Kenen tulisi välttää mindfulnessin harjoittamista?

Published:

Mindfulnessista on tulossa yhä suositumpaa, ja kuulemme sen monista hyödyistä. Joidenkin tutkimusten mukaan se ei kuitenkaan välttämättä sovi kaikille. Se voi pahentaa jo olemassa olevia mielenterveysongelmia tai aiheuttaa ongelmia joillekin ihmisille. Kenen pitäisi siis pysyä erossa mindfulnessista?

Sisällysluettelo:

  1. Keskeiset asiat
  2. Mindfulnessin suosio ja sen haitat
    1. Mindfulness menee valtavirtaan
    2. Väärinymmärryksiä Mindfulnessin hyödyistä
    3. Tietoisuus ilman hyväksyntää
  3. Kenen tulisi välttää mindfulnessin harjoittamista?
  4. Mindfulness-harjoituksen haittavaikutukset
    1. Psykologiset ongelmat
    2. Somaattiset ja neurologiset ongelmat
  5. Yksilölliset erot mindfulness-kokemuksissa
    1. Sisäisten ongelmien vahvistaminen
    2. Ego-Rattling-hypoteesi
  6. Epäjohdonmukaista näyttöä Mindfulnessin hyödyistä
    1. Kohtalainen parannus masennuksessa ja ahdistuneisuudessa.
    2. Vertailukelpoinen muihin interventioihin
  7. Mindfulness masennuksen ennaltaehkäisevänä hoitona
    1. Mindfulness-pohjainen kognitiivinen terapia (MBCT)
    2. Tehokkuus tiettyjen alaryhmien osalta
  8. Meditaatioon liittyviä haittavaikutuksia koskeva tutkimus
    1. Säännöstelty kiihottuminen ja ahdistus
    2. Dissosiaatio ja emotionaalinen tylsistyminen
    3. Muistikuvat ja toimeenpanohäiriöt
  9. Haittavaikutusten riskitekijät
    1. Meditaatioharjoituksen kesto
    2. Konteksti ja kulttuurin ymmärtäminen
  10. Mindfulnessiin liittyvien vaikeuksien käsitteleminen
    1. Cheetah House Resurssit
    2. Ammattilaisen avun hakeminen
  11. Päätelmä
  12. FAQ
    1. Kenen tulisi välttää mindfulnessin harjoittamista?
    2. Mitä mahdollisia haittavaikutuksia mindfulness-harjoittelulla voi olla?
    3. Miksi jotkut ihmiset kokevat mindfulnessin kielteisiä vaikutuksia?
    4. Onko näyttö mindfulnessin hyödyistä johdonmukaista?
    5. Onko mindfulness-pohjainen kognitiivinen terapia (MBCT) tehokas masennuksen hoidossa?
    6. Mitä yleisiä haittavaikutuksia on raportoitu meditaatioon liittyvissä tutkimuksissa?
    7. Mitkä ovat mahdollisia riskitekijöitä sille, että mindfulnessilla on haittavaikutuksia?
    8. Mitä minun pitäisi tehdä, jos koen kielteisiä muutoksia tai huolestuttavia oireita mindfulness-harjoituksen aikana?
  13. Lähdelinkit

Kenen tulisi välttää mindfulnessin harjoittamista?

On tärkeää miettiä riskejä ja sitä, ketkä eivät ehkä hyötyisi mindfulnessista. Tietyistä mielenterveysongelmista kärsiville voi olla parempia vaihtoehtoja. On fiksua keskustella lääkärin kanssa siitä, sopiiko mindfulness sinulle.

Keskeiset asiat

  • Vaikka mindfulnessilla on monia hyötyjä, tutkimukset osoittavat, että se ei välttämättä ole kaikille myönteinen.
  • Henkilöiden, joilla on tiettyjä mielenterveysongelmia tai traumoja, tulisi noudattaa varovaisuutta harjoittaessaan mindfulnessia.
  • On tärkeää kuulla mielenterveysalan ammattilaista ennen mindfulness-harjoitusten aloittamista mahdollisten riskien arvioimiseksi.
  • Tietoisuus mahdollisista vasta-aiheista, haittavaikutuksista ja varotoimista voi auttaa lieventämään haittavaikutuksia.
  • Mindfulness-vaihtoehtojen tutkiminen voi olla joillekin yksilöille sopivampaa heidän ainutlaatuisten olosuhteidensa perusteella.

Mindfulnessin suosio ja sen haitat

Viime aikoina mindfulnessista on tullut todella suosittua. Nyt voit löytää monia työkaluja, jotka auttavat sinua siinä. Näihin kuuluvat kirjat, videot ja sovellukset. Vuotta 2014 kutsuttiin jopa "Mindfulnessin vuodeksi" sen nousun vuoksi. Tuhannet tutkimukset ovat osoittaneet, että mindfulness voi auttaa monissa terveysongelmissa. Tämä sisältää sen, että olet vähemmän ahdistunut ja onnellisempi.

Mindfulness menee valtavirtaan

Monet suuret yritykset käyttävät nykyään mindfulnessia. Ne sanovat, että se on hyväksi työntekijöille. Esimerkiksi Headspace-sovellus auttaa miljoonia ihmisiä olemaan enemmän tietoinen. Yritykset pitävät siitä, koska se voi säästää rahaa terveysongelmissa, kuten stressissä. Ne pitävät sitä hyvänä tapana pitää työntekijät terveinä ilman suuria kustannuksia.

Väärinymmärryksiä Mindfulnessin hyödyistä

Mutta jotkut ajattelevat, että mindfulness on vain hyvä uutinen. Totuus on, että se auttaa vain vähän tiettyihin ongelmiin. Se voi esimerkiksi hieman vähentää sitä, kuinka stressaantunut tai surullinen olo on. Mutta se ei toimi paremmin kuin liikunta tai lepo. Se ei myöskään välttämättä auta nukkumiseen tai siihen, että olo olisi yleisesti ottaen parempi.

Tietoisuus ilman hyväksyntää

Tietoisuus ja asioiden hyväksyminen ovat molemmat keskeisiä osia mindfulnessissa. Molempien puuttuminen voi saada sinut tuntemaan olosi masentuneemmaksi tai huolestuneemmaksi. On tärkeää tietää, että mindfulness ei ole ratkaisu kaikkeen. Joillakin ihmisillä voi olla huonompi olo kuin parempi, jos he eivät käytä mindfulnessia oikein.

Mahdolliset kielteiset vaikutukset Yleisyys
Lisääntynyt ahdistus Yli 60 % osallistujista intensiivistä ja pitkäaikaista meditaatiota koskevassa poikkileikkaustutkimuksessa
Masennus Yli 60 % osallistujista intensiivistä ja pitkäaikaista meditaatiota koskevassa poikkileikkaustutkimuksessa
Täysimittainen psykoosi Yli 60 % osallistujista intensiivistä ja pitkäaikaista meditaatiota koskevassa poikkileikkaustutkimuksessa
Meditaatioretriittien kielteiset vaikutukset 63 % tutkimusryhmästä
Syvästi haitalliset vaikutukset (paniikki, masennus, kipu, ahdistus). 7 % tutkimusryhmästä

Mindfulness on hyvin suosittua, mutta se ei sovi kaikille. Se ei ehkä ole hyvä, jos sinulla on jo joitakin terveysongelmia. Varmuuden vuoksi on viisasta keskustella lääkärin kanssa ennen aloittamista. Joillekin erilaiset tavat olla tietoinen voivat olla parempia. Tarkista aina ensin, onko se sinulle hyvä idea.

Kenen tulisi välttää mindfulnessin harjoittamista?

Mindfulness on nyt supersuosittua. Mutta tutkimukset osoittavat, ettei se ole turvallista kaikille. Mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten mielestä se saattaa pahentaa heidän ongelmiaan tai aiheuttaa muita ongelmia.

Kaikki ihmiset eivät hyödy mindfulnessista. Heidän pitäisi ensin keskustella lääkärin kanssa. Jotkut saattavat pärjätä paremmin muilla tavoilla tai keskustelemalla lääkärin kanssa.

Jos sinulla on ollut vaikeita aikoja, ole varovainen pelkän mindfulnessin kanssa. Se ei välttämättä ole sinulle hyväksi, ellei ammattilainen auta. Tietyistä mielenterveysongelmista kärsivien on saatava ensin asiantuntijan neuvoja.

Mindfulness ei sovi kaikille, vaikka se onkin monille hienoa. On fiksua olla varovainen, varsinkin jos olet riskiryhmässä. Näin vältät pahentamasta asioita itsellesi.

  1. Mieti, mikä voisi toimia sinulle parhaiten. Keskustele mielenterveyden asiantuntijan kanssa ennen aloittamista.
  2. Varo mahdollisia huonoja vaikutuksia. Jos näet merkkejä, pysähdy ja kerro jollekulle.
  3. Etsi opettaja, joka osaa auttaa, kun asiat ovat vaikeita. Hän voi opastaa sinua oikeaan suuntaan.

Varovaisuus ja vaarojen tunteminen auttavat sinua tekemään päätöksiä. Mieti valintojasi viisaasti. Ehkä jokin muu sopii sinulle paremmin, ja sekin on ihan okei.

Mindfulness-harjoituksen haittavaikutukset

Ihmiset puhuvat usein mindfulnessin hyvistä puolista. Meidän pitäisi kuitenkin tietää, ettei kaikki ole vain hyvää. Jotkut tutkimukset osoittavat, että mindfulness saattaa aiheuttaa ongelmia mielessä, kehossa ja aivoissa.

Psykologiset ongelmat

Mindfulnessin harjoittaminen voi joskus pahentaa mielenterveysongelmia. Jotkut saattavat esimerkiksi tuntea itsensä ahdistuneemmiksi, irrallisemmiksi tai surullisemmiksi kokeiltuaan sitä. Tutkimusten mukaan 25 prosenttia meditoivista koki kielteisiä vaikutuksia. Ja 73 % buddhalaisista meditoijista sanoi, että se haittasi heidän elämäänsä paljon.

Somaattiset ja neurologiset ongelmat

Mindfulness on yhteydessä myös fyysisiin ja aivoihin liittyviin asioihin. Joitakin ongelmia ovat motivaation väheneminen, oppimisvaikeudet ja toisten syyttäminen, kun tehdään väärin. Nämä seikat muistuttavat meitä tarkistamaan, onko mindfulness meille hyväksi ennen aloittamista. Lääkäreiden ja asiantuntijoiden pitäisi auttaa tarvittaessa.

Haittavaikutus Osallistujien prosenttiosuus
Yli kuukauden kestävät kielteiset sivuvaikutukset 6%
Yli kuukauden kestävät haittavaikutukset. 14%
Vähintään yksi meditaatioon liittyvä haittavaikutus 58%
Päivittäiseen toimintakykyyn vaikuttavathaittavaikutukset 37%
Kestävät kielteiset vaikutukset yli kuukauden ajan 6%

Kaavio osoittaa, miten meditaatio voi aiheuttaa monille vakavia ongelmia. Jotkut tunsivat itsensä ahdistuneiksi, irrallisiksi tai heillä oli ongelmia ajattelun ja tekemisen kanssa. Ole varovainen ja tunne riskit, jos haluat meditoida.

Mindfulness ei aina sovi kaikille. Ennen kuin aloitat, keskustele lääkärin tai asiantuntijan kanssa, varsinkin jos sinulla on aiempia mielenterveys- tai traumaongelmia. Kun ymmärrämme riskit, voimme käyttää mindfulnessia paremmin ja turvallisemmin.

Yksilölliset erot mindfulness-kokemuksissa

Mindfulness vaikuttaa ihmisiin monin tavoin. Jotkut kokevat sen hyödylliseksi, toiset eivät huomaa suurta muutosta, ja joillakin voi olla ongelmia. On tärkeää tietää, että kaikki eivät hyödy mindfulnessista. Tietyt ihmiset saattavat tarvita erityistä tukea tai neuvoja sitä kokeillessaan.

Sisäisten ongelmien vahvistaminen

Mindfulness saattaa pahentaa joitakin asioita. Näin voi käydä masennuksessa, kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä tai psykoosissa. Se, että kiinnität enemmän huomiota tunteisiisi, saattaa pahentaa näitä ongelmia.

Ego-Rattling-hypoteesi

Mindfulness saattaa myös ravistella sitä, miten näemme itsemme. Se voi aiheuttaa joillekin emotionaalisia järkytyksiä. Kun tarkkailemme ajatuksiamme ja tunteitamme tuomitsematta, se voi olla vaikeaa. Se voi saada jotkut tuntemaan itsensä ahdistuneiksi tai eksyneiksi, varsinkin ilman oikeaa apua.

Tutkimuksissa tutkitaan yhä enemmän sitä, miten mindfulness vaikuttaa meihin eri tavoin. Mindfulness voi olla hyväksi monille, mutta toisille se ei välttämättä ole. Jos harkitset sen kokeilemista, varsinkin jos olet jo tekemisissä mielenterveysongelmien kanssa, on hyvä idea keskustella ammattilaisen kanssa. Oikeanlaisen tuen saaminen voi olla ratkaisevaa sen välillä, onko siitä hyötyä vai ei.

Tutkimus Tyyppi Osallistujat Interventio Toimenpiteet Löydökset
Bagby et al. (2008) RCT 146 (CBT), 129 (PHT). CBT, PHT Revised NEO Personality Inventory, Hamilton Depression Rating Scale (Hamiltonin masennusasteikko) Tutkittiin neuroottisuuden vaikutusta masennuksen vakavuuteen.
de Vibe et al. (2015) RCT 144 (MBSR), Odotuslista MBSR Hahmon perusluettelo Arvioidaan neuroottisuuden ja tunnollisuuden vaikutuksia psyykkiseen ahdistukseen, subjektiiviseen hyvinvointiin ja opiskelijoiden stressiin.
Nyklíček ja Irrmischer (2017). Pitkittäinen 167 MBSR Uudistettu NEO-persoonallisuusluettelo, mielialatilojen profiili Tutkittiin neuroottisuuden vaikutusta ahdistuneisuuteen.

Epäjohdonmukaista näyttöä Mindfulnessin hyödyistä

Mindfulnessista on tulossa yhä suositumpaa. Sen hyödyistä ei kuitenkaan ole vielä selvää näyttöä. Tuoreen tutkimuksen mukaan mindfulness voi saada ihmiset hieman vähemmän surullisiksi, vähemmän huolestuneiksi ja tuntemaan kipua hieman vähemmän. Se auttaa myös hieman stressittömyyden tunteeseen ja parempaan elämänlaatuun. Mutta se ei toimi kaikilla samalla tavalla. Jotkut eivät välttämättä huomaa näitä parannuksia.

Kohtalainen parannus masennuksessa ja ahdistuneisuudessa.

Mindfulness voi auttaa joitakin masennuksen ja ahdistuksen kanssa. Tämä on hyvä uutinen. Mutta muut keinot auttaa, kuten mielen tuntemus tai rentoutuminen, toimivat aivan yhtä hyvin.

Vertailukelpoinen muihin interventioihin

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös pitkän aikavälin hyötyjä 3 viikon ja 3 vuoden kuluttua. Ne havaitsivat, että mindfulness ei ole parempaa kuin muunlainen apu. Tämä tarkoittaa, että se on suunnilleen yhtä hyvä kuin ne, ei parempi.

Tutkimus Attribuutti Mindfulness-interventio Kontrolli Interventio
Masennuksen paraneminen Kohtalainen Kohtalainen
Ahdistuksen paraneminen Kohtalainen Kohtalainen
Kivun paraneminen Kohtalainen Pieni
Stressin paraneminen Hyvin pieni Hyvin pieni
Elämänlaadun paraneminen Hyvin pieni Hyvin pieni

Taulukosta käy ilmi, että mindfulnessilla ja sen vertailuilla on samanlaiset tulokset. Mindfulness torjuu kipua hieman paremmin. Mutta kaiken kaikkiaan se ei ole paljon parempi kuin muut keinot auttaa ihmisiä. Tämä eroaa siitä, mitä useimmat ihmiset ajattelevat sen voimasta.

Mindfulness masennuksen ennaltaehkäisevänä hoitona

Mindfulness ei ole enää vain sitä varten, että olo olisi parempi - sitä tutkitaan masennuksen pysäyttämiseksi ennen kuin se alkaa. Jotkut asiantuntijat haluavat keskittyä lähestymistapaan, jota kutsutaan mindfulness-pohjaiseksi kognitiiviseksi terapiaksi (MBCT). He katsovat, auttaako se ihmisiä, jotka ovat usein todella masentuneita. Kävi ilmi, että monien tutkimusten mukaan se on hyvä keino pitää tällaiset ihmiset paremmassa kunnossa.

Mindfulness-pohjainen kognitiivinen terapia (MBCT)

Aluksi MBCT näytti siltä, että se voisi muuttaa kaiken. Se näytti vähentävän sitä, kuinka usein ihmiset tunsivat itsensä jälleen masentuneiksi. Mutta niille, joita masennus ei ole iskenyt yhtä usein, se ei ehkä ole paras valinta. Kappas vain, joskus se jopa lisäsi näiden ihmisten todennäköisyyttä tuntea itsensä taas masentuneeksi.

Tehokkuus tiettyjen alaryhmien osalta

Viimeaikaiset tutkimukset kertovat, että kaikki, joilla on ollut paljon masennusta, eivät suhtaudu MBCT:hen samalla tavalla. Itse asiassa MBCT näyttää todella auttavan ihmisiä, jotka ovat kokeneet vaikeita aikoja kasvussaan. Se ikään kuin todella puhuttelee heidän tarvettaan parantua tällaisista kokemuksista.

On siis vielä epäselvää, onko MBCT kaikille sopiva. Nämä tarinat muistuttavat meitä siitä, miten tärkeää on sovittaa terapia henkilöön. Se kertoo meille myös, että lääkäreiden pitäisi aina olla mukana, kun yritämme parantua. Näin voimme varmistaa, että olemme oikealla tiellä kohti parempaa oloa.

Meditaatioon liittyviä haittavaikutuksia koskeva tutkimus

Monet pitävät mindfulness-harjoituksista, mutta eräässä tutkimuksessa havaittiin mahdollisia riskejä. Tähän National Institutes of Health -laitoksessa tehtyyn tutkimukseen osallistui monia asiantuntijoita. He havaitsivat, että joillakin ihmisillä mindfulnessilla oli huonoja ja pitkäaikaisia vaikutuksia.

Säännöstelty kiihottuminen ja ahdistus

Jotkut ihmiset kokivat, etteivät pysty hallitsemaan energiaansa meditoinnin jälkeen. Heillä oli univaikeuksia, he tunsivat itsensä ahdistuneiksi ja irrallisiksi. Suurella 37 prosentilla oli negatiivisia vaikutuksia, jotka vaikeuttivat heidän elämäänsä. He kamppailivat ahdistuksen ja tunteidensa hallinnan kanssa.

Dissosiaatio ja emotionaalinen tylsistyminen

Toinen huolestuttava havainto oli se, että jotkut tunsivat olonsa sammuneeksi meditoinnin jälkeen. Tämä sai heidät tuntemaan olonsa vähäiseksi, mikä saattoi kuulostaa hyvältä, mutta ei ollut sitä. Tutkimuksen mukaan tämä saattoi todella sekoittaa heidän suhteensa muihin ja käsityksensä itsestään.

Muistikuvat ja toimeenpanohäiriöt

Joillakin meditoijilla havaittiin myöstakaumia ja aivo-ongelmia. Tämä vaikutti heidän muistiinsa, päätöksentekoonsa ja muuhun. Erityisesti ne, joilla on mielenterveysongelmia tai aiempia traumoja, saattavat pitää näitä tuloksia huolestuttavina.

Tutkimus osoitti, että hyvät ja huonot vaikutukset eivät ole täysin erillisiä. Vaikka jotkut paranisivat masennuksesta, he saattavat silti kohdata huonoja vaikutuksia. Huolelliset valinnat ovat siis avainasemassa. Lääkäreiden tulisi punnita sekä mindfulnessin hyvät että huonot puolet potilaidensa taustat huomioon ottaen.

Haittavaikutusten riskitekijät

Tutkijat tutkivat mindfulnessin varjopuolia. He löysivät joitakin asioita, jotka saattavat tehdä mindfulnessista vaikeaa joillekin ihmisille. On tärkeää tietää nämä riskit, etenkin jos sinulla on mielenterveysongelmia tai etsit muita tapoja olla mindful.

Meditaatioharjoituksen kesto

Meditaation kesto on avaintekijä. Eräs tutkimus osoittaa, että hyvin pitkä meditaatio, kuten 12-15 tuntia päivittäin retriiteissä, voi johtaa huonoihin tunteisiin. Joillekin näin paljon meditointi saattaa auttaa eikä vahingoittaa, pahentaa mielenterveysongelmia tai aiheuttaa uusia.

Konteksti ja kulttuurin ymmärtäminen

Asetelma ja tieto siitä, mistä meditaatio tulee, on tärkeää. Dalai Lama varoittaa aloittamasta meditaatiota tuntematta sitä hyvin. Oppiminen niiltä, jotka tietävät, oikeilla taustatiedoilla voi auttaa pitämään sinut turvassa ja tehdä mindfulnessista tyydyttävämpää.

Haittavaikutus Osallistujien prosenttiosuus
Yli kuukauden kestävät kielteiset sivuvaikutukset 6%
Yli kuukauden kestävät haittavaikutukset. 14%
Ilmoittanut vähintään yhden meditaatioon liittyvän haittavaikutuksen 58%
Koettu haitallisia vaikutuksia, joilla on kielteisiä vaikutuksia päivittäiseen toimintaan. 37%
"Pysyvät huonot vaikutukset" yli kuukauden ajan. 6%

Taulukosta käy ilmi, että monet tutkimuksissa mukana olleet ihmiset kohtasivat mindfulnessin huonoja vaikutuksia. On ratkaisevan tärkeää tuntea nämä riskit ja käsitellä niitä. Tämä pätee erityisesti, jos sinulla on jo mielenterveysongelmia tai jos etsit erilaisia mindfulness-tapoja.

  • Säännöstelty kiihottuminen
  • Ahdistus
  • Dissosiaatio-oireet
  • Emotionaalinen tylsistyminen
  • Flashbacks
  • Vaurioitunut toimeenpanovallan toimintahäiriö
  • Sosiaalinen vetäytyminen
  • Havaintoyliherkkyys

Yleisiä huonoja vaikutuksia olivat muun muassa liiallinen valppaus, ahdistuneisuus, kosketuksen puute, tunteiden tuntemattomuus, huonojen asioiden muistaminen, ajatteluongelmat ja halu olla yksin. Jos sinulla on mielenterveysongelmia, on ehdottomasti keskusteltava lääkärin kanssa ennen mindfulnessin kokeilemista.

Mindfulnessiin liittyvien vaikeuksien käsitteleminen

Tuntuuko pahalta mindfulnessin takia? On OK pyytää apua. Jotkut ihmiset saattavat pitää mindfulnessia riskialttiina. Heidän kannattaa kysyä neuvoa mielenterveysasiantuntijoilta tai meditaatio-ohjaajilta. Nämä ammattilaiset tietävät paljon näistä asioista.

Cheetah House Resurssit

Cheetah House auttaa meditaatioon liittyvissä vaikeuksissa. Sen perusti tohtori Willoughby Britton. Heidän verkkosivuiltaan löydät paljon apua, kuten videoita, tarinoita ja luettelon mielenterveysalan ammattilaisista.

Ammattilaisen avun hakeminen

Tuntuuko mindfulness oudolta? Keskustele mielenterveys- tai meditaatio-ohjaajan kanssa. He ymmärtävät sen. He voivat ehdottaa uusia tapoja tai muita harjoituksia, jotka voisivat sopia sinulle paremmin.

Resurssit Kuvaus
Cheetah House Voittoa tavoittelematon järjestö, joka tarjoaa tietoa ja resursseja meditaatioon liittyvistä vaikeuksista.
Mielenterveysalan ammattilaiset Terapeutit, neuvojat ja psykologit, jotka ovat erikoistuneet mindfulness-harjoitusten haittavaikutusten käsittelyyn.
Meditaatio-ohjaajat Kokeneet opettajat, jotka tuntevat mindfulness-harjoitusten mahdolliset riskit ja vasta-aiheet.

Asiantuntija-avun saaminen voi parantaa asioita. Se auttaa vähentämään mielenterveyden huonoja vaikutuksia. Ja se johdattaa sinut turvallisempiin ja hyviin mindfulness-tapoihin, jotka sopivat mielenterveyteesi. Kyse on siitä, että löydät sen, mikä on sinulle parasta.

Päätelmä

Mindfulness-harjoituksilla on monia hyviä puolia. Ne eivät kuitenkaan aina sovi kaikille, etenkään jos sinulla on mielenterveysongelmia tai aiempia traumoja. Ennen kuin aloitat, keskustele mielenterveyden asiantuntijan kanssa. Hän voi kertoa, onko se sinulle turvallista.

Jos mindfulness ei ehkä sovi sinulle, etsi muita polkuja. On fiksua löytää se, mikä sopii tarpeisiisi parhaiten. Ammattilaisten avun saaminen voi ohjata sinut oikeaan suuntaan. On tärkeää jatkaa opiskelua, jotta mindfulness auttaa, ei haittaa, erityisesti niille, joille se ei ehkä sovi.

Mindfulness voi olla hyödyllistä, mutta meidän on oltava fiksuja sen suhteen. Mene hitaasti, kysy neuvoa ja ole varovainen. Näin varmistamme, että hyödynnämme sen tuomat hyvät puolet. Mutta samalla pyrimme välttämään kaikki ongelmat matkan varrella. Tämä auttaa varmistamaan, että pidämme itsestämme hyvää huolta.

FAQ

Kenen tulisi välttää mindfulnessin harjoittamista?

Psyykkisistä ongelmista kärsivien ihmisten tulisi olla varovaisia mindfulnessin kanssa. Se saattaa pahentaa heidän ongelmiaan.

Mitä mahdollisia haittavaikutuksia mindfulness-harjoittelulla voi olla?

Mindfulness ei ehkä ole hyväksi kaikille. Se voi johtaa ahdistuksen tai masennuksen lisääntymiseen. Se saattaa saada sinut tuntemaan tunteiden puutetta tai heikentää päätöksentekokykyäsi.

Miksi jotkut ihmiset kokevat mindfulnessin kielteisiä vaikutuksia?

Joillekin mindfulness voi vahvistaa pahoja tunteita. Se saattaa muuttaa heidän käsitystään itsestään ja aiheuttaa tunne-elämän ongelmia.

Onko näyttö mindfulnessin hyödyistä johdonmukaista?

Mindfulnessin tutkimuksesta on saatu vaihtelevia tuloksia. Se auttaa hieman masennukseen ja ahdistukseen. Mutta se ei tee paljonkaan onnellisuuden tunteille tai tarkkaavaisuudelle.

Onko mindfulness-pohjainen kognitiivinen terapia (MBCT) tehokas masennuksen hoidossa?

MBCT auttaa alentamaan masennuksen uusiutumisprosenttia joillakin. Niille, joilla on vähemmän masennusjaksoja, se ei kuitenkaan välttämättä toimi yhtä hyvin. Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat vaihtelevia tuloksia.

Mitä yleisiä haittavaikutuksia on raportoitu meditaatioon liittyvissä tutkimuksissa?

Meditaation huonoja puolia voivat olla energiaongelmat ja ahdistus. Se saattaa saada sinut tuntemaan, ettet välitä tai että sinulla on vaikeuksia tehdä valintoja.

Mitkä ovat mahdollisia riskitekijöitä sille, että mindfulnessilla on haittavaikutuksia?

Liika meditaatio tai väärät näkemykset siitä voivat aiheuttaa ongelmia. Pidemmät meditaatiot, erityisesti ryhmässä, saattavat johtaa huonoihin tunteisiin.

Mitä minun pitäisi tehdä, jos koen kielteisiä muutoksia tai huolestuttavia oireita mindfulness-harjoituksen aikana?

Jos mindfulness saa sinut tuntemaan olosi huonoksi, hae apua. Keskustele meditaatioasiantuntijan tai mielenterveysalan ammattilaisen kanssa. Voit myös ottaa yhteyttä Cheetah Houseen saadaksesi tukea.

Lähdelinkit

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku