Sopiiko mindfulness kaikille?

Published:

Viime vuosina mindfulnessista on tullut todella suosittu keino vähentää stressiä ja saada ihmiset voimaan paremmin. Kyse on keskittymisestä nykyhetkeen, asioiden ymmärtämisestä ympärilläsi ja sisälläsi arvostelematta. Monet tutkimukset osoittavat, että se auttaa ahdistukseen, masennukseen ja stressiin. Mutta onko se hyväksi kaikille ihmisille?

Sisällysluettelo:

 1. Keskeiset asiat:
 2. Mindfulnessin nousu nyky-yhteiskunnassa
  1. Mindfulness-harjoitusten suosio
  2. Mindfulness työpaikalla
 3. Mindfulnessin perusteiden ymmärtäminen
  1. Mindfulnessin määritelmä
  2. Alkuperä buddhalaisissa perinteissä
  3. Mukauttaminen länsimaista yleisöä varten
 4. Mindfulness-harjoituksen mahdolliset hyödyt
  1. Stressin vähentäminen ja rentoutuminen
  2. Parempi tunteiden säätely
  3. Parannettu keskittyminen ja keskittyminen
 5. Sopiiko mindfulness kaikille?
 6. Yksilölliset erot mindfulness-kokemuksissa
  1. Vastaanottokyvyn eri tasot
  2. Henkilökohtainen historia ja traumat
 7. Mahdolliset riskit ja haittavaikutukset
  1. Kohonnut ahdistus tai masennus
  2. Tukahdutettujen muistojen pintaan nouseminen
  3. Itsetuntoa koskevat haasteet
 8. Nykyisen Mindfulness-tutkimuksen rajoitukset
  1. Pitkän aikavälin tutkimusten puute
  2. Epäjohdonmukainen tai epämääräinen näyttö
 9. Asianmukaisen ohjauksen ja tuen merkitys
 10. Vaihtoehtoja Mindfulnessille henkisen hyvinvoinnin edistämiseksi
  1. Fyysinen harjoittelu ja rentoutumistekniikat
  2. Sosiaalinen yhteys ja vapaaehtoistyö
  3. Nautinnolliset aktiviteetit
 11. Päätelmä
 12. FAQ
  1. Sopiiko mindfulness kaikille?
  2. Mitkä ovat mindfulnessin mahdolliset hyödyt?
  3. Liittyykö mindfulnessiin riskejä?
  4. Kuinka tehokasta mindfulness on verrattuna muihin interventioihin?
  5. Voiko mindfulness olla hyödyksi lapsille?
  6. Onko mindfulness tehokasta ahdistuksen ja masennuksen hallinnassa?
  7. Voiko mindfulnessin sisällyttää työpaikalle?
  8. Onko mindfulnessille olemassa vaihtoehtoja henkisen hyvinvoinnin edistämiseksi?
 13. Lähdelinkit

Sopiiko mindfulness kaikille?

Eräässä laajassa tutkimuksessa havaittiin, että mindfulness auttoi monia ihmisiä vähentämällä heidän ahdistustaan, suruaan ja rentoutumistaan. Mutta se ei toiminut kaikille. Jotkut ihmettelevät edelleen, toimiiko mindfulness kaikilla vai saako siitä jotkut ihmiset enemmän irti kuin toiset.

Puhutaanpa nyt mindfulnessin mahdollisista varjopuolista. On totta, että monet pitävät sitä erittäin hyödyllisenä. Mutta meillä ei ole paljon tietoa mahdollisista huonoista pitkäaikaisvaikutuksista. Joskus se voi johtaa paniikin lisääntymiseen, surullisuuteen, liian suureen energiamäärään tai siihen, että näkee tai kuulee asioita, joita ei ole olemassa.

Jatkossa tarkastelemme syvällisemmin mindfulnessia. Puhumme siitä, miten se voi auttaa, mutta myös mahdollisista riskeistä. Näin voit nähdä, voisiko mindfulness olla sinulle hyväksi. Tämän tietäminen voi auttaa tekemään fiksun valinnan mindfulnessin kokeilemisesta.

Keskeiset asiat:

 • Mindfulness on saavuttanut suosiota stressin vähentämisen ja hyvinvoinnin edistämisen välineenä.
 • Vaikka mindfulness hyödyttää monia yksilöitä, se ei välttämättä sovi kaikille.
 • Mindfulness-käytäntöihin liittyvät mahdolliset riskit ja haittavaikutukset vaativat lisätutkimuksia.
 • Yksilölliset erot mindfulnessiin reagoimisessa tulisi ottaa huomioon.
 • Asianmukainen ohjaus ja tuki ovat olennaisen tärkeitä, kun harjoitetaan mindfulness-harjoituksia.

Mindfulnessin nousu nyky-yhteiskunnassa

Mindfulness on tullut hyvin suosituksi viime aikoina. Sitä rakastavat miljoonat ihmiset kaikkialla. Tämä yksinkertainen harjoitus auttaa vähentämään stressiä ja parantaa oloa. Se on tarkoitettu kaikille, jolloin on helppo nauttia rauhallisesta mielestä.

Mindfulness-harjoitusten suosio

Monet tutkimukset osoittavat, että mindfulness toimii. Vuonna 2010 39 tutkimuksessa todettiin, että se voi auttaa mielenterveys- ja tunne-elämän ongelmissa. Kahdeksan viikon ohjelma sai ihmiset tuntemaan itsensä vähemmän ahdistuneiksi ja surullisiksi. He myös reagoivat vähemmän stressiin.

Ihmiset rakastavat mindfulnessia myös klinikoiden ulkopuolella. Mindful-lehti on hyvin menestynyt. Se tavoittaa nyt 100 000 lukijaa. Ja sen verkkosivusto on supersuosittu. Tämä osoittaa, miten paljon ihmiset välittävät mindfulnessista.

Mindfulness työpaikalla

Suuret yritykset näkevät mindfulnessin arvon. Google, Apple ja muut tarjoavat sitä henkilöstölleen. Ne tietävät, että se tekee työntekijöistä onnellisempia ja keskittyneempiä. Tämä vähentää sairauspoissaoloja.

Tutkimukset tukevat mindfulnessia työssä. Se auttaa sotilaita pysymään terävinä vaikeina aikoina. Ihmiset, jotka meditoivat, suoriutuvat kokeista paremmin kuin ne, jotka eivät meditoi. Se sopii hyvin stressaaviin töihin.

Organisaatio Mindfulness-aloite
Google "Etsi itsesi sisältä" mindfulness-ohjelma
Apple Mindfulness-huoneet ja meditaatiotunnit paikan päällä
Sony Mindfulness-pohjaiset stressin vähentämiskurssit työntekijöille
Ikea Ohjattuja meditaatio-istuntoja ja mindfulness-sovelluksia henkilöstölle
Terveysministeriö (Yhdistynyt kuningaskunta) Mindfulness-koulutus terveydenhuollon ammattilaisille
Lontoon liikennelaitos Mindfulness-työpajoja stressinhallintaan ja sietokyvyn parantamiseen

Yhä useammat ihmiset kokeilevat mindfulnessia, ja sen monet hyödyt ovat selvät. Se auttaa henkilökohtaisesti ja työssä. Voit tuntea itsesi vahvemmaksi, onnellisemmaksi ja tyytyväisemmäksi elämään.

Mindfulnessin perusteiden ymmärtäminen

Mindfulness on nykyään todella suosittua. Se auttaa meitä olemaan tietoisia hetkessä. Se tarkoittaa, että tarkkailemme ajatuksiamme, tunteitamme ja kehoamme tuomitsematta. Se tekee meistä selkeämpiä, ystävällisempiä ja onnellisempia.

Mindfulnessin määritelmä

Mindfulness on keskittymistä nykyhetkeen uteliaasti ja ystävällisesti. Huomaamme ajatuksemme, tunteemme ja ympäröivän maailman tuomitsematta. Tämä auttaa meitä käsittelemään elämän ylä- ja alamäkiä taitavasti.

Alkuperä buddhalaisissa perinteissä

Buddhalaisuudessa on harjoitettu mindfulnessia jo pitkään. Se on keskeinen osa heidän matkaansa henkiseen kasvuun ja kärsimyksen lopettamiseen. He meditoivat hengitystään tai tunteitaan. Tämä tekee heistä tietoisempia ja oivaltavampia.

Mukauttaminen länsimaista yleisöä varten

Länsimaissa mindfulnessia käytetään maallisilla tavoilla. Sitä käytetään terveydenhuollossa, kouluissa ja työssä Jon Kabat-Zinnin ansiosta. Hänen ohjelmansa auttaa ihmisiä stressin, ahdistuksen ja masennuksen kanssa. Se tekee elämästä parempaa.

Mindfulnessia opetetaan nykyään monin eri tavoin, kuten:

 • Istuminen ja keskittyminen hengitykseen tai tunteisiin
 • Kehon eri osien huomaaminen ja rentouttaminen
 • Hitaasti liikkuessasi ole tietoinen
 • Jooga sekoitettuna hengitykseen keskittymiseen

Nämä tavat auttavat meitä tuntemaan itsemme paremmin ja tuntemaan itsemme tasapainoisemmiksi. Ne auttavat meitä käsittelemään stressiä, luomaan yhteyksiä muihin ja olemaan onnellisempia.

Mindfulness-harjoitus Mahdolliset hyödyt
Istuva meditaatio Vähemmän stressiä ja ahdistusta, parempi huomiokyky
Body Scan Meditaatio Tunne kehosi paremmin, vähemmän kipua, enemmän rentoutumista.
Kävelymeditaatio Ymmärrä jokapäiväistä elämää paremmin, ajattele vähemmän, tunne olosi paremmaksi.
Mindful Jooga Ole joustavampi, vähemmän stressiä, tunne, että mieli ja keho ovat yhteydessä toisiinsa.

Kun ymmärrämme mindfulnessin juuret ja uudet käyttötavat, näemme sen valtavat hyödyt. Se auttaa mieltä ja kehoa paljon nykyään. Mindfulness on kuin polku, jonka kautta ollaan läsnäolevampia, ystävällisempiä ja vahvempia. Sen avulla elämän koettelemukset on helpompi käsitellä rauhallisin mielin.

Mindfulness-harjoituksen mahdolliset hyödyt

Mindfulness tekee mielestämme terveen ja rauhallisen. Se tekee meistä tietoisempia ja keskittyneempiä. Se auttaa meitä näkemään elämän selkeästi ja tuntemaan olomme rauhalliseksi.

Stressin vähentäminen ja rentoutuminen

Tarkkaavaisuus auttaa meitä rauhoittumaan ja rentoutumaan. Se opettaa meitä tarkkailemaan ajatuksiamme tuomitsematta. Näin käsittelemme stressiä paremmin. Mindfulness voi tehdä meistä vähemmän ahdistuneita ja surullisia.

Mindfulness-hengitys saa kehomme rentoutumaan. Se hidastaa sydämen sykettä ja rauhoittaa lihaksia. Säännöllinen tekeminen auttaa stressiin, sydänongelmiin ja kipuihin. Se saa meidät myös nukkumaan paremmin ja voimaan vähemmän pahoin.

Parempi tunteiden säätely

Tietoisuus on avainasemassa tunteidemme hallinnassa. Se saa meidät reagoimaan tunteisiin paremmin. Mindfulnessin avulla voimme ymmärtää tunteitamme ilman, että ne ottavat vallan. Se auttaa meitä pysymään tasapainossa ja vahvana.

Tunteiden tutkiminen mindfulnessin avulla tekee meistä parempia tehtävissä ja onnellisempia ihmissuhteissa. Se osoittaa meille, miten kohdata elämän ylä- ja alamäet ystävällisesti.

Parannettu keskittyminen ja keskittyminen

Mindfulness sopii täydellisesti nykypäivän kiireiseen maailmaan. Se terävöittää keskittymistämme ja estää meitä hajamielisyyksiltä. Mindfulness voi jopa saada aivomme toimimaan paremmin.

Tai chin kaltaisten toimintojen harrastaminen auttaa aivojamme pysymään terävinä stressin aikana. Sotilaiden muisti parani mindfulness-harjoittelun jälkeen. Tämä osoittaa, kuinka voimakas mindfulness voi olla.

Mindfulness Hyöty Tutkimustulokset
Stressin vähentäminen 8 viikkoa kestäneessä mindfulness-pohjaisessa stressin vähentämisryhmässä ilmeni tutkimuksen aikana huomattavasti vähemmän ahdistusta, masennusta ja somaattista ahdistusta kuin kontrolliryhmässä.
Tunteiden säätely Mindfulness-meditaatioharjoitus oli yhteydessä vähentyneeseen tunnereaktiivisuuteen ja parempaan keskittymiseen kognitiiviseen tehtävään.
Keskittyminen ja keskittyminen Työmuistin kapasiteetti parani sotilashenkilöstöllä, joka osallistui 8 viikon mindfulness-harjoitusohjelmaan.

Mindfulness ei pelkästään helpota stressiä, auta meitä pysymään rauhallisina ja keskittymään. Se voi saada meidät ymmärtämään itseämme paremmin ja olemaan ystävällisempiä. Mindfulness parantaa terveyttämme ja tekee meistä onnellisempia.

Sopiiko mindfulness kaikille?

Mindfulnessista on tulossa hyvin suosittua, ja monet ihmiset kokeilevat sitä. Kaikille se ei kuitenkaan välttämättä toimi. Eräässä laajassa tutkimuksessa tarkasteltiin tietoja yli 11 000:sta mindfulness-ohjelmiin osallistuneesta ihmisestä. He havaitsivat, että ne auttoivat voimaan paremmin ja vähentämään stressiä, mutta eivät kaikille. Joillakin mindfulness ei auttanut sen enempää kuin muutkaan hyvän olon toimet, kuten liikunta.

Laadukkaammat tutkimukset osoittivat, että mindfulness auttoi vähentämään stressiä, mutta ei auttanut tuntemaan itsensä onnellisemmaksi, vähemmän masentuneeksi tai vähemmän ahdistuneeksi. Tarvitaan siis lisää tutkimuksia, jotta voidaan varmasti sanoa, toimiiko mindfulness kaikille. On tärkeää, että se, miten reagoimme mindfulnessiin, voi olla erilaista. Kaikki reaktiot eivät ole hyviä. Ihmiset, joilla on raskas menneisyys tai mielenterveysongelmia, eivät välttämättä hyödy siitä ja voivat jopa tuntea olonsa huonommaksi.

Mindfulnessin hyödyt Mindfulness-riskit
Vähentynyt stressi ja ahdistus Lisääntynyt ahdistus tai paniikki
Parempi tunteiden säätely Tukahdutettujen muistojen esiin tuominen
Parempi keskittyminen ja keskittyminen Itsetuntoon kohdistuvat haasteet

Mindfulnessin harjoittaminen kotona on yksinkertaista. Mutta jos se tuntuu oudolta tai pahalta, on viisasta puhua mielenterveysasiantuntijan kanssa. Iso tutkimus kertoo, että mielenterveysohjelmien on sovittava eri ihmisten kulttuureihin ja tarpeisiin. Mindfulnessin tai minkä tahansa mielenterveystoiminnan aloittaminen vaatii siis huolellisuutta ja tietämistä, ettei se välttämättä auta jokaista surullista tai huolestunutta ihmistä.

Haluatko oppia lisää mindfulnessista? Asiantuntijoiden apu on avainasemassa. Myös rentouttavien aktiviteettien, kuten liikunnan tai harrastusten, kokeileminen voi olla hyväksi. Kyse on siitä, että valitset sen, mikä toimii sinulle parhaiten.

Yksilölliset erot mindfulness-kokemuksissa

Mindfulness on yhä suositumpi keino auttaa ahdistukseen ja masennukseen. Kaikki eivät kuitenkaan pidä sitä rauhoittavana. Joillekin se voi saada heidät tuntemaan olonsa levottomaksi tai pelokkaaksi. Se, miten suhtaudut mindfulnessiin, riippuu monista asioista, kuten menneisyydestäsi. Myös traumat ja mielenterveysongelmat vaikuttavat asiaan.

Vastaanottokyvyn eri tasot

Ihmiset reagoivat erilailla mindfulnessiin. Suuressa katsauksessa todettiin, että mindfulness voi hieman auttaa masennukseen ja ahdistukseen. Se ei kuitenkaan muuttanut kaikkea, kuten sitä, miten onnelliseksi joku tunsi itsensä tai miten hän nukkui. Tämä osoittaa, että ihmiset reagoivat mindfulnessiin omalla tavallaan.

Dingin ja muiden (2015) tutkimuksessa tarkasteltiin, miten erilaiset persoonallisuudet vaikuttavat mindfulnessiin. He havaitsivat, että ihmiset, joilla oli paljon stressiä, tunsivat olonsa paremmaksi mindfulnessin avulla. Tämä viittaa siihen, että persoonallisuutemme voi tehdä mindfulnessista enemmän tai vähemmän hyödyllistä.

Tutkimus Interventio Persoonallisuuden piirre Tulosmittarit Tulokset
Ding et al. (2015) Mindfulness vs. rentoutumisharjoittelu Neuroottisuus, ekstraversio Masennus, väsymys, viha Korkea neuroottisuus: Masennus, väsymys ja viha vähenivät enemmän mindfulness-ryhmässä.
Nyklíček ja Irrmischer (2017). MBSR Neuroottisuus Ahdistus Ahdistuneisuuden väheneminen, jota neuroottisuus lieventää.
Krick ja Felfe (2019) Mindfulness vs. Koulutuskurssi Neuroottisuus, avoimuus Itsehoito, psykologinen rasitus, negatiivinen affekti, sykevaihtelu, sydämen sykevaihtelu Mindfulness-interventio: Psykologinen rasitus ja negatiiviset vaikutukset vähenevät.

Henkilökohtainen historia ja traumat

Menneisyytesi ja traumasi voivat muuttaa sitä, miten suhtaudut mindfulnessiin. Ihmiset, jotka ovat kohdanneet traumoja menneisyydessä, saattavat saada eniten apua mindfulnessista. Tämä apu voi tulla ohjelmista, joissa mindfulnessia käytetään surullisen tunteen tai stressin käsittelyyn.

Joillekin mindfulness voi kuitenkin herättää vaikeita muistoja tai tunteita. Tärkeintä on tehdä mindfulnessia mielenterveysalan ammattilaisen kanssa, jos sinulla on vaikea menneisyys. Hän voi auttaa sinua käymään läpi näitä vaikeita tunteita turvallisesti ja ohjata sinua.

Vaikka mindfulness voi tehdä hyvää monille, se ei ole sama asia kaikille. Kyse on henkilökohtaisista tarpeista ja historiasta. Oikealla tuella mindfulness voi todella toimia mielenterveyden parantamiseksi.

Mahdolliset riskit ja haittavaikutukset

Mindfulness on hyvin pidetty sen hyvistä vaikutuksista. Se ei kuitenkaan sovi kaikille. Jotkut saattavat tuntea itsensä ahdistuneemmiksi tai surullisemmiksi. He saattavat muistaa asioita, jotka ovat unohtuneet. Se voi myös muuttaa sitä, miten he näkevät itsensä.

Näin käy yli puolelle paljon meditoivista ihmisistä. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että 37 prosentilla oli vaikeuksia tehdä päivittäisiä toimintoja sen vuoksi. Eräässä tutkimuksessa tarkasteltiin intensiivisen meditaation haittavaikutuksia. Yli puolet joutui siitä jonkinlaisiin vaikeuksiin.

Mindfulness ei ehkä ole hyväksi ihmisille, jotka jo kamppailevat mielenterveyden kanssa. Se voi tuoda esiin sisäisiä ongelmia. Ja se voi saada jonkun tuntemaan, ettei hän tunne itseään tai maailmaa, jossa hän elää.

 • Säännöstelty kiihottuminen
 • Ahdistus
 • Dissosiaatio-oireet
 • Emotionaalinen tylsistyminen
 • Flashbacks
 • Vaurioitunut toimeenpanovallan toimintahäiriö
 • Sosiaalinen vetäytyminen
 • Havaintoyliherkkyys

Jos henkilöllä on mielenterveysongelmia tai traumoja, on tärkeää olla varovainen. Mindfulnessin tekeminen väärin voi pahentaa asioita. Hae aina apua ja ohjausta, jotta vältät ylimääräisen stressin.

Kohonnut ahdistus tai masennus

Monet rakastavat mindfulnessia stressin ja ahdistuksen vähentämiseksi. Joillakin se kuitenkin pahentaa tilannetta. 14 prosenttia havaitsi huonoja vaikutuksia, jotka kestivät yli kuukauden. 6 prosentilla nämä huonot vaikutukset jatkuivat vielä pidempään. Mindfulness voi saada meidät kohtaamaan piileviä tunnekysymyksiä. Tämä voi saada jotkut ihmiset tuntemaan itsensä entistä ahdistuneemmiksi tai surullisemmiksi.

Tukahdutettujen muistojen pintaan nouseminen

Mindfulness voi tuoda esiin vanhoja muistoja, erityisesti huonoja muistoja. Tietoisemmaksi tuleminen mielestämme voi kaivaa esiin vanhoja, tuskallisia muistoja. Tämä on vaikeaa ihmisille, jotka ovat kokeneet trauman. Näiden muistojen näkeminen uudelleen voi olla hyvin vaikeaa.

Itsetuntoa koskevat haasteet

Mindfulness saattaa muuttaa sitä, miten näemme itsemme ja maailman. Se saa meidät pohtimaan ajatuksiamme ja tunteitamme. Tämä prosessi saattaa saada meidät epäilemään sitä, mitä luulimme olevan totta elämästä. Saatamme tuntea olevamme eksyksissä tai emme tiedä, keitä olemme.

Haittavaikutus Osallistujien prosenttiosuus
Vähintään yksi meditaatioon liittyvä haittavaikutus 58%
Haitalliset vaikutukset, joilla on kielteisiä vaikutuksia päivittäiseen toimintaan 37%
Yli kuukauden kestävät haittavaikutukset. 14%
Yli kuukauden kestävät kielteiset sivuvaikutukset 6%

Erityisesti 6 %:lla, jotka meditoivat paljon, oli pitkäaikaisia haittavaikutuksia. Tämä tarkoittaa, että tietoisuustaitojen harjoittaminen paljon saattaa olla riskialtista. Tärkeintä on meditoida varovasti, ei liikaa. Hyvät opettajat voivat opastaa meitä vaikeiden aikojen yli.

Nykyisen Mindfulness-tutkimuksen rajoitukset

Mindfulnessista on tullut hyvin suosittua. Sitä koskevalla tutkimuksella on kuitenkin muutamia rajoituksia. Vaikka jotkut tutkimukset kertovat hienoja asioita, toiset eivät ole niin varmoja. Meidän on tarkasteltava tosiasioita tarkemmin, jotta ymmärtäisimme ne täysin.

Pitkän aikavälin tutkimusten puute

Yksi suuri ongelma on pitkien tutkimusten puute. Useimmissa tutkimuksissa tarkastellaan, mitä tapahtuu 8-12 viikon aikana. Tämä on hyvä tieto mindfulnessin varhaisista vaikutuksista. Mutta emme tiedä, mitä tapahtuu pitkällä aikavälillä. Onko se vain nopeaa vauhtia vai kestääkö se?

Ilman tarkempaa tulevaisuutta on vaikea sanoa. Voiko mindfulness todella parantaa elämää pitkällä aikavälillä, vai onko se vain lyhytaikainen ratkaisu?

Epäjohdonmukainen tai epämääräinen näyttö

Tutkimustuloksia on monenlaisia. Jotkut viittaavat hyviin asioihin, kun taas toiset eivät ole niin selviä. Eräässä suuressa tutkimuksessa todettiin, että mindfulness auttaa hieman masennuksen tai jännittyneisyyden tunteeseen. Mutta se ei ole kaikille pelinvaihtaja. Muut menetelmät, kuten liikunta, saattavat toimia pitkällä aikavälillä yhtä hyvin.

Tällainen tutkimus on hankalaa. On vaikea sanoa, että mindfulness toimii paremmin kuin muut asiat. Selkeiden vastausten saamiseksi tarvitaan lisää tutkimuksia.

Tutkimus Löydökset
Poikkileikkaustutkimus intensiivisestä ja pitkäaikaisesta meditaatiosta Yli 60 prosenttia osallistujista ilmoitti vähintään yhdestä kielteisestä vaikutuksesta, joka vaihteli ahdistuksen lisääntymisestä masennukseen ja täysimittaiseen psykoosiin.
Mindfulness-pohjainen kognitiivinen terapia (MBCT) masennuksen hoidossa. alhaisemmat uusiutumisprosentit henkilöillä, joilla on kolme tai useampia masennusjaksoja, mutta suurempi todennäköisyys uusiutumiseen niillä, joilla on kaksi tai vähemmän masennusjaksoja.
Satunnaistettujen kliinisten tutkimusten meta-analyysi Kohtalaisia parannuksia masennuksessa, ahdistuneisuudessa ja kivussa; hyvin pieniä parannuksia stressin vähentämisessä ja elämänlaadussa; ei merkittäviä vaikutuksia positiiviseen mielialaan, tarkkaavaisuuteen, uneen tai päihteiden käyttöön.
Mindfulness-pohjaisten interventioiden vertailu rentoutukseen tai psykoedukaatioon. Ei parempia kliinisiä tuloksia keskipitkällä tai pitkällä aikavälillä.

Tämä epävarmuus tarkoittaa, että tarvitsemme parempia ja tarkempia tutkimuksia. Niiden avulla voitaisiin varmasti tietää, onko mindfulness paras valinta. On tärkeää jatkaa tutkimusten analysointia. Näin opimme, mikä todella toimii.

Asianmukaisen ohjauksen ja tuen merkitys

Mindfulness voi auttaa ahdistukseen ja stressiin. Yksin se ei kuitenkaan välttämättä toimi. On parasta saada apua joltakulta koulutetulta.

Mindfulness voi jopa muuttaa aivojamme. Se vaikuttaa siihen, miten muistamme asioita ja tunnemme. Mutta muista, että se ei aina tunnu hyvältä. Mielenterveyden asiantuntijan kanssa puhuminen voi auttaa, jos tilanne käy vaikeaksi.

Mindfulness-tekniikka Mahdolliset hyödyt Tärkeitä näkökohtia
Mindfulness-meditaatio Stressin vähentäminen, parempi tunteiden säätely, parempi keskittyminen Hakeudu pätevän ohjaajan opastukseen ja ole tietoinen henkilökohtaisista rajoituksista.
Tietoinen syöminen Terveellisen painon saavuttaminen ja ylläpitäminen, parempi suhde ruokaan. Konsultoi rekisteröityä ravitsemusterapeuttia tai ravitsemusterapeuttia henkilökohtaista ohjausta varten.
Mindfulness-pohjainen stressin vähentäminen (MBSR) Vähentynyt ahdistus ja masennus, parempi selviytyminen vakavasta sairaudesta. Varmista, että ohjelmaa johtaa sertifioitu MBSR-kouluttaja, keskustele mahdollisista huolenaiheista terveydenhuollon tarjoajan kanssa.

Ohjaus on tärkeää mindfulnessin kannalta. Se auttaa meitä olemaan tietoisempia tuomitsematta. Mutta se ei ehkä sovi kaikille. Joitakin ajateltavia seikkoja ovat muun muassa seuraavat:

 • Jos sinulla on aiempia traumoja tai henkisiä ongelmia, on viisasta kääntyä mielenterveysalan ammattilaisen puoleen.
 • Ammattitaitoisten ohjaajien apu on suuri ero.
 • On tärkeää olla aina ystävällinen itselleen, kun asiat ovat vaikeita.

Vakuutus auttaa nyt maksamaan mindfulnessia joissakin terveysongelmissa. Se osoittaa, että lääkärit uskovat sen hyötyihin. Oikean ohjauksen saaminen on kuitenkin ratkaisevan tärkeää. Näin voimme hyödyntää mindfulnessia parhaalla mahdollisella tavalla ja välttää ongelmia.

Vaihtoehtoja Mindfulnessille henkisen hyvinvoinnin edistämiseksi

Mindfulness on hienoa, mutta se ei sovi kaikille. Onneksi on monia tapoja parantaa mielenterveyttä. Katsotaanpa joitakin muita vaihtoehtoja ja vertaillaan.

Fyysinen harjoittelu ja rentoutumistekniikat

Kehon liikuttaminen on loistava valinta. Liikunta voi vähentää stressiä, ahdistusta ja masennusta kuin mieli. Se saa meidät voimaan hyvin vapauttamalla endorfiineja.

Hengitysharjoitukset ja lihasten rentoutus ovat myös hyviä. Ne auttavat meitä rauhoittumaan, lievittävät jännitystä ja lisäävät rauhaa. Syvään hengittäminen voi saada sydämemme hidastumaan. Se torjuu stressiä ja ahdistusta.

Tekniikka Edut Vertailu mindfulnessiin
Fyysinen liikunta Vähentää stressiä, ahdistusta ja masennusta; vapauttaa endorfiineja; edistää keskittymistä nykyhetkeen. Voi olla yhtä tehokas kuin mindfulness henkisen hyvinvoinnin parantamisessa.
Syvähengitysharjoitukset Rauhoittaa hermostoa; vähentää lihasjännitystä; edistää rentoutumista. Tarjoaa samanlaisia etuja kuin mindfulness stressin ja ahdistuksen hallinnassa.
Progressiivinen lihasrentoutus Vähentää lihasjännitystä; edistää sisäisen rauhan tunnetta; auttaa rentoutumaan. Voidaan käyttää stressin vähentämiseen tarkoitettua mindfulness-tekniikkaa täydentävänä tekniikkana.

Sosiaalinen yhteys ja vapaaehtoistyö

Toisten kanssa oleminen ja auttaminen voi todella lisätä onnellisuuttamme. Vahvat ihmissuhteet antavat meille tarkoituksen ja saavat meidät tuntemaan kuuluvamme joukkoon. Ne myös suojelevat meitä, kun asiat muuttuvat vaikeiksi.

Aikamme antaminen voi saada meidät tuntemaan olomme mahtavaksi. Se parantaa mielialaamme ja sitä, miten näemme itsemme. Lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden saada uusia ystäviä ja oppia uusia asioita.

Nautinnolliset aktiviteetit

Se, mitä rakastamme, on hauska tapa tuntea olomme rauhalliseksi. Syvälle johonkin iloa tuottavaan asiaan uppoutumista kutsutaan "virtaukseksi". Se vie ajatuksemme pois stressistä ja ongelmista.

Maalaaminen, puutarhanhoito, musiikki tai luonnossa oleminen auttavat todella paljon. Ne vastaavat sitä, keitä me olemme ja mitä rakastamme. Ajan varaaminen niille on hyväksi stressitasoillemme.

Mindfulness vaihtoehto Tärkeimmät edut
Fyysinen liikunta Stressin vähentäminen, mielialan parantaminen, keskittymisen lisääminen
Rentoutumistekniikat Vähentynyt ahdistus, parantunut uni, parempi rauhallisuuden tunne.
Sosiaalinen yhteys Lisääntynyt sietokyky, lisääntynyt yhteenkuuluvuuden tunne, parantunut mieliala.
Vapaaehtoistyö Tarkoituksen tunne, kohonnut itsetunto, taitojen kehittäminen.
Nautinnollinen toiminta Stressin vähentäminen, lisääntynyt ilo ja täyttymys, parempi yleinen hyvinvointi.

Hyvinvoinnin kannalta on tärkeää valita, mikä meille sopii. Mindfulness on yksi tapa, ei ainoa tapa. Eri menetelmien tutkiminen voi johtaa tasapainoiseen ja onnelliseen elämään.

Päätelmä

Mindfulness on hyvin suosittu keino saada mielemme tuntemaan olomme hyväksi. Se auttaa paljon stressin kanssa. Vuonna 2010 tehdyssä laajassa tutkimuksessa tarkasteltiin 39 muuta tutkimusta. Siinä todettiin, että mindfulness-pohjainen terapia voi todella muuttaa tunteitamme ja ajatteluamme. Se voi auttaa monissa terveysongelmissa. Tarkkaavainen ajattelu ja parempi olo ovat hyviä asioita, joita mindfulness tekee. Se voi myös auttaa meitä keskittymään paremmin. Esimerkiksi 20 uutta meditoivaa oppilasta pystyi paremmin käsittelemään pahoja tunteita ja ajattelemaan selkeämmin 10 päivän meditaatioretriitin jälkeen.

Kaikki eivät kuitenkaan pidä mindfulnessista tai pärjää sen kanssa. Se johtuu siitä, että olemme kaikki erilaisia. Sillä, mitä meille on tapahtunut menneisyydessä, on myös merkitystä. Mindfulnessin kokeileminen voi joskus tuoda mieleen huonoja muistoja. Tai se voi saada meidät kyseenalaistamaan itsemme. Tutkimusten mukaan se tekee mielestämme joustavamman ja auttaa käsittelemään stressiä. Tutkimus on kuitenkin vielä kesken, jotta sen hyviä ja huonoja puolia voitaisiin täysin ymmärtää. Emme siis ole aina varmoja siitä, miten hyvin se toimii muihin aktiviteetteihin verrattuna.

Jos haluat kokeilla mindfulnessia, on tärkeää saada apua ja neuvoja. Voit keskustella mielenterveyden asiantuntijan kanssa tai liittyä hyvään mindfulness-ohjelmaan. American Psychological Associationilla on hyvää luettavaa mindfulnessista. Se antaa CE-pisteitä ja maksullisen testin mielenterveysammattilaisille. Muista, että mindfulness on vain yksi tapa pysyä henkisesti terveenä. On hyvä tutustua erilaisiin mindfulness-tyyppeihin, jotta näet, mikä sopii sinulle parhaiten.

FAQ

Sopiiko mindfulness kaikille?

Mindfulness ei välttämättä toimi kaikille. Se vähentää stressiä ja auttaa hallitsemaan tunteita. Mutta ihmiset ovat erilaisia. Aiempia kokemuksia ja mahdollisia huonoja vaikutuksia on ensin mietittävä.

Mitkä ovat mindfulnessin mahdolliset hyödyt?

Mindfulness tuo mukanaan hienoja asioita. Se torjuu stressiä, parantaa tunteiden hallintaa ja terävöittää keskittymistä. Se saattaa myös auttaa hieman, kun on masentunut, huolissaan tai kipeä.

Liittyykö mindfulnessiin riskejä?

Kyllä, tietoisuuteen liittyy riskejä joillekin. Se voi aiheuttaa ahdistusta tai surua. Vanhat, piilossa olevat muistot saattavat nousta esiin. Se voi jopa horjuttaa minäkuvaa. Hanki aina asianmukaista apua, kun teet mindfulnessia.

Kuinka tehokasta mindfulness on verrattuna muihin interventioihin?

Mindfulness ei ole varma voittaja muita apuvälineitä, kuten liikuntaa tai rauhoittumista, vastaan. Tutkimuksella on vielä paljon tehtävää. Kaikki tutkimukset eivät ole aina yhtä mieltä sen hyvistä puolista.

Voiko mindfulness olla hyödyksi lapsille?

Niin, se auttaa myös lapsia. Se saa heidät käsittelemään tunteita paremmin, keskittymään paremmin ja stressaamaan vähemmän. Mutta temppujen on sovittava heidän ikäänsä. Ja he tarvitsevat oikeaa apua ympärilleen.

Onko mindfulness tehokasta ahdistuksen ja masennuksen hallinnassa?

Mindfulness saattaa lievittää ahdistusta ja surua hieman. Mutta se ei toimi samalla tavalla kaikilla. Ihmisten, joilla on menneisyyden huonoja aikoja tai syviä huolia, on oltava varovaisia. He saattavat tuntea nämä vaikutukset enemmän.

Voiko mindfulnessin sisällyttää työpaikalle?

Suuret työpaikat lisäävät mindfulnessia, jotta henkilöstö olisi onnellisempi ja työ olisi parempaa. Sen sanotaan myös vähentävän sairauspoissaoloja. Mutta sen pitäisi olla valinta. Ja työntekijöille on tarjottava hyvää tukea.

Onko mindfulnessille olemassa vaihtoehtoja henkisen hyvinvoinnin edistämiseksi?

Kyllä, on olemassa muitakin tapoja tuntea itsensä henkisesti terveeksi. Kuten kehon liikuttaminen, rentoutuminen, yhteydenpito muihin, auttaminen tai rakastamasi harrastukset. Paras tapa on erilainen jokaiselle ihmiselle.

Lähdelinkit

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku