Paras nukkumisasento alaselkäkipuun

Published:

Optimaalisen nukkuma-asennon löytäminen lannerangan kipua vastaan voi parantaa merkittävästi unen laatua ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Tässä kattavassa oppaassa perehdymme erilaisiin alaselkäkiputyyppeihin ja niiden vaikutuksiin levollisiin uniin. Lisäksi käsittelemme selkärangan asennon merkitystä unen aikana ja sitä, miten se vaikuttaa sekä mukavuuteen että terveyteen.

Kun jatkat lukemista, saat tietää, mitkä ovat tukevimmat nukkumisasennot, jotka voivat auttaa lievittämään akuutin tai kroonisen alaselkäkivun aiheuttamia vaivoja. Tutustumme myös erityisesti vatsamakuulla nukkuville räätälöityihin säätöihin, jotka vähentävät heidän selkärankaansa kohdistuvaa rasitusta.

Lisäksi yleisen unihygienian parantamisella on ratkaiseva merkitys selkäkivusta johtuvien mahdollisten unihäiriöiden vähentämisessä. Lisäksi perimmäisten syiden, kuten stressitason tai huonojen asentotottumusten, korjaaminen on olennaisen tärkeää, jotta voidaan varmistaa pitkän aikavälin helpotus vaivoihin. Liikunta- ja venyttelyrutiinit, jotka on suunniteltu vahvistamaan ydinlihaksia, edistävät lisäksi optimaalista yölepoa ja antavat samalla kaivattua tukea alaselälle.

paras nukkuma-asento alaselkäkipuun

Alaselkäkivun tyypit

Alaselkäkivut voivat vaikuttaa unen laatuun pääasiassa kahdella tavalla: akuutti ja krooninen kipu. Lyhytaikainen alaselkäkipu on akuuttia, kun taas krooninen alaselkäkipu kestää vähintään kolme kuukautta. Kivun tyypin ymmärtäminen voi auttaa määrittämään parhaan nukkuma-asennon, joka lievittää epämukavuutta.

Akuutti alaselkäkipu

Akuutti alaselkäkipu, joka johtuu usein äkillisestä vammasta tai rasituksesta, paranee yleensä muutamassa päivässä tai viikossa asianmukaisen hoidon ja levon avulla. Tänä aikana on tärkeää löytää tukeva nukkuma-asento, joka ei pahenna alaselkäkipua ja antaa keholle aikaa parantua kunnolla. Vältä hankalia nukkuma-asentoja, jotka voivat rasittaa lihaksia entisestään tai aiheuttaa lisävaivoja.

Krooninen alaselkäkipu

Sen sijaan krooninen alaselkäkipu, joka kestää yli kolme kuukautta, vaatii pitkän aikavälin hoitostrategioita, kuten oikean asennon säilyttämistä päivittäisissä toiminnoissa ja ihanteellisen nukkuma-asennon löytämistä yöllä. Kroonisesta alaselkäkivusta kärsivien tulisi myös harkita investoimista kiinteisiin ortopedisiin patjoihin tai muistivaahtopatjaan, jotka on suunniteltu erityisesti henkilöille, joilla on pysyviä selkävaivoja, kuten välilevytyrä tai rappeuma.

Oikean tasapainon löytäminen mukavuuden ja tuen välillä on ratkaisevan tärkeää patjaa valittaessa; erittäin lujat patjat eivät välttämättä tarjoa riittävää pehmustusta kylkiunille, jotka tarvitsevat paineenalennusta lantiolleen ja hartioilleen, kun taas liian pehmeät patjat voivat johtaa vatsamakuulla nukkuvien selkärangan huonoon linjaukseen ja aiheuttaa ajan mittaan hermokipuja.

Vinkkejä oikean patjan valintaan:

 • Valitse keskikova patja, joka on valmistettu korkealaatuisista materiaaleista, kuten muistivaahdosta tai lateksista.
 • Harkitse patjapeitteen lisäämistä lisäpehmusteeksi ja tueksi, jos nykyinen sänkysi on liian luja tai kulunut.
 • Kokeile eri nukkuma-asentoja uudella patjalla myymälässä ennen ostopäätöstä varmistaaksesi, että patja tuntuu mukavalta ja tukevalta juuri sinun tarpeisiisi.

Sopivan makuualustan valinnan lisäksi asianmukaiset unihygieniavinkit, kuten säännöllisten nukkumaanmenoaikojen asettaminen, kofeiinin välttäminen lähellä nukkumaanmenoa ja lempeän joogan tai venyttelyharjoitusten tekeminen, voivat auttaa vähentämään alaselkäkivun mahdollisesti aiheuttamia unihäiriöitä. Muista, että keskeistä on puuttua vaivojesi perimmäiseen syyhyn; pyydä ammattiapua terveydenhuollon ammattilaisilta, jos olet epävarma siitä, mikä kipusi aiheuttaa tai miten sitä parhaiten hoidetaan pitkällä aikavälillä.

Unen ja alaselkäkivun välinen yhteys

Unen laatu voi vaikuttaa merkittävästi alaselkäkivun määrään, joten se on ratkaiseva tekijä vaivojen hallinnassa. Unen ja alaselkäkivun välinen yhteys on siinä, miten henkilön nukkuma-asento vaikuttaa selkärangan linjaukseen. Selkärangan oikea linjaus unen aikana on ratkaisevan tärkeää alaselkäkipuihin liittyvien ongelmien ehkäisemisessä tai vähentämisessä, minkä vuoksi oikean nukkuma-asennon löytäminen on tärkeää helpotuksen kannalta.

Selkärangan oikean linjauksen merkitys

Selkärangan oikean linjauksen säilyttäminen torkkuessasi auttaa vähentämään mahdollisia unihäiriöitä, jotka johtuvat hankalista nukkuma-asennoista, jotka voivat rasittaa selkärangan ympärillä olevia lihaksia, nivelsiteitä ja niveliä. Kun nämä rakenteet rasittuvat huonon asennon vuoksi lepotuntien aikana, ne voivat lisätä tulehdusta ja jännitystä - tekijöitä, joiden tiedetään pahentavan alaselkäkipuja. Siksi tukevan nukkuma-asennon valitseminen, joka pitää selkärangan neutraalina, on elintärkeää epämukavuuden minimoimiseksi koko yön ajan.

Miten eri asennot vaikuttavat selkärankaan

 • Selällään nukkuvat: Jos patja on kuitenkin liian pehmeä tai notkoinen, se voi aiheuttaa luonnottoman kaarevuuden lannerangan alueella, mikä voi johtaa alaselkäkipuihin.
 • Sivuunta nukkuvat: Vaikka kylkiunet voivat olla mukavia monille alaselkävaivoista kärsiville henkilöille (etenkin jos käytetään lisätyynyä), se voi johtaa joihinkin ihmisiin, jotka ottavat käpertyneen sikiöasennon, joka rasittaa heidän selkärankaansa kohtuuttomasti ajan mittaan - mikä saattaa pahentaa olemassa olevia oireita entisestään.
 • Vatsamakuiset: Tätä asentoa pidetään yleisesti huonoimpana nukkumisasentona alaselkäkivuista kärsiville, koska se pakottaa niskan ja selkärangan luonnottomaan kiertymään. Vatsamakuulla nukkuminen voi myös aiheuttaa lannerangan liiallisen kaareutumisen, mikä voi lisätä epämukavuutta lepoaikana.

Sopivan, selkärangan oikeaa linjausta edistävän nukkuma-asennon valinnan lisäksi myös muut tekijät, kuten patjan lujuus ja tyynyn valinta, olisi otettava huomioon, kun yritetään lievittää alaselkäkipuja unen aikana. Esimerkiksi valitsemalla keskikova patja, joka on valmistettu tukevista materiaaleista, kuten muistivaahdosta tai lateksista, ja käyttämällä tyynyjä, jotka on räätälöity erityisesti suosittua lepoasentoa varten (esim. paksumpi tyyny kylkiunille, ohut tyyny selkäunille), voidaan parantaa yleistä mukavuutta ja minimoida selkärangan mahdollinen rasitus jokaisen nukutun yön aikana.

Myös muut unihygieniavinkit, kuten säännöllisten nukkumaanmenoaikojen asettaminen ja hankalissa asennoissa nukkumisen välttäminen, voivat auttaa vähentämään selkäkipuja. Lempeä jooga ennen nukkumaanmenoa voi myös lievittää selkäkipuja ja edistää luonnollista unirytmiä. Muista, että avain mukavaan nukkumiseen on pitää selkäranka neutraalissa asennossa, joten älä nuku asennoissa, jotka tuntuvat epämukavilta tai luonnottomilta. Näillä toimilla voit vähentää hermokivun tai nikaman liukumisen todennäköisyyttä, mikä johtaa parempiin yöuniin ja vähentää selkäkipuja.

Parhaat nukkumisasennot alaselkäkivun lievittämiseen

Parhaat nukkumisasennot alaselkäkivun lievittämiseen

Oikean nukkumisasennon löytäminen on tärkeää alaselkäkipujen vähentämiseksi ja levollisen yöunen takaamiseksi. Seuraavat asennot voivat auttaa ylläpitämään selkärangan oikeaa linjausta ja tarjota samalla mukavuutta levollisten uniaikojen aikana.

Nukkuminen kyljellään tyynyn tuen kanssa

Kyljellään makaamista pidetään yhtenä parhaista nukkuma-asennoista alaselkäkivun lievittämiseksi. Maksimoidaksesi sen hyödyt aseta polvien väliin tukeva tyyny, jotta selkäranka pysyy neutraalina ja jotta unihäiriöt, joita hankalat nukkuma-asennot voivat aiheuttaa, vähenevät. Tämä tukeva nukkuma-asento auttaa lievittämään lannerangan alueeseen kohdistuvaa painetta, joten se on ihanteellinen niille, joilla on kroonista alaselkäkipua tai iskiasongelmia.

Selinmakuulla asento ja jalkojen nostaminen ylöspäin

Jos selällään nukkuva on mukavampi, mutta alaselkäsi tuntuu silti epämukavalta, kokeile nostaa jalkojasi käyttämällä polvien alla pientä tyynyä tai tyynyä. Tämä säätö mahdollistaa selkärangan paremman linjauksen vähentämällä lannerangan alueen rasitusta. Muistivaahtomuovipatjan päällinen voi myös antaa lisätukea ja mukautua vartalosi luonnollisiin käyristyksiin, mikä lievittää selkäkipuja entisestään.

Näiden suositeltujen asentojen lisäksi kannattaa harkita investoimista keskikovaan patjaan, joka on valmistettu materiaaleista, kuten muistivaahdosta tai lateksista, jotka tarjoavat sekä tukea että mukavuutta. Vältä erittäin lujia patjoja, sillä ne saattavat pahentaa alaselkäkipuja, koska ne eivät muotoile riittävästi herkkiä alueita, kuten lantiota ja hartioita.

 • Vinkkejä:
 • Kyljellään nukkuvien kannattaa käyttää paksumpaa tyynyä, joka tukee päätä ja niskaa.
 • Selällään nukkuvien tulisi valita ohuempi tyyny selkärangan oikean linjauksen säilyttämiseksi.
 • Vältä vatsallaan nukkumista, sillä se voi rasittaa niskaa ja selkärankaa, mikä lisää kipua.

Hyvän unihygienian ylläpitäminen on myös olennaisen tärkeää alaselkäkivun hallinnassa. Säännöllisten nukkumaanmenoaikojen asettaminen, mukavan torkkuympäristön luominen ja rentoutustekniikoiden, kuten lempeän joogan tai syvähengitysharjoitusten, noudattaminen ennen nukkumaanmenoa voivat parantaa merkittävästi unen yleistä laatua ja vähentää samalla huonon asennon tai lihasjännityksen aiheuttamaa epämukavuutta lepoaikana.

Säädöt vatsan nukkujille

Vaikka vatsallaan nukkumista ei suositella, koska se rasittaa niskaa ja selkärankaa, on olemassa keinoja vähentää tätä rasitusta säätämällä asentoa vastaavasti. Lisätyynyjen käyttäminen lantion alla voi auttaa säilyttämään selkärangan neutraalin asennon, kun makaa kasvot alaspäin.

Tyynyjen asettaminen lantion alle

Jos haluat lievittää alaselkään kohdistuvaa painetta vatsamakuulla nukkuessasi, voit asettaa ohuen tyynyn lantion ja vatsan alle. Tämä pieni säätö auttaa pitämään selkärangan neutraalimmassa asennossa ja vähentää mahdollisia unihäiriöitä, jotka johtuvat hankalista nukkuma-asennoista, jotka pahentavat alaselkäkipuja. Kokeile erityyppisiä tyynyjä tai pehmeitä tyynyjä, kunnes löydät sellaisen, joka antaa riittävän tuen aiheuttamatta epämukavuutta.

Vaihtoehdot Stomach Sleeping

 • Sikiön asento: Vaihtoehtona vatsamakuulla nukkuville on sikiöasento kylkiasennossa. Tällöin polvet on vedettävä rintaa vasten ja jalkojen väliin on laitettava vartalotyyny, joka antaa lisätukea. Sikiöasento avaa nikamien välistä tilaa, mikä voi helpottaa tiettyjä vaivoja, kuten iskias tai hermokipua aiheuttavat välilevytyrä.
 • Semi-Reclined-asento: Toinen harkitsemisen arvoinen vaihtoehto on siirtyä puoliksi makuuasentoon käyttämällä säädettävää sänkyä tai kiilamaista tyynyä, joka on suunniteltu nimenomaan tätä tarkoitusta varten. Makuuasento voi joskus aiheuttaa epämukavuutta, jos sinulla on spondylolisteesi, tila, jossa yksi nikama liukuu eteenpäin toisen päälle. Makuuasento voi lievittää tätä ongelmaa vähentämällä painetta kyseiseltä alueelta.
 • Muistivaahtopatjan päällinen: Muistivaahtopatjan päällinen voi tarjota lisätukea ja muotoilua vartalon muodoille. Tämä lisäpehmustekerros auttaa jakamaan painon tasaisemmin sängyn pinnalle ja vähentää painepisteitä, jotka aiheuttavat alaselkäkipuja. Valitse patja, joka on keskivahva ja valmistettu korkealaatuisista materiaaleista, jotta saat parhaan mahdollisen mukavuuden ja tuen.

Näiden muutosten lisäksi on tärkeää noudattaa hyviä unihygieniavinkkejä, kuten asettaa säännölliset nukkumaanmenoajat ja pitää yllä johdonmukaista unirytmiä. Yhdistämällä oikeat nukkuma-asennot ja terveelliset tavat olet matkalla kohti miellyttävämpää nukkumista ja alaselkäkipujen vähenemistä.

Yleisen unihygienian parantaminen

Ihanteellisen nukkumisasennon löytämisen lisäksi on tärkeää harjoittaa hyvää unihygieniaa. Unenlaadun parantamiseksi ja selkävaivojen vaikutusten minimoimiseksi on tärkeää tehdä muutamia muutoksia elämäntapoihisi ja makuualueeseesi.

Stimulanttien vähentäminen

Vältä nautintoaineita, kuten alkoholia ja kofeiinia, lähellä nukkumaanmenoaikaa. Nämä aineet voivat häiritä luonnollista unirytmiäsi, jolloin sinun on vaikeampi nukahtaa tai pysyä unessa koko yön. Valitse sen sijaan rauhoittavia juomia, kuten yrttiteetä tai lämmintä maitoa, ennen nukkumaanmenoa.

Rentoutumistekniikat parempaan uneen

Illan rentoutumistekniikoiden käyttäminen voi auttaa rauhoittamaan sekä fyysistä että henkistä tilaa ja valmistaa sinut rauhalliseen yöuneen. Joitakin tehokkaita menetelmiä ovat mm:

 • Syvähengitysharjoitukset: Hengitä hitaasti sisään nenän kautta laskien neljään; hengitä sitten ulos supistettujen huulten kautta laskien neljästä alaspäin. Toista tätä useita kertoja, kunnes tunnet olosi rentoutuneeksi.
 • Meditaatio: Harjoittele mindfulness-meditaatiota keskittymällä nykyhetkeen ilman arvostelua. Tämä tekniikka auttaa hiljentämään kilpaillut ajatukset, jotka saattavat pahentaa alaselkäkipuja yön aikana.
 • Lempeät jooga venytykset: Toinen tapa edistää rentoutumista ennen nukkumaanmenoa on tehdä kevyitä jooga-asentoja, jotka on suunniteltu erityisesti selkärankaa ympäröivien lihasten jännityksen vähentämiseen. Esimerkkejä ovat lapsiasento (Balasana) ja kissan ja lehmän venytys (Marjaryasana-Bitilasana).

Luo mukava nukkumisympäristö

Varmista, että makuuhuoneesi on sopiva mukavaan torkumiseen pitämällä huone viileänä, pimeänä ja hiljaisena. Investoi keskikovaan patjaan, joka on valmistettu muistivaahdosta tai lateksista, sillä nämä materiaalit antavat riittävän tuen selällään nukkuville ja myötäilevät samalla kehon luonnollisia kaaria. Harkitse lisäksi sellaisen tyynyn käyttöä, joka tukee niskaa ja päätä aiheuttamatta hermokipua tai epämukavuutta.

Johdonmukaisen nukkumisaikataulun ylläpitäminen

Säännöllisten nukkumaanmeno- ja heräämisaikojen asettaminen voi auttaa säätelemään sisäistä kelloa, jolloin sinun on helpompi nukahtaa yöllä ja herätä virkeänä joka aamu. Tavoittele seitsemästä yhdeksään tuntia unta yössä ja yritä pitää kiinni tästä aikataulusta myös viikonloppuisin.

Alaselkäkipua aiheuttavien ongelmien ratkaiseminen

Alaselkäkipua aiheuttavien ongelmien ratkaiseminen

Alaselkäkipujen tehokkaan vähentämisen kannalta on olennaista tunnistaa ja puuttua niiden perimmäisiin syihin, kuten stressiin, huonoon ryhtiin ja liikunnan puutteeseen. Näihin tekijöihin puuttuminen johtaa kokonaisvaltaisempaan lähestymistapaan alaselkäkipuun liittyvien vaivojen hallinnassa.

Stressitasojen hallinta

Stressin tiedetään pahentavan alaselkäkipua aiheuttamalla lihasjännitystä ja tulehdusta. Tehokkaiden stressinhallintatekniikoiden käyttöönotto voi vähentää merkittävästi selkäkivuista johtuvia mahdollisia unihäiriöitä. Joitakin todistetusti toimivia menetelmiä ovat muun muassa mindfulness-meditaation harjoittaminen, säännöllinen liikunta ja säännöllisten nukkumaanmenoaikojen asettaminen johdonmukaista unirytmiä varten.

Huonojen asentotottumusten korjaaminen

Huono ryhti päivittäisissä toiminnoissa, kuten istumisessa tai seisomisessa, voi rasittaa selkärankaa ja pahentaa olemassa olevaa selkäkipua. Jos haluat välttää hankalat nukkuma-asennot, jotka pahentavat yöllisiä vaivoja, harkitse säätöjen tekemistä koko päivän ajan säilyttämällä oikea asento istuessasi tai seistessäsi. Esimerkiksi:

 • Vältä istuessasi kyyristymistä; käytä tarvittaessa lannerangan tukea.
 • Pidä pystyasento ja hartiat rentoina seistessäsi.
 • Pidä taukoja pitkistä istumis- tai seisomisjaksoista.

Säännöllinen liikunta

Säännöllisen liikunnan on osoitettu paitsi lievittävän myös ehkäisevän toistuvia alaselkäkipujaksoja. Kevyet aerobiset harjoitukset, kuten kävely tai uinti, lisäävät verenkiertoa, mikä edistää paranemista ja vahvistaa selkärankaa tukevia lihaksia. Lisäksi venyttely- ja joustavuusharjoitteet voivat parantaa selkärangan yleistä terveyttä.

On tärkeää neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen kuin aloitat uuden harjoitusohjelman, etenkin jos sinulla on kroonista alaselkäkipua tai muita perussairauksia. Hän voi antaa yksilöllisiä suosituksia, jotka on räätälöity juuri sinun tarpeisiisi ja rajoituksiisi, jotta saavutetaan optimaaliset tulokset epämukavuuden vähentämisessä ja parannetaan samalla unen laatua.

Ydinlihasten vahvistaminen selkärangan tukemisen parantamiseksi

Säännöllinen harjoittelu, joka kohdistuu ydinlihaksiin, antaa lisätukea alaselälle ja auttaa ehkäisemään tulevia kipukohtauksia. Vatsan alueelle keskittyvien voimaharjoitusten tekeminen on ratkaisevan tärkeää selkärangan terveyden ylläpitämiseksi. Tässä jaksossa käsittelemme vahvojen ydinlihasten merkitystä ja joitakin tehokkaita vatsalihaksiin kohdistuvia harjoituksia.

Vahvojen ydinlihasten merkitys

Vahva ydin ei ainoastaan paranna ryhtiä, vaan myös vähentää selkärankaan kohdistuvaa rasitusta, mikä auttaa viime kädessä lievittämään alaselkäkipuja. Heikot ydinlihakset voivat aiheuttaa huonoa ryhtiä ja pahentaa alaselkäkipuja rasittamalla selkärankaa. Vahvistamalla näitä keskeisiä lihasryhmiä tuet selkärankaa paremmin neutraalissa asennossa ja vähennät samalla mahdollisia unihäiriöitä, jotka johtuvat hankalista nukkuma-asennoista tai huonoista asentotottumuksista.

Vatsalihaksiin kohdistuvat harjoitukset

Jos haluat vahvistaa tehokkaasti ydinlihaksia ja vähentää alaselkäkipuja, harkitse näiden harjoitusten sisällyttämistä säännölliseen kuntorutiineihisi:

 • Lankku: Lankku: Tämä kokovartaloharjoitus harjoittaa useita lihasryhmiä samanaikaisesti ja keskittyy ensisijaisesti vatsan alueen voiman kehittämiseen. Jos haluat tehdä lankun oikein, makaa kasvot alaspäin ja taivuta kyynärpäät 90 asteen kulmassa olkapäiden alapuolelle; nosta vartalo maasta kyynärvarsien avulla, kunnes muodostuu suora linja päästä kantapäihin.
 • Lintukoira: Ojenna toinen käsi eteenpäin ja nosta samanaikaisesti vastakkaista jalkaa taaksepäin, kunnes molemmat raajat ovat lattian suuntaiset, ja palauta ne sitten hitaasti takaisin alas koskettamatta maata toistojen välillä.
 • Venäläinen kierre: Istu lattialle polvet koukussa ja jalat litteät; nojaa hieman taaksepäin pitäen selkäranka suorana ja pidä sitten pientä tyynyä tai lääkintäpalloa molemmissa käsissä rinnan korkeudella. Kierrä vartaloa toiselle puolelle ja napauta esinettä lonkan viereen maahan, ennen kuin palautat sen takaisin vartalon poikki, kun kierrät vastakkaiseen suuntaan.
 • Dead Bug: Makaa selälläsi kädet ojennettuina kohti kattoa ja jalat nostettuina pöytälevyasentoon (polvet taivutettuina 90 astetta); laske hitaasti yksi käsi ylöspäin ja jatka samalla vastakkaista jalkaa ulospäin, kunnes se leijuu juuri ja juuri lattiapinnan yläpuolella, palauta sitten molemmat ylöspäin alkuasentoon ja toista liike käyttämällä sen sijaan muita raajoja.

Näiden harjoitusten sisällyttäminen säännölliseen harjoittelurutiiniin voi auttaa vahvistamaan ydinlihaksia, mikä parantaa selkärangan tukemista ja lopulta vähentää alaselkäkipuja unen aikana. Ennen kuin aloitat uuden harjoitusohjelman, on suositeltavaa kysyä neuvoa terveydenhuollon tarjoajalta tai kuntoilun ammattilaiselta.

Venyttely ja joogaharjoitukset joustavuuden ja jännityksen vähentämiseksi

Venyttelyharjoitukset tai joogaharjoitukset voivat parantaa joustavuutta ja vähentää samalla jännitystä ympäröivissä lihasryhmissä, jotka ovat vastuussa selkärangan tukemisesta. Näistä toiminnoista on pitkäaikaisia hyötyjä, sillä ne edistävät kehon oikeaa linjausta päivittäisissä toiminnoissa lepoaikojen ulkopuolella.

Venyttelyrutiinien hyödyt

Säännöllinen venyttelyharjoittelun sisällyttäminen rutiineihisi voi paitsi lisätä joustavuutta myös lievittää selkäkipuja, vähentää mahdollisia unihäiriöitä ja parantaa yleistä hyvinvointia. Joitakin tehokkaita venytyksiä alaselkäkivun lievittämiseksi ovat mm. seuraavat:

 • Cat-Cow venytys: Tämä lempeä liike auttaa rentouttamaan selkärangan ympärillä olevia lihaksia.
 • Polven vetäminen rintaan voi auttaa vähentämään alaselän lihasten jännitystä.
 • Lantion kallistus: Lantion kallistus: Tämä harjoitus voi auttaa vähentämään alaselän jännitystä ja vahvistaa ydinlihaksia.

Selkärangan terveyteen keskittyvät joogaharjoitukset

Joogaharjoitukset, joissa painotetaan tasapainoa, voimaa ja joustavuutta, ovat erinomainen tapa ylläpitää selkärangan terveyttä. Erityisten alaselkäkivun lievittämiseen tähtäävien asentojen sisällyttäminen harjoitukseesi antaa lisätukea tälle alueelle. Tässä on muutamia hyödyllisiä jooga-asentoja:

 1. Sfinksi-asento: Makuulla vatsallasi kyynärvarret rinnakkain mahdollistaa lannerangan lempeän ojennuksen aiheuttamatta hermokipua tai pahentamatta olemassa olevia vaivoja.
 2. Lapsen asento: Tämä lepoasento auttaa venyttämään alaselän lihaksia ja tarjoaa samalla selkärangan hellävaraisen dekompression.
 3. Kyyhkysen asento: Tämä asento avaa kireät lonkankoukistajat, mikä voi auttaa lievittämään lannerangan alueelle kohdistuvaa painetta ja vähentämään ympäröivien lihasryhmien yleistä jännitystä.

Näiden asentojen lisäksi johdonmukainen joogaharjoitus auttaa parantamaan luonnollista unirytmiäsi ja yleistä unihygieniaa. Säännöllisten nukkumaanmenoaikojen asettaminen, alkoholin ja kofeiinin välttäminen ennen nukkumaanmenoa, rentoutumistekniikoiden, kuten syvähengitysharjoitusten tai meditaation, harjoittelu voivat kaikki edistää selkärangan parempaa terveyttä ja vähentää kiputiloja joka yö levollisten uniaikojen aikana.

Usein kysytyt kysymykset liittyen paras nukkuma-asento alaselkäkipuun

Miten paransin alaselkäkipuani nukkuessani?

Alaselkäkivun parantamiseksi nukkuessa on tärkeää säilyttää selkärangan oikea linjaus. Kokeile nukkua kylkiasennossa tyyny polvien välissä tai selinmakuulla jalat koholla. Paranna lisäksi yleistä unihygieniaa rajoittamalla alkoholin ja kofeiinin käyttöä, harjoittamalla rentoutumistekniikoita ja hallitsemalla stressitasoja. Liikunnan ja venyttelyn sisällyttäminen rutiineihisi voi myös lievittää kipua.

Auttaako alaselkäkipuihin nukkuminen tyyny selän alla?

Nukkuminen tyyny selän alla voi helpottaa joidenkin alaselkäkivuista kärsivien henkilöiden oloa. Pienen tyynyn asettaminen selkärangan lannerangan kaaren alle voi tukea selkärangan luonnollista linjausta tällä alueella unen aikana. Jokainen ihminen on kuitenkin erilainen; kokeile, mikä toimii sinulle parhaiten.

Miten selkäranka puretaan nukkuessa?

Jos haluat purkaa selkärangan paineita nukkuessasi, keskity ylläpitämään selkärangan oikeaa linjausta optimaalisilla nukkuma-asennoilla, kuten kylkiasennossa tai makuuasennossa selällään jalat koholla tyynyjen avulla. Näissä asennoissa nikamat voivat erkaantua toisistaan luonnollisesti lepojaksojen aikana ilman, että välilevyihin tai hermoihin kohdistuu kohtuutonta painetta.

Voiko kyljellään nukkuminen aiheuttaa alaselkäkipuja?

Joissakin tapauksissa kylkiunet voivat aiheuttaa alaselän vaivoja, jos niitä ei tehdä oikein, varsinkin jos lantiota ja hartioita ei tueta riittävästi. Jotta tätä ongelmaa ei esiintyisi tässä asennossa levätessäsi, aseta polvien väliin tukeva tyyny, jotta lonkat pysyvät oikeassa asennossa.

Päätelmä

Selkäkipu voi olla merkittävä este riittävälle yöunelle. Vaikka nukkuma-asento ja yleinen unihygienia saattavat tuntua merkityksettömiltä, molempiin tehtävillä muutoksilla voidaan vähentää huomattavasti epämukavuutta ja parantaa levon laatua. Kylkiunet, joissa tyyny on polvien välissä, tai selkäunet, joissa jalat on nostettu ylös, ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja alaselkäkivuista kärsiville.

Nukkumisasennon säätämisen lisäksi alaselkäkivun taustalla olevien syiden korjaaminen liikunnan, venyttelyn, stressinhallinnan ja huonojen asentotottumusten korjaamisen avulla voi myös auttaa. Kun sisällytät nämä muutokset rutiineihisi, voit parantaa unta ja vähentää vaivoja.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku