kasvattaa siten, että ne sisältävät suurempia pitoisuuksia tiettyjä kannabinoideja. Visuaaliset indikaattorit, kuten korkeus tai lehtien etäisyys toisistaan, voivat viitata siihen, mitkä geenit ovat hallitsevia täysikasvuisissa kannabiskasveissa.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku