7 ravitsevaa välipalaa nukkumaan mennessä, jotka auttavat sinua nukkumaan paremmin

Published:

Nukkumaanmenoa helpottavat välipalat voivat olla arvokas lisä iltarutiineihisi, sillä ne tarjoavat tärkeitä ravintoaineita, jotka edistävät rentoutumista ja parantavat unen yleistä laatua. Tässä kattavassa oppaassa tutustumme erilaisiin ravintorikkaisiin vaihtoehtoihin, kuten manteleihin, banaaneihin ja kirsikoihin, jotka tunnetaan magnesium-, kalium- ja melatoniinipitoisuudestaan.

Tutustumme myös proteiinipitoisiin valintoihin, kuten trail mixiin ja tofupohjaisiin ruokiin, jotka tukevat lihasten korjaantumista yön yli. Lisäksi keskustellaan unta edistävien juomien, kuten apigeniinia sisältävien yrttiteiden, goji-passionkukan tai lämpimän maidon merkityksestä.

Lisäksi tarkastelemme elintarvikkeita, jotka voivat haitata nopeampaa nukahtamista häiritsemällä ruoansulatusta tai aiheuttamalla epämukavuutta yön aikana. Lopuksi terveiden nukkumaanmenorutiinien luominen on ratkaisevan tärkeää levollisen unen edistämiseksi, joten jaamme vinkkejä ruutuaikojen rajoittamisesta ja meditaatioharjoitusten sisällyttämisestä ennen nukkumaanmenoa.

Näiden nukkumaanmenoa helpottavien välipalojen ja muiden hyödyllisten tapojen omaksuminen voi parantaa yölepoa ja yleistä hyvinvointia. Joten sukelletaanpa mukaan!

Nukkumaanmenoaika-välipaloja-nukahtamisen avuksi

Ravintoaine-rikas yöpymisen aikainen välipala

Oikean iltapalan valitseminen on tärkeää hyvän yöunen kannalta. Jos valitset elintarvikkeita, joissa on runsaasti tärkeitä ravintoaineita, kuten magnesiumia, kaliumia, kuitua, hiilihydraatteja, vitamiineja, kivennäisaineita, serotoniinia tai melatoniinia, se voi edistää hyvää unta. Suositeltavia välipaloja ovat esimerkiksi maapähkinävoi täysjyväpaahtoleivän päällä ja kaura marjojen kanssa.

Mantelit ja banaanit magnesiumin ja kaliumin lähteinä

Magnesiumilla on ratkaiseva rooli unirytmin säätelyssä, sillä se auttaa rentouttamaan lihaksia ja rauhoittamaan hermoja. Mantelit ovat erinomainen tämän kivennäisaineen lähde; kourallisen nauttiminen ennen nukkumaanmenoa voi auttaa sinua nukahtamaan nopeammin. Lisäksi banaanit sisältävät sekä magnesiumia että kaliumia, jotka yhdessä tukevat lihasten rentoutumista.

Kirsikat niiden melatoniinipitoisuuden vuoksi

Kirsikoiden on todettu sisältävän luonnollista melatoniinia, hormonia, joka säätelee uni-valverytmiä. Kirsikkamehun tai kuivattujen kirsikoiden nauttiminen osana nukkumaanmenoa voi auttaa parantamaan unen yleistä laatua.

 • Maapähkinävoita täysjyväpaahtoleivän päällä: Paahtoleivän monimutkaisten hiilihydraattien ja maapähkinävoin terveellisten rasvojen yhdistelmä tekee tästä välipalasta tyydyttävän ja edistää samalla parempaa unta.
 • Kaura marjojen kanssa: Kaura sisältää runsaasti kuitua, joka auttaa pitämään sinut kylläisenä koko yön ja antaa samalla hitaasti vapautuvaa energiaa unen aikana. Antioksidanttipitoisten marjojen lisääminen parantaa makua ilman ylimääräistä sokeria.
 • Banaani-manteli-smoothie: Sekoita banaani mantelimaitoon ja kourallinen manteleita, niin saat herkullisen, unta edistävän smoothien.
 • Kirsikkainen jogurttiparfait: Kerroksen kreikkalaista jogurttia, kuivattuja kirsikoita ja mysliä, jotta saat helposti valmistettavan iltapalaa, joka auttaa tukemaan rauhallista unta.

Näiden ravitsevien välipalojen sisällyttäminen nukkumaanmeno-ohjelmaan voi parantaa unen laatua. Muista käyttää niitä kohtuudella ja vältä ylensyöntiä ennen nukkumaanmenoa, sillä se voi aiheuttaa epämukavuutta tai ruoansulatushäiriöitä.

Proteiinipitoiset vaihtoehdot yön yli tapahtuvaan lihasten korjaamiseen

Jos haluat tukea lihasten korjaantumista ja kasvua nukkuessasi, proteiinipitoisten välipalojen sisällyttäminen nukkumaanmenorutiineihisi on viisasta. Proteiini ei ainoastaan auta rakentamaan ja vahvistamaan lihaksia, vaan se myös pitää olon kylläisenä koko yön ajan ja estää nälän aiheuttamat unihäiriöt.

Trail Mix, jossa on cashewpähkinöitä, kuivattuja karpaloita ja manteleita.

Herkullinen ja ravitseva vaihtoehto on kotitekoinen trail mix, jossa yhdistyvät cashewpähkinät, kuivatut karpalot ja mantelit. Tämä yhdistelmä tarjoaa erinomaisen proteiininlähteen sekä pähkinöistä saatavia terveellisiä rasvoja. Kuivattujen hedelmien luonnollinen makeus lisää makua ilman, että verensokeri kohoaa ennen nukkumaanmenoa. Löydät helpon trail mix -reseptin täältä.

Tofu-pohjaiset ruoat

Suolaisia vaihtoehtoja suosiville tai kasvipohjaista ruokavaliota noudattaville tofuruoat ovat myös loistavia iltapaloja. Tofussa on runsaasti proteiinia ja kalsiumia, joka parantaa unen laatua auttamalla lihasten rentoutumista. Kokeile valmistaa tofukimppua tai nauti sitä soijakastikkeessa marinoituna ja kevyesti pannulla paistettuna.

Näiden maukkaiden herkkujen lisäksi jogurtti on toinen erinomainen valinta yön yli tapahtuvan lihaskuntoutuksen edistämiseen, sillä se sisältää runsaasti kalsiumia, proteiinia, B6- ja B12-vitamiiniasekä magnesiumia - kaikki välttämättömiä ravintoaineita, jotka edistävät rauhallisempaa unta.

 • Magnesium: Tämä kivennäisaine auttaa rentouttamaan lihaksia ja hermoja, mikä helpottaa nukahtamista. Magnesiumia on jogurtissa sekä muissa elintarvikkeissa, kuten pinaatissa, kurpitsansiemenissä ja manteleissa.
 • B6- ja B12-vitamiinit: Näillä vitamiineilla on ratkaiseva rooli serotoniinin tuotannossa, joka on unta säätelevä välittäjäaine. Runsaasti näitä vitamiineja sisältäviä elintarvikkeita ovat jogurtti, kala, siipikarja ja kananmunat.

Näiden proteiinipitoisten, yön yli lihasten korjaamiseen ja unen laadun parantamiseen tähtäävien iltapalojen hyödyt voit saada, kun luot terveellisiä tapoja, kuten johdonmukaisen uniaikataulun ylläpitäminen ja rentouttavan nukkumaanmenoympäristön luominen, on avainasemassa.

Uniystävälliset juomat

Jos haluat nukkumaan mennessä mieluummin juomia kuin ruokaa, rauhoittavat yrttiteet, joissa on runsaasti apigeniinia, gojia ja passionkukkaa, voivat parantaa unen yleistä laatua. On tärkeää välttää kofeiinipitoisia juomia, mausteisia tai raskaita ruokia ja yksinkertaisia sokereita ennen nukkumaanmenoa. Lämmin juoma voi olla paras valinta rauhoittamaan ahdistusta ja ehkäisemään unettomuutta.

Apigeniiniä, Gojia ja Passionfloweria sisältävät yrttiteet.

Esimerkiksikamomillatee sisältää apigeniinia - yhdistettä, joka sitoutuu aivojen tiettyihin reseptoreihin, jotka voivat vähentää ahdistusta ja käynnistää unen. Gojimarjoissa on suuria pitoisuuksia melatoniinia, joka on uni-valve-sykliä säätelevä hormoni. Kuivattujen goji-marjojen lisääminen yrttiteehen voi tehostaa sen unta edistäviä vaikutuksia entisestään. Passionflower-teen on todettu parantavan tehokkaasti unen laatua, sillä se lisää gamma-aminovoihappoa (GABA) - välittäjäainetta, joka vähentää keskushermoston toimintaa.

Lämmin maito vaihtoehtona

Jos et pidä yrttiteistä tai etsit jotain täyteläisempää ennen nukkumaanmenoa, lämmin maito voi olla erinomainen vaihtoehto. Maidossa on tryptofaania, aminohappoa, joka edistää serotoniinin tuotantoa, jolla on merkitystä rauhallisuuden ja paremman unen aikaansaamisessa. Lisäksi maidon lämpö voi antaa lohdullisen tunteen, mikä auttaa rentoutumisessa. Niille, joilla on laktoosi-intoleranssi tai jotka etsivät maidottomia vaihtoehtoja, pähkinä- ja soijamaidot tarjoavat magnesiumia ja kalsiumia, jotka edistävät rauhallista unta.

Ennen nukkumaanmenoa vältettävät elintarvikkeet

Liian lähellä nukkumaanmenoa syöminen saattaa pitää meidät hereillä, kertoo Syracusessa sijaitseva State University of New York Upstate Medical. Optimaalisen unen kannalta on parasta syödä vain kevyt välipala eikä täysi ateria ennen nukkumaanmenoa. Tiettyjen syötävien ja juomien nauttiminen voi estää hyvän yöunen kannalta välttämättömän ravinnon saannin.

Korkean sokeripitoisuuden viljat vaikuttavat haitallisesti yöllisiin nukkumistottumuksiin

Runsaasti sokeria sisältävien viljojen nauttiminen ennen nukkumaanmenoa voi nostaa verensokeria, mikä johtaa unirytmin häiriintymiseen. Valitse sen sijaan terveellisempiä vaihtoehtoja, kuten täysjyväpaahtoleipää tai kaurahiutaleita, joissa on luonnollisia makeutusaineita, kuten hunajaa tai ohranruohojauhetta.

Mausteiset ja raskaat ateriat häiritsevät ruoansulatusta

Mausteiset ateriat voivat aiheuttaa närästystä tai ruoansulatushäiriöitä, jotka voivat häiritä unta. Lisäksi raskaiden, runsaasti rasvaa sisältävien aterioiden ruoansulatus kestää kauemmin, mikä aiheuttaa epämukavuutta nukkumaan mennessä. Kun nälkä yllättää yöllä, on parasta pitäytyä kevyemmissä vaihtoehdoissa, kuten jogurtissa, johon on sekoitettu hedelmiä tai pähkinöitä.

Varo tiettyjä limsoja ja suklaata, sillä ne sisältävät kofeiinia, joka stimuloi hermostoa ja vaikeuttaa nukahtamista. Runsaasti natriumia sisältäviä elintarvikkeita tulisi myös välttää, sillä ne lisäävät janoa, mikä voi johtaa siihen, että heräät usein koko yön aikana nestehukan vuoksi.

Lisäksi tomaattipohjaisia ruokia, kuten pastakastike pizza ketsuppi tiedetään laukaista happamat refluksi oireet pahentaa yöllä närästys edelleen vaikuttaa laatuun levätä Siksi kokeile sisällyttämällä enemmän rauhoittavia ainesosia osaksi ilta välipaloja auttaa edistämään rentoutumista indusoida parempi unta

Kahvi ja energiajuomat: Ennen nukkumaanmenoa

 • Kahvia: Kahvi: Kahvin kofeiinipitoisuus voi vaikeuttaa nukahtamista ja johtaa jopa unettomuuteen. On suositeltavaa välttää kahvin nauttimista 4-6 tuntia ennen nukkumaanmenoa terveen unen edistämiseksi.
 • Energiajuomat: Nämä juomat ovat täynnä kofeiinia, sokeria ja muita piristeitä, jotka voivat häiritä unirytmiäsi. Jos haluat energiaa koko päiväksi, kokeile sen sijaan terveellisempiä vaihtoehtoja, kuten yrttiteetä tai ravitsevia välipaloja.

Terveellisen ruokavalion ylläpitämisellä on ratkaiseva merkitys hyvän unen edistämisessä. Jos vältät näitä elintarvikkeita ja sisällytät ravintorikkaita vaihtoehtoja iltarutiineihisi, olet hyvällä tiellä kohti parempaa lepoa joka yö.

Terveellisen rutiinin luominen

Tutkijat ovat havainneet, että ruokavalio voi vaikuttaa unen laatuun, ja tuotteiden, täysjyväviljan ja tyydyttymättömien rasvojen kulutus on yhteydessä parempaan lepoon. On tärkeää luoda terveellinen rutiini nukkumaanmenoaikaisia välipaloja varten, jotta keksit ja maito mahtuvat keskiyön herkutteluun aiheuttamatta häiriöitä.

Ruutuajan ja elektroniikan käytön rajoittaminen

Tutkimusten mukaan näyttöön altistumisen rajoittaminen ennen nukkumaanmenoa on ratkaisevan tärkeää rentoutumisen ja unen saamisen kannalta. Älypuhelinten, tablettien ja kannettavien tietokoneiden kaltaisten laitteiden lähettämä valo voi häiritä melatoniinin tuotantoa, joka on uni-valverytmin säätelystä vastaava hormoni. Jos haluat parantaa mahdollisuuksiasi nukahtaa nopeammin ja nauttia syvemmästä, palauttavasta unesta koko yön ajan, varaa ennen nukkumaanmenoa vähintään 30 minuuttia aikaa rentoutua ilman näyttöjä.

Meditaation sisällyttäminen nukkumaanmenorutiineihin

Meditaation on osoitettu auttavan ihmisiä nukahtamaan helpommin, vähentävän yöllisiä heräämisiä, lisäävän kokonaisuniaikaa ja parantavan yleistä hyvinvointia. Sisällyttämällä meditaation säännöllisesti nukkumaanmenorutiineihisi, vaikka vain viiden minuutin ajan kerrallaan, voit edistää rentoutumista sekä henkisesti että fyysisesti pitkän päivän jälkeen. Joitakin suosittuja meditaatiotyyppejä ovat esimerkiksi tietoisuuteen keskittyvät mindfulness-harjoitukset, kuten hengitystietoisuuteen keskittyminen, tai kehon skannaustekniikat, jotka on suunniteltu erityisesti rentoutumisen edistämiseen.

 • Luo kutsuva ympäristö: Säädä huoneen lämpötila, valaistus ja melutaso mieltymystesi mukaan.
 • Luo johdonmukainen nukkumisaikataulu: Nukkumaanmeno ja herääminen samaan aikaan joka päivä voi auttaa säätelemään sisäistä kelloasi ja parantamaan unen laatua.
 • Vältä piristeitä ennen nukkumaanmenoa: Vältä nikotiinia tai alkoholia lähellä nukkumaanmenoaikaa, sillä ne voivat häiritä unirytmiä.

Näiden vinkkien sisällyttäminen päivittäisiin rutiineihisi sekä ravinteikkaiden yöpymisvälipalojen nauttiminen parantavat merkittävästi sekä yölevon laatua että kestoa.

Muita unta edistäviä elintarvikkeita

Jo käsiteltyjen unta edistävien elintarvikkeiden lisäksi on olemassa muitakin vaihtoehtoja, jotka sisältävät tärkeitä ravintoaineita, jotka voivat auttaa saavuttamaan hyvän yöunen. Nämä elintarvikkeet sisältävät välttämättömiä ravintoaineita, kuten kuituja, hiilihydraatteja, vitamiineja, kivennäisaineita, serotoniinia tai melatoniinia, jotka edistävät levänneitä öitä.

Ohra-ruohojauhe ja hunaja luonnollisina makeutusaineina

Ohra-ruohojauhe on erinomainen vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde, joka auttaa rentoutumisessa ja yleisessä hyvinvoinnissa. Tämän luonnollisen makeutusaineen lisääminen nukkumaanmenoaikaan voi tarjota lisähyötyjä terveelle unelle. Samoin hunajalla on todettu olevan rauhoittavia ominaisuuksia, jotka voivat parantaa unen laatua, kun sitä nautitaan ennen nukkumaanmenoa.

Kikherneet, saksanpähkinät ja lehtikaali niiden ravintoainesisällön vuoksi.

 • Kikherneet: Tämä kivennäisaine tunnetaan hermostoa rauhoittavista vaikutuksistaan, joten kikherneet sopivat erinomaisesti nukkumaanmenoaikaan. Voit kokeilla sisällyttää niitä ruokiin, kuten hummukseen tai paahdettuihin kikherneisiin.
 • Saksanpähkinät: Saksanpähkinät eivät ainoastaan tue sydämen terveyttä, vaan edistävät myös parempaa unta. Nauti ne raakana tai lisää ne suosikkireseptiisi.
 • Lehtikaali:Tämä lehtivihreä vihannes on täynnä ravintoaineita, kuten kalsiumia, joka auttaa säätelemään elimistömme melatoniinin tuotantoa - hormoni, joka on vastuussa uneliaisuuden aiheuttamisesta yöllä - joten se on toinen ruoka-aine, joka parantaa unta. Voit lisätä lehtikaalia päivällissalaattiin tai sekoittaa sitä smoothieen.

Muita unta edistäviä elintarvikkeita ovat valkoinen riisi, rinkelit, kaurahiutaleet, popcorn, vesimeloni ja kiivi, jotka kaikki voidaan sisällyttää nukkumaanmenorutiiniin, jotta lepo paranee ja samalla saat tärkeitä ravintoaineita. Näiden ravinteikkaiden välipalojen sisällyttäminen osaksi yöllistä ruokavaliota voi parantaa unen laatua ja samalla tarjota elintärkeää ravintoa, jota tarvitaan yleiseen hyvinvointiin.

Usein kysytyt kysymykset suhteessa nukkumaanmenoaikaisiin välipaloihin, jotka auttavat nukkumaan

Auttaako nukkumaanmenoaikainen välipala nukkumaan?

Kyllä, tietyt ravintorikkaat iltapalat voivat parantaa unenlaatua. Magnesiumia, kaliumia ja melatoniinia sisältävien välipalojen tiedetään edistävän rentoutumista ja tukevan terveitä unirytmejä. Esimerkkejä ovat mantelit, banaanit, kirsikat ja cashewpähkinöitä sisältävä trail mix.

Mitkä ovat nukkumaanmenoaikaisen välipalan hyödyt?

Terveellisten iltapalojen nauttimisen hyötyihin kuuluu rentoutumisen edistäminen ja lihasten korjaamisen tukeminen unen aikana, koska joissakin vaihtoehdoissa, kuten tofupohjaisissa ruokalajeissa tai manteleissa, on proteiinia. Lisäksi ne voivat auttaa ylläpitämään vakaita verensokeritasoja yön yli.

Mitä ruokia voit syödä yöllä auttaaksesi sinua nukkumaan?

Parempaa unta edistäviä elintarvikkeita ovat mm:

 • Runsaasti magnesiumia sisältävät elintarvikkeet: Magnesium: Mantelit ja banaanit
 • Melatoniinia sisältävät hedelmät: Kirsikat
 • Ravintoainepitoinen trail mix: Cashewpähkinöitä, kuivattuja karpaloita ja manteleita.
 • Nukkumista edistävät juomat: Goji, passionkukka tai lämmin maito.

Mikä on parasta ruokaa napostella ennen nukkumaanmenoa?

Parhaita iltapaloja ovat ne, jotka sisältävät välttämättömiä vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka edistävät rentoutumista ja auttavat nukahtamaan nopeammin. Joitakin parhaita vaihtoehtoja ovat mm:

 • Kirsikkamehu: Sisältää melatoniinia, joka auttaa säätelemään unirytmiä.
 • Maapähkinävoi: Edistävät lihasten rentoutumista ja korjautumista.
 • Tumma suklaa: Suklaa: Sisältää serotoniinia, joka auttaa säätelemään unirytmiä.
 • Yrttiteet: Kamomilla-, laventeli- ja valerianjuuriteiden tiedetään edistävän rentoutumista ja parantavan unen laatua.
 • Lämmin maito: Sisältää tryptofaania, joka auttaa lisäämään melatoniinin tuotantoa ja edistää rentoutumista.

On tärkeää välttää energiajuomia, mausteisia ruokia ja runsaasti sokeria tai kofeiinia sisältäviä ruokia ennen nukkumaanmenoa, sillä ne voivat heikentää unen laatua.

Päätelmä

Yölepo on tärkeää fyysisen ja henkisen terveyden kannalta. Terveellisten iltapalojen sisällyttäminen nukkumaanmenorutiineihisi voi auttaa parantamaan unen laatua. Ravinteikkaat vaihtoehdot, kuten mantelit, banaanit, kirsikat ja yrttiteet, voivat auttaa rentoutumaan ja parantaa melatoniinin luonnollista tuotantoa.

Proteiinipitoiset välipalat, kuten trail mix tai tofupohjaiset ruoat, voivat myös auttaa lihasten korjaamisessa yön yli. On tärkeää välttää runsassokerisia viljoja ja raskaita aterioita ennen nukkumaanmenoa, jotta ruoansulatus toimii kunnolla. Terveellisen rutiinin luominen, johon kuuluu ruutuaikojen rajoittaminen ja meditaatio, voi tehostaa näiden unta edistävien ruokien hyötyjä entisestään.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku