Yhteissänky

Published:

Kuvittele tämä skenaario: Olet uusi vanhempi ja olet juuri tuonut kallisarvoisen ilopallosi kotiin. Kun yöaika lähestyy, mieleesi nousee kysymys yhteisunesta.

Sisällysluettelo:

 1. Ymmärrys yhteisunesta: Nukkuminen: Perusteet ja hyödyt
  1. Yhteissängyssä nukkumisen määritelmä ja tyypit
  2. Yhteissänkyyn nukkumisen edut
 2. Yhteisnukkumiseen liittyvät vaarat
  1. Lisääntynyt riski sairastua äkilliseen lapsikuolemaan (SIDS).
  2. Muut mahdolliset vaarat jaetussa nukkumisympäristössä
 3. Turvalliset nukkumiskäytännöt pikkulapsille
  1. Huoneen jakaminen vs. vuoteiden jakaminen Suositukset
  2. Oikea asento unen aikana
 4. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet päällekkäisiä ja vaarallisia vuodevaatteita vastaan
  1. Vinkkejä lämpötilan säätelyyn
  2. Turvallisen vuodevaatteiden materiaalien valinta
  3. Käsittely vahingossa tapahtuvaan sängyn jakamiseen imettävien äitien keskuudessa
 5. Käsittely vahingossa tapahtuvaan sängyn jakamiseen imettävien äitien keskuudessa
  1. Riskit vahingossa tapahtuvasta sängyn jakamisesta
  2. Ohjeet imettäville äideille
  3. Turvallisempi yöllinen vanhemmuus
 6. Esittelyssä termi "Rintauinti"
  1. Rintauinnin määritelmä ja tarkoitus
  2. Tämän terminologian käytön edut
 7. Tietoon perustuvien päätösten tekeminen yhdessä nukkumisesta
  1. Yhteistyö terveydenhuollon ammattilaisten kanssa
  2. Perheen yksilöllisten tarpeiden arviointi
 8. Tietoon perustuvien päätösten tekeminen yhdessä nukkumisesta
  1. Yhteistyö terveydenhuollon ammattilaisten kanssa
  2. Perheen yksilöllisten tarpeiden arviointi
 9. Usein kysytyt kysymykset suhteessa yhteisnukkumiseen
  1. Mitä tutkimukset sanovat yhdessä nukkumisesta?
  2. Minkä ikäisenä yhteisnukkuminen on sopimatonta?
  3. Onko biologisesti normaalia nukkua yhdessä?
  4. Mitä ongelmia yhteisnukkuminen aiheuttaa?
 10. Päätelmä

Yhteissänky on ikivanha käytäntö, mutta siitä keskustellaan edelleen, ja eri ihmiset suhtautuvat siihen eri tavoin. Tässä blogikirjoituksessa syvennymme ymmärtämään yhteisnukkumista - sen tyyppejä, hyötyjä ja mahdollisia siihen liittyviä vaaroja.

Tutustumme imeväisten turvallisiin nukkumiskäytäntöihin sekä ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin, joilla estetään päällekkäisten ja vaarallisten vuodevaatemateriaalien käyttö. Imettäville äideille, jotka saattavat vahingossa jakaa sängyn yösyöttöjen aikana, keskustelemme noudatettavista ohjeista ja tällaisiin tilanteisiin liittyvistä riskeistä.

Näiden aiheiden lisäksi esittelemme termin "rintauinti", jossa yhdistetään imetys ja yhteisunet ja korostetaan sen tarkoitusta ja etuja. Tietoon perustuvien päätösten tekeminen yhdessä nukkumisesta edellyttää yhteistyötä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa ja perheen yksilöllisten tarpeiden arviointia.

Joten kiinnittäkää turvavyöt, kun lähdemme oivaltavalle matkalle yhteisnukkumisen maailmaan!

Yhteissänky

Ymmärrys yhteisunesta: Nukkuminen: Perusteet ja hyödyt

Puhutaan yhteisunesta, joka tunnetaan myös sängyn jakamisena.

Tässä nukkumisjärjestelyssä vanhemmat jakavat nukkumistilan lapsensa kanssa, millä voi olla sekä hyviä että huonoja puolia.

Tutustutaan ensin yhteisunien eri tyyppeihin ja niiden mahdollisiin hyötyihin.

Yhteissängyssä nukkumisen määritelmä ja tyypit

Yhteissänky on sateenvarjotermi, joka sisältää erilaisia nukkumiskäytäntöjä, joissa vauvat jakavat nukkumapinnan hoitajiensa tai muiden perheenjäsenten kanssa.

Yleisin muoto on sängyn jakaminen, jossa vauva nukkuu samassa sängyssä vanhempien kanssa. On kuitenkin olemassa muitakin muotoja, kuten sivuvaunujärjestelyt (pinnasängyn kiinnittäminen aikuisen sängyn toiselle puolelle) tai erillisen, mutta lähellä sijaitsevan pinnasängyn käyttö pienelle lapselle.

Yhteissänkyyn nukkumisen edut

 • Helpompi yöaikainen vanhemmuus: Kun vauva on lähellä, on helpompi huolehtia hänen tarpeistaan myöhäisten yöherätysten aikana. Imettävät äidit hyötyvät erityisesti siitä, että vauva on lähellä, eikä heidän tarvitse nousta ylös jokaista syöttökertaa varten.
 • Sitoutumismahdollisuudet: Vanhemman ja lapsen välinen fyysinen kontakti lisääntyy koko yön ajan. Tämä läheisyys edistää kiintymyssuhdetta ja tarjoaa samalla mukavuutta molemmille osapuolille tässä mukavassa tilanteessa.
 • Mahdollinen parempi unenlaatu: Joidenkin tutkimusten mukaan vauvat, jotka nukkuvat yhdessä, heräävät vähemmän kuin yksin nukkujat. Vanhemmat saattavat myös huomata nukkuvansa ylimääräisiä yöunia, kun he eivät vaella pimeissä huoneissa useita kertoja yössä.

Vaikka yhdessä nukkumisesta voi olla joitakin etuja, on tärkeää olla tietoinen siihen liittyvistä mahdollisista riskeistä.

Sängyn jakaminen on yhdistetty lisääntyneeseen SIDS:n ja muiden imeväiskuolleisuuden syiden riskiin, joten American Academy of Pediatrics suosittelee huoneen jakamista ilman sängyn jakamista turvallisemmaksi vaihtoehdoksi perheille, jotka haluavat vauvansa lähelle nukkuessaan. Siksi American Academy of Pediatricsin kaltaiset organisaatiot suosittelevat huoneen jakamista ilman sängyn jakamista turvallisempana vaihtoehtona perheille, jotka haluavat pitää imeväisikäiset lapsensa lähellä unen aikana.

Jos harkitset tai olet jo käyttänyt yhteisunia, muista hankkia tietoa turvallisista nukkumismenetelmistä ja keskustella lääketieteen asiantuntijoiden kanssa siitä, milloin ja miten käytäntö voidaan tarvittaessa lopettaa. On tärkeää asettaa etusijalle lapsesi turvallisuus ja hyvinvointi sekä oma turvallisuutesi.

Yhteisnukkumiseen liittyvät vaarat

Yhteissänky on keskustelun aihe.

Vaikka jotkut vanhemmat vannovat sen tuomien hyötyjen ja imetysmahdollisuuksien nimeen, toiset ovat huolissaan mahdollisista riskeistä, joita liittyy nukkumatilan jakamiseen vauvan kanssa.

Tutustutaan yhdessä nukkumisen mahdollisiin riskeihin.

Lisääntynyt riski sairastua äkilliseen lapsikuolemaan (SIDS).

SIDS on jokaisen vanhemman pahin painajainen, ja valitettavasti tutkimukset ovat osoittaneet, että sängyn jakaminen lisää tätä riskiä merkittävästi.

suosittelee turvallisemmaksi vaihtoehdoksi huoneen jakamista ilman sängyn jakamista.

Muut mahdolliset vaarat jaetussa nukkumisympäristössä

SIDS:n lisäksi myös muita vaaroja piilee, kun vauvat jakavat vanhempiensa sängyn:

 • Nukahtaminen pehmeille pinnoille: Aikuisten sängyissä on usein pehmeitä patjoja tai petausmateriaaleja, jotka voivat aiheuttaa vauvoille tukehtumisvaaran.
 • Loukkuun jäämisen vaara: Vauvat voivat jäädä patjan ja seinän tai huonekalujen väliin, jos he kaatuvat nukkuessaan.
 • Lemmikit makuuhuoneessa: Lemmikkieläimet makuuhuoneessa: Karvaiset ystäväsi voivat vahingossa vahingoittaa vauvaa, kun torkutte yhdessä.
 • Huomaamattomat aikuiset nukkujat: Uupunut vanhempi saattaa tahattomasti kaatua vauvansa päälle, mikä johtaa traagiseen onnettomuuteen, jota kutsutaan päällekääntymiseksi.

Jotta lapsellesi voidaan taata turvallinen nukkumapaikka, on tärkeää tuntea turvalliset nukkumiskäytännöt ja tietää, miten yhteisnukkuminen voidaan lopettaa, jos olet valmis muuttamaan yöaikaisen vanhemmuuden järjestelmääsi.

Lue lisää turvallisista nukkumiskäytännöistä ja siitä, miten lopetat yhteisunet, jos olet valmis muuttamaan yöllisiä vanhemmuusrutiinejasi.

Turvalliset nukkumiskäytännöt pikkulapsille

Sukelletaanpa vauvojen nukkumisturvallisuuden maailmaan. Asiantuntijat suosittelevat tiettyjen ohjeiden noudattamista, jotta lapsesi nukkuisi kunnolla ja turvallisesti. Tässä on erittely:

Huoneen jakaminen vs. vuoteiden jakaminen Suositukset

#1: American Academy of Pediatrics suosittelee huoneen jakamista ilman sängyn jakamista. Tämä tarkoittaa sitä, että vauva asetetaan erilliselle makuualustalle käden ulottuville, mutta ei samaan sänkyyn kanssasi.

Oikea asento unen aikana

#2: Nukuta vauvat aina selällään - tämä vähentää äkillisen lapsikuoleman (SIDS) riskiä. #3: Pidä lemmikit poissa nukkuma-alueelta - ne saattavat vahingossa vahingoittaa tai häiritä lasta hänen nukkuessaan.

Bonusvinkkejä turvalliseen yhteisunille.

 • Vältä pehmeiden vuodevaatteiden käyttöä, sillä ne voivat lisätä tukehtumisriskiä; valitse sen sijaan kiinteät patjat.
 • Jos mahdollista, tarjoa tutti nukkumaan mennessä, jotta vauva rauhoittuu ja SIDS-riski pienenee.
Ystävällinen muistutus yhteisnukkumisen lopettamisesta

Jos päätät, että on aika lopettaa vauvasi kanssa yhdessä nukkuminen, kysy neuvoa lastenlääkäreiltä ja terveydenhuollon ammattilaisilta. Neuvottele terveydenhuollon asiantuntijoiden kanssa hankkiaksesi räätälöityjä vinkkejä ja temppuja, joilla varmistat, että siirtyminen on mahdollisimman mutkatonta ja rauhallista sekä sinulle että lapsellesi.

Oletko valmis oppimaan lisää vauvan nukkumisturvallisuudesta? Tutustu tähän Sleep Foundationin kattavaan oppaaseen.

Yhteenvetona voidaan todeta, että turvalliset nukkumiskäytännöt ovat olennaisen tärkeitä, kun pyritään vähentämään yhdessä nukkumiseen tai sängyn jakamiseen liittyviä riskejä. Perehdy näihin ohjeisiin, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin ja aseta vauvasi turvallisuus aina etusijalle nukkumaanmenorutiineissa.

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet yläpuolella olevaa & vaaralliset vuodemateriaalit

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet päällekkäisiä ja vaarallisia vuodevaatteita vastaan

Turvallisuuden on aina oltava etusijalla, kun on kyse yhdessä nukkumisesta.

Jotta lapsellesi voidaan taata turvallinen nukkumisympäristö, on tärkeää estää päällekkäisyys ja valita oikeat vuodevaatteet. Tutustutaanpa muutamiin toimiviin vinkkeihin.

Vinkkejä lämpötilan säätelyyn

Sopivan huonelämpötilan ylläpitäminen on ratkaisevan tärkeää imeväisikäisen äkillisen odottamattoman kuoleman (Sudden Unexpected Death in Infancy, SUDI) riskin vähentämiseksi. Tavoittele miellyttävää lämpötilaa 20-22 °C:n (68-72 °F) välillä. Pidä mielessä, että ylikuumeneminen voi olla vaarallista, joten vältä vauvan liikaa pukeutumista tai raskaiden peittojen käyttöä.

Turvallisen vuodevaatteiden materiaalien valinta

Oikeiden vuodevaatemateriaalien valinnalla on suuri merkitys lapsen turvallisuuden varmistamisessa unen aikana. Kiinteät patjat ovat välttämättömiä, sillä ne vähentävät tukehtumisriskiä. Vältä vesisänkyjä, pehmeitä tyynyjä tai pörröisiä peittoja. Tiiviisti asennettujen lakanoiden tulisi peittää patja ilman irrallisia päitä, jotka voivat aiheuttaa takertumisvaaran. Hengittävät kankaat, kuten puuvilla, ovat ihanteellisia valintoja, koska ne mahdollistavat ilmankierron ja auttavat säätelemään kehon lämpötilaa tehokkaasti.

Baby-Box-suunnitelmat: Ovatko ne turvallisempia?

Baby-box-ohjelmat tarjoavat uusille vanhemmille välttämättömiä tavaroita, kuten vaatteita ja turvallisia nukkumapaikkoja vauvoilleen. Tutkimusten mukaan nämä laatikot eivät kuitenkaan takaa turvallisempia nukkumisolosuhteita kuin perinteiset pinnasängyt tai sängyt. On tärkeää arvioida minkä tahansa nukkumisjärjestelyn turvallisuus ennen kuin käytät sitä vauvallesi.

Käsittely vahingossa tapahtuvaan sängyn jakamiseen imettävien äitien keskuudessa

Imettävät äidit saattavat nukahtaa tahattomasti yöllä imettäessä, mikä johtaa vahingossa sängynjakoon. Tämä voi olla vaarallisempaa kuin turvallisesti toteutettu tahallinen yhteisnukkuminen. Siksi mahdollisten vaarojen ymmärtäminen ja ohjeiden noudattaminen on ratkaisevan tärkeää sekä äidin että vauvan hyvinvoinnin kannalta.

Vahingossa tapahtuvan sängyn jakamisen riskit ja ohjeet

Royal College of Midwives (RCM ) antaa ohjeita turvallisista vuoteiden yhteiskäyttöä koskevista käytännöistä imettäville äideille. Luo turvallinen nukkumisympäristö poistamalla sängystä tyynyt, peitot tai muut pehmeät esineet. Vältä alkoholin tai huumeiden käyttöä, sillä ne voivat heikentää kykyäsi reagoida nopeasti hätätilanteessa unen aikana.

Yhteenvetona todettakoon, että ennaltaehkäisevien toimenpiteiden toteuttaminen päällekkäisiä ja vaarallisia vuodevaatteita vastaan on elintärkeää, kun harkitaan yhdessä nukkumista koskevia järjestelyjä. Aseta vauvasi turvallisuus aina etusijalle. Jos lapsesi kanssa on uniongelmia, harkitse neuvojen hakemista terveydenhuollon ammattilaiselta. Myös yksin nukkujat voivat hyötyä turvallisesta ja mukavasta nukkumapaikasta. Muista, että yöaikaisen vanhemmuuden harjoittamiseen on monia tapoja, joihin ei liity sängyn jakamista tai vauvojen sijoittamista aikuisten sänkyihin. Lopeta yhteisnukkuminen, jos se aiheuttaa perheelle stressiä tai jos se ei tunnu mukavalta. Vanhempiensa sängyssä nukkuvat imeväiset voivat lisätä imeväiskuoleman riskiä, erityisesti yhdessä nukkuvien äitien kohdalla. Asetetaan etusijalle turvalliset nukkumiskäytännöt pienillemme.

Käsittely vahingossa tapahtuvaan sängyn jakamiseen imettävien äitien keskuudessa

Myönnetään, että univajeisena vanhempana voi sattua virheitä imetyksen ja yöaikaisen vanhemmuuden hallinnassa. Varsinkin kun olet univajeessa oleva vanhempi, joka yrittää suunnistaa imetyksen ja yöaikaisen vanhemmuuden maailmassa. Puhutaan siis vahingossa tapahtuvasta sängynjakamisesta ja siitä, miten voimme minimoida riskit sekä äidille että vauvalle.

Riskit vahingossa tapahtuvasta sängyn jakamisesta

Totuus on, että vahingossa tapahtuva sängyssä nukkuminen voi olla vaarallisempaa kuin tarkoituksellinen, turvallisesti toteutettu yhteisnukkuminen. Tämä johtuu siitä, että vanhemmat eivät ehkä ole ryhtyneet tarvittaviin varotoimiin tai järjestäneet nukkumisaluettaan turvallisuutta silmällä pitäen, jos he eivät ole suunnitelleet jakavansa sänkyä pienen lapsensa kanssa.

Ohjeet imettäville äideille

#1: Ensimmäiseksi on varmistettava, että makuualusta on turvallinen. Kiinteä patja, jossa ei ole aukkoja sängynpäädyn tai seinän välissä, joihin vauva voisi jäädä loukkuun, ei raskaita peittoja, tyynyjä tai pehmoleluja, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran, ja vältä vesisänkyjä, sohvia tai lepotuoleja, sillä nämä pinnat eivät sovellu vauvan nukkumiseen.

#2: Huomioi lääkkeet, jotka saattavat aiheuttaa uneliaisuutta yöllisen imetyksen aikana - tämä lisää riskiä nukahtaa vahingossa imetyksen aikana.

#3: Tee turvallinen huoneenjakojärjestely, jossa vauva nukkuu erillisessä nukkumatilassa, kuten vauvansängyssä tai pinnasängyssä lähellä sänkyäsi. Jos vauva torkahtaa imetyksen aikana, erillisen nukkumatilan perustaminen lähelle sänkyäsi voi helpottaa hänen siirtämistään takaisin heräämisen jälkeen.

#4: Jos olet huolissasi nukahtamisesta yösyöttöjen aikana, kokeile istua sängyssä tai käyttää nojatuolia imetyksen aikana makuulla istumisen sijaan. Tämä voi auttaa pitämään sekä äidin että vauvan valppaampana syöttöaikana ja vähentää vahingossa tapahtuvan sängynpohjan jakamisen riskiä.

Turvallisempi yöllinen vanhemmuus

Lopputulos on se, että yhteisnukkumiseen ja vahingossa tapahtuvaan sängyn jakamiseen liittyvien mahdollisten vaarojen ymmärtäminen on ratkaisevan tärkeää, jotta voimme varmistaa lastemme turvallisuuden yöllä. Keskustele lääkärisi tai hoitavan lääkärin kanssa kaikista imetys- ja nukkumisjärjestelyihin liittyvistä huolenaiheista - he voivat antaa yksilöllisiä neuvoja nimenomaan sinun perheesi tarpeisiin.

Lähde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2693166/

Esittelyssä termi "Rintauinti"

Puhutaanpa uudesta termistä, joka on tullut esiin yhteisunien maailmassa.

"Rintauinti" on innovatiivinen käsite, jolla pyritään poistamaan perinteisiin yhteisunetuskäytäntöihin liittyvät kielteiset mielleyhtymät.

Tämä termi otettiin käyttöön uni- ja imetysasiantuntijoiden tekemässä integroidussa analyysissä. Voit lukea siitä lisää täältä.

Rintauinnin määritelmä ja tarkoitus

Rintauinnilla tarkoitetaan turvallisia vuoteiden jakamiskäytäntöjä erityisesti imettäville äideille ja heidän vauvoilleen.

Tämän terminologian tarkoituksena on edistää tietoon perustuvaa keskustelua parhaista käytännöistä, jotka liittyvät sekä imetykseen että vauvan nukkumiseen.

Tämän terminologian käytön edut

 • Koulutus: Termi "rintauinti" korostaa turvallisten nukkumisjärjestelyjen ymmärtämisen tärkeyttä ja edistää samalla äidin ja vauvan onnistunutta imetyssuhdetta.
 • Toimintakelpoinen: Terveydenhuollon ammattilaiset voivat tämän uuden terminologian avulla antaa selkeitä ohjeita siitä, miten vanhemmat voivat turvallisesti nukkua rinnalla ilman, että SIDS:iin tai muihin vaaroihin liittyvät riskit lisääntyvät.
 • Mukaan lukien: Kun tunnustetaan, että monet perheet valitsevat yhdessä nukkumisen osana yöllisiä vanhemmuusrutiineitaan, termiä "rintauinti" käyttämällä tunnustetaan nämä valinnat, mutta samalla puolustetaan turvallisuustoimenpiteitä.

Tietoon perustuvien päätösten tekeminen yhdessä nukkumisesta

Tietoon perustuvien päätösten tekeminen yhdessä nukkumisesta

Jotta lapsellesi voidaan taata paras mahdollinen ympäristö, on tärkeää tehdä yhteistyötä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa ja tehdä tietoon perustuvia päätöksiä yhteisunille sijoittamisesta.

Yhteistyö lääketieteen asiantuntijoiden kanssa on tärkeää, jotta voidaan selvittää yhdessä nukkumiseen liittyvät mahdolliset vaarat ja miten niitä voidaan vähentää, jos tämä nukkumisjärjestely valitaan.

Yhteistyö terveydenhuollon ammattilaisten kanssa

Asiantuntijoiden kuuleminen auttaa sinua ymmärtämään yhdessä nukkumiseen liittyviä riskejä sekä sitä, miten näitä riskejä voidaan lieventää, jos valitset tämän nukkumisjärjestelyn.

Lastenlääkäri voi suositella huoneen jakamista ilman sängyn jakamista turvallisimpana vaihtoehtona SIDS-riskin vähentämiseksi ja samalla edistää sitoutumista ja imetyksen onnistumista.

Perheen yksilöllisten tarpeiden arviointi

On tärkeää ottaa huomioon perheen kulttuuri, taipumukset ja tilanteet, kun valitaan kaikille ihanteellinen nukkumisjärjestely.

Jos päätät nukkua yhdessä tai rintaruokinnassa, varmista, että olet perehtynyt tarvittaviin varotoimenpiteisiin, kuten oikeaan asentoon nukkumisen aikana, lämpötilan säätöön liittyviin vinkkeihin, turvallisten vuodevaatemateriaalien valintaan ja muuhun - nämä kaikki ovat ratkaisevia näkökohtia, kun haluat varmistaa turvallisen ympäristön pienelle lapsellesi.

Tietoon perustuvien päätösten tekeminen yhdessä nukkumisesta

Vanhempina on tärkeää tehdä tietoon perustuvia päätöksiä vauvan nukkumisjärjestelyistä. Tiivis yhteistyö terveydenhuollon ammattilaisten ja lastenlääkäreiden kanssa voi auttaa sinua ymmärtämään, mitkä ovat turvallisimmat käytännöt juuri sinun lapsesi tarpeisiin.

Huoneen jakaminen ilman sängyn jakamista suositellaan parhaaksi vaihtoehdoksi, jolla voidaan vähentää yhdessä nukkumiseen liittyviä riskejä. Jos kuitenkin päätät nukkua yhdessä tai rintauinnissa, turvallisessa nukkumisympäristössä on tärkeää saada tietoa tarvittavista varotoimenpiteistä.

Yhteistyö terveydenhuollon ammattilaisten kanssa

Lastenlääkäriäsi on kuultava yhteisunia koskevissa kysymyksissä, jotta mahdolliset riskit voidaan tunnistaa ja niihin voidaan puuttua asianmukaisesti. Hänen opastuksellaan varmistetaan, että olet tietoinen mahdollisista vaaroista ja siitä, miten niitä voidaan lieventää tehokkaasti ainutlaatuisessa tilanteessasi.

Perheen yksilöllisten tarpeiden arviointi

 • Yksinäiset nukkujat: Harkitse siis erillisen nukkumapaikan, kuten pinnasängyn tai kehdon, tarjoamista hoitajan sängyn läheisyydessä. Tämä järjestely edistää yhteenkuuluvuutta ja noudattaa samalla turvallisen nukkumisen ohjeita.
 • Imettävät äidit: Jos yölliset imetyskerrat ovat yleisiä, vahingossa tapahtuva sängyn jakaminen on todennäköisempää. Valmistaudu siihen opettelemalla oikeat asentotekniikat imetyksen aikana ja luomalla tarvittaessa turvallisempi yhteinen makuualusta.
 • Perheen stressi: Jos yhteisnukkuminen aiheuttaa jännitteitä tai häiritsee unta jollekin perheenjäsenelle, on tärkeää käsitellä näitä ongelmia ja löytää vaihtoehtoisia ratkaisuja, jotka sopivat parhaiten kaikille osapuolille.

Tietoon perustuvien päätösten tekeminen vauvan nukkumisjärjestelyistä on tärkeä osa yöaikaan tapahtuvaa vanhemmuutta. Tietojen hankkiminen yhdessä nukkumiseen liittyvistä eduista ja haitoista, lääketieteen ammattilaisten kuuleminen ja perheesi erityisvaatimusten arviointi ovat kaikki olennaisen tärkeitä turvallisen ja levollisen yön takaamiseksi sekä sinulle että vauvallesi.

Usein kysytyt kysymykset suhteessa yhteisnukkumiseen

Mitä tutkimukset sanovat yhdessä nukkumisesta?

Yhteissänkyyn liittyviä tutkimustuloksia on saatu vaihtelevasti. Joidenkin tutkimusten mukaan se voi edistää yhteenkuuluvuutta, helpottaa imetystä ja parantaa vauvan nukkumistottumuksia. Toiset tutkimukset kuitenkin osoittavat, että äkillisen lapsikuoleman (SIDS) ja muiden vaarojen riski on lisääntynyt yhteisessä nukkumisympäristössä. Vanhempien on tärkeää punnita hyödyt ja riskit, ennen kuin he päättävät nukkua yhdessä. (lähde)

Minkä ikäisenä yhteisnukkuminen on sopimatonta?

Ei ole olemassa tiettyä ikää, jolloin yhteisnukkuminen on sopimatonta; American Academy of Pediatrics suosittelee kuitenkin huoneen jakamista ilman sängyn jakamista vähintään 6 kuukauden, mutta mieluiten jopa vuoden ikään asti SIDS-riskin vähentämiseksi. (lähde)

Onko biologisesti normaalia nukkua yhdessä?

Biologiset todisteet viittaavat siihen, että ihminen on kehittynyt yhteistyöhön perustuvaksi kasvatuslajiksi, jossa pikkulapset nukkuvat lähellä hoitajaa, jotta he saavat lämpöä, suojaa ja pääsevät helposti imettämään. Nykyaikaisissa yhteiskunnissa nukkumisjärjestelyt saattavat olla erilaisia kulttuuristen tekijöiden tai turvallisuuskysymysten vuoksi, mutta (lähde) jotkut väittävät, että yhteisunet ovat edelleen luonnollinen inhimillinen käyttäytymistapa.

Mitä ongelmia yhteisnukkuminen aiheuttaa?

 • Äkillisen lapsikuoleman (SIDS) riskin lisääntyminen (lähde).
 • Mahdolliset vaarat yhteisissä nukkumisympäristöissä, kuten tukehtuminen tai takertuminen (lähde).
 • Vanhempien unenlaadun häiriöt
 • Mahdolliset vaikeudet lapsen siirtymisessä omaan sänkyyn myöhemmin.

Päätelmä

Yhteissänky voi olla kiistanalaista, mutta on tärkeää ymmärtää tähän tapaan liittyvät mahdolliset edut ja vaarat. Vaikka yhdessä nukkuminen voi parantaa vanhempien ja vauvan välistä yhteyttä, se lisää myös SIDS:n ja "päällekkäin nukkumisen" riskiä. Turvalliset nukkumiskäytännöt, kuten huoneen jakaminen ilman sängyn jakamista ja asianmukainen asento nukkumisen aikana, voivat auttaa vähentämään näitä riskejä.

Imettävien äitien on noudatettava ylimääräisiä varotoimia, kun he harkitsevat vuoteessa nukkumista, mukaan lukien tahaton ja tahallinen vuoteessa nukkuminen ja turvallisuusohjeiden noudattaminen. On myös tärkeää tehdä tietoon perustuvia päätöksiä yhdessä nukkumisesta tekemällä yhteistyötä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa ja punnitsemalla riskit ja hyödyt ennen päätöksen tekemistä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku